Нови проверки в рамките на кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер, а Вие?”

Нови проверки в рамките на кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер, а Вие?”

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 17.03.2010, 4,234 показвания

В началото на месец февруари т.г. стартира поредният, трети етап от кампанията на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?” В контекста на своята инициатива, Сдружението продължава своите усилия към повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждането на системата за ефективно управление на софтуерните активи, както и към преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с използването на нелицензиран бизнес софтуер от страна на представители на малкия и среден бизнес у нас. С цел повишаване на етиката в дистрибуторски канала и защита правата на потребителите, СИБС отново фокусира своето внимание и към партньорите на Сдружението и неговите членове, като предприема необходимите действия по преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението на нелицензирани копия на компютърни програми на компаниите – членки на СИБС.

В рамките на инициативите на СИБС в хода на кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, на 15 февруари т.г., служители на сектор Икономическа полиция при ОД на МВР – гр. Пловдив, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка на асемблаторската фирмa „Г” ЕООД от Пловдив, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. Клиентската компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании – членки на СИБС е приобщена като доказателство по образуваното дознание по описа на ОД на МВР гр. Пловдив за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс на Р България. При операцията са иззети оптичен носител, както и още шест компютърни системи, част от които предназначени за продажба, съдържащи нелицензирани копия на софтуерни продукти на компании-членки на СИБС, за които не са предоставени документи, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване или разпространение.

Няколко дни по-рано, на 11 февруари т.г. служители на сектор Икономическа полиция при ОД на МВР – гр. Сливен, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на фирма „П.” ООД в града. Към момента на проверката върху 6 броя компютри, намиращи се в офиса на дружеството, са открити голям брой копия на компютърни програми, собственост на компании – членки на Сдружението, за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване. Компютърните системи са приобщени като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс на Р България.

Повече информация за кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, както и за дейността на СИБС можете за откриете на Интернет страницата www.bsa.org/bulgaria.

Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) е международна нестопанска организация, посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда. Сдружението представлява на международния пазар и пред съответните правителствени органи и организации световната софтуерна индустрия и партниращите й хардуерни производители. Членовете на Сдружението са компании, които развиват своята дейност в най-динамичния икономически сектор в световен мащаб. В рамките на своите програми СИБС насърчава технологичните иновации чрез своите образователни и обществени инициативи, свързани със закрилата на авторското право, сигурността на киберпространството и електронната търговия. Членове на СИБС са както световни софтуерни гиганти като Адоби, Алтиум, Апъл, Аутодеск, Бентли Систъмс, Корел, Десу Системс СолидУъркс Корпорейшън, Ембаркадеро, Фаматех, Майкрософт, МакАфи, Сименс, Саймантек, Текла, Теле Атлас, МатУъркс и техни хардуерни партньори, така и българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, ДиТра и Майкрософт България.


Етикети: , , , , ,Един коментар

  1. 1 Сашо // 17.03.2010 в 22:04

    хаха, проверяват малкия и средния бизнес, щото големия не смеят?