ATI (AMD) Radeon HD 4870 отвръща на удара

ATI (AMD) Radeon HD 4870 отвръща на удара

В раздел: Ревюта от на 12.07.2008, 15,284 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5

«»


Заради използването на голямо и доста тежко охлаждане е необходимо то да бъде здраво закрепено върху платката на видеокартата. Всъщност стандартното охлаждане може да бъде определено като не чак толкова добро решение най-вече по отношение на ефективността, затова ако се замисляте за овърклок, то не е лоша идея да се насочите към алтернативен охладител. Например новата ревизия на Accelero S1, която в комбинация с хубави перки върши направо чудеса за подобряването на охлаждането не само за ATI-базирани видеоконтролери, но със същия успех и за актуалните модели с чипове на nVidia.


В задната част на видеокартата при конекторите изпълнението е съвсем традиционно, налице са два DVI-а и един S-Video изход, като благодарение на включените в комплекта преобразуватели имате възможност да включвате устройства, използващи доста разнообразни интерфейси за връзка. Трябва да имате предвид и факта, че при използването на преходник от DVI към HDMI интерфейс, видеокартата може директно да подава и до 7.1-канален звук през него. Основната идея на тази възможност е да използвате видеокартата за директен изход към голям телевизор, които да използвате за гледане на филми, без да се налага да извеждате отделен кабел от компютъра за звук, стига разбира се и телевизора да има HDMI вход.


Заради използването на 55-нанометров производствен процес за създаването на графичното ядро, като цяло консумацията на електроенергия на картата е сравнително ниска за осигуряваните от нея възможности. Определяните до 160 вата максимална консумация все пак изискат наличието на по-приличен захранващ блок, като видеокартата се нуждае от допълнително захранване, което се осигурява през двата 6-пинови PCIe захранващи конектора, разположени във вътрешния край на платката. Ако захранващият блок не разполага с такива на помощ идват преходниците, които обръщат стандартни 4-пинови молекс конектори в необходимите 6-пинови за видеокартата. Все пак официалните препоръки са за захранващ блок от поне 500W за този видеоконтролер и минимум 600W при използване на две такива карти в съвместен Crossfire режим на работа.

Поглед към картата съвсем отблизо


Разбира се че няма как да пропуснем да разглобим видеокартата за да погледнем по отблизо охлаждането, графичното ядро и чиповете видеопамет. Сваляйки охладителя не останахме особено очаровани от неговото изпълнение, както вече стана дума, макар той все пак да си върши задоволително работата. Трябва да имате предвид, че долната част на охладителя, която е под формата на някаква метална сплав (не е чист алуминий) чиято цел е да служи за охлаждане на чиповете видеопамет и на регулаторите за напрежение, като тя реално не е свързана с охладителя за графичното ядро. Самият радиатор, който охлажда графичният чип е независим елемент, който не е здраво захванат в основния корпус на охладителя, а направо си хлопа вътре, защото единствено пластмасовата горна част го задържа на място. Той е съставен от голям меден блок за основа, медни топлопроводи (heatpipes) и алуминиеви ребра, като общият му размер можеше и да е малко по-обемен, постигайки по този начин по-добра ефективност. Естествено при развъртане на охлаждащата турбина на максимум обороти дори в този си вид охладителят работи доста ефективно, но пък в такава ситуация надали бихте искали да се намирате много близо до компютъра, защото шумът е доста висок. За щастие охлаждането работи на по-ниски обороти и макар картата да се поддържа сравнително топла и с висока работна температура, то тя не издава твърде силен и дразнещ шум.Всички страници от статията:

  1. Page 1
  2. Page 3
  3. Page 4
  4. Page 5


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Коментарите са забранени.