ATI (AMD) Radeon HD 4870 отвръща на удара

ATI (AMD) Radeon HD 4870 отвръща на удара

В раздел: Ревюта от на 12.07.2008, 15,287 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5

«»

Софтуерни тестове за производителност


Резултатите от синтетичните тестове с 3DMark не са оказаха кой знае каква изненада, на практика и в 3DMark 2006 и във Vantage и Radeon HD 4870 и GeForce GTX 280 са много близко като точки. Като цяло GTX 280 има малко предимство при повечето тестове, като единствено изостава при теста на висока резолюция в 06. Така или иначе разликата между представянето и при двете карти не е особено драстична, за да определим едната или другата за по-добра само на база на тези резултати. Трябва да имате предвид, че не ползвахме бета драйверите добавящи поддръжка за PhysX за картата на nVidia, защото те все още не са официално достъпни. А предвид факта, че предварителната версия добавя поддръжка на PhysX само в 3DMark Vantage и Unreal Tournament 3, то наистина на този етап няма смисъл от тяхното използване. Всъщност във Vantage, който разполага с по-сериозен тест за физика, дори без наличието на допълнителните драйвери, видеокартата на nVidia излиза малко по-напред и при резолюция 1280×1024 (Performance режим) и при 1920×1200 (Extreme режим).
По-интересни са резултатите от двете Radeon видеокарти в Crossfire-X режим, спрямо резултатите показвани от единичната карта. При 3DMark 2006 резултатът в ниската резолюция не е кой знае колко по-добър, но при по-високата разделителна способност се вижда как той се запазва доста адекватен. От друга страна при Vantage при по-високата резолюция производителността не е чак толкова по-напред като резултат спрямо точките, получени при Performance теста. Явно драйверите на ATI са доста по-добре оптимизирани за Crossfire в по-старата версия на 3DMark, отколкото за актуалната версия на тестовото приложение…


Резултатите при игрите са доста по-неравностойни, като има интересни случки при броя кадри в секунда, осигурявани и от трите различни конфигурации на видеокартите, но нека да разгледаме едно по едно заглавията, с които тествахме. В графиката с резултатите е важно да обърнете внимание не само на тези със средния брой кадри, показани в дадено приложение, но също така и за минималните и максимални стойности.
Започваме с играта Assassin’s Creed, където предимството е в полза на ATI и при по-ниска резолюция и при по-висока, като разликата не е кой знае колко голяма – между 8 и 13 процента. По-интересно е, че при използване на Crossfire конфигурация прираста в броя кадри в секунда е съвсем минимален и на практика за тази игра използването на две видеокарти, работещи съвместно е безполезно.
При Call of Duty 4 типично по-висок резултат за GTX 280, макар при по-високата разделителна способност разликата да е едва около 1 кадър или малко над 1 процент в ползва на nVidia-базираното решение. Тук отново неприятна изненада от двете Radeon карти, които след няколкократни опити ни зарадваха с по-слаб резултат в съвместен режим, отколкото при използване само на едната карта!
DirectX 10 теста oт играта Call of Juarez типично дава по-високи резултати с ATI видеокарти и този път, като разликите са доста фрапиращи… средния фреймрейт е доста нисък като цяло. А по отношение на процентно съотношение, то Radeon HD 4870 излиза с между 40% и 50% повече кадри в секунда в теста, като при използване на две карти в Crossfire режим разликата в полза на ATI е с над 100% по-висок фреймрейт.
И ако си мислите, че тези много бързи и съвсем актуални видеоконтролери от най-висок клас са достатъчно мощни дори за Crysis на максимум ниво на детайли, то трябва да помислите отново. След като подбрахме тежка карта за тестовете, при използване на DX 10 и Very High ниво на качество средният постигнат фреймрейт не успя да надмине дори 20 кадъра в секунда. Все пак картите с ATI графични чипове се оказаха малко по-бързи, като резултатите показани от Crossfire конфигурацията и тук бяха противоречиви, като може би виновник за това специално в този тест е не достатъчно високата производителност на други компютърни подсистеми.
В играта Race Driver: GRID видеокартите Radeon HD 4870 излизат доста напред като резултати спрямо GeForce GTX 280, но за съжаление отново тотално разочарование по отношение на Crossfire резултатите. Разликите между резултатите на единичните карти отново са доста фрапиращи с по над 50% по-висок фреймрейт в полза на Radeon картите.
Тестовете с DirectX 10 версията на Lost Planet: Extreme Conditions също показват наистина доста сериозно предимство за ATI-базираните видеокарти, като тук и Corssfire конфигурацията се справя доста задоволително, макар отново да не липсват странности в резултатите.
Напоследък играта The Settlers VI – Rise of an Empire е един от любимите ни тестове, защото макар да изглежда непретенциозна, всъщност тя доста добре товари актуалните видеокарти. Резултатите получени в нея показват прилично предимство за nVidia-базираното решение на PoV, като GTX 280 надминава дори резултатите получени от съвместното използване на двете карти на Sapphire. Все пак трябва да отчетем, че при по-високата резолюция резултатите под формата на повишена производителност в Crossfire конфигурация са доста прилични.
Последният тест с Unreal Tournament 3 също показва интересни резултати, като отново припомняме, че не използваме PhysX поддръжка и съответният допълнителен модул за тестване с нея, а обикновена тежка карта. Въпреки това GTX 280 успява да осигури до към 40% по-висок брой кадри в секунда, като трябва да отбележим и факта, че и в трите различни конфигурации не успяхме да постигнем минимален фреймрейт над 30 кадъра в секунда.


Заключение

Само на база на резултатите показани в тестовете, по отношение на производителността на различните видеокарти е трудно да определим дали решението на ATI, или на nVidia е по-доброто. Причината се крие във фрапиращите разлики в полза ту на едната, ту на другата видеокарта в реалните приложения, макар при синтетичните тестове с 3DMark видеокартите да са доста по-близо. Когато обаче вземем предвид, че Sapphire Radeon HD 4870 на практика си е цели 2 пъти по-евтина като цена от Point of View GeForce GTX 280 (и моделите на други производители), то със сигурност можем да кажем, че към момента ATI-базираното решение е по-добрият избор. А най-добрата новина е, че заради този сериозен натиск от nVidia са принудени да оптимизират цените на своите продукти, за да могат те да се превърнат в конкурентоспособно на новите решения на ATI. От това ние като обикновени потребители можем да бъдем само доволни, защото надали ви се иска топ моделите видеоконтролери и за в бъдеще да бъдат с цени от по над 1000 лева. На база на резултатите от тестовете обаче едно нещо е 100% сигурно, а именно че все още не си заслужава особено използването на две Radeon HD 4870 видеокарти в Crossfire-X режим.Всички страници от статията:

  1. Page 1
  2. Page 2
  3. Page 3
  4. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Коментарите са забранени.