Tandberg Data RDX QuikStor решение за бекъп

Tandberg Data RDX QuikStor решение за бекъп

В раздел: Ревюта от на 10.06.2008, 8,001 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4

«»

Когато става дума за архивиране на информация, обикновено се досещаме за сериозните лентови решения за бекъп и в следващия момент правим асоциация с доста скъпа техника и не особено лесна система за поддръжка. Естествено високия клас лентови решения за бекъп на информация за подходящи и предимно за по-големи като мащаб компании, които обработват десетки и дори стотици гигабайти данни за по-кратки периоди от време. У нас обаче е броят на подобни компании, които имат нужда от сериозни решения не е толкова голям, но в същото време има доста малки и средни компании, които определени се нуждаят от по-лесно и достъпно решение за бекъп на информация. Именно такава по-интересна и достъпна алтернатива на лентовите системи за архивиране ще разгледаме малко по-обстойно в тази статия – Tandberg Data RDX QuikStor. Естествено компанията Tandberg Data се занимава и предлага и доста по-сериозни лентови решения, но за целите на този материал те не представляват интерес. У нас продуктите на Tandberg Data се продават от фирма Vali Computers, които любезно ни предоставиха и RDX QuikStor решението за провеждането на този интересен тест… ;)

Какво е различното при RDX QuikStor?


Концепцията на Tandberg Data за RDX QuikStor не е много по-различна от решенията на компанията за лентови бекъп системи, но реално реализацията е по-интересна и именно заради нея се постига и доста по-достъпна цена на продукта и неговите консумативи. Стандартно централното четящо и записващо архивните копия устройство идва под формата на 5,25″ модул, който може да се интегрира подобно на нормално DVD устройство във всяка една компютърна кутия която разполага с необходимия стандартен отвор за целта. Като размери целия корпус на модула е горе-долу колкото на нормално оптично устройство, но е налице и една важна особеност, а именно, че самото устройство реално е с по-малък размер и може да бъде интегрирано и в по-ограничено пространство, но затова ще стане дума след малко.


Стандартният преден панел на устройството е максимално опростен, на него, освен отвора за поставяне на “касети” ще намерите и един единствен бутон (за изваждане), който е съчетан със светлинна индикация за състоянието в момента. Разбира се наличен е и отвор за изваждане на “касетата” с данни при възникване на проблем в работата на устройството, винаги е добре човек да разполага с кламер за такива ситуации…


И тук стигаме до задната част на RDX QuikStor, където виждаме елементи от електрониката на устройството и двата конектора за връзка към компютъра. Разбира се налице имаме Serial ATA конектор за данни и захранващ такъв, което именно прави много по-лесно интегрирането и използването на системата дори на обикновен “офисен компютър”. Освен S-ATA интерфейс за вътрешна инсталация, RDX QuikStor има и версия с USB 2.0 интерфейс, която е предназначена за използване извън от компютъра. За сравнение лентовите устройства разчитат предимно на SCSI връзка, което изисква и наличието на допълнителен (интегриран или отделен) скъзи контролер в компютъра обслужващ архивиращата система.

Именно използването на масово разпространени интерфейси за връзка към компютъра, които на практика са налични във всяка една нова компютърна конфигурация, купена през последните може би вече повече от 3-4 години е голям плюс. Като разбира се ползата е както за лекотата на ползване, така и за постигането и на ценово достъпна система за архивиране от по-нисък клас, за потребители с по-ограничени изисквания и бюджет. И тук стигаме до това, че цената на самия модул RDX QuikStor със S-ATA интерфейс е около 167 евро, като разбира се ще трябва да предвидите и разходи за допълнителни “касети” за съхранение на архивите с данни.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.