Дъннa платкa J&W RS780UVD-AM2+

Дъннa платкa J&W RS780UVD-AM2+

В раздел: Ревюта от на 23.04.2008, 9,147 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4

«»

Основните причини да за това ревю са новата и доста добре изглеждаща дънна платка на J&W /неизвестна досега марка за мен/ и факта, че съм голям фен на домашното кино и на идеята за “компютър под телевизора” – а това дъно на първо четене сякаш само за това е правено. Идеята за мултимедиен компютър в стилна кутия, разположен във всекидневната (под или около телевизора) не е нова, но през последните 1-2 години става все по интересна и популярна… дори и в България, където елементарни пречки спъват пълното удоволствие от мултимедийната система в хола – HTPC (Home Theater PC).

Преди да преминем към повода за това ревю ще кажа няколко думи за HTPC. В момента реалната полза от BlueRay или HD DVD устройства за домашно кино няма с главно Н! Цената или е прекалено висока (поне в България) или ако ги има ставате собственик на устройство, за което филмите се намират малко по-лесно от игла в купа сено и като за капак (след дългото ровене в купата сено) те нямат субтитри на български и колкото и добре да знаете английски или немски… със сигурност българския ви е по-добър, а и не всички филми са с “невероятни” диалози като Рамбо 5.

Евтината и разумна алтернатива – да си купите Елит или друг подобен DVD/DivX плеър – е доста разумна и рационална, но специално за мен вече не е достатъчна, защото докато преди се кефех на DVD филмите на стария си телевизор… то на LCD или Плазма те вече не са толкова интересни… дори на моменти се чудя как съм ги гледал и какво съм намирал в качеството на образа…

Алтернативата, която покрива най-много изисквания са компютрите – те, които имат почти неограничени възможности за мултимедия на напълно разумни пари. Идеята за HTPC по “западен образец” вкючва TV тунер, желателно цифров, EPG (electronic program guide) и още доста онлайн екстри. Но всичко това се гради лесно и бързо ако имате подходящото дъно за основа на HTPC-то.

Дъното, което ще разгледаме днес не е проектирано специално за компютри за домашно кино, но спецификацийте му го правят един от най-добрите избори за изграждането на HTPC. Реално дъната от подобен клас са насочени към ниския клас мултимедийни/домашни компютри. Те са малко по-скъпи от дъната за елементарни офис нужди, но притежават задължителните (по днешни стандарти) аксесоари за домашно кино – HDMI, SPDIF out и естествено подходяща видеокарта – вградена. А точно чипсета и видеокартата към него правят това дъно толкова приятно за изграждане на HTPC. 780G чипсета на AMD/ATi е наследника на доста добре представилия се 690G. Основните разлики са, че новия чипсет е с HD3200 графичен процесор, който поддържа DirectX 10 и Shader model 4, по-високата честота, възможността да се пусне Hybrid Crossfire (с допълнителна видеокарта, но не въждам кой ще направи подобно нещо).

За J&W много не мога да ви кажа – освен това, което пише на сайта им. За мое учудване (или по скоро не познаване на компанията) тя има над 10 годишна история и твърдят, че са най-големият частен производител на дъна и видеокарти в Китай. Продават основно в Азия и Европа и поне според сайта им нямат офиси в Америка. Малко ме учуди факта, че са на над 10г. Но в продукт и съпорт листа имаха само дъна за новите сокети на AMD и Intel – старите 939 и 478 не ги намерих никъде. Имам сериозното намерение да разбера каква точно е схемата, но до приключването на тази статия още нямах достатъчно информация.

Ето го и въпросното дъно – J&W RS780UVD-AM2+

Окомплектовката е малко семпла, само най-необходимото…

Лично мен ме хвана малко яд, че SPDIF конектора не е монтиран на дъното – някъде около DVI Или HDMI изходите, както е на повечето дъна.

Инструкцията е стандартна – няма нищо ново и необичайно.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.