Raidsonic Icy Box IB-NAS4220-B мрежов сторидж

Raidsonic Icy Box IB-NAS4220-B мрежов сторидж

В раздел: Ревюта от на 30.03.2008, 21,062 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7

«»

Устройствата за мрежов сторидж на данни (NAS или Network-attached storage) са нещо сравнително ново като периферия, предназначена за ползване от домашни потребители или за по-ограничени като нужди офиси. Естествено при сървърите тази технология и решения, които работят на подобен принцип има от повече от 20 години, но просто техните цени далеч не са по джоба на обикновения потребител. На практика от около 2-3 години обикновените домашни потребители имат достъп до ценово изгодни решения за мрежов сторидж, без разбира се да се налага за целта да трябва да се приспособява отделна компютърна конфигурация за ползване като файлов сървър. Естествено домашните решения са с по-ограничени възможности и като капацитет и като поддържана функционалност, тъй като са предвидени за ползване от ограничен брой потребители. Обикновено става дума за мрежов сторидж работещ с един твърд диск или с два, като при двудисковите решения е нормално да има налице и възможност за създаване на RAID масив за постигане на по-висока скорост или за подобрена надеждност на съхраняваните данни.

И все пак какво представлява едно NAS устройство? Най-общо казано това е нещо като компютър с ограничена функционалност, която е насочена предимно към съхранението на файлове и обслужването на мрежови заявки към тях от други устройства в мрежата (не е задължително да са компютри). В основата на устройството се намира специализиран RISC микропроцесор, най-често базиран на ARM архитектура, който има за цел да обслужва системния софтуер на NAS устройството. Доста производители използват и по-удачните интегрирани мрежови процесори, в основата на които отново има ARM-базирано решение, но в общия корпус на чипа има интегрирана и допълнителен хардуер. Именно заради наличието на процесор, по принцип като правило може да се приеме, че производителността на мрежовите устройства за съхранение на данни е пряко свързана с техния процесор – колкото по-мощен, толкова по-високи скорости на трансфер. Естествено това не е единственото им ограничение за скорост, но като цяло е една от основните причини дадено NAS устройство да се представя по-добре или по-зле спрямо друго конкурентно решение.


За да ви стане по-ясно обаче както представляват мрежовите сторидж устройства, особено ако до момента не сте се интересували или ползвали такъв продукт, ще разгледаме по-детайлно едно интересно предложение, което е достъпно на нашия пазар от съвсем скоро. Става дума за Raidsonic Icy Box IB-NAS4220-B мрежов сторидж (стандартно без включени твърди дискове!), който се продава на крайна цена от около 282 лв. от фирма Комел Софт Мултимедия.


Icy Box IB-NAS4220-B отвън

Още от самата кутия на устройството можете да забележите някои от основните акценти и по-интересни възможности на това решение на Raidsonic…


Сред по-интересните екстри, за които ще стане дума по-напред са наличието на Multimedia Server, възможност за изграждане на RAID масив в няколко различни конфигурации, решение за бекъп на данни към мрежовия сторидж и разбира се интегрирания BitTorrent клиент. И макар Icy Box IB-NAS4220-B да разполага с доста интересни допълнителни функции, то той далеч не е от устройствата, които предлагат максимална интеграция на екстри, като например наличието на уеб сървър, база данни и разнообразни програмни езици и други. Въпреки това набора от възможности на този NAS е съвсем на ниво, като е постигнат добър баланс между наличната функционалност и крайната цена на устройството, тъй като колкото повече възможности се поддържат, по принцип толкова по-висока става и цената на устройството.


Отваряйки кутията на устройството трябва да започнем от неговата окомплектовка, която общо взето е стандартна и тук няма кой знае какви изненади. Налице е кратко печатно ръководство на няколко езика и разбира се диск с допълнителен софтуер и ръководство в електронен формат, като най-интересно е наличието на сорс кода на използвания сотуер за управлението на Icy Box IB-NAS4220-B (Linux-базирано решение).


В главната директория на диска ще намерите и програмата ICYBOX SearchNAS.exe, която ви е необходима за първоначалното конфигуриране на устройството. Това е необходимо, тъй като след неговото включване в локалната мрежа вероятно ще трябва да се намесите, в зависимост от конфигурацията и структурата на мрежата, най-малкото за да разберете кое IP е получило устройството (при наличие на DHCP) или за да зададете ръчно настройките. Разбира се тези настройки могат да бъдат управлявани и през уеб интерфейса на NAS устройството, но за целта трябва най-малкото да знаете “къде” да го намерите…Всички страници от статията:

 1. Page 2
 2. Page 3
 3. Page 4
 4. Page 5
 5. Page 6
 6. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Даниел // 20.11.2009 в 14:46

  Това е чудно устройство за домашна употреба, а дори и за един малък офис. Интересно обаче дали при спиране на тока след това автоматично ще се включи, защото вече попаднах на NAS200 на linksys и освен че беше малко по-бавен основния ми проблем беше, че не се включва автоматично след спиране на тока.

 2. 2 Test // 18.03.2010 в 03:33

  Купих Хард диск от 1 ТБ на Western Digital (Black Edition) и не го разчита. Също така торента на това устрйство забива и трябва да се рестартира устройството. Като цяло не съм Очарован от него. За тия пари можещ да си вземещ един компютър и пак да си го направиш сървър с далеч повече възможности.