Fujitsu-Siemens Amilo Si 2636 преносим компютър

Fujitsu-Siemens Amilo Si 2636 преносим компютър

В раздел: Ревюта от на 25.03.2008, 12,261 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4

«»

Нещо като увод
Тази статия е пълна случайност. Може да звучи странно за начало на ревю на преносим компютър, но всъщност идеята да пиша ревю дойде едва след като си “поиграх” с него. Към днешна дата “интересните” преносими компютри са с цени над 1500 лева – под този праг навлизате в зоната на сериозните компромиси с компонентите и не може да претендирате за сериозен живот на батерията, мощен процесор или видеокарта, подходяща за игри. Друг път, когато компромисите не са в името на ниската цена (особено, като заговорим за MacBook-овете на Apple), a са насочени към визуалните красоти и ергономията. Fujitsu Siemens Computers, обаче, подобно на много други производители днес, също реши да зарадва феновете на марката с ноутбук, който преди всичко радва окото, за всеобща радост – без това да е довело до допускането на куп “компромиси”. Макар компанията да следва общата тенденция в разгранчаването на бизнес и мултимедийните компютри – първите залагат на защита на данните посредством технологии за предпазване на диска и повишаване на сигурността на информацията, а вторите на интересния външен вид, моделът, който разглеждам, попада в трета група преносими компютри, които, независимо към коя от предишните две категории принадлежат, са произведени и се продават преди всичко с оглед размерите си. FSC Amilo Si 2636, със своя 13.3-инчов екран, съчетава ергономия, дизайн и повече от прилична производителност. Но по-добре дочетете материала.


Митове и легенди

Една от характеристиките на преносимите компютри, с която често се злоупотребява, е времето за работа на батерии. “До Х часа” е стандартното означение, което означава, че при оптимални условия ноутбукът ви може да изкара толкова време на батерии. Уловката е в “оптимални” – Apple, например, казват, че даден техен компютър работи определено време при използване на безжичната мрежа и браузване в интернет – доста общо понятие, тъй като според режима на работа безжичната мрежа може да е с няколко метра обхват и трудно да намира връзка, а за “браузване” формулите са безкрайни – посетете някоя от интерактивните игри на BBC с пуснат на “on demand” процесор (във Vista 0% минимална скорост и 100% максимална) и гарантирано няма да работите дълго. С други думи – пуснете процесора на максимална честота и забравете дори за половината от времето на работа на батерии.

За нормална работа на батерии, обаче, потребителите смятат съвсем стандартно ползване на компютъра. Е, без игри, тъй като те натоварват цялата система, но колкото да пишете мейли, да разглеждате форуми и въобще – да извършвате някаква непретенциозна към процесора задача, нормалното време за работа ще е част от посоченото в характеристиките. Особено силно това зависи от режимите на работа на процесора, WiFi и видео адаптерите. Windows Vista дава добър контрол над всяка от категориите, като управлението на максималните честоти на видеоконтролера се прехвърля на самата операционна система (например при nvidia в Power Saving режим съвсем логично не можете да включите 3D Performance mode). В настройките на всеки режим е възможно да задавате и режим на работа на WiFi контролера, аз лично винаги го държа на Maximum Performance, тъй като обикновено това е връзката ми с интернет. Още подробности за времето на работа на батерии ще намерите при тестовете на батерията на Amilo Si 2636.

Стандартната страница с…
Технически характеристики

FUJITSU SIEMENS AMILO Si 2636
Екран:
– 13.3″ TFT 1280×800
Процесор:
– Intel Core 2 Duo T8300 (Penryn core, 2.4 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)
Чипсет:
– Mobile Intel 965 Express (GM965)
Памет:
– 2 GB DD2 667 MHz (2x 1 GB Samsung)
– 1 GB Intel Turbo Memory
Видеоконтролер:
– Intel GMA X3100 (до 384 MB споделена памет)
Дискови контролери:
-Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller
-Intel(R) ICH8M Ultra ATA Storage Controller
– Silicon Image SiI 3531 SATA Controller
Твърд диск:
– 250 GB SATA Western Digital, 5400 rpm, 8 MB cache (WD2500EBVS)
Оптично у-во:
– MATSHITA DVD-R/RW/RAM (UJ-875S) ATA
Мрежови контролери:
– Generic Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
– Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN (802.11b/g/n)
Батерия:
– Rechargeable Li-Ion 57720 mWh
Аудио:
– Conexant Cx20561 @ Intel 82801HBM ICH8M – High Definition Audio Controller
– Silicon Image SiI1392 @ Intel 82801HBM ICH8M – High Definition Audio
Други:
– Multi-Card Reader
– AT&T/Lucent IEEE1394 FireWire Controller
– BisonCam 1.3 Mpx
– Stereo Microphone
– Multimedia Keys
– WiFi/Bluetooth On/Off Switch
Конектори:
– 2x USB
– 1x HDMI
– 1x eSATA
– LineIn/Phones/SPDIF
– LAN
– 1394
– ExpressCard/54
Тегло: 2.3 кгВсички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.