NVIDIA обяви официално Fermi

NVIDIA обяви официално Fermi

В раздел: Новини от на 1.10.2009, 3,444 показвания

parallelNVIDIA официално анонсира новата си CUDA архитектура за графични ускорители с кодово име “Fermi”.

Според компанията, Fermi ще съдържа набор функции, които ускоряват изпълнението на по-широк спектър от изчислителни приложения. Целта е да се “впрегне” изчислителната мощ на графичното ядро за изпълнение на най-различни задачи (а не само обработка на 3D видео) с цел да се разтовари централният процесор от тежки изчисления и да предоставят невиждана до сега изчислителна мощ в ръцете на потребителите на продуктите на компанията.

Новата Fermi архитектура беше официално представена при откриването на GPU Technology Conference в Сан Хосе, Калифорния. Към пресконференцията на NVIDIA се присъедини и Националната лаборатория Oak Ridge, която обяви своите планове за нов суперкомпютър, който ще използва NVIDIA-базирани графични процесори използващи новата Fermi архитектура. Освен това Fermi получи подкрепата на редица водещи организации, в това число Bloomberg, Cray, Dell, HP, IBM и Microsoft.

Новата Fermi архитектура ще бъде и в основата на решенията от ново поколение на NVIDIA за графични процесори от серията GeForce, Quadro и Tesla, а сред по-интересните нови технологии са:

C++, като допълнение към вече наличната поддръжка на C, Fortran, Java, Python, OpenCL и DirectCompute.
ECC, едно критично изискване за дейтацентрове и суперкомпютри, използващи графични процесори в големи мащаби.
512 CUDA ядра, поддържащи IEEE 754-2008 стандарта за изчисления с плаваща запетая, надминавайки дори най-съвременните процесори.
8-кратно подобрение в пиковата производителност при извършване на сметки с двойна прецизност спрямо предишното поколение графични процесори на NVIDIA. Двойната прецизност е критична за приложенията използващи високопроизводителни изчисления (HPC), като например линейна алгебра, числени симулации и квантова химия.
NVIDIA Parallel DataCache – първата в света истинска кешираща йерархия в графичен процесор, която ускорява алгоритми, като например физически изчисления, рейтрейсинг и умножение на разпръснати матрици, където адресите на данните не са предварително известни.
NVIDIA GigaThread енджинът с поддръжка за паралелно изпълнение на ядрото, където различните ядра на едно и също приложение могат едновременно да се изпълняват едновременно (например: PhysX сметки за течности и твърди тела).
Nexus – първата в света напълно интегрирана хетерогенна среда за разработка на изчислителни приложения, добавяща се в Microsoft Visual Studio.

Изображения, технически документи, презентации, видеоматериали и други ресурси за “Fermi” могат да бъдат намерени на адрес: www.nvidia.com/fermi


Етикети: , ,


2 коментара

  1. 1 GBG // 01.10.2009 в 22:29

    Повече инфо къде мога да прочета ?

  2. 2 Ba4o Kiro // 01.10.2009 в 22:57

    Пише си в новината ;)…

    http://www.nvidia.com/fermi
    http://www.nvidia.com/object/io_1254288141829.html