500GB Western Digital My Book Premium ES Edition

500GB Western Digital My Book Premium ES Edition

В раздел: Ревюта от на 22.11.2007, 7,283 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4

«»

Външните твърди дискове стават все по-достъпни и интересни допълнения не само към настолните, но дори и при мобилните компютри. Причината за повишения интерес към тях е най-вече възможността да бъдат използвани като надеждни и високоефективни устройства за съхранение на важна информация. Основното им удобство е възможността да бъдат включвани към компютъра само когато е необходимо да бъде прочетена някаква информация от тях или да бъдат записани нови данни, нещо, което гарантира много по-дълъг живот и надеждност. В крайна сметка е много по-удобно да имате един или няколко големи външни диска, които да съхраняват важната информация, отколкото да наблъскате кутията на компютъра с твърди дискове, които да са активни постоянно.

И докато до неотдавна предпочитания интерфейс за връзка беше USB, заради голямото му разпространение и наличие на всички по-актуални компютри, то нещата се изместват постепенно. С навлизането на Serial ATA твърдите дискове все повече популярност започва да добива и новия eSATA интерфейс, който позволява да свържете външен S-ATA диск директно към компютъра, без да се налага да жертвате част от производителността на устройството, както е при връзката през USB. Повечето по-актуални модели дънни платки от по-висок клас вече разполагат с поне един eSATA конектор или преходник, който “преобразува” стандартен S-ATA към външния eSATA. А дори се забелязва наличието на такива конектори и при някои от актуалните преносими компютри, директно интегрирани на техния корпус или добавяни с помощта на разширителни Express Card контролери.


Тези дни ми попадна един сравнително нов и достъпен продукт на Western Digital в лицето на 500-гигабайтовия външен твърд диск My Book Premium ES Edition, който ми привлече вниманието със своите възможности и изпълнение. Причината за интереса ми в тази област се крие в неотдавнашната нужда да се намери подходящо решение във вид на 500GB твърди дискове в комплект с бърза външна кутийка за съхранението им, която да осигурява S-ATA (или eSATA) и USB интерфейс за връзка с компютъра. И докато тогава се спрях на 500GB Western Digital Caviar SE16 твърди дискове, което се оказа чудесен избор, то единствената адекватна и алтернатива за външна кутия, която имаше на пазара във вид на отделно решение, не се оказа най-доброто попадение. Става дума за Icy Box серията на Raidsonic, които на пръв поглед бяха перфектното решение, но в последствие се оказаха, не че чак толкова добър избор за конкретните нужди. Както можете и да се досетите основният недостатък беше свързан с не достатъчно добре замисленото охлаждане на твърдите дискове в тези кутии, в резултат на което 500-гигабайтовите дискове вътре просто прегряваха след малко по-продължително време на използване. Именно поради тази причина се насочих към алтернативата, а именно използването на готово решение за външен твърд диск от страна на Western Digital, вместо да се опитвам да го изграждам сам. Но да се върнем към Western Digital My Book Premium ES Edition…


Premium ES Edition серията на Western Digital е насочена към бизнес потребители, като тя е налична в две разновидности – 320GB и 500GB, като единствената разлика е в капацитета на твърдия диск. В някои от другите серии външни дискове My Book на компанията има налични и модели с по-малък и дори по-голям капацитет, но с една съществена разлика. А именно липсата на eSATA интерфейс, като устройствата от другите серии използват само USB или комбинация от USB и Firewire интерфейс за връзка с компютъра.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.