Отвъд Nehalem – следващото поколение Core архитектура

Отвъд Nehalem – следващото поколение Core архитектура

В раздел: Новини от на 15.04.2010, 4,215 показвания

На провеждащият се форум за разработчици (IDF) в Пекин, Интел официално представи подробности около следващата голяма стъпка в развитието на х86-съвместимите си процесри, под общото наименование “Sandy Bridge”. За сега, сведенията за новата архитектура остават по-скоро оскъдни, но със сигурност се знае, че е обърнато сериозно внимание на вграждането на графична функционалност направо в кристала на процесора. Подробности за възможностите на графичното ядро не са известни за сега, но се знае, че то ще може да се възползва по-пълноценно от L3 кеш-паметта на процесра, като резултат от тясната интеграция.

Другите съществени характеристики засягат самите процесорни ядра. Дебютният модел от новата архитектура ще бъде 4-ядрен, изработен по 32-нанометров процес. Микроархитектурните разширения и подобрения включват нов набор от мултимедийни инструкции (вкл. и такива за работа с три операнда), познати като AVX, нов векторен формат на SIMD регистрите с 256-битова разрядност и подобрения по енерго-управлението.

Масовото производство на процесора трябва да започне в края на 2010 г., което би трябвало да означава пазарни наличности рано през следващата година. Точни дати не са оповестени.

Източник: behardware.com


Етикети: , , , ,2 коментара

  1. 1 WidowmakeR // 15.04.2010 в 07:00

    Тъкмо i7 ще намалее и ще може да си го позволя. :-)

  2. 2 Wise guy // 15.04.2010 в 18:26

    “Eй това чукен чаках” Нови процесори за P55 или X58 дъна ще са предназначени?Или ще има нов чипсет?