AMD процесорите – кои, до колко да ги овърклокнем, и как да ги защитим?!?

AMD процесорите – кои, до колко да ги овърклокнем, и как да ги защитим?!?

В раздел: Статии от на 1.10.2003, 7,823 показвания
Страница от ревюто: 1 2

«»

AMD Thunderbird aka Athlon

За някои хора Athlon-а е нещо много по-различно от Duron-а, като всъщност истината е такава – същия процесор, но с повече L2 кеш, като за тази цел се прави на други поточни линии – това се забелязва и като погледнете Duron-а отстрани – забелязва се като че ли процесора е отрязан и на подложката има малко място, което не е заето!!! :)

Но в същност до 950MHz версия ( която си има изключения, разбира се ) T-bird-а се клоква почти толкова, колкото и Duron-а – около 1.05GHz замира. Вече от 1GHz версии насам работата се променя и има възможности за по-големи честоти, които при 200MHz DDR FSB процесори са много по-малки в сравнение с 266MHz DDR версии “C” на T-bird ядрата – по всичко им личи, че са с медни връзки и са правени да издържат по-високи честоти.

Едно от основните преимущества на T-bird-а освен по-големия L2 кеш е и по-голямата топлоотделяща повърхност в сравнение с Duron-а – 133 кв. мм за Athlon-а срещу 98 за Duron-а. Така се получава, че със един и същи куулер вие ще можете да охладите както 45W Duron така и 60W Т-bird, като и двата процесора ще дигнат една и съща температура!!!!

Сега да видим кое ядро колко дава:

За да стигнете 1GHz – Почти всички 800MHz+ процесори, както и 750MHz AEEA “#”
За да стигнете 1.1GHz – 750MHz AEEA “Y”, всички 1GHz версии
За да стигнете 1.2GHz – 1GHz AVFA “Y”, 1GHz BVFA “#”, 1.1GHz BXHA “#”,
За да стигнете 1.3GHz – 1GHz AXIA “#”, 1GHz AVIA “#”, 1GHz BXHA “Y”, 1GHz AXHA “Y”
За да стигнете 1.4GHz – 1GHz AXIA “Y”, 1GHz AVIA “Y”, 1.2GHz AXIA “Y”, 1.2GHz AVIA “Y”
За да стигнете 1.5GHz – 1GHz AXIA “Y”, 1.2GHz AXIA “Y”, 1.33GHz AXIA “Y”, 1GHz AXIAR “Y”
За да стигнете 1.6GHz+ – 1.33GHz AXIA “Y”, 1.33GHz AYHJA “Y”

Подчертано е най-новото ядро на AMD T-bird процесорите, което по първи тестове и впечатления е показало тези резултати. С “#” е означено число, което може да е “9” или някое друго…

Впечатление сигурно прави, че ядрата с “Y” на третия ред дават сравнително по-голям % на клокване, като само те в голяма степен издържат над 1.4GHz.

Пак казвам, че това не са 100% сигурни резултати, но поне могат да ориентират потребителя в обстановката!!!

Такааааа….. сега вече процесора е клокнат, но откъде сте сигурни, че няма да имате проблеми от температурно естество?!?

Представете си само – излизате за около 20мин. от стаята и като се върнете ви намирисва на прясно изпечен 1GHz T-bird, който до преди малко е бил току що клокнат на 1.33GHz – ЛОШО!!!! А можеше да не се стигне – как става?!?

Процеседурата е следната – теглите си MBM 4.18 от тук , както и ShutDOWN NOW! от тук и след като инсталирате двете програми в реда: MotherBoard Monitor – Shutdown NOW! можеме да започнеме:

От вас се иска да си настроите програмата за следене на датчиците на дъното ви MBM, като наблягаме на най-важния – този показващ температурата на процесора ( не се съмнявам дали имате такъв – при положение, че клоквате няма начин да сте с някое бъгаво дъно!!! ). Той е най-важния във нашия случай и ще помогне много!!!

След като сте инсталирали и двете програми настройте MBM датчика за температурата на процесора на някоя по-висока стойност при която ще сте сигурни, че след нея няма смисъл да мъчите процесора ( за AMD процесорите в нашия случай – около 65С MAX! ). При така настроения датчик проверете дали наистина при достигане на граничната температура алармата се включва. След това отидете на ShutDown NOW! таба и настройте този plug-in да се включва при активиране на алармата за процесорния датчик, като под действие, което ще се предприеме след активиране на програмата изберете SHUTDOWN THE SYSTEM WITH FORCE – това означава, че при активиране на алармата на датчика се активира и програмата ShutDown NOW! и след 10 секунди PC-то ви се изключва без обяснение и забавяне – време достатъчно малко да предпази процесора ви от евентуалното прегряване/изгаряне в следствие на спрялата перка или някакъв друг проблем с охлаждането!!!!

Има и друг, значително по-лесен и сигурен начин – да зададете от биоса при колко градуса да се спира системата – лесно, удобно, но за съжаление не всички дъна имат такава фунция…

Но преди да се доверите изцяло на тази комбинация изпробвайте дейстивието й като симулирате “прегряване” по следния начин – активирайте следене на датчика на температурата на процесора, като след това намалите граничната стойност до стойност под тази на моментната температура на процесора – например ако процесор ви грее фо към 50С намалете граничната стойност на около 45С и без да пипате нищо само гледайте – трябва да стане следното:

Алармата на MotherBoard Monitor се активира поради по-висока стойност на температурата на процесора от граничната – Активира се и ShutDown NOW! като се показва status bar, който ви отброява 10 секунди до гасенето и след изтичането на тези 10 секунди PC-то ви автоматично се гаси – ако стане точно така значи сте направили всичко както трябва и можете да върнете граничната стойност до по-висока такава – да кажем около 65С.

Има и друг, малко по-брутален начин – като изключите захранването на вентилатора на процесора за малко – повярвайте ми, няма да чакате дълго :-))

Така можете да сте спокойни, че при един евентуално опит за прегряване ще има някой, който да изключи PC-то ви ако вие не сте там…

Добри страни: Сравнително лесно се клокват, Duron процесорите са евтини

Лоши страни: Греят много, Искат добри дънни платкиВсички страници от статията:

  1. Page 1


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.