Sandy Bridge-Е: мокрият сън на ентусиастите

Sandy Bridge-Е: мокрият сън на ентусиастите

В раздел: Новини от на 16.04.2010, 4,854 показвания

Облаците около наследника на Нехалем започнаха доста бързо да се разкъсват и вече се очертава една по-завършена картина на това, което Sandy Bridge ще ни донесе.

На първо място идва новата платформа от висок клас Waimea Bay Highend Desktop (HEDT), което по същество е наследник на Tylersburg Enthusiast Platform, т.е. дънна платка с Х58 чипсет и Core i7 процеср с ядро Гълфтаун. Waimea Bay ще представлява описание на подобна конфигурация (от висок клас), включваща процесор с ядро Sandy Bridge-E и дънна платка с управляваща логика (PCH) Patsburg.

Процесорите с ядро Sandy Bridge-E ще са изработени по 32-нанометров процес и ще са налични във варианти с 4 и 6 ядра. Шест-ядреният вариант ще разполага с 15МВ кеш-памет от трето ниво (L3). Новата архитектура ще представи и първото значимо разширение на мултимедийните възможности от SSE2 насам — AVX (Advanced Vector Extension) набора от SIMD инструкции, удвояващ разряда на регистрите до 256 бита и въвеждащ нов режим на работа с три операнда. Предвидени са и други микроархитектурни подобрения, без подробности за сега.

Вграденият контролер на оперативната памет също е получил подобаващо внимание. Четири канала ще осигуряват достъп до максимум 32GB памет от тип DDR3-1600. Работното напрежение на контролера ще бъде намалено до 0,85 волта, спрямо 1,1 волта на това в Нехалем. 130W остава прага на консумираната енергия под натоварване. Процесорът ще поддържа и икономична памет с ниско напрежение (LV-DDR3).

За Sandy Bridge-E ще е подготвен и нов цокъл — LGA2011, т.е. броят на контактните изводи е точно 2011. Размерът на опаковката на чипа е 52,5*45 милиметра, а тялото на самия цокъл е 58,5*51 милиматра. Фабричното охлаждане най-вероятно ще е подобно на това, което пристига с настоящите шест-ядрени Core i7-980X процесори.

От Интел са помислили и за овърклокърите. Върховият модел процесор от семейството на Sandy Bridge-E (Extreme Edition) ще бъде с отключени множители за ядрата и контролера на паметта. Интел планира за пусне и специална програма за улесняване на оувърклокването — Extreme Tuning Utility (XTU), предназначена да обслужва изключително Waimea Bay платформата, като цяло. За да подплати тези възможности, за платформата е разработен и нов стандарт за управление на напреженията – VR12, наследяващ настоящия VR11.1, който ще замести традиционната VID таблица с трижилна серийна връзка, работеща на честота от 25MHz. Това ще даде възможност за осъществяването на много по-фин контрол на параметрите в реално време — програмно или чрез външен интерфейс.

Периферното свързване също ще бъде надградено. Patsburg контролера ще поддържа трето поколение PCI-E шина с удвоена честота на предаване на данните, спрямо настоящия стандарт, като броя на каналите е увеличен на 40 (от 32 в Х58). Новият стандарт е напълно съвместим с предишните версии на PCI-E.

Източник: vr-zone.com


Етикети: , , , , ,


Един коментар

  1. 1 milev5 // 16.04.2010 в 22:40

    Мале!Малееее!Как звучи все едно излиза първоя двуядрен процесор.!:)