Активни проверки срещу разпространението на нелицензиран софтуер

Активни проверки срещу разпространението на нелицензиран софтуер

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 19.04.2010, 4,409 показвания

В началото на месец март т.г. ГДБОП – МВР извърши поредната успешна операция, осъществена със съдействието на правоносителите, в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на Р България за ограничаване на интелектуалното пиратство у нас. На 10 март служителите на Сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГДБОП – МВР, съвместно с колегите им от териториалното звено за борба с организираната престъпност в гр. Ямбол, извършиха мащабна проверка в офисите на Интернет-доставчик, оперирал на територията на град Ямбол. Действията на правоохранителните органи, предприети по сигнал на правопритежатели, бяха резултат на няколкомесечни оперативно-издирвателни и компютърно-разузнавателни мероприятия за локализиране на местонахождението на сървърите с незаконно съдържание.

По време на проверката служителите на ГДБОП иззеха сървъри, съдържащи над 25 терабайта файлове със закриляно съдържание, сред които множество продукти на компании-членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС, музикални и филмови заглавия, развлекателен софтуер и др., достъп до които е бил предоставян посредством вътрешната мрежа на доставчика. Установено е, че в рамките на дейността на доставчика, абонатите му са имали достъп до над 10 000 филма и десетки хиляди файлове с музикални заглавия, бизнес и развлекателен софтуер. В рамките на операцията бяха иззети и над 10 000 пиратски диска, съдържащи огромен обем закриляно съдържание, укрити в специално помещение в офисите на компанията. По случая е образувано досъдебно производство срещу собственика на фирмата доставчик на Интернет за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс на Р България.

Няколко дни по-късно и полицията в София предотврати незаконното разпространение на компютърни програми от страна на местна компания, предлагаща за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. На 22 март служители на сектор Икономическа полиция при Пето РПУ на МВР в гр. София, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка на асемблаторската фирмa „О” ООД. Клиентската компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС е приобщена като доказателство по образуваното дознание по описа на Пето РПУ на МВР за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс на Р България. При операцията са иззети и още седем компютърни системи, собственост на дружеството, съдържащи нелицензирани копия на софтуерни продукти на компании-членки на СИБС, за които не са предоставени документи, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Проверките от изминалия месец съвпадат с продължаващата инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Кампанията, насочена към повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи, както и към преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението и използването на нелицензиран бизнес софтуер, преминава през различни райони на страната и фокусира вниманието си върху представителите на малкия и среден бизнес у нас. С цел повишаване на етиката в дистрибуторския канала и защита правата на потребителите, СИБС продължава да фокусира своето внимание и към партньорите на Сдружението и неговите членове, като предприема необходимите действия по преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението на нелицензирани копия на компютърни програми на компаниите – членки на СИБС.

Повече информация за кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, както и за дейността на СИБС можете за откриете на Интернет страницата www.bsa.org/bulgaria.

Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) е международна нестопанска организация, посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда. Сдружението представлява на международния пазар и пред съответните правителствени органи и организации световната софтуерна индустрия и партниращите й хардуерни производители. Членовете на Сдружението са компании, които развиват своята дейност в най-динамичния икономически сектор в световен мащаб. В рамките на своите програми СИБС насърчава технологичните иновации чрез своите образователни и обществени инициативи, свързани със закрилата на авторското право, сигурността на киберпространството и електронната търговия. Членове на СИБС са както световни софтуерни гиганти като Адоби, Алтиум, Апъл, Аутодеск, Бентли Систъмс, Корел, Десу Системс СолидУъркс Корпорейшън, Ембаркадеро, Фаматех, Майкрософт, МакАфи, Сименс, Саймантек, Текла, Теле Атлас, МатУъркс и техни хардуерни партньори, така и българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, ДиТра и Майкрософт България.


Етикети: , , , ,


Един коментар

  1. 1 Сашо // 19.04.2010 в 14:43

    „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”

    Тъкмо хората са си ползвали лицензиран софтуер, а тези им го взимат. Виж, ако бяха ползвали само public domain софтуер, нямаше да имат проблеми :) Следователно СИБС подтикват към деяние, което после преследват!