HP Bluetooth PC Card Mouse

HP Bluetooth PC Card Mouse

В раздел: Ревюта от на 11.04.2007, 14,300 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4

«»

Какво би трябвало да представлява една истинска мобилна мишка, предвидена за използване в комбинация с преносим компютър? Тя трябва да бъде компактна и удобна за работа, като ако използва и безжична връзка определено е много по-добре. Именно това и още е HP Bluetooth PC Card Mouse, която от съвсем скоро може да се намери и у нас на цена от порядъка на 55 евро. Всъщност точно тази мишка може да бъде наречена истинска мобилна такава, именно защото освен много малкия си размер, тя се прибира и в PCMCIA слот на мобилния компютър и не заема допълнително място. Освен това тя е безжична (използва Bluetooth) и е с вградена презареждаема литиево-йонна батерия, което се зарежда при поставяне на мишката в PCMCIA слота. Дотук всичко звучи чудесно, но дали наистина е толкова хубава тази мишка или все пак и тя има своите недостатъци? Именно това предстои да разберем…

Поглед отблизо


Опаковката на мишката не изглежда особено впечатляващо, но това си има и съвсем конкретна причина. На практика HP не са разработчици на тази мишка, те просто са я лицензирали за продажба с техните мобилни компютри. Реалният разработчик е компанията Newton Peripherals, която също предлага мишката, но под своето продуктови име – MoGo MouseBT. Но да се върнем към опаковката, на практика от HP са я лицензирали, за да може да я предлагат като допълнителен аксесоар за техните преносими компютри, а не толкова да се продава като отделен продукт. Естествено можете да си купите тази мишка и съвсем отделно, като тя не изисква и специално наличието на HP преносим компютър, за да работи нормално ;)


Както вече стана дума самата мишка е с много компактни размери, което разбира се е в следствие на идеята тя да може да се прибира в свободен PCMCIA слот на мобилния компютър. В неработно състояние (положението за съхранение в PCMCIA слота) тя е с нормална дължина 86 милиметра, широчина 54 милиметра и височина от едва 5 милиметра, като общото тегло е едва 41 грама. Когато бъде извадена и активирана, като за целта се изважда специална поставка в задната й част, тя става с по-големи размери на височина.
Самата мишка е с два бутона, като понастоящем липсва функционалност за трети бутон/скрол колелце, което е лек недостатък за доста от потребителите свикнали да го ползват активно. Например натискането на скрол колелцето с цел отваряне на нов таб във Firefox браузъра не е възможно при използване на тази мишка, като естествено тази функция може да бъде заменена от предвидената клавишна комбинация за нейното активиране.


Споменахме вече, че за активирането на мишката е нужно да се “отвори” поставката намираща се в задната част на нейния корпус. Това действие води до преминаване на мишката в режим на ползване, като се включва нейното захранване и тя се опитва да се свърже към наличен в обхвата Bluetooth адаптер. Тази поставка обаче, освен за активацията на мишката има за цел да я направи и по-удобна за хващане от страна на потребителя. Тя служи и за повдигането на оптиката на сензора отчитащ движението, тъй като той не може да отчита движението ако оптиката му и тази на светодиодната подсветка са директно допрени до повърхността. На тях им е необходима височина от няколко милиметра, за да може да фокусират оптимално образа на повърхността, по която се предвижва мишката.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.