Две нови дъна от ASUS за почитателите на високи скорости.

Две нови дъна от ASUS за почитателите на високи скорости.

В раздел: Новини от на 19.04.2010, 5,849 показвания

Сегмента на пазара за “overclock” ентусиасти определено е един от най-важните фактори за бързото развитие на технологиите, поради две основни причини: тези потребители винаги притежават най-новите и авангардни компоненти, и  второ, никога не са истински доволни и жадуват за още. Въпреки че, по дефиниция на тези ентусиасти “никога не им стига” (което е очевидно от невероятните и луди  оувърклок подвизи, които постигат), това изглежда не спира компаниите да отговарят на техните искания, или най-малкото да бъдат най-близо до този идеал.

ASUS е известна като широко “нагазила” в изкуството на дизайна на супермощните дънни платки, най-представителните от които носят Republic of Gamers лого. Тази колекция от все по-бележити дънни платки, която включва имена като Striker, Formula и Crosshair, вече има две нови попълнения, които може да съберат такива определения сред оверклок общността като “motherloads”, овърклок чудовища, зверове, и както и всеки подходящ за случая синоним. Двете попълнения , за които се знаеше, че са в процес на разработка от известно време, са Rampage III Extreme и Maximus III Extreme.

Maximus III Extreme се гордее със своята 11-фазова цифрова PWM (Pulse Width Modulation), и се основава на P55 чипсет, и е оборудван с четири DDR3-2200 слота за памет,  пет PCI Express x16 слота, седем SATA 3.0Gbps порта, два SATA 6.0Gbps порта, 7.1 канално аудио, Gigabit Ethernet, двойка USB 3.0 портове и FireWire.

Rampage III Extreme споделя спецификациите на своя брат, но е “въоръжен” с nVidia NF200 bridge чип, шест DDR3-2200 слота за памет, четири PCI Express x16 слот и използва чипсет X58.
Тези способности, макар високи, не са точно това, което ги кара да се открояват все пак. Това, което прави двете необичайни е, че те разполагат с новия режим на LN2 (в случай, че ентусиастите се усетят засилени към ръба) и Q-Reset опция, която намалява проблемите при студен старт на машината. Те разполагат също с двойни 4-пинови MOLEX конектори (за допълнително захранване на процесора и графичните карти), ROG софтуера (за овърклок чрез Bluetooth), възможността да деактивирате всеки PCI Express X 16 слот, както и с USB-базирана система за подновяване на BIOS.

Maximus III Extreme и Rampage II Extreme вече са на разположение за “Хамериканците” в красиви кутийки с цени на етикетите от $ 349 и $ 399.

Ако (все още) се занимавах с оверклок, не бих му мислил много-много!


Етикети: , , , , , , , ,


11 коментара

 1. 1 Александър Генов (rager) // 19.04.2010 в 23:17

  “Двете попълнения , за които се знаеше, че са в процес на разработка от известно време, са Rampage III Extreme и Maximus III Extreme.”
  Част от процеса на разработка на тези забележителни дъна е преминала така :):
  * “Maximus III Extreme се гордее със своята 11-фазова цифрова PWM (Pulse Width Modulation), и се основава на P55 чипсет”
  Това Asus са го взели от Foxconn. Съвсем официално представители на Asus, разглеждайки Foxconn BloodRAGE на някакво изложение, са казали,”ма я какъв готин регулатор, може и ние да помислим да сложим такъв в нашите дъна”.
  * “че те разполагат с новия режим на LN2 (в случай, че ентусиастите се усетят засилени към ръба)”
  Това е взето от EVGA Classified сериите, Shamino го въведе там за първи път. Режимът на клок при минусови температури се появи първо на EVGA Classified E759.
  * “и Q-Reset опция, която намалява проблемите при студен старт на машината.”
  Това отново е взето като идея от Foxconn BloodRAGE. На него има един Force Reset червен светещ бутон – какво ли прави.
  * “Те разполагат също с двойни 4-пинови MOLEX конектори (за допълнително захранване на процесора и графичните карти)
  Това е много стара идея, още от времето на nF4 DFI LanParty дъната.
  * “възможността да деактивирате всеки PCI Express X 16 слот”
  Това също e идея, реализирана първо в EVGA Classified E759.
  * “както и с USB-базирана система за подновяване на BIOS.”
  Това е взето от новите дъна на DFI – имахме даже новина на сайта по темата.
  * И накрая – изцяло червено-черният атрактивен дизайн, със сребристи метални елементи – от Foxconn BloodRAGE отново. За сравнение, разликата с Rampage II Extreme е очевадна – там има бял и два вида сини цветове, в големи количества.
  Страшни иновации ;) са направили инженерите на Asus, но не може да се отрече, че са взели всичко, което са могли, от идеите при EVGA Classified, Foxconn BloodRAGE и дъната на DFI.

 2. 2 z0ne // 20.04.2010 в 03:34

  Ммм ей ми го дънцето. :)

 3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 20.04.2010 в 08:34

  @rager – правилно, “крали са с лопатата”, но до сега никога не сме виждали всичките тези екстри в едно дъно ;). Дано всичко работи както се очаква ;).

 4. 4 Митко Димитров(Vartolomej) // 20.04.2010 в 11:02

  И аз съм съгласен с вас че са крали, но както казва Кирил – Всичко това на едно място е много добре. То това е хватката – да събереш всичко най-добро в едно. А наистина остава и да си работи перфектно като ASUS.

 5. 5 Bombera // 20.04.2010 в 14:06

  Чудесна компилация е дъното.
  Дано да успеят да подкарат всичко да работи заедно и поносимо коректно. Хардуерът е едно наръка.
  Във всеки случай, който си е купил хубаво дъно за клок, това едва ли му е нужно(частен случай).

 6. 6 zz // 20.04.2010 в 22:35

  “Maximus III Extreme се гордее със своята 11-фазова цифрова PWM (Pulse Width Modulation)”

  Да ви питам каква е разликата междъ тези цифрови фази :D и тези на gigabyte – нали имали уж 24… Обяснете ми моля ви, че не мога сам да намеря подходящо инфо. Благодаря.

 7. 7 zz // 22.04.2010 в 15:18

  Aко не сте разбрали въпроса, ето го по-добре зададен:
  Защо Asus използват “11 фазова цифрова PWM” и дъното им е “Иб*си якото”, а Gigabyte с тяхните 24 не успяват да догонят това на Asus? Тези на GB са по-лоши ли, че слагат толкова на брой за да компенсират липсата на “фазова цифрова PWM (Pulse Width Modulation)” :D

 8. 8 Александър Генов (rager) // 22.04.2010 в 18:35

  Има разлика в типа на регулатора за процесора (CPU VRM). Gigabyte използват класически аналогов регулатор в UD7. Той е 12-фазен (12 канала), като всяка фаза е изпълнена с двоен брой изпълнителни елементи и така стават 24 псевдо-фази. Аналоговият регулатор има това предимство през изцяло “цифровия” или хибридните регулатори, че поради големия брой елементи в него отделяната топлина се разпределя на по-голяма площ, съответно се улеснява охлаждането. Недостатъците също са налице – заема по-голяма площ (обем) от платката, прецизното управление на напрежението се реализира много по-трудно, както и Vdrop контролът. Едва в последните си модели Gigabyte най-накрая успяват да реализират успешна компенсация на дропа. Цифровите и хибридни регулатори са много по-компактни, позволяват изключително прецизно управление на напрежението и компенсация на дропа. Недостатък – заради по-малката площ (обем), която заемат, загряват повече и се охлаждат по-трудно. Ето ти и две връзки по темата:
  http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=2173279&highlight=%F5%E8%E1%F0%E8%E4%E5%ED#post2173279
  http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=2228528&highlight=%F5%E8%E1%F0%E8%E4%E5%ED#post2228528

 9. пп. Нали знаеш, че никой няма задължение да отговаря тук ;).

 • 9 zz // 22.04.2010 в 20:11

  Еее евала, rager. Благодаря много за информацията :)

 • 10 hhh // 22.04.2010 в 21:39

  не искам да продавам апартамента, за да си ги купя :)

 • 11 Daniel // 27.04.2010 в 14:14

  Чудесна компилация е дъното.
  Дано да успеят да подкарат всичко да работи заедно и поносимо коректно. Хардуерът е едно наръка.
  Във всеки случай, който си е купил хубаво дъно за клок, това едва ли му е нужно(частен случай).

 •