“Липсата” на nVidia GeForce GTX 480 и GTX 470 графичните карти на пазара продължава

“Липсата” на nVidia GeForce GTX 480 и GTX 470 графичните карти на пазара продължава

В раздел: Блог от на 26.04.2010, 9,267 показвания

Официално nVidia GeForce GTX 480 и GTX 470 графичните карти се продават, но изглежда, че наличността не е това, което трябва да бъде. В действителност, Fermi базираните графични адаптери почти не може да бъдат намерени в наличност за доставка и когато те се “покажат”, те са с цени, далеч над 359 евро ($499) – препоръчаната от производителя цена.

Крайните потребители, които са следили сагата на най-новите графични карти на nVidia, поддържащи DirectX 11, най-вероятно ще подозират причината за това, но за тези, които не са, финансовите анализатори от Нийдхам и компания поглеждат на въпроса по-обстойно.

Очевидно, въпреки че NVIDIA намалява броя на стрийм процесорите с 32 на GTX 480, надявайки се да постигне по-добро снабдяване, производителя от Санта Клара все още не могат да събере достатъчно адаптери, тъй като разполага само с около десет хиляди GF100 графични процесори на пазара. Това, както винаги, е поради ниските добиви на 40nm чипове от TSMC – около 20-30%. Ако тази ситуация продължи, NVIDIA не само няма да бъде в състояние да повиши производството на GeForce GTX 400 карти, но също така няма да бъде в състояние да направи достатъчно продукти на базата на Tesla C2000 когато му дойде времето. Недостига вече повлия на продажбите и ще продължи докато добивите от 40nm се подобрят.

И все пак, докато това е достатъчно нещастие, NVIDIA притежава друг недостатък, а именно, че в своята GTX 480 не успя да преодолее производителността на Radeon HD 5970. Това означава, че така наречения Halo ефект не може да надживее недостига от графични карти (защото GTX 480 просто не е най-силната карта на пазара в момента), което в крайна сметка ще доведе до много по-ниски продажби и по този начин, повече победи за AMD (ATI) на пазара.

Така че, най-вероятния резултат е намаляване на пазарният дял на NVIDIA.


Етикети: , , , , , ,


67 коментара

 1. 1 shadowfade // 26.04.2010 в 20:59

  Това е много жалко за потребителите, защото по този начин няма DirectX 11 решения от страна на Nvidia.

 2. 2 emi kakvo da se pravi // 26.04.2010 в 21:59

  След 3-4 месеца Ати пуска 67** серията, която се очаква да е около 20% по-бърза от ГТХ 480. Май е време да запалим по една свещичка за Нвидиа.

 3. 3 Веселин Вълков (veso79) // 26.04.2010 в 23:05

  Мой приятел, фен на nVidia, от доста дълго време ми казва, че ако не бъдат купени от някой (той предлага Intel), има голяма вероятност Nvidia да фалират.

 4. 4 future // 26.04.2010 в 23:06

  Май май .. му се вижда края .. Ако не стане някаква феноменална развръзка .. и нВдиа да си стъпи на краката .. до 1-2 години АТИ вече ще са монополист.. Станахме свидетели как нВидиа 2 години сменят имената на видеокартите си, без да има съществена или изобщо промяна спрямо предходното поколение .. Откакто АМД и АТИ се сляха, при комбинацията Процесор/Видеокарти/Чипсет, тече наистина огромно проспериране.. Аз виждам изход от ситуацията, в която са изпаднали нВидия, единствено, ако откраднат нещо от конкуренцията, за да наберат инерция.. (свидетели сме на успешни проекти на тази основа :) )… Иначе е възможно да си останат “компания за производство главно на софтуер” .. както някой от техните шефове оповестиха … Да не се лъжем .. ГФ100 е мега издънка, нищо общо с истината няма тази разработка … При положение, че закъсняват с близо година .. !!?!?!? Единственото предимство на компанията до сега, беше стратегията на нВидия за осъкатяването на АТИ,като влизаха в комбинации с прозводителите на игри .. Явно, че вече след като не могат да се възползват от това, се затрудняват .. и то излкючително много .. Радвам се, че АТИ бяха купени от АМД, защото това, ако не беше станало, тази стратегия на нВидия щеше да доведе до това, че в момента на пазара щеше да съществува само тя.. Затова, мисля, че нВидия заслужават съдбата, която в момента ги наказва безкомпромисно ..

 5. 5 Алекс // 27.04.2010 в 00:52

  И ако,ати осъществят http://hardwarebg.com/open-physics-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-amd-%D0%B8-pixelux/ този план…. бай бай невидях ,че нещо червено ме задмина :D

 6. 6 Ivan // 27.04.2010 в 07:49

  Безмислена статия. Мисля, че за тия пари които искан Нвидия АТИ-то е много по изгодно. Само много запален фен на залените би си купил (със сигурност и тои ще си помисли преди това :)) и ако си не трябва да казва на никой, че ще му се присмиват!!! хахаха

 7. 7 Aleksey // 27.04.2010 в 10:18

  “И все пак, докато това е достатъчно нещастие, NVIDIA притежава друг недостатък, а именно, че в своята GTX 480 не успя да преодолее производителността на Radeon HD 5970”

  опровежение: http://www.youtube.com/watch?v=BvvQAQU7Sjg

 8. 8 Aleksey // 27.04.2010 в 10:22

  тук обаче фермито се дъни на крайзис бенч-а: http://www.youtube.com/watch?v=qsrbHMr31S8

 9. 9 Алекс // 27.04.2010 в 10:46

  Те си бяха споменали ,че производителноста и в DX9/10 ,ще е по-слаба ,за мен това е огромен минус,ако изкарат GTS450 ,то ще е по зле от GTS250 вероятно…

 10. 10 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 27.04.2010 в 11:02

  Ехееее, анализаторите, много бързо ги “загробихте” NVIDIA ;).
  Първо – компанията в момента има толкова активи, колкото са пасивите на AMD/ATi (във финансово отношение).
  Второ – Fermi е нова архитектура, която тепърва ще се доказва и най-вече ще се доразвива. Не вярвам, че от NVIDIA ще “легнат” върху закъснялата си с половин година премиера, а ще работят усилено по дериватите и следващото си поколение, което обещава да бъде доста добро, дори и само да е “шринк” на ядрото с по-висока работна честота и по-ниско работно напрежение.
  Трето – наличности на GTX 470/480 има, особено в “белите държави” където по online магазините ги има “in stock”, а не на “preorder”. Има ги дори и в BG – който иска, може да си купи било то GTX 480 или GTX 470. Даже в офиса имаме бройки “на склад” ;).
  Четвърто – ATi винаги са имали проблеми със софтуера и “аутсорсването” при писането му. Това, че разчитат на други компании да пишат софтуера (Open Physics, OpenCL и S3D технологията им) и да създават допълнителните им 3D решения (iZ3D и BitCauldron за S3D технологията им) ги дърпа назад. Освен това е и предпоставка за не особено сполучлив краен продукт. Надявам се да не съм прав и от плановете им да излезе наистина това което се очаква, но до сега подобни начинания не са се увенчавали с особен успех.
  Пето – аз лично не бих се изказал толкова категорично, че продуктите на ATi са по-добри като съотношение цена/качество в сравнение с продуктите на NVIDIA. По мое мнение цените са точно такива каквито трябва да бъдат, особено при пускането на нов продукт. Това, че в BG цените са доста по-различни е частен случай. В USA цената на GTX 480 е колкото цената на HD 5870, а картата е между 10 и 50% по-бърза в зависимост от приложението. Единственото за което мога да бъда категоричен е, че ATi видеокартите харчат доста по-малко ток в сравнение с новите карти на NVIDIA. Но това най-вероятно ще бъде оправено в бъдещите ревизии на GF100 архитектурата и дериватите им.
  Шесто – Дори и NVIDIA да бъдат закупени от друга компания, съм 100% сигурен, че ще останат един от основните (най-големи) играчи на графичният пазар за в бъдеще, защото подобна компания с такива ресурси, “know how” и технологично “портфолио” не фалира и изчезва ей така ;)…

 11. 11 future // 27.04.2010 в 12:25

  От коментара на “Кирил Венев (Ba4o Kiro)”, лесно може да се прозре, ако се чете малко “между редовете”, какво блика от поста му .. ;)
  Първо – Точно тези 2 видеокарти от архитектурата ферми, които в момента има на пазара в “белите страни”, са обречени на неуспех .. Просто друга възможност е просто абсурдна .. Дори мега абсурдна … Дори мега, турбо абсурдна ..
  Естествено, че имате бройки на склад .. Дано не съм прав, защото това не е добре за една фирма, но още много дълго време ще си ги държите в скалда тези видеокарти и то не само вие, а всички фирми от “белите страни” .. :) Вероятно и това е целта на коментара .. и беглия опит за защитата на абсурда наречен ферми.. Да се поупразни склада :) .. Цената също е мега, турбо хипер абсурдна … А мен като намиращ се на територията на България, въобще не ме интересува дали цената на тази карта е конкурента на Северноамериканския пазар.. Никой няма да си я купи оттам .., а от вас .. И дефакто отново стигаме до положението, че цената на тази карта, може да се приеме като подигравка и народа, и надсмиване от страна на нВидия на заслепените от предишната им слава фенове.. Смехотворно е да се твърди, че в момента цената и производителността на ферми може да прави каквато и да е конкуренция в България..
  Второ – Една система с тази видеокарта, ще излезне от 500 до 1000лв. поне повече, в сравнение със система с АТИ видеокарта, защото като добър стопанин, съм ЗАДЪЛЖЕН да си купя поне с 200вата по-мощно захранване, и задължително да сменя охлаждането на тази видеокарта, като единствената алтернатива в момента е водно такова..
  И какво се получава.. За 1000-1500лв. в повече, аз получавам видеокарта с консумация на енергия като на климатик, система с незначително предимство като прозиводителност пред 5870.., и светлинни години зад 5970..
  Трето – Вероятно пасивите на АТИ/АМД са нищожни, защото не виждам какви активи може да има нВидия, след като от близо 2 години, почти не присъстват в списъка на реално мислещите и разумни потребители ..
  Четвърто – Абсурдно е към момента да се говори, че АТИ имат проблеми с какъвто и да е софтуер и драйвъри ..
  И никой не може да ме обеди, че нВидия 3Д Вижън е някакво предимство .. Абсурд е зарибен геймър да играе на подобна система повече от час дневно .. Аз веднъж играх 2-3часа и след това 2 седмици не можех да погледна телевизор или монитор..
  Nvidia PhysX – никакво … ама никакво предимство или плюс .. Един рекламен трик, отново наслагващ идеята, че това е нещо феноменално ..
  Като единствен плюс, въпреки, че и той може да се сметне за пренебрежителен, за мен остават разработките на нВидия КУДА и ОПТИМУС.. Ноооо … не става само с ядене .. иска и пиене .. :Д Така, че дори и тези 2 разработки трудно ще ме предърпат към нВидия..

 12. 12 Lee // 27.04.2010 в 12:55

  И ако,ати осъществят http://hardwarebg.com/open-physics-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-amd-%D0%B8-pixelux/ този план…. бай бай невидях ,че нещо червено ме задмина :D

 13. 13 Радо // 27.04.2010 в 15:32

  Ех, като почнете с тия крайни мнения, като че ли от вчера знаете какво е видеокарта. И двете компании в миналото са вадили несполучливи продукти (защото няма какво да се лъжем, Fermi наистина не е “революцията” която ни обещаваха) пък никой още не е фалирал. Както каза Ba4o Kiro Nvidia имат достатъчно активи за да преживеят някоя друга суха година.

  Аз пък предвиждам, че ще се повтори историята с 4тата серия на ATI – трябва да опре ножа до кокала за да си седнат инженерите на задниците и да направят нещо изоснови ново (но не с мисъл за рекорд на 3Dmark а за рекорд в fps-за-долар-марк).
  На феновете на ATI мога да кажа само едно – всеки ден палете свещички в църквата и се молете Nvidia да изкара конкурентен продукт, ако не искате черените платки да ви ги продават като златни.

  @future сериозно, викаш, драйвърите са ОК. А направи ли ти впечатление, че в деня, в който се пуснаха инженерните бройки за тестове на Fermi имаше пълна софтуерна подръжка, барабар с всичките му 3d vision, cuda, physx, че и сотуер за клок. В същото време седмица след като 5иците излязоха в АТI се почесаха по врата и си казаха “абе, дайте и едни драйвери да напишем..”. И всеки който в този момент ги ползва знае, че работят колкото да не стои черен монитора.

  А точно пък оптимус за мен е най-сбърканата измислица която съм виждал от доста време. Самата идея е глупава – “за по икономично дайте да сложим две видеокарти”. И защо ми е да плащам за две видеокарти в един компютър? Защото (все още) не могат да измислят как да направят мощна видеокарта, която да работи и в икономичен режим? И изобщо – кога ли е имало хибридна технология, която да се е задържала?

 14. 14 PowerPc // 27.04.2010 в 15:40

  @Future прав си брат така е нВидиа просто се изложиха с тези ферми и аз бях запален да си купа една, но като видях какво представляват се отказах чудя се сега ако е вярна информацията след 3-4 месеца да има 6000 серии да изчакам вместо да си взимам 5850.

 15. 15 future // 27.04.2010 в 16:16

  @PowerPc От това, което съм чел, се очаква АТИ РАДЕОН 6000 серията да се появи на бял свят в интервала Октомври-Декември 2010г. Доколкото си спомням от това, което четох тази серия видеокарти на АТИ ще бъде с изцяло нов видеопроцесор, а самите видеокарти ще се произвеждат по 28 нанометров технологичен процес.. Специално моите очаквания от тази серия са ..
  1. ДХ11 производителност, задоволяваща лакомията на всички игри излизащи на пазара..
  2. Повече памет и по-голяма шина на паметта позволяваща да се играят ДХ11 игри без проблем на ФулХД резолюция..
  3. Още по-ниско енергопотребление в сравнение с 5000 серията, въпреки, че и 5000серията потреблението е перфектно..
  4. Веорятно по-ниски температури ..
  5. Може би маалко подобрение при програми като Аутокад и Фотошоп.. Въпреки, че скоро АТИ искараха, професионалната си серия видеокарти, която според мен няма как да не задоволи на 500%, хората работещи с проф-н софт..
  Все пак АТИ имат технологичен прогрес през последните 2-3-4 години, докато при нВидия наблюдаваме технологичен регрес… Затова очакванията са ми високи .., но ще видим .. Надявам се, че АТИ няма да разочароват нито 1 човек..

 16. 16 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 27.04.2010 в 17:41

  @future – сега оставаше да се обосновеш и аргументираш достатъчно добре, защо според теб Fermi архитектурата i в частност новите карти на NVIDIA е обречени на “мега, турбо абсурден” неуспех в “белите страни”?
  Защо мислиш така при положение, че картите се купуват като топъл хляб (и в преносният и в буквалният смисъл ;) ), при това доста от хората които ги купуват вземат по две или по три бройки за да направят свръх производителни SLi/TriWay SLi, че дори и Quad SLi конфигурации?!
  Май не си особено наясно с положението на пазара в момента, но за сметка на това се опитваш да го анализираш?!
  Не се опитвам да защитавам нищо и никой. Само ще ти кажа че картите от предишната доставка се разпродадоха веднага и отново останаха в доста ограничено количество което също скоро ще замине ;).
  Вярвай ми, новите модели не се оплакват от липса на интерес, дори никак.
  Да разглеждаш пазара и цените в BG като фактор за успеха на подобен продукт е смехотворно и абсурдно, особено имайки предвид покупателната способност на българина и количествата видеокарти от този клас които се продават у нас. Надявам се, че осъзнаваш колко е смешно да опитваш да правиш анализи на база на пазара в BG и на всичкото отгоре да вадиш подобни кардинални заключения базирайки се на тези анализи?!
  В USA, ASIA и EU цените на GTX 480 1.5GB са съвсем съизмерими с цените на HD 5870 2GB или клокнатите варианти на моделите с 1GB памет, а реално GTX 480 e по-бърза от HD 5870 и то с не малко. В същото време в нормалните държави цената на GTX 470 1.28GB е почти същата като цената на HD 5850 1GB, като също е по-бърза от нея. Малка справка на цените можеш да направиш тук:

  Цени на GTX 480 в newegg.com.
  Цени на HD 5870 в newegg.com.
  Цени на GTX 470 в newegg.com.
  Цени на HD 5850 в newegg.com.

  Колкото до нуждата от по-мощно захранване – който има машина с която да може да “храни” HD 5870/5850 със сигурност ще може да “изхрани” и GTX 480/470. Довода ти, че 60-80W разлика в консумацията ще е проблем при подобен клас компютърни системи е смешен и абсолютно несъстоятелен.

  Относно активите и пасивите при двете компании – моля те, образовай се по въпроса за финансовото им състояние, защото изглежда и в този случай си особено невеж, че да си в състояние да коментираш! В момента AMD/ATi имат над $3.2 милиарда дългове (за справка – ТУК), а в същото време NVIDIA разполагат със над $1.4 милиарда резерв (за справка – ТУК )!

  Не виждам смисъл да те убеждавам в предимствата на софтуера на NVIDIAа също така и в качеството на фирмените им технологии PhysX, 3D Vision, CUDA, Optimus и др., защото на всички четящи темата им стана ясно, че си нахлупил “червените очила” със страшна сила и отричаш очевадните предимства на софтуера и технологиите им и явно нямаш достатъчно опит и “сблъсъци” със софтуерните проблеми на ATi че да може да се води аргументиран спор с теб.
  На мен това ми е работата, с това се занимавам по цял ден и мога най-отговорно да заявя, че безпроблемната работа под OpenGL с драйверите на ATi си е едно “малко” предизвикателство, а на всичкото отгоре доста често има проблеми с качеството на картината и под D3D! Да не говоря за бъговете при двучиповите им решения и CrossFire конфигурациите им, че тогава става още по-тежко положението… ;)
  С няколко думи – когато се опитваш да вадиш подобни заключения, поне се пробвай да се аргументираш…

  P.S. ATi имат професионални видеокарти от много време насам, но като гледам пазарният им дял в този сегмент не е особено голям в сравнение с дяла на NVIDIA – ето ти и графика от началото на миналата година (от тогава положението не се е променило особено много, да не кажа – никак):
  NVIDIA vs ATi Professional Graphics Market Share
  А това е източника – X-bit Labs
  Питал ли си се защо е така?! Ако не си – пробвай се да помислиш по въпроса, а ако не успееш да си отговориш, аз ще ти помогна ;)… Преди да си започнал да мислиш ще ти дам няколко жокера – надеждност на хардуера, безпроблемност на софтуера, съвместимост, качество на поддръжката – това са най-важните фактори на този пазар!

 17. 17 future // 27.04.2010 в 18:23

  1-во – Ето статия от преди малко от този сайт .. – http://hardwarebg.com/amd-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84/ … Малко по-малко ще започнат да преобладават и на професионалния пазар .. Не е далеч това време ..
  2-ро – По никакъв начин .., нито Вие г-н Киро, нито който и да е друг .. не ме обедихте в преимуществата на супертехнологиите на нВидия, освен тези, които и аз ги признавам ..
  3-то Ако имаше търсене на тези фермита.. нямаше да е проблем за НюЕг да си ги набави, а не да са АутЪфСток, а вие тук да ги имате в излишък… И въпреки това ще се купуват колкото да не е без хич, защото винаги ще има хора, водещи се от една фраза отпреди 6-7години та и повече.. – “Ако искаш да играеш игри, вземи си нВидия”.. Тези времена отдавна отминаха, вече не е на мода нВидия.. Откакто излезна АТИ 9000серията не съм бил с друга марка карта, само съм сравнявал с приятели, които имат нВидия и винаги съм бил 1 крачка пред тях..
  4-то Ако не се беше засегнал от истината, че защитаваш нВидия, за да може да продавате тези видеокарти, никога нямаше да отговориш толкова настървено..
  5-то В момента АТИ нямат какъвто и да проблем с ОпънГЛ..
  6-то Огромен интерес към Ферми имаше почти 6 месеца .. Когато излезе на пазара вече го няма …
  7-мо Не съм отписал Ферми като цяло .. А съм отписал ГТХ470/480.. и съм ги обявил като най-неконкурентноспособните относно Производителност/Ват, Цена/Производителнонст..
  8-мо Много писа (Бач Киро), малко каза .. Съжалявам ..

 18. 18 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 27.04.2010 в 19:02

  @future – отговарям ти под ред:

  1. Професионални видеокарти на ATi има от една камара време, но това не им е помогнало да завоюват особено голям пазарен дял. Това, че са изкарали нов модел на пазара не е повод да вадиш подобни (отново) кардинални заключения, защото от това да извадиш даден продукт на пазара, до това този продукт да се наложи на същият този пазар има доста голяма разлика ;). Да ти обясня ли каква е разликата?
  2. Аз не се опитвам и да те убеждавам в каквото и да било, защото в твоят случай това е безсмислено (спомни си приказката ми за “червените очила” ;) ). Странно защо ли, след като технологичните решения на NVIDIA са толкова пошли от ATi се опитват всячески да ги догонят и наподобят със собствените си технологии ATi Stream, Open Physics, че дори и бъдещата им S3D технология която разработват заедно с iZ3D и Bitcauldron ;)?!
  3. Търсене има, защото картите ги получихме на 26.04.2010, а на 27.04.2010 вече са разпродадени и има една-две останали бройки които ще изчезнат до ден-два ;). Все пак не забравяй, че говорим за продукт от висок клас със съответната цена ;). Между другото термина “Out Of Stock” значи, че няма достатъчни количества от даден продукт, а не че не се продава защото няма интерес :D. Нещо си се объркал ;).
  4. Не отговарям “настървено”, просто се опитвам да ти отворя малко очите, но в твоят случай изглежда е безсмислено ;).
  5. Точно в момента ATi отново имат проблем с OpenGL, заповядай в офиса да ти демонстрирам какви дефекти в картината има при ATi-то в 3DSMAX под OpenGL и как със смяна на картата дефектите изчезват.
  6. Напротив, факта, че картите се изкупуват веднага говори точно обратното – интерес има, но няма достатъчни наличности.
  7. Какво е това съотношение производителност/ват, цена/производителност? В подобен клас видеокарти ватовете които консумира контролера не са от особено значение, виж като съотношение производителност/цена HD 5850 има най-изгодното съотношение, но какво се случва ако изведнъж искаш нещо по-производително и/или някоя глезотийка като CUDA, 3D Vision и PhysX в игрите? В този случай ATi нямат какво да предложат и избора остава един единствен – продукт на NVIDIA. Дали да спомена отново бъговете в драйверите на ATi? Мисля, че няма нужда… Единственото с което мога да се съглася в случая е, че новите GTX-и гълтат повече ток (колкото гълта една ел крушка).
  8. Може да си прав – много съм писал, малко съм казал, а ти много си писал – нищо не си казал ;). С няколко думи – едно си знаеш, едно си баеш, при това без дори да се пробваш да се аргументираш с какъвто и да било сериозен довод, вече дори ми става смешно как от определени факти си в състояние да си извадиш абсолютно погрешни заключения ;).

 19. 19 future // 27.04.2010 в 21:15

  Отново нищо конкретно ..
  Разбери, че изобщо фирмата ви, и теб в частност, ви уважавам достатъчно. Просто искам да бъдете реалисти.. Не сме смотаните американци с реклама и с цял ден натрапване на дадена неистина да разбиваме пазара от продажби.. В случая мога да ти дам за пример, че това да ме убедиш, че покупката на 470/480 е разумна, е все едно да ме убедиш, че да си купя иПад също е крачка напред в развитието ми. Аз съм един от многото четящи с интерес вашите ревюта.. Също, когато някой поиска от мен съвет, откъде да си купи качествена пц техника го препращам към вашия магазин ..
  Но това е обречена кауза да убеждаваш не само мен .. а и всеки друг, че това е разумна покупка и всъщото време по-качествена и с повече предимства от конкурентите от АТИ.
  Да не казвам АБСОЛЮТНО всеки, но мнозинството в момента при почти всяко положение се насочва, когато става въпрос за видеокарта, към асортимент на АТИ..
  Само виж след излизането на Ферми .. по форумите, по пц магазините (аз имам наблюдения за Ресет и Джар в Пловдив), за какво недоволство и разочарование става въпрос, и какъв отлив има от продуктите на нВидия .. Не че АТИ отдавна не набраха интерция, но след Ферми си личи особено много .. Няма как да се замажат очите потребителите..
  Може да се претендира, че Ферми имат възможност да правят качествена конкуренция на АТИ едва след като искарат видеокартите за средния клас … и там очакванията се оправдаят.. И евентуално, следващи попълнения от високия клас.. Това е от мен ..

 20. 20 Радо // 27.04.2010 в 21:22

  Само едно нещо – ако девиза на феновете на Nvidia e “Ако искаш да играеш игри, вземи си нВидия”, то девиза на феновете на ATI си го каза самия future – “Тези времена отдавна отминаха, вече не е на мода нВидия”. Понеже една грамадна част от тях си мислят, че като не купуват Nvidia са едва ли не новатори.
  И двата са еднакво безмислени…

 21. 21 Веселин Вълков (veso79) // 27.04.2010 в 22:49

  Това изследване на пазара е доста интересно и според мен добре подплатено (платено) от nVidia. Тези разлики в стойностите са огромни, почти невероятни и то в годините на сериите X8OO, X1OOO, в години в които HD3850 струваше колкото 8600GTS а беше два пъти по-производителна, още повече че nVidia карта по-това време бе по-скъпа от своя ATI еквивалент и ако видим графика с информация до момента съм сигурен, че ще има разлика. Не съм фен на нито една от двете марки, фен съм на собствения си портфейл и “върхове” в цените на видео картите никак не ми харесват. Доволен съм от AMD (не, че на тях им пука) и тяхната ценово ориентирана политика към крайния клиент – мен, май само те са разбрали, че има криза. ATI направиха видео карти (във всички сегменти/класове) които нямаха конкуренти при свето излизане на пазара, от nVidia направиха видео карти (само във високия клас) които не срещат голяма конкуренция (освен 5970) но истината е, че го направиха с повече от половин година закъснение и едва ли можем да ги наречем еволюция (неви чипове, нов тефнологичен процес и тем подобни рекламни политики) а и както се очакваше хич не помислиха за моя портфейл. Колкото и да се пънат заклетите фенове на nVidia, тези две карти са грозни патета които след време ще се превърнат в лебеди, но първо господата инж. от nVidia трабва да запретнат ръкави и да си свършат работата, че иначе дъвите гъски от Канада ще ги изгонят от езерото наречено “PC пазар” и това пак ще се отрази зле на моя портфейл.

 22. 22 future // 27.04.2010 в 23:16

  Гледам, че от http://www.techpowerup.com/ са направили анкета, която излиза още на началната страница, относно Ферми.. Гласували са над 8000 души до момента .. Всички тези са потенциални потребители ..
  Както казах, трудно се подмамва потребител, със “сухи” данни .. Оценката на потребителя е най-голямата и най-важната оценка за работата и отношението на производителя към него.. Във вашия сайт до колкото помня също имаше анкета, която показа отношението на потребителя към Ферми… Така, че @Радо и всички останали .. правете си изводите..
  А точно относно @Радо .. кофти е да вадиш нещо от контекста и да го интерпретираш както ти е удобно ..

 23. 23 Pager // 27.04.2010 в 23:49

  Абе..Ферми ми напомня,като онея старите руски возила,които бяха с по 4000/5000 кубика,а само 100/150 коня (май Зилове им викаха).Тук е същата история.

  Пазарът на Нвидя намалява не само заради не доброто представяне на Фермата,а най-вече заради глобалната криза.В момента на “запад” може да са на подобни цени ГТХ-вете,спрямо Радеоните,но реално Нвидя продават на загуба само и само да им се вдигне имижът,които не смея да твърдя дали е добър…

  Общо взето е това.Всичко друго са общи лафчета в подкрепа на Нвидиа.За мен лично Нвидя да потъващ кораб ЛИЧНО в Десктоп сегмента.Не случайно дътжат на КУДА-та. ;)

 24. 24 DonKixot // 28.04.2010 в 03:41

  Ba4oKiro се опитва да ни убеди 4е тиа карти на нвидия се купуват като топал хляб хахах направо пове4е и от него :)

 25. 25 Richard // 28.04.2010 в 07:42

  Абе..Ферми ми напомня,като онея старите руски возила,които бяха с по 4000/5000 кубика,а само 100/150 коня (май Зилове им викаха).Тук е същата история.

  Пазарът на Нвидя намалява не само заради не доброто представяне на Фермата,а най-вече заради глобалната криза.В момента на “запад” може да са на подобни цени ГТХ-вете,спрямо Радеоните,но реално Нвидя продават на загуба само и само да им се вдигне имижът,които не смея да твърдя дали е добър…

  Общо взето е това.Всичко друго са общи лафчета в подкрепа на Нвидиа.За мен лично Нвидя да потъващ кораб ЛИЧНО в Десктоп сегмента.Не случайно дътжат на КУДА-та. ;)

 26. 26 Simon // 28.04.2010 в 09:07

  Това изследване на пазара е доста интересно и според мен добре подплатено (платено) от nVidia. Тези разлики в стойностите са огромни, почти невероятни и то в годините на сериите X8OO, X1OOO, в години в които HD3850 струваше колкото 8600GTS а беше два пъти по-производителна, още повече че nVidia карта по-това време бе по-скъпа от своя ATI еквивалент и ако видим графика с информация до момента съм сигурен, че ще има разлика. Не съм фен на нито една от двете марки, фен съм на собствения си портфейл и “върхове” в цените на видео картите никак не ми харесват. Доволен съм от AMD (не, че на тях им пука) и тяхната ценово ориентирана политика към крайния клиент – мен, май само те са разбрали, че има криза. ATI направиха видео карти (във всички сегменти/класове) които нямаха конкуренти при свето излизане на пазара, от nVidia направиха видео карти (само във високия клас) които не срещат голяма конкуренция (освен 5970) но истината е, че го направиха с повече от половин година закъснение и едва ли можем да ги наречем еволюция (неви чипове, нов тефнологичен процес и тем подобни рекламни политики) а и както се очакваше хич не помислиха за моя портфейл. Колкото и да се пънат заклетите фенове на nVidia, тези две карти са грозни патета които след време ще се превърнат в лебеди, но първо господата инж. от nVidia трабва да запретнат ръкави и да си свършат работата, че иначе дъвите гъски от Канада ще ги изгонят от езерото наречено “PC пазар” и това пак ще се отрази зле на моя портфейл.

 27. 27 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 09:23

  @Веселин Вълков (veso79) – ти пък намери с коя карта да сравняваш HD 3850?! 8600 GTS сигурно е една от най-малко продаваните карти на NVIDIA и който е дал толкова пари за нея (пред време) се е набутал зверски! За съвсем малко пари отгоре (50-60-80лв) се вземаше 8800 GTS 320MB/8800 GTS 640MB/ 8800GT 512MB които бяха с класи отгоре. Същото е положението в момента с Radeon HD 5830 – който го купи се прецаква тотално, защото за съвсем малко пари отгоре взема HD 5850 която е много по-добро решение. Примера според мен е особено неудачен – как ще коментираш представянето на HD 3850 vs 8800GTS/GT – конкретни сравнения можеш да видиш ТУК.
  @future – нормално е болшинството лаици да са очаквали чудеса от новите карти, особено имайки предвид няколко месечното забавяне. В реалният живот обаче обикновено не се случват чудеса, от там следва и резултата от анкетата – разочаровани са, защото видеокартите на са два пъти по-бързи от конкурентните модели на ATi, нещо което няма как да се случи ( BTW – в режим на теселация новите карти на NVIDIA са доста по-бързи от моделите на ATi). Освен това тези които са гласували, че картата консумира прекалено много енергия и това е причината да не си я купят определено не са потребители на висок клас графични решения, а си гласуват “по инерция” ;). Който иска да бъде green обикновено въобще не поглежда в този клас видеокарти. Лично мен подобен довод не би ме спрял, ако търся върхова производителност.
  @Pager – сравнението ти въобще не е на място, а и не разбрах какво искаш да кажеш с него?! Явно не си запознат с устройството и принципа на работа на ДВГ и идея си нямаш що е то работен обем, обороти на въртене, въртящ момент и режими на работа, надеждност и зависимостите между тези фактори. Отново повтарям – примера ти е особено неудачен ;).
  @DonKixot – отново повтарям, аз не се опитвам да убеждавам никой в нищо, фактите говорят сами за себе си ;). Всички налични бройки са вече продадени или запазени и вече се чака следващата доставка ;).

 28. 28 midou // 28.04.2010 в 09:30

  Мога да дам пример със себе си. Исках да си взема fermi , след нова година вече се изнервих от мотаене, взех си 5870 и въобще не съжелявам сега.

 29. 29 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 09:33

  А пробвал ли си Fermi, че да знаеш дали имаш основание да съжаляваш?! ;)
  Нямам предвид, че си се прецакал като си взел HD 5870 – напротив, картата си е много добра, особено под D3D. И HD 5870 е добра карта, но и GTX 480/470 също са много добри карти които предлагат (IMO) повече екстри за парите си.

 30. 30 Pager // 28.04.2010 в 10:03

  Примера ми беше образно казан.Бих ти дал друг пример,но невербалното комуникиране пречи.В скайп влизаш ли ?

 31. 31 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 10:23

  За съжаление не ми остава време да влизам в Skype докато съм в офиса.

 32. 32 Pager // 28.04.2010 в 10:28

  Аха,ок.Мислех да те питам нещо и в една друга насока,но явно ще друг начина. :)

 33. 33 az // 28.04.2010 в 15:34

  Ba4o Kiro много си далече от финансовия анализ ! Никога не се анализира по този начин ! Никога ! Гледат се много параметри, състояние на пазара и най вече бъдещи приходи.За един ивеститор няма значение дали продукта на Нвидиа е по-добър, ако не може да реализира продажби (както в случая)Отделно фирмата е на загуба тази година! Това ,че даден субект има дълг нищо не значи ! Сравнява се по сектори на икономиката за степента на задлъжнялост и тогажа се правят изводи ! Че картинката е лоша, лоша е, но изход има ! Поздрави

 34. 34 Веселин Вълков (veso79) // 28.04.2010 в 15:46

  “Ba4o Kiro”, направих сравнениеточно между 8600GTS и HD3850 по простата причина, че двете карти бяха в една и съща ценова категория, а както казах ATI-то беше два пъти по-производително. Направих това сравнение с цел да покажа как ценовата политика на nVidia винаги е била насочена в доста грешна посока, да не казвам “срещу” крайния потребител – мен. Имах 8800GT (с нереферентно охлаждане), закупена 12.2007 и се бях влюбил в тази карта, за мен това си остава най-добрата nVidia.

 35. 35 Ivan Radev // 28.04.2010 в 15:52

  Ба4о Киро говори за картите така все едно се продават и търсат като топъл хляб,естествено 4е парвите броики ще се продадат веднага винаги в на4алото е така за нови неща

 36. 36 hipigore2 // 28.04.2010 в 17:41

  Future! Аз едно чисто и просто въпросче ще ти задам! Защо мислиш, че някой го интересува, какво се случва на нашия пазар и на каква цена???? Шест и нещо милионна държавица, от която най-вероятно 1-2 мил. са платежоспособните, а от тези хориця да не говорим, колко могат да си позволят подобни карти и имат интерес към подобни покупки! В този ред на мисли, ако ще и за по 2000хил. лева да се продават Фермитата, нашите търговци са закупили бройките от производителя, а тях муха ги убола. С нас или без нас на тях им е все едно.

  От всичките ти мнения установих само едно. Че си УЛТРА АТИ ФЕН и правиш анализи на базата на БГ пазара.

  А и за да си бил една крачка пред твоите познати с НВ карти означава само едно: просто познатите не са имали достатъчно добра ЗЕЛЕНА карта! Аз със скромния си опит знам, че АТИ надделяваха само с 9-та серия спрямо трагедията ФХ 5ххх! Но положението никога не е било толкова трагично за НВ, както за АТИ със 2ххх серията си.
  Да не говорим, че после с 3ххх АТИ не успяха отново да сборят само преименуваните карти на НВ! Едва със 4-та серия изкараха достоен противник, но топовете на ЗЕЛЕНИТЕ бяха ненадминати.

  Факт, че цената на ФЕРМИ са равностойни на 5850 и 5870, но за сметка на това са по-бързи. Е да има си и сериозни недостатъци, като консумация и топлина, но мислиш ли че човек способен да даде по 700-800лв за карта(с оглед международния пазар) го интересува това!!!
  Ще шибне една “ВОДА”(моделите с налично водно охлаждане не ги коментирам) и заспива работата. А това, че ще има малко по-висока сметка за ток, избледнява пред по-мощната карта и с повече екстри!
  Та не разбрам, защо съдиш карта по своя джоб и този на Българина като цяло???

 37. 37 future // 28.04.2010 в 17:45

  Добре

 38. 38 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 18:46

  @az – много добре зная, че съм далеч от финансовият анализ ;). Не си и помислям, че мога да направя подобен, но имайки предвид факта, че AMD продадоха повече от фабриките си, и че първата четвърт на тази година за първи път обявяват, че са на печалба от последните четири години (ако не се лъжа) е индикация, че не са “цъфнали” ;). Предполагам, че са излезли на печалба най-вече заради Evergreen серията си видеокарти ;).
  От друга страна, от NVIDIA отбелязват стабилна печалба през последните пет години, включително и през последното тримесечие дори и след шестмесечните “родилни мъки” и проблеми с Fermi плюс затварянето на пазарите на чипсетите им.
  Факт е обаче, че AMD направиха изключително премерен ход със закупуването на АTi и в момента имат “затворена система” и могат да продават PC-та почти изцяло произведени с техни компоненти, остават им само да започната да произвеждат HDD/SSD и PSU с марката AMD/ATi и ще са готови.

 39. 39 Радо // 28.04.2010 в 20:21

  @future, прав си, че извадих казаното то теб от контекста, но аз така или иначе нямах за цел да те цитирам. Просто такива са моите наблюдения – ако фенщината на nVidia се корени в позоваването на някакви факти, които не са актуални от безумно много години, то фенщината на ATI се основава на някакъв сляп антиконформизъм (ако има такава дума). “Да покажем на големите, че можем да ги бием в тяхната игра”.

  Иначе според мен veso79 даде най-точния коментар – и аз мисля, че маркетинговите решения на ATI са много по-точни (въпреки, че май не разбра че на графиката са сравнени професионалните рершения за работни станции – т.е. Quadro vs. FirePro). Другото го каза Ba4o Kiro – когато един продукт е сам в класа си, то тогава няма защо да му се гледа ценовата ефективност. Отделен въпрос е, че за мен извращения от типа на quadSLI с GTX480 e един тежък случай на 3dMark мания съчетан с много излишни пари (защото $2000 само за видеокарти са безумно много, по стандарта на която и да е страна).

 40. 40 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 20:51

  @Веселин Вълков (veso79) – приемам, че 8600GTS и HD3850 са били на една цена (не мога да бъда сигурен, защото за мен 8600GTS винаги е била една от най-безсмислените покупки и никога не съм следял цената и, за разлика от цената на 8600GT която по едно време беше най-продаваната видеокарта, особено в България). В случая не казвам, че не си прав, просто казвам, че си избрал за сравнение един от най-лошите продукти не NVIDIA като съотношение цена/производителност по това време. Ако беше погледнал ценовата категория с 30-50лв. отгоре над цената на 8600GTS щеше да имаш решение което е доста по-производително от HD 3850. В момента ATi имат подобно “недоносено” решение в лицето на HD5830. Всички компании имат подобни “издънки” в историята си, NVIDIA и ATi не правят изключение.

 41. 41 az // 28.04.2010 в 23:14

  Ba4o Kiro и 2 тримесечия за 2010 са на загуба !!Не бъркай приход с печалба за парвото са 201 милиона , а за второто 105 ! Да имат увеличение на продажбите, но все още са на загуба !

 42. 42 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.04.2010 в 23:53

  @az – Ъъъъ, нещо не успях да разбера… Как така две тримесечия на 2010 са на загуба, при положение, че второто едва започна? Всъщност, за ATi или за NVIDIA става въпрос?

 43. 43 ъ? // 29.04.2010 в 08:15

  Бачо Киро – като ти гледам коментарите – на Нвидиа ПР агенция не и трябва – ти си достатъчен.Само не разбрах – 409 и 509 едно и също число ли е? – Ако отговора ти е да – както в един от първите ти коментари – направо да те пращам на четвърти километър тогава…

 44. 44 Добавка към ъ? // 29.04.2010 в 08:23

  В така любимите ти “Щати” за пример – 5870 в нюег го имат в наличност и за 384 долара на гигабайт с безплатна доставка Баче! А твоите прехвалени 480 са минимум 509 и то искат още 8 долара за доставка Бачко. Значи 384 с/у 517 долара – та кое пак викаш било абсолютно едно и също? Айде Бачо киро всяка жаба да си знае гьола. Няма всеки втори коментар да е от един и същи човек.

 45. 45 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.04.2010 в 09:12

  @ъ?/Добавка към ъ? – Има и такива оферти, правилно. Но е добре да погледнеш и да уточниш първо, че картите които си посочил в момента е на “discount”! Да ти преведа ли какво точно означава “discount” или и сам можеш да го направиш? Сигурно има причина определен продукт да се продава с “discount”?! Да речем върнати са от клиент – “open box”, отремонтирани – “refurbished” или просто са на разпродажба – “sale”.
  Не е нормално продукт който е излязъл току що на пазара да се продава с с намаление или на разпродажба, това го има само в BG ;).
  Предполагам, че след три-четири месеца ще има и GTX-и на разпродажба, до тогава цените са такива. Освен това не е зле да се научиш да четеш, или поне да се научиш да не го правиш “през ред” защото HD 5870 1GB въобще не е конкуренция на GTX 480, а аз говорех за модела на HD 5870 с 2GB GDDR5 памет и/или фабрично оувърклокнат! Покажи ми и такъв модел на разпродажба “жабче” и след това се потопи отново в гьола от който си изплувал и който си знаеш ;).

 46. 46 цецо // 29.04.2010 в 10:05

  Вземи се ограмоти малко: http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_480_Fermi/32.html разликата м/у 5870 1ГБ и 480 1.5ГБ е около 10% – кое му викаш ,че не е конкуренция? За тези 10 % получаваш шумен и ужасно енерголаком калорифер, който е с 25-30% по -скъп? Ти под конкуренция какво точно разбираш?

  К’ъв “discount” та гони бе приятел? – http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814125316&cm_re=HD_5870-_-14-125-316-_-Product Избодох си очите не видях никакъв дискаунт. И самата дума discount значи “отстъпка”. Нз какво и къде си гледал ама си много зле.

  Майкоо сега видях колко си зле… Discount има ако вземеш картата заедно с кутия -LIAN LI PC-P80 Black Aluminum ATX Full Tower Computer Case . Просто хората ти казват че като вземеш и 2-та продукта ще ти направят допълнително още $50 отстъпка. Баче много си зле – честно.

 47. 47 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.04.2010 в 10:56

  @Добавка 1-2-3…/цецо или който и да си – Аз съм достатъчно грамотен, но май ти не си ;).
  На самият линк който си посочил тук пише “24-hour special, while supplies last” – какво според теб означава това? Дали не е sale/discount с 24 часово времетраене до изчерпване на количество в склада?! Въобще не съм и поглеждал “бъндъла” с кутията, видях какво пише в заглавието на офертата. То бива да четеш избирателно, ама чак пък толкова…
  Между другото, като отидеш в търсачката на newegg и напишеш HD 5870 точно тази оферта която си посочил заедно с няколкото други които визираш са листнати в подменюто “discounts”. Сега отново си помисли, кой е много зле…
  Освен това, ако за теб 10% е малка разлика в производителността при едно и също поколение видеокарти в добавка 50-100% по-висока производителност под DX11 с тецелация (за справка – тук и тук) – значи си много заблуден фен!
  Интересно ми е, какво точно си очаквал от новите модели видеокарти на NVIDIA? Да са с 200% по-бързи ли? И на мен ми се иска, но няма как да стане…
  Подчертавам дебело – това са току що излезли на пазара продукти, нормално е цената им да е по-висока в началото, особено докато има подобен интерес към тях. Предполагам, че с времето офертите ще се увеличат, а цените ще се понижат.
  Ако седнеш да смяташ процентното съотношение между цена производителност и да търсиш най-изгодната оферта – това не е класа видеокарти който трябва да гледаш. Нали се сещаш, че в един момент за минимално покачване на производителността се плаща в пъти отгоре. Класически пример – Core i7 Extreme процесорите – за минимална разлика в работната честота и съответно в производителността, плащаш три-четири пъти по-висока цена. Така е при високият клас продукти, включително и при видеокартите. Ако търсиш идеалното съотношение цена/производителност по-добре гледай моделите под HD 5750 и GTX 260!

 48. 48 цецо // 29.04.2010 в 11:49

  1. Откога “4-hour special, while supplies last” се превежда (цитирам от твоя коментар)-“open box”, отремонтирани – “refurbished” ???
  2.Откъде знаеш че след 24 часа пак няма да излезе такава оферта???
  3. Има карти и за 399$ с включена доставка
  4.В Newegg има специални отделни графи – “Open box” и “Recertified items” където 5870 никъде ги няма!! – и нещо повече ако даден продукт е open box или recertified (горе-долу твойто refurbished)или нещо друго – те ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го изписват на самото заглавие на продукта!!
  5. Не съм аз виновен че има 3 карти 480 на кръст в Нюег и затова не могат да им свалят цените – говорим за настоящето все пак,а не за бъдещето.
  6. Ако ще говорим за производителността искам да ти кажа че няма да падна на твоето ниво и да избирам определени тестове и настройки, за да ти показвам коя колко е по-добра. Избрах сайт където има 34 страници ревю на 480 и където има обединени всичките показания на 480 общо по резолюции срещу останали карти. На максималната резолюция 2560/1600 480 е само 8% по-бърза от 5870 1ГБ. Аз нямам нищо против този който си е купил 470/480 – имам против само срещу лъжците.

 49. 49 future // 29.04.2010 в 11:56

  Още ли спорите ..по безсмислената кауза, която защитава Бач Киро…
  1. Знаете ли защо толкова рязко се вдигнаха температурите в страната ..? Това е защото на пазара пристигнаха новите висок клас Ферми на нВидия.. :Д ;)
  2. Шума на тази видеокарта, може да докара до дисбаланс, клетките във всеки един мозък ..
  3. Защо още спорите по тема, която е на 100% ясна .. 470/480 Ферми .., е без конкуренция, когато става въпрос, за най-необоснована покупка, най-ценово не балансирана покупка, най-шумна, най-гореща, с най-малка конкуренция на пазара относно цена/прозводителност, ват/производителност покупка .. Каквото и да се каже за споменатите Фермита, все е НАЙ .. Айде Бач Киро да миряса .. Признах му, че всичко по тази карта е НАЙ ..
  Толкова ли не може да разберете, че ако не се вземе водно охлаждане с това видео, тази видеокарта и да ми я подарят, ще я оставя в шкафа, за да може да имам резерва, ако вграденото ми видео поддаде.. Това чудо ако го вкарам в кутията ми .. и не бъсна вътре поне 5-6вентилатора, има шанс алуминия да поддаде и да се поразтопи … Това “чудо” с референтното охлаждане ,трябва да го инсталирам на двора, за да може шума от него да е “малко” по-приемлив..
  4. Аз като взимам нещо уж качествено, за каквото притендира Бач Киро, то нормално е да искам да бъде балансирано отвсякъде.. Ако ще правя компромиси ще си взема нещо некачествено и небалансирано, с което вече ще съм се примирил .. Но нали тук става въпрос за ВИСООООК КЛАС..
  Защо производителите на процесори при всяка нова архитектура не ми казват .. “Бъди спокоен .. Ще е изключително шумно .. Ще е 20-на 30 градуса по-горещ от предишния ти .. Ще гълта 20/30% повече ток, но не се притеснявай .. Той е 20% по скъп от конкуренцията, но пък се доближава до производителността на конкуренцията.. Пък и това е Висок клас все пак .. Щом даваш много пари и искаш висок клас .., елементрано е да се досетим, че искаш “яко жега” и много шум ..”.
  Как може да се спори тука .. Абсолютно всички дискусии до 1, стигат до заключението, че 470/480 са пълен провал .. 99% от потенциалните купувачи на тази карта се отказват от нея след излизането й на пазара.. 1 на 2 000 000 са като Бач Киро, които се опитват да насадят мнението в главите на потребителите, че мухата е всъщност слон .. Има 100-ци анкети, в които потребителите ясно и категорично изявяват позицията си .. Има 100-ци форуми, в които потребителите ясно и категорично изявяват позицията си ..
  Защо един продавач (извинявам се, но се поизнервих), най-после не се опита да избяга от това, че е продавач и да вземе да се вслуша в хората .., в тяхното желание и мнение .., нали това е целта..
  Тогава може би ще спре да натяква, че е изгодно да платя за КОН, а да взема КОКОШКА ..

 50. 50 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.04.2010 в 12:57

  @цецо – под ред:

  1. Май си пропуснал (отново) думичката “или” в казаното от мен!
  2. Не съм сигурен, че няма да има такава оферта след 24 часа, но е малко вероятно това да се случи след изчерпването на определеното за разпродажбата количество.
  3. Чудесно, но са модели с 1GB памет. Отново се връщаме в “изходна позиция”.
  4. Отново се връщаме на препоръката ми, да не четеш през ред, и на факта, че си изпуснал едно “или” в казаното от мен.
  5. За това си има виновни – главно TSMC, а също и NVIDIA, че са направили толкова голям чип. Другият фактор е, че наличните количества се купуват веднага – при това положение цената нама да спадне скоро, вярвай ми ;). Днес и вчера разпродадохме каквито GTX 4×0 имахме останали, днес отново имаме желаещи за по две такива карти ;).
  6. Посочих ти отделните тестове, защото това дефакто са единствените за момента приложения които се възползват реално от DX11 и теселация в пълна степен, а не са просто с “пришита” DX11 поддръжка. Там се вижда, че в режим на теселация разликата не е никак малка, в останалите приложения (DX10/DX9) GTX 480 е с 10% по-бърза но там всички карти да предостатъчно бързи, дори и на високи разделителни способности. Само не разбрах какво точно съм излъгал?!
  @future:

  1. Интересна гледна точка, радваш ме ;).
  2. От собствен опит ли говориш?! Защото ми звучиш все едно не си виждал (дори) GTX 4×0 на живо, а се опитваш да вадиш заключения колко е шумна. Заповядай в офиса, ще ти демонстрирам за какво става въпрос на живо.
  3. Продължаваш да говориш смешки и отново продължаваш да ме радваш :).
  4. И аз като купувам нещо очаквам софтуерът писан за него да работи безпроблемно, но в случая с ATi проблемите и бъговете са малко повече от приемливото (според мен). Извинявам се, че споменавам отново (за пореден път) проблемите на ATi с драйверите, но те не са в миналото, както някой по-горе беше споменал, а си е съвсем реални и мога да ги демонстрирам (говоря за дефектите в картината и неспособността да работи адекватно под OpenGL), да не забравя и липсата на Physics и S3D решение от тяхна страна за момента?
  В този ред на мисли, според мен малко по-ниската им цена е оправдана поради простата причина, че не предлагат същата функционалност и качество както конкурентните им продукти ;).
  Всеки си има глава на раменете и сам решава за себе си, дали даден продукт “става” или “не става” и дали е провал или не. Аз не се опитвам да убеждавам никой колко невероятен продукт е Fermi, защото не е така, но да ме убеждава някой как бил провал на фона на не дотам довършените решения на ATi – не, благодаря.
  Факт е, че всичките наличности на GTX 4×0 се изкупуват веднага след появата им на пазара – значи, съотношението на “лудите като мен спрямо терво мислещите като теб” е доста по-различно от 1/2 000 000 ;).
  Лично за мен Fermi не е провал, определено закъсня но не мисля, че е провал, особено имайки предвид дериватите които ще дойдат след Fermi. И последното не го казвам като “продавач”, защото не съм такъв, а като потребител и техническо лице, с продажбите се занимават други хора. Вярвай ми, ако дойдеш във фирмата и искаш да си купиш HD 5870, колегите в търговският отдел няма да започнат да те убеждават да си вземеш GTX 480 или обратното, най-малкото пък аз ;)…
  За финал ще се самоцитирам:

  Аз не се опитвам да убеждавам никой колко невероятен продукт е Fermi, защото не е така, но да ме убеждава някой как бил провал на фона на не дотам довършените решения на ATi – не, благодаря.

  Според мен и за двата продукта си има клиенти и то достатъчно…

 51. 51 Bobi a.k.a. biox // 29.04.2010 в 15:34

  @future, с риск да изляза малко от конкретиката на темата, ще предложа лека промяна в поведението и изказа ти към съфорумниците и в частност @Кирил Венев (Ba4o Kiro). Първият ми акаунт във форума е от преди над 6 години (по интуиция допускам, че твоят може и да не съществува даже все още) и досега съм се убедил в професионализма и обективността на гореспоменатия. Да, действително има определена тенденциозност в някои представяния, но никога не е стигала до там, че да изкриви реалното положение на нещата. За да не ме упрекнеш в нечие идолопоклонничество, ще кажа че съм с АТИ продукт в момента и съм също леко разочарован от ФЕРМИ, което ме отказа от покупката и точно сега. Това обаче не е повод за подобно откровено агресивно и офанзивно поведение спрямо такъв доказал се съфорумник, а и колега ентусиаст.
  Поздрави и Приятен и спокоен ден на всички

 52. 52 future // 29.04.2010 в 15:49

  @Bobi a.k.a. biox
  В един от коментарите ми по-горе споделих, колко много уважавам @Кирил Венев (Ba4o Kiro), ревютата и статиите на него и колегите му, както и висококачествените и разнообразни продукти, които ни предлагат те в техния онлайн магазин ..
  Причината, че коментарите ми изглеждат малко “по-нервни” и езика ми е малко “по-остър”, е че аз се засегнах като ПОТРЕБИТЕЛ, от коментарите на @Кирил Венев (Ba4o Kiro).. Това е мнението ми .. Изказал съм го и стоя зад всяка една моя сричка .. Поздрави

 53. 53 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.04.2010 в 16:38

  @Bobi a.k.a. biox – благодаря за добрите думи :).
  @future – също благодаря за добрите думи, стараем се ;). Но би ли ми казал, кое от казаното от мен те е засегнало като потребител? Дали съм се опитал да ти “набутам” в машината “по-топлата”, “по-шумната” и по-лакомата за ток GTX 480 вместо HD 5870?! Не, не съм, просто изразих собственото си виждане относно новата архитектура на NVIDIA и софтуера на ATi и продуктите им като цяло. Не виждам особена причина да се засягаш от казаното от мен, освен ако не си програмист или акционер в ATi ;).
  BTW – аз също стоя зад всяка написана от мен буква и мога да демонстрирам, както предимствата така и недостатъците и на NVIDIA и на ATi видеокартите.

 54. 54 Jordan // 29.04.2010 в 17:09

  @Кирил Венев (Ba4o Kiro)
  И аз малко се дразня, когато се опитвате да изкарате Fermi много добра покупка. Във форумите съм виждал и каде по-крайни мнения, като че Nv рулира във всички пазарни сегменити дори и в момента; Ако искаш да играеш игри си вземаш Nv, щото видиш ли на ATI, като си сложиш драйверите и компютъра ти избухва в пламаци :)

  Да не говорим за псевдо екстрите, като Cuda, 3D Vision, PhysX, DX11, от които реално се възползват под 1% от всички клиенти, но се водят като ултимативните и едва ли не задължителни екстри. И естествено, обикновенно спора завършва с изброяване точно на тези екстри: разбираш ли сега може Nvidia-та да е гореща, да гълта много ток, да бръмчи, ама на ATI нямаш …. (тук попълвате някоя псевдо екстра).

 55. 55 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.04.2010 в 18:50

  @Jordan – за теб може да са “псевдо екстри”, но хората които имат достъп до тях си ги ползват, както PhysX, така и CUDA, а също и 3D Vision (който се е оборудвал допълнително с “шътър” очила и 120Hz монитор). Не мисля, че е коректно да се гледа толкова еднозначно на нещата – “екстрата я няма, значи не е готина и въобще не ми трябва”. Колкото до драйверите – (повтарям) мога да го демонстрирам, а и във форума има тема с над 150 страници където се обсъждат точно тези проблеми и бъгове със софтуера на ATi, не си го измислям…
  Освен това – NVIDIA-та главно гълта повече ток, но не бръмчи и не грее толкова повече от HD 5870 колкото си мислиш ;). Отново казвам, готов съм да го демонстрирам на живо на всеки който има желание.

 56. 56 az // 30.04.2010 в 05:23

  Aми на страницата , която си дал пише quarterly Q1 2010 и Q2 2010 Може би се има предвид само месец Април

 57. 57 цецо // 30.04.2010 в 10:38

  Ето както казах вчера – отново днеска друга 5870 излезе http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102883&cm_re=HD_5870-_-14-102-883-_-Product – за 389$ с безпл. транспорт. Бачо, и тая ли е с отворени кутии или “поправена”?

 58. 58 hipigore // 30.04.2010 в 11:44

  Абе само за глупости спорите. Картата си е карта цената е факт. НВ винаги се е славила с по-висока цена. Нищо ново. Единствената разлика в момента, е че АТИ са на една ръка разстояние от тях. Какво очаквате, АТИ да поддържа същите цени ли? Е нормално карта на 6-7 месеца ли там, колко е да започне да пуска ПРИМОЦИИ. НВ сега се появява и всеки очаква за по 300 гущера да ги пуснат?? Е няма как да стане, като се вземе и положението на фирмата и трудностите пред, които бяха изправени и пред които все още са изправени с недостига на чипове.
  Всеки си има глава на раменете и сам може да си прецени, какво да прави с парите си. Дали АТИ или НВ негова работа. Няма за какво да се опитвате да налагате мнения за едната или другата карта.
  Аз като гледам НВ винаги са си поддържали високи цени на моделите. И при 8, 9 и 2хх серии и въобще не са ги блазнели намаления от страна на АТИ.

 59. 59 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 30.04.2010 в 12:29

  @цецо – Ти май продължаваш да четеш “избирателно”, а?! Случайно да си видял, че и тази карта е на sale/разпродажба/промоция?! Това е отговора на ATi в този ценови диапазон – намаляват цената, за да предложат по-изгодно съотношение цена/производителност спрямо конкурентните модели на NVIDIA – нормално. Нали всички червени фенове това чакаха – сега е момента да купуват от разпродажбите!
  Между другото съм ти редактирал коментара и те предупреждавам да се вземеш в ръце и да внимаваш какво пишеш. Като ти гледам мейла трябва да си надживял пубертета, но от последният ти изтрит епитет не си личи!

 60. 60 Веселин Вълков (veso79) // 30.04.2010 в 23:57

  Нещата започнаха да излизат от рамките на нормалния разговор/спор между зелени и червени. Не искам да обиждам никой, още повече че не знам за какво става дума в последните няколко коментари, но все пак сме тук да изказваме мнения за всико свързано с компютърната техника и ще е добре да се ограничим в нея, било то юзъри, модератори или администратори. Това е лично мое мнение но мисля, че и други биха ме подкрепили. Ако не можеш с разумни доводи да защитиш своята теза то по-добре не го прави, мисля че всички трябва да го спазват.

 61. 61 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.05.2010 в 06:47

  Благодаря на Веселин Вълков (veso79) за конструктивният коментар, макар и извън темата казаното е съвсем на място!
  Разчистих темата от ненужните и off topic коментари и ще съм благодарен ако за в бъдеще всички участници се придържат към дискусията, без да вмятат ненужни никому обиди в спора! Няма да търпя някой анонимен потребител и/или евентуален бъдещ клиент, да ползва сайта който аз съм създал и поддържам, за да нарича мен и колегите ми с подобни обидни епитети и квалификации! Който иска, може да дойде на живо в офиса и да ми/ни каже на живо каквото има за казване в личен план. Тук се водят други дискусии на други теми и се уважават аргументираните коментари, а не обидните подмянатния на епитети!

 62. 62 цецо // 03.05.2010 в 08:56

  Всеки ден в Нюег има 5870 за под 390$ – ето друг пример -http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102883. Не мога да си обясня как в тоя сайт само търговците пишат каквото си искат и въобще не им пука за истината.

 63. 63 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 03.05.2010 в 09:56

  Чудесно, щом всеки ден има разпродажба – факт е обаче, че ако искаш HD 5870 2GB не можеш да я намериш на разпродажба, а дори и тя по-бавна от GTX 480. Ти май упорите отказваш да разбереш какво е значението на думата “разпродажба”?! Щях да се съглася с твоята теза, ако цените на всички HD 5870 бяха такива, а не само тези които са на разпродажба.
  Колкото до истината – ето я:

  GTX 480 е по-бързата, но по-лакомата за ток и по-скъпа карта от HD 5870.

  Тава стига ли?

  Сега и моето персонално мнение – разликата в цената си заслужава в сравнение в по-високата производителност и екстрите които получаваш като вземеш GTX 480. Единственият недостатък е по-високата консумация, но в този клас видеокарти това не е особен фактор.

 64. 64 цецо // 03.05.2010 в 10:29

  “GTX 480 е по-бързата, но по-лакомата за ток и по-скъпа карта от HD 5870” – стига ми, мерси.
  Нека по-нататък всеки сам да си преценява – има си ревюта, има си клипове – има си всичко.
  А до твоето персонално мнение – щом непрекъснато има 5870 в нюег за под 390$ с вкл. безпл. доставка – не разбирам как може да твърдиш че тия карти били “отремонтирани, с отворени кутии или преоценени” ? А до колкото разпродажбата – едно нещо като винаги може да се купи за под 390$ не разбирам как може отново да го наричаш разпродажба – м/у другото – разбирам от коментара ти че въобще не си си направил труда да влезеш в линка, който съм дал – ако беше го направил щеше да видиш, че няма ама абсолютно нищо което да потвърждава твоята теза – все едно като отида в някой техно…. и видя стока на която пише намаление – да реша че ще ми пробутат някоя отремонтирана ,отворена и т.н. стока – за практиката на ценообразуването във вашия магазин не съм запознат, но мога да те уверя че в 99% от случаите , намалянето на цената е продиктувано от чиста аритметика – когато купуват на по-евтино и продават на по-евтино – останалия 1% се отнася за търговци които не съм посещавал или ми се виждат “съмнителни” – пример не е нужно да давам.

 65. 65 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 03.05.2010 в 11:05

  @цецо – Отново ти казвам, ПРОПУСНАЛ си думичката “или” в казаното от мен! Ще цитирам дословно казаното от мен, защото ти явно имаш проблем с избирателното четене:

  Да речем върнати са от клиент – “open box”, отремонтирани – “refurbished” или просто са на разпродажба – “sale”.

  Налага ли се да преведа/интерпретирам казаното от мен?! След толкова повторения от моя страна мисля, че се налага – написаното означава, че вариантите дадена карта/стока да е с намалена цена са:
  1. Да е върната от клиент – open box.
  2. Да е ремонтирана – refurbished.
  3. Да е на разпродажба – sale
  Посочените от теб карти са точно на sale.
  На последният линк който си посочил пише, цитирам:

  Original Price: $429.99
  You Save: $40.00
  $389.99

  Вече започвам да се чудя дали наистина можеш да четеш на английски?! Освен това, точно тази оферта е листната в подкатегорията “Discount Item” на newegg…
  То бива толкова да отказваш да разбереш какво ти говоря, ама това твоето на нищо не прилича.
  Колкото до формирането на крайната цена на даден продукт – вярвай ми, фактори за формирането има колкото щеш. Дори има случаи когато дадена стока се продава на доставни цени, че дори и на по-ниски ;).

 66. 66 BABHOMED // 08.05.2010 в 00:00

  Такаа…Голямло чесане и чудо еййй..Рабрахме кой е “зеления” и кой не до толкова субективен и безпристрастен.От това какво се продава в моемнта мога да кажа че енвидия се оакаха със крайното си преименуване на картите и големите приказки около “божественното” ферми.На всеки три продадени карти се пада 1 енвидия.Вие ми говорете за статика и каквото и да е…При продадени средно на годишна база около 4500 карти..Лошото в тази ситоация е това че последните 6 месеца се забелязва прутален отлив в търсенето на енвидия.

 67. 67 idlerbg // 15.05.2010 в 15:35

  Хайде да поговорим за екстрите които непрекъснато се афишират от феновете на Нвидиа.
  Първо S3D stereo-то.Ето, какво е писал един собственик на 3д очилата: http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2353845&postcount=177
  Коментар от 5 дена, ще не помогнете на човека, ами някой като кажи напише нещо срещу s3d в някоя тема, и до 1мин получава коментар колко не е прав и какъв трол бил.
  Delete и това.Хахах