PowerColor HD5970 Eyefinity-12

PowerColor HD5970 Eyefinity-12

В раздел: Новини от на 1.05.2010, 4,421 показвания

Сякаш не беше вчера, когато от ATi представиха Radeon HD 5870 модела видеокарта с шест дисплейни извода “Eyefinity-6” и ето, че това е вече стара новина. Фирмата PowerColor се готви да удвои рекорда за едновременно свързани монитори към една карта със собствена модификация на двучиповият върхов модел Radeon HD 5970, чиято основна характеристика ще бъде именно възможността за управление на 12 монитора, през 12 на брой мини DisplayPort извода. Шест от тях ще бъдат разположени на стандартната планка и още толкова на дъщерна платка, закрепяща се към корпуса на картата, като по този начин тя вече ще заема три слота място на дънната платка и кутията. Освен това моделът на PowerColor ще разполага и с цели 4GB GDDR5 видеопамет — два пъти повече от стандартния модел Radeon HD 5970.

Подробно представяне на продукта ще бъде направено на изложението Computex, през месец Юни.

Източник: engadged.com


Етикети: , , , ,


8 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 01.05.2010 в 02:23

  Раят на покерджиите, стига да намерят как да си разположат 12 монитора не в кръг около тях :)

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.05.2010 в 09:30

  Както бях писал и в предишната новина, Eyefinity 12 си е доста скъпо удоволствие ;). Самата карта ще струва доста пари, а за 12-те монитиора да не говорим, но предполагам, че който има нужда от подобна конфигурация няма да го спре цената ;).
  Друго нещо което не ми хареса в модела (освен предполагаемата цена ;) – гроздето е киселко :D), защо по дяволите са сложили дъщерната платка с допълнителните display port-ове от задната страна?! Не можаха ли да измислят начин да я сложат отпред?! Така и така ще се заеме още един слот, поне можеше да монтират на картата и трислотов охладител – тогава вече щеше да стане лудница, а не вярвам цената да се повиши с толкова много! Представям си модела с два 60×30-50 мм вентилатора или дори по-голям вентилатор поставен под съответният ъгъл спрямо платката в обратният край на контролера. Говоря за вентилатори, не турбина, а вентилатори духащи успоредно на платката и обдухвайки един масивен трислотов охладител със съответният въздуховод! IMO при подобен дизайн на охлаждането ефективността и тишината щяха да са доста по-добри спрямо турбината…

 3. 3 PowerPc94 // 01.05.2010 в 09:47

  Съгласен съм със теб Кире да беха сложили поне 3 слотов охладител, но нищо все пак има AC охлатител за това чудовище :).

 4. 4 LUBO_1 // 01.05.2010 в 09:58

  Кирил Венев (Ba4o Kiro) “защо по дяволите са сложили дъщерната платка с допълнителните display port-ове от задната страна?! Не можаха ли да измислят начин да я сложат отпред?! Така и така ще се заеме още един слот”

  Идеята е, че така можеш да си “изключиш” портовете, които няма да ползваш (третата снимка).

 5. 5 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.05.2010 в 11:42

  Принципно си прав, но реално никой не те кара да ги ползваш всичките ако нямаш нужда ;).

 6. 6 Радо // 01.05.2010 в 13:19

  Аз си мисля, че като измислиха PCI-E трябваше да ревизират и ATX стандарта. Сега – двуслотово, петслотово, припокриват се слотове, кабеляци, смешна работа. Щеше да е хубаво да си има специално място на дъното за видеокарта и специално място на кутията за планката и. А не така по между другото.

 7. 7 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.05.2010 в 18:24

  Целта на PCI-Express беше точно да се уеднаквят шините, слотовете и протоколите че да се стандартизират, а не на едно дъно да има по три-четири различни вида слотове. Да речем, на някои платки с i440BX чипсет (например) имаше AGP, PCI, ISA и AMR слотове с различни разположения, размери и сигнализация-опроводяване – което прави дизайна и производството по-труден. Целта е в близко бъдеще дъната да разполагат само с PCI-Express x16 слотове което улеснява и производителите и потребителите неимоверно много. PCI-Express x16 слота е обратно съвместим с всички по-бавни PCI-Express платки (x1, x4, x8). Помисли само, ако в системата имаше само един единствен слот определен за видеокарта нямаше да има нито SLi нито CrossFire ;).

 8. 8 Радо // 01.05.2010 в 23:59

  Ами не, нямах това предвид. Не споря, че PCI-e като интерфейс си върши работата идеално. Имах предвид стандартизация на физическите размери на дъното. Да се определи -толкова и толкова милиметра от слота да няма стърчащи кондензатори, конектори за кабели или други слотове. От своя страна производителите на видеокарти да имат един максимален размер (поне като ширина и дължина) извън който да не могат да изизат. Понеже сега се разчита единствено на здравия разум на производителите на дъна, а всеки знае, че той е една голяма променлива.