Ревю на IN WIN AMMO SATA кутийка за 2.5″ HDD

Ревю на IN WIN AMMO SATA кутийка за 2.5″ HDD

В раздел: Прегледи от на 10.05.2010, 5,133 показвания


IN WIN AMMO SATA кутийката за външни 2.5-инчови мобилни SATA дискове с криптиране на данните и RFID механизъм за блокиране на достъпа е един доста интересен продукт. AMMO осигурява от една страна добра физическа защита на диска от неблагоприятни условия и от друга, допълнителна сигурност на съхранените данни с помощта на криптиране и RFID механизъм за заключване, който изисква специален хардуерен “ключ” за активиране на достъпа до устройството.
Разбира се при нежелание да използвате RFID функционалността и криптирането на данните може да ползвате кутийката и като традиционна такава, но това значително ограничава ползата от нея до единствено по-добра физическа защита на твърдия диск. При използване на криптиране на данните достъп до диска не може да бъде осъществен дори ако той бъде физически изваден от кутийката AMMO и бъде свързан директно към компютър или в друга обикновена кутийка. Единствения начин да получите достъп е да се оторизирате посредством единия от двата включени в комплекта RFID “ключа”, разбира се това не дава 100% сигурност, тъй като съществува възможност за клониране на RFID “ключовете”, но това е нещо, което крайно малко потребители знаят как да направят и имат възможността, така че нужда от притеснение няма.Разбира се няма как да пропуснем да направим и един бърз тест за производителност на твърдия диск (запис и четене на файлове с обем между 512 байта и 8MB), поставен в IN WIN AMMO кутийката, която разполага само с USB 2.0 интерфейс за достъп. А както знаете този интерфейс ограничава до известна степен максималната скорост, която може да бъде постигната дори от не особено бърз мобилен твърд диск, ако той бъде свързан директно през SATA интерфейс. Така или иначе показателите на IN WIN AMMO кутийката са доста добри, както можете да видите и от графиката по-горе, получена при използването на 250-гигабайтов 5400-оборотен мобилен диск Samsung. Крайната оценка, която IN WIN AMMO SATA кутийката за 2.5″ HDD е много добра и не случайно и аз лично съм от доволните потребители на устройството от доста време… За 70 лева крайна цена (без твърд диск вътре), определено получавате добър продукт, за съжаление не толкова лесен за намиране в по-големи количества на нашите географски ширини, но от Adsys (официалния дистрибутор на in-Win за България) ни увериха че този проблем ще бъде решен съвсем скоро. Ако проявявате интерес към кутийката AMMO, обадете се в офиса за повече информация относно актуална наличност на продукта…


Етикети: , , , , , ,


6 коментара

 1. 1 Voyager // 10.05.2010 в 20:29

  Хм… 25MB/s не ми се струва никак бързо.

 2. 2 grigorbg // 11.05.2010 в 08:22

  Толкова… USB 2.0 лимитира. В добри условия и до 30МБ може да стигне, но всичко е от самия интерфейс.
  Иначе и аз съм с същата кутийка и съм много доволен ;-)
  естествено AMMO-то може да се ползва и без ключовете – за целта диска поставен вътре трябва да има вече някакви дялове. Ключовете работят само при диск, който няма никакви дялове като самите дялове се правят след инициализацията на двата ключа.

  Самата защита ако някой се напъне не е проблем да я прескочи (все пак устройството не е с защита за 300-500-1000$), но за целта човека трябва да знае че има ценно инфо, че има защита и най-вече… да има за цел да я прескочи. Ако тези фактори са налице + някой трябва да ви открадне диска от вас… защитата ви ще бъде разбита, но ако просто го загубите новия “собственик” е малко вероятно да тръгне да се прави на хакер (диска ще се показва като неинициализиран поставен в друга кутия или компютър) и най-вероятно ще следва формат и ползване. Така поне информацията ви няма да стигне до чужди ръце, което е някакъв вид успокоение.

 3. 3 dodod75 // 15.05.2010 в 14:54

  Дали може да се напъха 2,5″ HDD с височина 12,5мм?
  Въобще има ли такива кутии, (в частност на БГ-пазар), които да поберат дискове с такава височина?

 4. 4 ais // 01.06.2010 в 14:33

  би трябвало да стане, уплътнителят е еластичен и позволява

 5. 5 Vasil // 02.06.2010 в 10:11

  Каква е тази компютърна кутия от клипчето? Модел, марка?

 6. 6 dodod75 // 03.06.2010 в 10:03

  Кутията е Аntec Skeleton.