СИБС сключи два важни мемурандума – с Министерство на културата и Министерство на вътрешните Работи

СИБС сключи два важни мемурандума – с Министерство на културата и Министерство на вътрешните Работи

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 12.05.2010, 3,833 показвания

По повод десетата годишнина от официалното отбелязване на Световния ден на интелектуалната собственост на посещение в България пристигнаха г-н Георг Хернлебен, Директор Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС и г-н Тома Лимузен-Ламот, Председател на Комисията за Югоизточна Европа на СИБС, които проведоха кръг от срещи с високопоставени представители на българското правителство.

На 26 април заедно със свои колеги от Международната федерация на звукозаписната индустрия/МФЗИ те се срещнаха с министъра на културата Вежди Рашидов, заместник-министър Дерелиев и ръководството на Дирекция „Авторско право и сродни права”. На срещата бе подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество относно противодействие на интелектуалното пиратство в България между Министерството и СИБС, предвиждащ конкретни мерки за повишаване ефективността на административното правоприлагане и провеждането на съвместни кампании за повишаване на обществената култура и респект към правата от областта на интелектуалната собственост и в частност, компютърните програми като защитени обекти.

В контекста на цитирания Меморандум, няколко дни по-рано, на 12 април, служители на отдел „Авторско право” към Министерство на културата, съвместно със сектор „Икономическа полиция” при СДВР и по сигнал на СИБС, извършиха проверка за легитимността на използвания софтуер в дружество, занимаващо се с рекламна дейност в София. По време на проверката е установено, че върху три компютърни системи в работен режим са инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС – Adobe Systems, Microsoft Corporation, Corel Corporation и др., за които не са предоставени документи, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване. Компютърните конфигурации са иззети като доказателство по образуваната преписка в Министерството на културата за административно нарушение по чл. 97 от Закона за авторското право и сродните му права/ЗАПСП. Съгласно разпоредбата на този член на нарушителите може да бъде наложена имуществена санкция в размер от 300 до 3000 лв., а компютърните системи – средство за извършване на нарушението – отнети в полза на държавата.

На 26 април се състоя и официалното честване на Световния ден на интелектуалната собственост, когато видни представители на изпълнителната и законодателната власт у нас, общественици и представители на творческите индустрии се събраха на прием в американското посолството, чийто домакин бе Н. Пр. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Тържеството даде повод гражданският сектор да обяви и своите награди за принос в закрилата на интелектуалната собственост, едната от които бе връчена именно на министър Вежди Рашидов.

Другата статуетка за принос в закрилата на интелектуалната собственост бе връчена на вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов по време на официалното подписване на 27 април на Меморандума за разбирателство и сътрудничество относно противодействието на интелектуалното пиратство между ръководството на МВР, СИБС и МФЗИ.

За МВР е важна политическата воля на правителството за реална борба с интелектуалното пиратство и тя е залог за постигане на по-голяма ефективност в работата на екипите. Надявам се взаимодействието между институциите да подобри резултатите от усилията ни като партньори в тази сфера”, каза министър Цветанов при подписването на Меморандума. Г-н Хернлебен допълни, че освен традиционните усилия за ограничаване на престъпленията срещу интелектуалната собственост следва да се работи и за промяна на обществените нагласи към този проблем. „Над 60% от софтуера в България е нелицензиран”, коментира той, като добави, че в Европейския съюз този процент средно е 35. „Пиратството е незаконно, то засяга не само работните места, но и изграждането на информационното общество като цяло. Затова сме изключително удовлетворени от добрата работа на българските полицейски служби в борбата с кражбите на интелектуален труд”, заключи Хернлебен.

Официалното посещение на представителите на СИБС приключи с ползотворна среща с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, на която представителите на софтуерната индустрия отново изразиха удовлетворението си от работата на компетентните институции, ангажирани в закрилата на авторското право, но изразиха своята загриженост, че проблемите в областта на правораздаването подкопават ефекта от добрата работа на изпълнителната власт. С министъра на финансите бяха обсъдени възможностите за въвеждането на алтернативни способи за противодействие и превенция на софтуерното пиратство у нас чрез ангажиране на данъчните служби при проверката на лицензионния статус на използваните компютърни програми от данъчно задължените лица. Срещата завърши с взаимния ангажимент за бъдещи дискусии по проблемите на ефективната закрила на авторското право върху компютърни програми и предприемането на комплекс от мерки за понижаване нивото на софтуерното пиратство у нас.

Успоредно с проведения кръг от срещи и постигнатите договорености с политическото ръководство на Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи, СИБС продължи своите активности и в рамките на кампанията си „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Инициативата, която навлезе в своя предпоследен етап, е насочена към повишаване информираността на представителите на малкия и среден бизнес у нас относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи, както и към преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението и използването на нелицензиран бизнес софтуер. С цел повишаване на етиката в дистрибуторския канала и защита правата на потребителите, СИБС продължава да фокусира своето внимание и към партньорите на Сдружението и неговите членове, като предприема необходимите действия за тяхното информиране относно способите за законосъобразно разпространение и използване на софтуерни продукти, както и за преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с продажбата на нелицензирани копия на компютърни програми на компаниите – членки на СИБС.

Повече информация за кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, както и за дейността на СИБС можете за откриете на Интернет страницата www.bsa.org/bulgaria.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.