NVIDIA+ATI=No PhysX?!

NVIDIA+ATI=No PhysX?!

В раздел: Новини от на 2.10.2009, 5,959 показвания

nvidia_logo2Според колегите от SLASHGEAR. инженерите от NVIDIA са “модифицирали” последните си видео драйвери за да изключват PhysX поддръжката при наличие на ATI видеокарта  конфигурацията. Изглежда, че тази “екстра” е налична при всички видеодрайвери на компанията след версия 186 (включително).

Това ще рече, че ако имате ATI видеокарта за графика и ползвате  NVIDIA карта само за PhysX ускорение няма да можете да се възползвате от тази функционалност ако ползвате по-нови драйвери.

Честно казано това е “малко” неприятна новина за потребителите…

(не)Официалното обяснение от страна на NVIDIA e, че това е направено заради опасения за качеството и стабилноста на подобни “хибридни” решения и поради определени бизнес причини… (lame)

За повече информация:

SLASHGEAR
NGOHQ Forum


Етикети: , , , ,8 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 02.10.2009 в 23:51

  Can I use an NVIDIA GPU as a PhysX processor and a non-NVIDIA GPU for regular display graphics?
  No. There are multiple technical connections between PhysX processing and graphics that require tight collaboration between the two technologies. To deliver a good experience for users, NVIDIA PhysX technology has been fully verified and enabled using only NVIDIA GPUs for graphics.

  От PhysX FAQ:
  http://www.nvidia.com/object/physx_faq.html

 2. 2 Suiz // 03.10.2009 в 02:59

  Bitkata mejdu Ati i Nvidia se razgoreshtqva dosta v posledno vreme

 3. 3 TOFO // 03.10.2009 в 21:33

  Еми това е борят се за пазар и всеки гледа да лапа повече пари. Да акжем смятате ли, че е невъзможно да се разработят по-бързо доста по бързи карти??? Може, самоче те постепенно уж ги осъвършенстват и правят по-бързи, като гледат да забавят процеса за да имат повече покупки.

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 04.10.2009 в 00:51

  Е все пак нито AMD нито NVIDIA са благотворителни организации ;). Идеята е да правят бизнес и пари, а с част от спечелените пари да финансират нови разработки и технологии. Реално първият закон на Мур все още си е в сила, на всеки 12-18 месеца микропроцесорите (в това число и графичните чипове) удвояват броя на транзисторите и възможностите си. Няма особено голяма конспирация ;)…

 5. 5 ivan // 04.10.2009 в 10:28

  Ами според мен е заради ати 5870 :d . Nvidia ще загубят доста в следващите 4-5 месеца и се опитват да наклонят малко везните към себе си. Но това е напълно естествено – все пак по-стряскащо заглавие на статията щеше да бъде примерно “Nvidia предоставят CUDA и на притежателите на АTI ” :d

 6. 6 Николай Цеков (geniusloci) // 04.10.2009 в 11:33

  Не мисля така – все пак не е нещо от вчера, ако и хората да са се усетили скоро. А чак 4-5 месеца е твърде оптимистично – досегашните случаи винаги показват, че двете компании си “разменят” лидерството от време на време, като ATI известно време се бяха позагубили след покупката им от AMD (или просто NVIDIA са имали поредни силни продукти).

 7. 7 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 04.10.2009 в 14:01

  Според мен е по-скоро заради обявеният джойнтвенчър между AMD и Pixelux които искат да разработват заедно opensource physics/cuda-like engine който да работи на всякакви платформи.
  Имайки предвид разликите в “груба” изчислителната мощ межу предишното топ поколение на компаниите – NVIDIA ще имат доста силна конкуренция (пример при едночиповите решения GTX285=1062 GFLOPS за NV vs HD4890=1360 GFLOPS за AMD – разлика от 30%!!! в полза на AMD в груба изчислителна мощ, а в случая тя ще е важната а не броят на TMU и ROP).
  NVIDIA определено загубиха от факта, че не “отвориха” до по-голяма степен PhysX и не се “прегърнаха” с Microsoft за да го направят официалната част от DX11 която да се занимава с физиката. Ако го баха направили щяха да получат смазващо технологично предимство пред конкуренцията. Сега става малко като ситуацията с VHS и BetaMAX технологиите преди време и мисля, че NVIDIA ще загубят този път.

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 04.10.2009 в 21:00

  Чак дотом не вярвам да се стигне. Твърде много рекламни бюджети са отишли в него, а и докато излезне нещо конкурентно, ще го има във всяка втора игра, то и сега в игри с нужда и без нужда взе да се появява, само дето не навсякъде нещата са като в Batman:
  http://bloodys.com/?p=2934