Бил Дали, ръководител на изследователската дейност в NVIDIA, ще получи най-голямото отличие за компютърни архитектури

Бил Дали, ръководител на изследователската дейност в NVIDIA, ще получи най-голямото отличие за компютърни архитектури

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 14.05.2010, 3,936 показвания

ACM и IEEE определят Дали като визионер, заради неговите усилия и постижения в разработката решения за извършване на паралелни изчисления


Две от водещите компютърни организации днес почетоха ръководителят на изследователската дейност в NVIDIA Бил Дали, присъждайки му наградата Eckert-Mauchly за 2010, награда, която се счита за най-престижното отличие в областта на компютърните архитектури.

Обявявайки наградата от Association for Computing Machinery (ACM) и the IEEE Computer Society (IEEE) определиха Дали като “визионер” заради неговия сериозен принос в развитието на изчисленията използващи паралелни процесори.

“Това прекрасно признание показва, че иновативните разработки на Бил в паралелните изчисления са на път да направят революция в компютрите”, заяви Джен-Сун Хуанг, главен изпълнителен директор и президент на Nvidia. “Щастливи сме от възможността да се възползваме от уникалният му талант, като се стараем с помощта на нашите графични процесори да осигурим достъп до паралелните изчислителни ресурси на потребителите по целия свят”.

Сред предишните личности, които са били отличени с наградата Eckert-Mauchly са хора като Сеймур Крей, ключова фигура за създаването и развитието на суперкомпютрите, Дейвид Патерсън, компютърен пионер, преподаващ в Университета на Калифорния, Бъркли, както и президентът на Станфорд – Джон Хенеси.

Признавайки постиженията на Дали, от ACM и IEEE написаха:

“Още в началото на своята кариера, Дали осъзнава ограниченията на серийното или поредно обработване на данни, което трудно може да се справи с постоянно нарастващата нужда от изчислителни възможности, необходими за решаването на сложни задачи. Той възприема възможността за паралелна обработка на данните, при която много процесорни ядра, всяко оптимизирано за максимална ефективност, могат да функционират заедно за решаването на дадена задача”.

Паралелната обработка на информация значително разшири своя обхват на покритие през последните години, от науки за околната среда, биотехнологии и генетика до приложения в области, като извличане на данни, търсене на петрол, търсене на данни в интернет, за медицински цели, разработка на лекарства и финансово и икономическо прогнозиране. Графичните изчислителни процесори NVIDIA TeslaTM и тяхната архитектура CUDATM са ключови инструменти, които дават възможност за това разширяване на обхвата.

Организациите отбелязват също така, че:

“Дали разработва и системата и мрежовата архитектура, сигнализацията, маршрутизацията и технологията за синхронизация, която се използва в повечето големи компютърни системи за паралелни изчисления в днешно време. Също така той представя и процесора Imagine, който използва поточна обработваща архитектура, осигуряваща висока производителност в комбинация с мощност, скорост и ефективност на работа”.

Дали ще получи наградата Eckert-Mauchly за 2010 по време на Международния симпозиум за компютърни архитектури, който ще се проведе между 19-ти и 23-ти юни в Сан-Мало, Франция.

Преди да се присъедини към NVIDIA през миналата година, като главен изследовател, Дали е бил председател в департамента за компютърни науки в Станфорд между 2005 и 2009 година, където също така е бил професор по компютърни науки от 1997. Преди това той води група в Масачузетския технологичен институт (MIT), която създава паралелните системи J-Machine и M-Machine, които въвеждат разделението между механизмите и моделите на програмиране. Преди това в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), той разработва системата за симулации MOSSIM с цел да осигури необходимата изчислителна мощ за проверката на сложни чипове за интеграция с големи мащаби. Той разработва и чипа Torus Routing, който намалява латентността в комуникациите, използващи повече от един канал.

Дали има повече от 200 публикации и притежава над 75 патента. Той е автор и на два учебника – Digital Systems Engineering и Principles and Practices of Interconnection Networks. Член е на National Academy of Engineering, ACM, IEEE и American Academy of Arts and Sciences, носител е на наградата ACM Maurice Wilkes за 2000 година, както и на наградата IEEE Computer Society Seymour Cray Computer Engineering за 2004.

Дали има бакалавърска научна степен от Технологичният институт на Вирджиния и магистърска научна степен от Станфорд, и двете в областта на електрическото инженерство. Също така той има докторска степен в компютърни науки от Калифорнийския технологичен институт.

Връзки:

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1100 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Сальников // 03.07.2010 в 16:57

    Вы не могли ошибиться?