Виж пълна версия : Проблеми с някои CCD матрици на Sony
musagena
09.12.05 г., 11:08
"In the past week, four major camera makers have quietly published service advisories admitting their digital cameras are dying. In each case, the flaw appears to involve Sony CCD sensors using epoxy packaging that eventually lets in moisture. Sony's own cameras are among those affected, and the company also has dozens of affected camcorder models. Sony is believed to be picking up the tab for the repairs for the other camera makers as well, regardless of warranty status. (If true, a laudable approach.) Given the large numbers of cameras that are potentially involved, this can't be good news for Sony, who apparently already is expecting losses, and who has also recently announced major layoffs."
:o :o
Според тази новина на slashdot, четири големи производителя на цифрови фотоапарати или видеокамери са донесли много ядове на своите клиенти, интегрирайки в устройствата си точно определен вид CCD матрица на Sony.
Накратко: поради бъгави Sony CCD сензори, един куп фотоапарати/камери на Canon, Fuji Film, Konica Minolta и (разбира се) Sony може да се окажат с нужда от сервизен ремонт (а за България това значи, че може да се окажат просто старо желязо) :( !
Списъкът от засегнати модели е дълъг:
Засегнати модели на Canon
Digital Cameras:
PowerShot A60
PowerShot A70
PowerShot A75
PowerShot A300
PowerShot A310
Digital IXUS V3
Digital IXUS II
Digital IXUS IIs
Digital Video Cameras:
MV600i
MV630i
MV650i
MV700i
MV730i
MV750i
MV5i
MV5i MC
MV6i MC
ZR60
ZR65 MC
ZR70 MC
ZR80
ZR85
ZR90
Elura 40 MC
Elura 50
Засегнати модели на Fujifilm (със съответните серийни номера):
FinePix A303 3JA4****~3JA5****
FinePix F410 32A1****
32A6****~32A7****
32A9****
FinePix F700 33A0****
34A1****
Засегнати модели на KonicaMinolta:
DiMAGE 7i
DiMAGE 7Hi
DiMAGE A1
DiMAGE Xi
DiMAGE Xt
DiMAGE X20
DiMAGE S414
DiMAGE F300
Засегнати модели на Sony: Много, ама наистина много! А сайтът на Сони е типично неудобен за навигация. Опитах се да извадя всички от четирите производствени класа, но не гарантирам, че не съм пропуснал някой:
Фотоапарати (моделите започват с):
DSC-F717
DSC-P10
DSC-P12
DSC-P2
DSC-P31
DSC-P32
DSC-P51
DSC-P52
DSC-P7
DSC-P71
DSC-P72
DSC-P8
DSC-P92
DSC-U20
DSC-U30
DSC-U60
DSC-V1
MVC-CD400
MVC-CD500
MVC-FD200
Цифрови Видео Камери (моделите започват с):
CCD-TRV107E
CCD-TRV118
CCD-TRV128
CCD-TRV218E
CCD-TRV228
CCD-TRV228E
CCD-TRV318
CCD-TRV328
CCD-TRV418
CCD-TRV418E
CCD-TRV428
CCD-TRV428E
DCR-DVD100
DCR-DVD100E
DCR-DVD101
DCR-DVD101E
DCR-DVD200
DCR-DVD200E
DCR-DVD300
DCR-DVD91E
DCR-HC14E
DCR-HC15
DCR-HC15E
DCR-HC16E
DCR-HC18E
DCR-HC20
DCR-HC20E
DCR-HC30
DCR-HC30E
DCR-IP45
DCR-IP45E
DCR-IP5
DCR-IP55
DCR-IP55E
DCR-IP5E
DCR-IP7E
DCR-PC101
DCR-PC101E
DCR-PC103E
DCR-PC104E
DCR-PC105
DCR-PC105E
DCR-PC106E
DCR-PC107E
DCR-PC108
DCR-PC108E
DCR-PC115
DCR-PC115E
DCR-PC120
DCR-PC120E
DCR-TRV147E
DCR-TRV14E
DCR-TRV16
DCR-TRV16E
DCR-TRV18
DCR-TRV18E
DCR-TRV19
DCR-TRV19E
DCR-TRV22
DCR-TRV22E
DCR-TRV240E
DCR-TRV24E
DCR-TRV25
DCR-TRV250
DCR-TRV250E
DCR-TRV255E
DCR-TRV25E
DCR-TRV260
DCR-TRV265
DCR-TRV265E
DCR-TRV27
DCR-TRV27E
DCR-TRV33
DCR-TRV33E
DCR-TRV340
DCR-TRV340E
DCR-TRV361
DCR-TRV38
DCR-TRV38E
DCR-TRV39
DCR-TRV40
DCR-TRV40E
DCR-TRV460
DCR-TRV460E
DCR-TRV461E
DCR-TRV50
DCR-TRV50E
DCR-TRV740
DCR-TRV740E
DCR-TRV840
DCR-TRV940
DCR-TRV940E
DCR-TRV950
DCR-TRV950E
DCR-VX2000E
DCR-VX2100
DCR-VX2100E
CLIE Handheld Computer:
PEG-NZ90/G
PEG-NZ90/H
Professional Camcorder (DVCAM format)
DSR-250 & DSR-250/P
DSR-PD150 & DSR-PD150P
DSR-PD170 & DSR-PD170P
DSR-PDX10 & DSR-PDX10P
Както се казва, на печелившите - честито :( !
Факт е, че Sony е обявил че ще поеме ремонта на всички засегнати модели от всички производители. Но не ми се ще да коментирам качеството на точно този тип сервизни услуги, на което ние се “радваме” в нашата мила родина. Да не говорим, че някои фотоапарати са внесени по “специални” канали и нямат нито официална гаранция, нито официални документи.
Но всеки да си носи кръста!
Private
09.12.05 г., 11:17
Лоша новина..:( Линк към официално становище на Sony?
musagena
09.12.05 г., 11:32
Нямам ,но имам обяснения на http://www.imaging-resource.com/NEWS/1128958202.html
Κοйто има СМОS матрица ще спи спокойно.
А ето и разликите ...
CMOS sensors are semiconductor light sensors like CCDs.
They have much the same structure as the CMOS memory chips used in computers, but whereas memory chips use rows and rows of transistors to record data, CMOS sensors contain rows of photodiodes coupled with individual amplifiers to amplify the electric signal from the photodiodes.
This structure not only enables CMOS sensors to run on less electrical power than CCDs, but also enables speedier and easier reading of electrical charges.
This has, in turn, enabled Canon to develop full-size 35mm digital SLR cameras capable of the high-speed processing of very high-resolution images.
Moreover, unlike CCDs, the manufacture of which involves complicated processes that make them costly, CMOS sensors can be manufactured by modifying the relatively low-cost processes used to turn out computer microprocessors and other chips.
[Mod. Edit] (BobyTT) - Използвайте бутона "Edit" ( http://www.hardwarebg.com/forum/images/b4k_style/buttons/edit.gif ), ако имате да допълните нещо към предишно свое мнение в случай, че никой не е писал междувременно! Не пускайте по няколко мнения едно след друго!
Private
09.12.05 г., 11:32
Нямам ,но имам обяснения на http://www.imaging-resource.com/NEWS/1128958202.html
Оттам тази страница със още по-конкретно инфо: CCD Sensor Problems in Consumer Imaging Products, Fall 2005 (http://www.imaging-resource.com/badccds.html)
Някои от моделите апарати са на повече от 2-3 години. Дефекта ще е проличал още първия месец, така че споко :D
Незнам за всичките, но примерно Fuji F410 и F700 са с Fuji матрица и няма как да са в този списък http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/fuji_f700.html , http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/fuji_f410.html
Не е точно така, прочети го по-внимателно :
"In each case, the flaw appears to involve Sony CCD sensors using epoxy packaging that eventually lets in moisture.Това, че дефектът не се е появил за тези 2-3 години, не значи, че няма да изникне утре или след месец. Но, според мен, ако човек си пази техниката, тя може да 'доживее' до дълбоки старини без особени проблеми.
"Effective immediately, and regardless of warranty status, Canon will repair, free of charge, products exhibiting the above-mentioned malfunction if the malfunction is caused by the CCD sensor. Canon will also cover the cost of shipping and handling in connection with this repair."
Според горенаписаното ( и доколкото си го превеждам :) ) би трябвало този проблем да се отстранява в сервизите на Canon безплатно, независимо дали апарата е още в гаранция (без оглед на гаранционния статус).
Сервиза на Canon за България е Pan service на бул. "Цариградско шосе"
жк. Младост-1, бл. 1, вх. Г, София 1705 тел: 975 38 90
Моя А75 е купуван от Германия, но се надявам ако се появи този дефект (дано не става :mad: ) да го отремонтират тук(все пак това е официалния сервис и казаното от сайта им трябва да важи).
Доколкото съм чел по разни други форуми, сервизите на Canon-България не се надпреварват да признават дори неща от рода на "Canon International Warranty" за стоки, закупени извън България :rolleyes: Ще бъда доста изненадан (приятно, де) ако решат да поемат ремонтите в този случай...
Pesho13
09.12.05 г., 16:11
А някой има ли си на идея къде е сервиза на Сони, имам една Р-92, която засега си работи. И дали камерата трябва да е сдала багажа за да се направи въпросния ремонт? Също сонито е копувано от САЩ но си имам всички документи, касови бележки.
Имам Канон А70 (без гаранция ) който си работи ! Има ли смисъл да се ангажирам с евентуално безплатен ремонт (в България :conf: ) или да продължа да си го ползвам?
10х
Едва ли някой сервиз ще тръгне да ремонтира работещ фотоапарат. Ако се развали, тогава ще го мислите...
massacre
09.12.05 г., 18:57
Доколкото съм чел по разни други форуми, сервизите на Canon-България не се надпреварват да признават дори неща от рода на "Canon International Warranty" за стоки, закупени извън България :rolleyes: Ще бъда доста изненадан (приятно, де) ако решат да поемат ремонтите в този случай...
По принцип, чувал съм, че Canon изобщо нямат сервиз в България. Включително, ако си закупил тяхна стока тук, ремонтът, ако се наложи - се извършва в чужбина. Нямам идея, дали дават оборотна техника. Аз ще трябва да нося моят апарат, че ми отиде един от диодите, но ако ще трябва да чакам месеци наред, май ще го прежаля, колкото и да не ми се иска.
Pesho13
09.12.05 г., 22:57
На страницата на Сони България пише, че ще се прави ремонт, но доколкото разбирам от написаното само при проявен дефект, а от линковете дадени в темата ставаше въпрос за замяна и без получен дефект. Както и да е, в понеделник ще проверя за какво става въпрос.
По принцип, чувал съм, че Canon изобщо нямат сервиз в България. Включително, ако си закупил тяхна стока тук, ремонтът, ако се наложи - се извършва в чужбина. Нямам идея, дали дават оборотна техника. Аз ще трябва да нося моят апарат, че ми отиде един от диодите, но ако ще трябва да чакам месеци наред, май ще го прежаля, колкото и да не ми се иска.
Ако не се лъжа ти беше с 350Д. Доста бройки имат някакъв малък, но много дразнещ дефект...Едва ли ще тръгнат да се занимават с апарата заради едни диодче.
StillOpossum
10.12.05 г., 22:40
По принцип, чувал съм, че Canon изобщо нямат сервиз в България.
Аз пък съм чувал точно обратното, че Canon са единствени със сервиз за фотоапарати в България :head:. Преди 1-2 години един приятел си взе канонче от САЩ с международна гаранция и когато се поинтересува дали важи и за наща китна родина от българското представителство му отговориха, че ще трябва да се разходи до Гърция ако се наложи да се възползва от нея :dapriest:.
dimitarstoyanov
13.12.05 г., 00:23
ТОВА ,КОЕТО СЛЕДВА Е ВЪПРОСА МИ И СЪОТВЕТНО ОТГОВОРА ОТ СУПОРТА НА КАНОН ЕВРОПА - ТАКА , ЧЕ СЕ МОЛЕТЕ НА БОГА И АКО НЯМАТЕ КЪСМЕТ ПРИГОТВЕТЕ 250 ЛВ , КОЛКОТО ПЛАТИХ ЗА РЕМОНТ В СЕРВИЗА НА КАНОН НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ.
A year and half ago I bought a video camera Canon MV600.After a month
the camera broke down ¿ when I turned it on there were vertical color
lines and later only black screen (the reproduction is normal).
When I went to a service, the service technologists told me that the
CCD sensor has broken down and that was very common defect of the
cameras, which were produced in 2002 year, because of a factory-made defect.
Its repair costs about 150 Euro.
My questions are: Do you have information about factory-made defect of
the sensor ? And if it¿s this way are you going to accept its change?
Subject: Canon Helpdesk #2285225
Incident Number #2285225
Thank you for your recent enquiry regarding your Canon product.
In response to your query, please find below a step-by-step guide to
follow in order to solve your problem.
We do not have any information on any factory made defects on sensors
for your camera.
massacre
13.12.05 г., 00:25
Аз пък съм чувал точно обратното, че Canon са единствени със сервиз за фотоапарати в България :head:. Преди 1-2 години един приятел си взе канонче от САЩ с международна гаранция и когато се поинтересува дали важи и за наща китна родина от българското представителство му отговориха, че ще трябва да се разходи до Гърция ако се наложи да се възползва от нея :dapriest:.
Е, имат или нямат?! Хем имат, хем го пращат някъде си ..
Аз нещо за Чехия съм чувал. Дори не знам, дали ти дават "оборотен" апарат, докато са взели твоя. Иначе, аз единия обектив имам 7 годишна международна гаранция, но изобщо не си правя илюзии, че в България, някой ще я уважи. Е, дано не се и налага, разбира се!
Private
23.12.07 г., 15:38
Вдигам темата заради една лоша и една добра новина. :( :)
Лошата е, че наскоро дефектира един извънгаранционен служебен апарат Canon PowerShot A75.
При снимане изображението стана разфокусирано, розово и на черти, все едно се гледа през аквариум.
Обадих се в Canon България (http://canon.bg/) , които ме изпратиха в ПАН сервиз (http://panservice-bg.com/) , където установиха,
че e дефектирала CCD матрицата. Ремонтът ще е безплатен, защото се поема изцяло от Canon
Тази страница:
CCD Sensor Problems in Consumer Imaging Products, Fall 2005 (http://www.imaging-resource.com/badccds.html)е обновена през Feb., 2007
Аз имам този проблем от няколко месеца на A75, но не знаех че безплатно го отстраняват. Ще се обадя утре да видя каква е хавата...
Много благодаря за инфото на Private :beer:
sarcoptes
04.02.08 г., 09:12
Значи ли това да не си купувам Sony DSC-w35 който м/у другото е на странно ниска цена 279лв+1гб memory stick pro duo? Май ще се мятам утре на Samsung S85 или на Fuji A820!
Аз имам DSC-F717 (който е купуван на старо). Проблема с матрицата се появи и при него. Нямам никакъв документ за апарата. Но в сервиза не ми поискаха документ. Диагностицираха че проблема е от матрицата и го оправиха го безплатно.
И моят Canon PowerShot A70 се прецака точно по начина, описан от Private. Молбата ми е Private, или някой друг сблъскал се с проблема да каже, направо в "ПАН сервиз" ли да го нося, или трябва първо да мина през "Canon България"? И дали действително при установяване на дефект в CCD матрицата го ремонтират безплатно?
10Х за евентуалните отговори!
Private
10.04.08 г., 09:42
...направо в "ПАН сервиз" ли да го нося, или трябва първо да мина през "Canon България"?Нещата се развиха точно така:
Обадих се в Canon България (http://canon.bg/) , които ме изпратиха в ПАН сервиз (http://panservice-bg.com/)...По телефона обясних повредата на човек от Canon България,
той ме насочи към ПАН сервиз, където отново обясних проблема.
Занесох апарата, доставиха нова матрица и я замениха безплатно.
Благодаря Private, значи направо ще контактувам с ПАН сервиз...
Вдигам темата заради една лоша и една добра новина. :( :)
Лошата е, че наскоро дефектира един извънгаранционен служебен апарат Canon PowerShot A75.
При снимане изображението стана разфокусирано, розово и на черти, все едно се гледа през аквариум.
Обадих се в Canon България (http://canon.bg/) , които ме изпратиха в ПАН сервиз (http://panservice-bg.com/) , където установиха,
че e дефектирала CCD матрицата. Ремонтът ще е безплатен, защото се поема изцяло от Canon
Тази страница:е обновена през Feb., 2007
Защо ремонтът е безплатен, след като апаратът вече е бил с изтекла гаранция?
Private
19.04.08 г., 12:13
Защо ремонтът е безплатен, след като апаратът вече е бил с изтекла гаранция?Защото е признат фабричен дефект в матриците на Sony.
Разлепва се корпусът и се разхерметизира силициевият кристал вътре.
Това по никакъв начин не е по вина на клиентите
и затова Canon и други фирми си поемат ремонта.
Сьщия проблем след близо 2 години откакто имам Canon A75,ползван най-много 10 пьти,и го пускам преди 2 дена и какво да видя,на LCD екрана се виждат само някакви чертички на тьмен фон.Като направя снимка и се получава ефекта с червеното и замазано.Така аз сьм от Варна и смятам да го запратя другата седмица кьм ПАН сервиз.Нямам гаранция на фото-то,както разбрах се поема безплатно това?Ако се закеркенечят нещо,с какви аргументи да им изкоча че се поема безплатно
EDIT:току що звьннах на ПАН сервиз и ми отказаха ремонт и ми казаха да го пращам в София,там щели да ми го ремонитрат.Поредната глупост,но ще го пращам избор няма
Сьщия проблем след близо 2 години откакто имам Canon A75,ползван най-много 10 пьти,и го пускам преди 2 дена и какво да видя,на LCD екрана се виждат само някакви чертички на тьмен фон.Като направя снимка и се получава ефекта с червеното и замазано.Така аз сьм от Варна и смятам да го запратя другата седмица кьм ПАН сервиз.Нямам гаранция на фото-то,както разбрах се поема безплатно това?Ако се закеркенечят нещо,с какви аргументи да им изкоча че се поема безплатно
EDIT:току що звьннах на ПАН сервиз и ми отказаха ремонт и ми казаха да го пращам в София,там щели да ми го ремонитрат.Поредната глупост,но ще го пращам избор няма
EDIT 2:а до коко време се оправя този проблем,на мене ми казаха 10 дни,но като чета по форуми тези от ПАН сервиз били адски несериозни.Имало хора за някакви слушалки дето чакали по 2-3 месеца да им ги оправят
Private
26.04.08 г., 11:50
В моят случай чаках около месец, защото ми обясниха,
че резервни части се поръчват при налична повреда.
Никаква несериозност, неучтивост и нужда от обяснения не срещнах.
Отидох, служителката видя дефекта, прие апарата и това беше.
Става дума конкретно за сервизна база София 1 - Младост (http://panservice-bg.com/m3_1.html)
току що звьннах на ПАН сервиз и ми отказаха ремонт и ми казаха
да го пращам в София,там щели да ми го ремонитрат.
Поредната глупост,но ще го пращам избор нямаНе мисля, че е глупост.
Диагностиката и ремонтът на фотоапарати е работа за тесен специалист
и е логично да изпратят апаратът там, където има такъв.
Ето за какви операции става дума: тук (http://www.artecdesign.ee/~jan/) и тук (http://menthol.hit.bg/E18.html)
Определено не е работа за всеки техник във всеки сервиз.
Да разговаярях с някаква жена и ми посочи сьщия адрес.Пращам пьк да видиме
и какво да видя,на LCD екрана се виждат само някакви чертички на тьмен фон.Като направя снимка и се получава ефекта с червеното и замазано.
И моя А70 направи оня ден тоя номер :(.
На посочените телефони ли да звъня и тук се праща ,нали ? http://panservice-bg.com/m3_1.html
Аз звьннах на телефона който е в Младост
Пан сервиз са много коректни. Може да са претрупани с работа, но поне я вършат.
Благодарение на инфото от Private моя Canon A75 извън гаранция го закарах в сервизът им в Младост 1. Констатираха дефекта и казаха, че след месец те ще се обадят. За части се чакало по 2 седмици и отделно сервиза. След 5 седмици те ми се обадиха, че е готов. Мисля си, че седмица забавяне за безплатен сервиз си е направо екстра. Така че не ги плюйте толкова :)
А към Private още веднъж БЛАГОДАРЯ :yahoo:
Private
01.05.08 г., 20:12
А към Private още веднъж БЛАГОДАРЯ :yahoo:Моля, радвам се, че помогнах. :)
Да се обадя и аз: моят А70 го забавиха точно 11 дни. Тъй като живея далече от Младост, занесах го в приемният им пункт в Люлин. Служителката се отнесе учтиво, записа ми тел. номера, обясни, че ще го носят в Младост за ремонта и ми каза: "те знаят за какви повреди ремонта е безплатен". Получих го работещ така, както беше преди да се скапе матрицата. Дори техника си беше забравил вътре работната CF памет, на която има няколко тестови снимки (като минат празниците ще се отбия да я върна). Така че, първите ми впечатления от ПАН сервиз са повече от добри!
jarrett
14.07.08 г., 13:34
Моля за малко повече информация относно моделите
Additional digital cameras added in the fall of 2006 to the original service advisory by Canon include the following, all of which went on sale starting from 2002 to 2004, depending on the specific model:
PowerShot A40
PowerShot A80
PowerShot A85
PowerShot A95
PowerShot S1 IS
PowerShot S60
PowerShot S200 DIGITAL ELPH / DIGITAL IXUS V2 / IXY DIGITAL 200a
PowerShot S330 DIGITAL ELPH / DIGITAL IXUS 330 / IXY DIGITAL 300a
PowerShot S400 DIGITAL ELPH / DIGITAL IXUS 400 / IXY DIGITAL 400
PowerShot S410 DIGITAL ELPH / DIGITAL IXUS 430 / IXY DIGITAL 450
PowerShot S500 DIGITAL ELPH / DIGITAL IXUS 500 / IXY DIGITAL 500 (including White Limited version)
Какво е полужението с тези модели в сервиза на Канон в България ?
Здравейте.Аз имам Канон А430 от септември 2006г. и преди 3 дена се появи същия дефект.Прилагам снимки
http://store.picbg.net/pubpic/98/30/ca3811640c5e9830.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/AE/BD/87a696b242d3aebd.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/CD/24/15b865c782a3cd24.jpg
Въпроса ми е дали биха приели да извършат безплатна замяна на ССД сензора въпреки външните драскотини и леката амортизация на апарата,смисал да не се оправдаят че е бил изтърван на земята и т.н.
Private
06.08.08 г., 21:19
Въпроса ми е дали биха приели да извършат безплатна замяна
на ССД сензора въпреки външните драскотини и леката амортизация на апарата...След оглед от специалист ще се установи със сигурност
дали матрицата е за гаранционна смяна или е повредена от друго.
Апаратът в моят случай също беше ползван, с изтекла гаранция и дори
със изтрит от времето сериен номер, но не ми направиха забележка за това.
Говори направо със сервиза (http://panservice-bg.com/m3_1.html) и предложи да им изпратиш снимките за оценка.
мерси , аз иначе ще отида в представителството в Търново понеже ми е по близко надявам се там да ми помогнат , ако не ще го изпратя до София
Valio Dinkov
20.10.08 г., 22:27
Имам PowerShot A75,на около4-5 години,купен от Ebay в USA,втора ръка,доста огрухан,но правеше прекрасни снимки.Преди около половин година показа точно цитирания дефект-на екрана се пявяваше цветна черга или някакви петна.Бях го отписал,докато не прочетох тази тема във форума.Занесох го в Пан сервиз преди около месец и завчера си го получих със сменена матрица,работещ,БЕЗПЛАТНО ремонтиран.Невероятно!На който и да го разкажа ме гледа с недоверие.Имайки предвид отношението на нашите търговци(особено от големите вериги-Технополис,Техномаркет) даже и към гаранционните стоки и аз бих се отнесъл така-с недоверие.Браво на Sony,браво на коректните служители на Пан сервиз- София!И специални благодарности на участниците в тази тема!Благодаря!
Да и аз сьм им изключително благодарен.За пьрви пьт от години небях срещал такова добро и безпроблемно обслужване.Евала.Пи да не ги урчасам:)
dodo_vr6
18.11.08 г., 19:57
Здравейте!!!
Имам Sony W30 и имам проблем с CCD матрицата.Та въпроса ми е дали в PAN ще ми обърнат внимание,защото гледам,че там май е само за Canon.
dodo_vr6
18.11.08 г., 20:07
Дали Sony W30 е от апаратите с фабричния проблем описам дотук
Private
18.11.08 г., 20:16
Та въпроса ми е дали в PAN ще ми обърнат внимание,
защото гледам,че там май е само за Canon.Вероятно не, защото сервизират други марки (http://panservice-bg.com/m4.html).
За Sony можеш да прегледаш този списък:
> Упълномощени сервизи на Сони в България (http://www.sony.bg/article/id/1078497744218)
Nekrofila
27.11.08 г., 11:30
Да се разпиша и аз с моя А60. Отремонтиран за 11 работни дни напълно безплатно от Пан Сервиз. :jump:
Много добро впечатление ми направиха учтивите и компетентни служители. Браво! Дано някой ден всички сервизи бъдат като тях.
Private
21.05.09 г., 13:18
За статистиката:
След около месец чакане за доставка на матрица, днес взех
от сервиза безплатно ремонтиран Canon PowerShot A70
Диагноза от някакъв баш-майстор преди това: "Не може да се поправи!"
milensko
10.02.12 г., 19:03
Вдигам темата поради възникнал същия дефект.
Дали все още ще се извършва замяна на повредена матрица ?
Ще се обадя в понеделник в Пансервиз и ще пиша какво са казалаи.
Дано да имаш късмет.Иначе аз от 2008г. когато ми го смениха не е мръднал
milensko
10.02.12 г., 21:30
Писах на Пан сервиз, за съпорта на Канон,в понеделник ще звъна на БГ Канон и лично в Пан.
Аз ако съм на съпорта ще пиша:
"Абе вие да не искате 50 години да ви поддържаме безплатно фотото? "
Между другото и на двата ми канонски фотоапарата батериите са 5 години,вече сдават багажа, но 5 години не са малък срок.
milensko
13.02.12 г., 20:22
Днес получих отговор от Пан-сервиз ,че все още заменят повредените матрици безплатно,от Канон съпорта пък писа,че сервизния период за модела изтича на 30 април 2012,така ,че който има повреден фотоапарат от изброените модели,ще може да разчита на безплатен ремонт.
milensko
29.02.12 г., 21:54
Днес си получих фотоапарата чрез куриер, вече работещ и с безплатно заменена матрица.Всичко отне около 2 седмици а"Пан сервиз" бяха много коректен и точен сервиз.Надявам се още някой да види темата и да успее да се отремонтира фотоапарата.
Има ли смисъл да почвам да снимам с този Powershot S 60 или да го продавам/подарявам и да си взимам нещо по ново ?
Защо да няма смисъл.Аз съм още с A75 и съм достатъчно доволен за това за което го ползвам
Авторски права на vBulletin