До последно се чудех дали да не пусна темата в мобилни, но си е баш за тука...
Та, служебно ми се наложи да разуча какви са вариантите и процедурите за даунгрейд на лаптоп с
Vista Bussiness към ХР Pro (като сисадмин имам разбираеми причини за това). Конкретно - Lenovo 3000 N200 серията.
На сайта на
Lenovo си пише -
http://www-307.ibm.com/pc/support/si...RD#downgrading
При
Microsoft - също -
http://download.microsoft.com/downlo...rade_chart.doc
Последваха въпросите - кой ги раздава тия CD-та, как става, колко струва, може ли в тая държава?
Един бърз и много информативен разговор с IBS (Premium Business Partner на IBM за България, без реклами), даде отговор. Няма процедури и уловки и секви "български" въртели. Преди покупката се инсталира
ХР Pro, дава се едно
Recovery CD за колкото и да са лаптопа и по живо по здраво. Впоследствие може да се инсталира
Vista, която си е предназначена за конкретния модел - в случая
Bussiness. Уловки няма - никъде не прочетох, нито можаха да ми потвърдят, да има ограничени в броя на "прехвърлянията" между двете ОС. Условието е да се ползва само едната в даден момент, като
лепенката за Vista урежда лиценза за инсталиран ХР Pro.
Т.к. не ми хареса идеята за
Recovery CD с включени драйвери и софтуер в него (господ знае откога са), попитах и
пиратска версия дали мога да сложа и да си я правя каквото знам - софт, драйвери и т.н. Да, може, лицензионната политика на
Microsoft казва, че ако имаш лиценз за ОС и можеш да докажеш произхода му - можеш да слагаш всякакви копия на същата ОС. В конкретния случай:
- лепенката за
Vista дава
лиценза;
-
фактурата/касова бележка за лаптопа -
произхода;
-
Recovery CD за ХР - дава
оригиналната медия за даунгрейд и ползване на
XP Pro.
Без което да е от трите -
Microsoft смятат ползването на
ХР Pro за пиратство!
Накратко - ако купувате нова машина (лаптоп/десктоп) с инсталирана
Windows Vista Ultimate или Windows Vista Bussiness,
можете (и трябва) да изисквате
Recovery CD за ХР Pro. Нямам представа при другите
ОЕМ производители заплаща ли се или не. Но правото го
имате.
Имайте предвид факта, че
CD-то спестява гимнастиките с флопита, драйвери и т.н.
Надявам се тази информация да е от полза на хората, които смятат да правят подобен даунгрейд.
Ако модераторите сметнат за нужно - да затрият/преместят/слеят темата.