Назад   hardwareBG.com форум > Софтуер > Windows

Съобщения
Внимание: Последният коментар по тази тема е от преди повече от 22 месеца! / Attention: Last reply in this thread was more than 22 months ago!
Downgrade Vista to XP Pro - малко информация
Управление на темата Режим на показване
стар 06.11.07 г., 19:44   #1
Abyss
In Sorte Diaboli

Аватарът на Abyss

Регистриран от: Jul:2005
До последно се чудех дали да не пусна темата в мобилни, но си е баш за тука...

Та, служебно ми се наложи да разуча какви са вариантите и процедурите за даунгрейд на лаптоп с Vista Bussiness към ХР Pro (като сисадмин имам разбираеми причини за това). Конкретно - Lenovo 3000 N200 серията.

На сайта на Lenovo си пише - http://www-307.ibm.com/pc/support/si...RD#downgrading
При Microsoft - също - http://download.microsoft.com/downlo...rade_chart.doc
Последваха въпросите - кой ги раздава тия CD-та, как става, колко струва, може ли в тая държава?

Един бърз и много информативен разговор с IBS (Premium Business Partner на IBM за България, без реклами), даде отговор. Няма процедури и уловки и секви "български" въртели. Преди покупката се инсталира ХР Pro, дава се едно Recovery CD за колкото и да са лаптопа и по живо по здраво. Впоследствие може да се инсталира Vista, която си е предназначена за конкретния модел - в случая Bussiness. Уловки няма - никъде не прочетох, нито можаха да ми потвърдят, да има ограничени в броя на "прехвърлянията" между двете ОС. Условието е да се ползва само едната в даден момент, като лепенката за Vista урежда лиценза за инсталиран ХР Pro.

Т.к. не ми хареса идеята за Recovery CD с включени драйвери и софтуер в него (господ знае откога са), попитах и пиратска версия дали мога да сложа и да си я правя каквото знам - софт, драйвери и т.н. Да, може, лицензионната политика на Microsoft казва, че ако имаш лиценз за ОС и можеш да докажеш произхода му - можеш да слагаш всякакви копия на същата ОС. В конкретния случай:
- лепенката за Vista дава лиценза;
- фактурата/касова бележка за лаптопа - произхода;
- Recovery CD за ХР - дава оригиналната медия за даунгрейд и ползване на XP Pro.
Без което да е от трите - Microsoft смятат ползването на ХР Pro за пиратство!

Накратко - ако купувате нова машина (лаптоп/десктоп) с инсталирана Windows Vista Ultimate или Windows Vista Bussiness, можете (и трябва) да изисквате Recovery CD за ХР Pro. Нямам представа при другите ОЕМ производители заплаща ли се или не. Но правото го имате.

Имайте предвид факта, че CD-то спестява гимнастиките с флопита, драйвери и т.н.

Надявам се тази информация да е от полза на хората, които смятат да правят подобен даунгрейд.

Ако модераторите сметнат за нужно - да затрият/преместят/слеят темата.

стар 06.11.07 г., 20:29   #2
pimpirlit
Зверочовекопризрак

Аватарът на pimpirlit

Регистриран от: Mar:2004
Мислех и аз да пусна подобна тема предвид интереса, но не бях сигурен дали няма да се сметне като реклама на даден производител. Политиката на M$ очевидно е еднаква към различните OEM производители и те внасят своите нюанси. Разбираемо е, според мен, като се има предвид, че трябва да осигурят съответните драйвери за конкретния модел. А нещата в хардуера се развиват доста вихрено в момента (то кога ли не е било така ).

Моята информация е (от друг производител), че за дадени модели се поддържа downgrade, но само за корпоративни договори като няма изискване за притежаване на оригинална медия (Recovery CD). Това явно са особености на отделните OEM.

Повечето потребители намират този коментар за абсолютно безполезен!
pimpirlit не е на линия   Отговори с цитат

стар 06.11.07 г., 20:33   #3
Softman
Registered User

Аватарът на Softman

Регистриран от: Oct:2003
Да спомена /след около 12-15 downgrade на машини/:

- НЕ МОЖЕШ да използваш Vista и XP Pro заедно - тоест лиценза е само за единия продукт
- не се налага да доказваш каквото и да е - пращаш мейл с продуктовия номер, сериния номер и лицензиния ключ на Vista-та и след 10 дни получаваш Recovery CD-то с XP / Recovery CD е най-добрия вариант за дадена машина - лиценза НЕ ти позволява да ползваш тази ОС на повече от 1 машина, тоест Recovery CD е най-приемливо/

1. лепенката за Vista дава лиценза;
2. фактурата/касова бележка за лаптопа - произхода;
3. Recovery CD за ХР - дава оригиналната медия за даунгрейд и ползване на XP Pro.

1 и 3 не те правят пират и обикновенното "лепенката се скъса" и "загубих диска" решава проблема с пирата.
2 - абсолютно задължителна - това е точката която те различава от пиратите

Допълнение:

Abyss е казал точно и ясно, но да допълня - downgrade може да се прави за ВСЯКА машина, не само за мобилни.
Softman не е на линия   Отговори с цитат

стар 06.11.07 г., 20:41   #4
Abyss
In Sorte Diaboli

Аватарът на Abyss

Регистриран от: Jul:2005
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit Покажи съобщението
Мислех и аз да пусна подобна тема предвид интереса, но не бях сигурен дали няма да се сметне като реклама на даден производител. Политиката на M$ очевидно е еднаква към различните OEM производители и те внасят своите нюанси. Разбираемо е, според мен, като се има предвид, че трябва да осигурят съответните драйвери за конкретния модел. А нещата в хардуера се развиват доста вихрено в момента (то кога ли не е било така ).

Моята информация е (от друг производител), че за дадени модели се поддържа downgrade, но само за корпоративни договори като няма изискване за притежаване на оригинална медия (Recovery CD). Това явно са особености на отделните OEM.
Би ли посочил кой е производителя и от кого получи информацията. Нека съберем иформация за тия неща, че полека всеки си взима лаптоп и не е като да няма значение.

Това, което си посочил - корпоративни, без медията е заради Volume licensing. Там нещата са по-различни. Не се иска медия по-принцип - дават се един тон лицензи с малко ключове, които (за това не съм сигурен дали е навсякъде) се ползват многократно и без активация.

Т.к. ние сме с такъв лиценз (НЕК ЕАД), го посочих като фактор пред IBS с цел да си спестим секви дискове и т.н. В моят случай Volume licensing не важеше. Lenovo си дават задълже медия, съответно лицензионното им споразумение с Microsoft е да се предоставя тя при проверка.

ЕДИТ: Softman, посочил съм факта, че не може двете ОС в един момент да се ползват. Но няма лошо да се повтори-потрети за по-ясно.
Би ли уточнил за какви марки говориш. И на кой пращаш мейла съответно. Щото при мене тия неща се случват или преди покупката, като може и те да си ти сложат ХР-то и да получиш машината в готов вид, или в гаранционният срок. За 3-те точки с лиценза - прав си, но го дадох в идеален вид. То е ясно, че нема се заядат с големите фирми за некви левчета.

Последна редакция: извършена от Abyss; на 06.11.07 г. в 20:48 часа
Abyss не е на линия   Отговори с цитат

стар 06.11.07 г., 20:50   #5
pimpirlit
Зверочовекопризрак

Аватарът на pimpirlit

Регистриран от: Mar:2004
HP. Информацията ми не е съвсем прясна, но мога да я актуализирам тия дни. Проблемът им е, че наистина за някои модели нямат драйвери за XP. Говоря не само за преносимите.
Респективно не могат официално да поддържат downgrade. Предполагам това е проблема и на останалите производители.

Повечето потребители намират този коментар за абсолютно безполезен!
pimpirlit не е на линия   Отговори с цитат

стар 06.11.07 г., 23:01   #6
Softman
Registered User

Аватарът на Softman

HP, Toshiba... след покупката решавам, че искам XP и правим далаверата само чрез майла

стар 06.11.07 г., 23:09   #7
дрън дрън
Registered User

Регистриран от: Nov:2004
Цитат:
Първоначално публикувано от Softman Покажи съобщението
HP, Toshiba... след покупката решавам, че искам XP и правим далаверата само чрез майла
По пощата, ама с Microsoft. Ако обаче си поискаш recovery диск другите юнаци(говоря за Toshiba, с HP нямам опит) започват да се държат като ущипани госпожици, след което използваш пиратско копие за инсталацията, което технически погледнато те прави пират...
дрън дрън не е на линия   Отговори с цитат

стар 09.11.07 г., 09:36   #8
asenn
Registered User

Аватарът на asenn

Регистриран от: Apr:2005
Цитат:
Мои познати имат закупен лаптоп Тошиба с Виста от Технополис. На кой имейл трябва да изпратя искане за рековъри СД с XP?
asenn не е на линия   Отговори с цитат

стар 09.11.07 г., 12:16   #9
Softman
Registered User

Аватарът на Softman

Цитат:
Първоначално публикувано от asenn Покажи съобщението
Мои познати имат закупен лаптоп Тошиба с Виста от Технополис. На кой имейл трябва да изпратя искане за рековъри СД с XP?
tc.bg@hp.com
но само ако си с бизнес и нагоре. Home all не важат за XP Pro.
пращаш:
VISTA key:
HP PC p/n:
адрес и телефон /адреса за да ти пратят дисковете, телефона за инфо/

дрън дрън напротив - точно вчера Toshiba дори направиха downgrade-то по телефона - дадоха ми направо лицензния ключ за Windows XP Pro /свалих Vista бизнес/ и ще ми пратят скоро диковете. Аз си имам драйвери, и следва, че нямам никакви проблеми вече.
С HP става по пощата.

стар 09.11.07 г., 12:50   #10
дрън дрън
Registered User

Регистриран от: Nov:2004
Цитат:
дрън дрън напротив - точно вчера Toshiba дори направиха downgrade-то по телефона - дадоха ми направо лицензния ключ за Windows XP Pro /свалих Vista бизнес/ и ще ми пратят скоро диковете. Аз си имам драйвери, и следва, че нямам никакви проблеми вече.
С HP става по пощата.
Toshiba?! Преди месец по телефона от Технопро ми докараха от 10 кладенеца вода за да ми докажат, че едва ли не било невъзможно. Искаш да кажеш, че са ти дали recovery диск?
P.S Отново говорих по телефона с тях. Най-любезно ми казаха да забравя, че ще ми решат проблема (използваха по-заобиколни изрази, разбира се) и ме препратиха към Microsoft... Толкова за великото им обслужване.

Последна редакция: извършена от дрън дрън; на 09.11.07 г. в 17:38 часа
дрън дрън не е на линия   Отговори с цитат

стар 04.02.08 г., 16:31   #11
bobchinio
Registered User

Регистриран от: Feb:2008
Abyss, можеш ли да обесниш точно как стана работата с Lenovo-то? Пишеш меил за дисковете на IBS директно ли? И има ли си цена тая услуга?
bobchinio не е на линия   Отговори с цитат

стар 17.04.08 г., 15:59   #12
georgyg
Registered User

Аватарът на georgyg

Регистриран от: Jul:2003
На мене ми е интересно, това как става с асемблирани компютри.
Имат Vista Business, но искам да им сложа XP?

стар 06.10.08 г., 14:21   #13
Archo
Registered User

Регистриран от: Jun:2003
скоро си закупих HP 6830s с инсталирана Vista Business . към лаптопа върви 1 ДВД с Applications & Drivers Recovery DVD + Operating SYstem CD - Multiple user interface pack for use with Microsoft Windows XP Professional Service Pack 2 .
второто аз го отчитам като Windows . та въпроса ми е на кой мейл трябва да пиша за да получа сериен номер за това ХП което идва с лаптопа и каква информация трябва да приложа , или да получа recovery cd със XP
Archo не е на линия   Отговори с цитат

Съобщения

Управление на темата
Режим на показване

Правила за публикуване
Вие не можете да създадете нова тема
Вие не можете да пускате отговор
Вие не можете да слагате прикачени файлове
Вие не можете да редактирате вашите съобщения

BB кодовете са разрешени
Емотиконите са разрешени
[IMG] кодовете са разрешени
HTML кодовете са забранени

Отиди във форум

Всички времена са дадени във формат GMT +2. Часът в момента е 06:54.