|
Най-голямата WI-FI мрежа в света. Присъединете се!
|
10.03.08 г., 09:45
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Mar:2008
|
Здравейте колеги! Наскоро се включих към най-голямата WI-FI мрежа в света - FON. Мрежата се изгражда от собствените и членове, на база на доброволно споделяне на част интернет връзка ви, като за да имаш достъп до мрежата трябва да споделяш WIFI. Това става чрез префлашване със специален фърмуеър за ВРТ рутъри Lynksys или Buffalo или чрез субсидиран от тях специален рутър La fonera.
Само за 2 години в мрежата има регистрирани около 1 милион потребители от целия свят! В България за съжаление са около 30-40, като 20 са в София.
Освен лаптопа, използвам и Нокиа Е51 с тяхната програма ConnectaFON, която сканира за FON точки и автоматично се свързва с тях. Повече за мрежата, на български може да научите от линка. Официалният им сайт е fon.com.
Съединението прави силата!
http://www.mvnsystems.com/
|
|
|
19.03.08 г., 04:32
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Sep:2007
|
Който има рутер, може да си го шерне, обаче който няма, защо да дава 90 лева за рутер, като може да даде само 70, а даже и с промоцията 21 лева.
А покритието на тази мрежа зависи само и единствено от нас. Никой не ни е виновен, че не е достатъчно. Вижте Европейските градове!
Не чакайте някой друг да Ви създава мрежата, защото знаете цените както на WIMAXa, така и на GSM операторите.
Рутерът е евтин защото организацията набира средства от фирми като Skype, Google и т.н. Има и субсидирани рутери за по 11 евро с доставката до България (Fonero gets fonero), които се поръчват след изпратена покана от някой член на общността (по 20 на човек).
Хубавото при тяхните е, че имат 2 радиа и създават 2 независими мрежи - обществена и ваша лична, като може да се регулира скоростта на обществената. Чипсета е Atheros а производителя Accton (SMC).
Идеята е че може да си имаш рутер (жичен и Lafonera) и по-важното да ползваш шернатият нет "по света и у нас" БЕЗПЛАТНО. Тази мрежа предстои да се разраства (от самите нас) и в скоро време из цялата страна се надявам да има хиляди FON точки.
Искам да отбележа, че е необходимо да сте регистрирани в PayPall, за да може да си платите 11 те евро за рутера.
Всеки който желае покана, да пише в случай, че е регистриран в PayPall или може да ползва регистрацията на свой приятел. В противен случай, поканите просто изтичат след една седмица.
Поканите се пращат само на различни имейли, а рутерите се доставят само на различни адреси. Това е защита, за да няма спекулации и препродажби на субсидираните от Skype и Google рутери.
Най-лесният начин е да си ги поръчате от представителите в БГ, но това са вече 69 лева, което пак е най-евтиният рутер на пазара.
Субсидираната цена важи само за евтиният рутер. Ако се добави външната антена, то тя е 2 евро, тоест общо 12.98 евро.
Единствената разлика между скъпият и евтиният рутер е това, че е добавен и жичен порт, за да може да свърже компютър без WIFI.
Единствената промоция за скъпият рутер е, че и за него антената е 2 евро.
А регистрацията в PayPal е безплатна,само трябва да имаш кредитна карта или дебитна(само Виза Електрон приемат от дебитните) Дори за тинейджъри като нас става-може да ползваш картата на баща си(за мен майка ми) защото имате еднакви фамилии-при регистрацията се допуска да ползваш и чужда карта (на родител), но системата дава възможност да промениш само първото си име, а фамилиите ви трябва да съвпадат (тази на регистрирания в PayPal и тази на собственика на картата).
Мощността на рутерчето е 68 mw и е достатъчно като покритие. Може да го проверите на някоя активна точка, работеща с Lafonera. Към такава може да се свържете на бул. Тодор Александров, пред хотел Анел и сградата на Лукойл. От скоро е безплатно и за не членове на организацията да си ползват Gmail пощата, като и други Google услуги.
Ето и емейл за покани:
fonpokani@gmail.com
-С любезното съдействие на mirox3m
Последна редакция: извършена от Inoel; на 19.03.08 г. в 07:46 часа
|
|
|
20.03.08 г., 00:16
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Sep:2007
|
Цитат:
ХристоС.
>>HardCore systemS<<
Регистриран от: Aug:2003
Привет!
Интересува ме възможността да споделям свободно част от интернета си. Имат ли firmware-ите на въпросните рутърчета, които споменаваш, опцията за shaping на канала? Какво е необходимо да направя, за да получа покана и какво ми гарантира, че при превеждането на €11 или €13 през PayPal, ще получа рутера си. Доставката не се ли плаща отделно?
meRc! за информацията
Желая! приятен ден.
|
Здравей,
Имат възможност за shaping, както и банване по ИП и Мак.
За да получиш покана прати маил на посочения адрес - той е на mirox3m и той ще ти изпрати.
Значи гарантира ти се доставката от това че Фон са международна фирма, работеща савместно със Skype и D-link, а именно гаранцията ти и каквато е и при Скайп ако искаш да си заредиш акаунта...примерно
Цената на доставката е 5еуро за фонера рутера.
И Беплатна за София ако си поръчаш Д-линк или 5лв за всяко друго населено място.
Естествено можеш и сам да си направиш поръчката през сайт-а - не си мисли че те агитирам или нещо подобно. Аз или mirox3m не получвам нищо в замяна. Единствения плюс е за теб от това че ще получиш покана и можеш да ползваш намаление в цeната.
Идеята е на няколко души от един друг форум ( www.all4smartphone.coм) да популялизираме малко нещата.
Ето и цените на рутерите:
http://alex5000.com/index.php?option...id=6&Itemid=38
Поздрави, Иноел
|
|
|
20.03.08 г., 16:34
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Apr:2005
|
Накрайникът на антената " La Fontenna" стандартен ли е? Т.е. може ли да се монтира тази антена на друг рутер (Buffalo WHR-HP-G54) или е някакъв специфичен само за рутерa на FON La Fonera?
Чудя се дали да не си оборудвам Бъфалото у дома с по-мощна антена, покрай La Fonera-та, която ще монтирам при приятел.
Иначе само за информация на тези, които имат намерение да се възползват от предложението на Inoel, ще споделя, че рутерчето излиза 30 лв с доставката, а не 20, както беше рекламирано (5+5 евро), но това не е болка за умиране.
Затова пък антената си е 9,95 евро с данъка и двете заедно излизат 50 лв с доставка до Варна.
|
|
|
20.03.08 г., 16:58
|
|
|
|
Registered User
|
Колеги, за съжаление установих, че La fontenna (насочената антена) от тези дни не се предлага за само 2 евро, както беше досега, а за 9,95. Рутерът обаче си е 5,99 + 5 евро за доставка (до всяка точка на България) = 10,99 евро.
Съжалявам ако съм подвел някой. Поръчал съм 2 рутера с антени за приятели, но това беше преди 1 седмица.
Накрайника на антената е стандартен, като на повечето рутери. Според моите проучвания, Лафонтена не е някакво революционно откритие и може да ползвате всяка друга насочена антена или да си ползвате антената на самото рутерче и ако сте съвестни Фонерос да го поставите близо до прозореца (не в средата на апартамента).
Друг вариант за самоделна антена, може да намерите на следващият линк.
freeantennas.com/projects/template2/index.html
Последна редакция: извършена от mirox3m; на 20.03.08 г. в 20:17 часа
|
|
|
20.03.08 г., 17:03
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jan:2005
|
което пак си е оферта.. не съм регнал в paypal , kak се извършва плащането и получаването на покана в този случай(когато нямаме регистрация). а с тази антена каква площ се покрива, при все че живея на 16 етаж-панелка. идеята ми е аз и още двама приятели да захраним с WiFi района около студентските общежития на "дубровник". аз съм в 17бл. , едното момче е в 11, третият е в Б15 (който е от варна предполагам знае за какво иде реч) . двамата живеят по ниско5 и 7-ми етаж) и имат пряка видимост към парка пред CBA, аз нямам такава. блоковете са на около 120-150м разположени като върхове на равнобедрен триъгълник.
|
|
|
20.03.08 г., 17:17
|
|
|
|
Registered User
|
Цитат:
Първоначално публикувано от mirox3m
... Рутерът обаче си е 5,99 + 5 евро за доставка (до всяка точка на България) = 10,99 евро.
|
На мен пък ми го предлагат за 16 и това е.
|
|
|
20.03.08 г., 20:45
|
|
|
|
Registered User
|
Явно и шипинга са повишили. Съжалявам!
Но все пак и това е оферта. Първият ми рутер, с който се регистрирах и поради това мога да пращам покани е Линксис WRT54G, който е около 115 лева.
Все пак решението си е ваше, а аз печеля само едно мерси, което понякога е по-важно.
|
|
|
21.03.08 г., 08:50
|
|
|
|
Registered User
|
Цитат:
Първоначално публикувано от mirox3m
... а аз печеля само едно мерси, което понякога е по-важно.
|
Което ми напомня да благодаря на Мирослав за поканата. 
Вече и аз се присъединих към групата на foneros-ите. Да видим кога ще ми дойде стоката...
Иначе, въпреки покупката, все още съм Alien в профила си. Предполагам в момента, в който активирам рутера ще може да избирам между Bill и Linus?
|
|
|
21.03.08 г., 09:21
|
|
|
|
Registered User
|
Правилно предполагаш. Системата е измислена така, че да стимулира хората да си държат рутерите включени. Ако рутерът е изключен за повече от 30 дни (напр. отиваш на почивка и си щракаш бушоните) се губи правото за ползване на ФОН, докато не го включиш отново за определено време. Бил (идва от Бил Гейтс) юзърите са измислени за да се стимулират хората да слагат рутери на възлови места и да разполагат рутерите и антените така че да имат голямо покритие. Естествено и за да печели фирмата и да не разчита само на субсидии. Линусите (Линус Торвалдс - създателят на основата на Linux) са хора които не гонят печалби, а участват заради идеята.
Относно доставката на рутера, когато се поръчва пише до 3 седмици. Първият поръчан от мен рутер дойде за 11 дена, вторият го чакам днес т.е. 22 дни. Доставят се от UPS, но забавянето се получава в Испания.
Последна редакция: извършена от mirox3m; на 21.03.08 г. в 09:33 часа
|
|
|
21.03.08 г., 09:29
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jul:2005
|
Добре де, последно струва ли си да дам още 8 евро за La Fontenna-та или не, смисъл дали ще ми повиши драстично покритието?
|
|
|
21.03.08 г., 10:52
|
|
|
|
Registered User
|
Цитат:
Първоначално публикувано от ivanns
Добре де, последно струва ли си да дам още 8 евро за La Fontenna-та или не, смисъл дали ще ми повиши драстично покритието?
|
Цитат:
|
La Fontenna will multiply by 5 the power of your signal, thanks to its 7 dBi gain. You also have a 3 meters cable to place it in the best place, pointing at that park near your home, that business area or just your garden. This way you will have your own WiFi signal in even more places!
|
Обещават 5 пъти по-силен и в същото време насочен сигнал. Да не забравяме и триметровия кабел с антената, което позволява рутерът да е в шкафа, а антената на прозореца.
Последна редакция: извършена от asenn; на 21.03.08 г. в 10:59 часа
|
|
|
21.03.08 г., 12:36
|
|
|
|
Registered User
|
Всяка насочена антена увеличава мощността на сигнала значително, но в определена посока, тоест ще се намали силата на сигнала у вас, а ще се увеличи на улицата.
Преди малко брат ми ми каза, че е получил рутера с антената. Той се занимава с доставка на интернет и предимно по безжичен път, на околни на София села (квартали). Според него само кабела на антената е по 6 лв. метъра, така че цената и наистина е добра, дори и сега. Но ако сте го закъсали за 20 лв. пробвайте с поставяне на рутера до прозореца. В моя случай, рутерът който е у нас (живея в къща) се намира на 2 етаж от задната страна на къщата, около 20 м от улицата, през 2 стаи. На улицата отпред имам сигнал и съответно покривам участик от около 30 метра. Съотетно ако е на прозореца ще е доста по-добре и ще го преместя.
Последна редакция: извършена от mirox3m; на 21.03.08 г. в 12:41 часа
|
|
|
21.03.08 г., 16:27
|
|
|
|
_
Регистриран от: Apr:2006
|
Здравейте,
Някой досега пробвал ли е дали може антената La Fonera да се използва на рутер Buffalo WHR-HP-G54 или linksys. Ако може мисля да си поръчам една антена за да си увелича обхвата на мрежата.
|
|
|
21.03.08 г., 18:41
|
|
|
|
Registered User
|
Поръчах ги и двете (рутера + антената) въпреки вече по-високата цена, за което искам да изкажа благодарност на mirox3m, че ми изпрати покана с ваучер за намаление.
|
|
|
21.03.08 г., 19:09
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jul:2006
|
Aз също си поръчах рутера и антената, надявам се в най-скоро време да пристигнат, защото нямам търпение да си поиграя с тях  Благодарности и от мен на mirox3m за поканата!
|
|
21.03.08 г., 23:53
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jan:2006
|
Аз пък не съм фен на идеята за безплатната чорба. Има толкова други начини да имаш интернет навсякъде
|
|
|
22.03.08 г., 09:16
|
|
|
|
Registered User
|
На глобално ниво е възможно предоставянето на такива "безплатни" услуги, пример за това са Skype, Gmail, Yahoo, abv.bg, редица безплатни програми, включително разновидностите на Linux, Open office и т.н. Едните печелят от реклами, други разчитат, че от 2-3 милиона потребители 1% си купуват скайпаут редовно, трети обединяват усилията на 100 хиляди души, които с малко собствени усилия и средства създават една "безплатна" програма, която работи 3 пъти по бързо от скъпо платената.
Има и друго нещо, никоя голяма компания не може да изгради мрежата която има ФОН, само за две години, пък и да я предостави безплатно или поне доста евтино.
Единственият мобилен интернет, който може да се ползва навсякъде е този на мобилните оператори.
Ето и един пример с Германия.
|
|
|
22.03.08 г., 10:22
|
|
|
|
4:20
Регистриран от: Nov:2004
|
Благодаря на Миро за поканата  Навивам още приятели да пуснем wifi в целият ни град (малко ни е градчето  )
|
|
22.03.08 г., 11:23
|
|
|
|
инж. магьосник
|
тъй като нямам карта и акаунт в пей-пал какъв модел рутер трябва да си купя и с какво да го флашна. Тъй и тъй съм прежалил пари за WiFi поне да пусна и за другите.
Едит:
Всъщност от сайта по горе има рутери на д-линк. какви други (линксис?) вършат работа?
|
|
22.03.08 г., 14:26
|
|
|
|
магьосник инженер
Регистриран от: May:2002
|
направи си безплатно карта в първа инвестиционна банка примерно и си направи пейпал също толкова безплатно. и готово.
|
|
|
22.03.08 г., 14:47
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jul:2004
|
Само неразбрах - имам модел на бъфало за който пише че може да се сложи модифицирания firmware на fon обаче аз този firmware не можах да го намеря никъде.Некви линкове ?
|
|
|
22.03.08 г., 15:09
|
|
|
|
Registered User
|
Ето линка за фърмуерите
https://www.fon.com/en/support/fonMaterials#
Също и в сайта в подписа ми.
Тези рутери обаче, предоставят само една мрежа и всеки път когато искаш да се свържеш ще ти иска юзър и парола. На сайтчето ми има една програмка FONy, която улеснява нещата.
Относно разрастването на мрежата, бих искал да Ви информирам, че благодарение на колегата INOEL темата беше разпространена в още няколко форума, в следствие на което общо успелите да си поръчат рутери станаха 16, а трима имат покани, но все още не са си ги поръчали. В блога на алекс5000 има също молби за покани, така че общата бройка е може би около 20 нови точки. На няколко човека съм анулирал поканите. Ако намерят вариант с акаунт в пейпал да ми пишат и ще им пратя нови покани.
Отново благодарности за INOEL!!!!
Последна редакция: извършена от mirox3m; на 23.03.08 г. в 21:16 часа
|
|
|
25.03.08 г., 13:15
|
|
|
|
Registered User
|
Бих искал да информирам тези, които нямат възможност да си закупят рутери на преференциална цена, че alex5000 са намалили цената на Лафонера на 60 лв, с доставка до София. Пише, че ги имат на склад.
Не е като 30 лв, но ако не ви се чака и занимава с Пейпал и това е вариант.
|
|
|
26.03.08 г., 12:21
|
|
|
|
Advanced User
Регистриран от: Jun:2006
|
[QUOTE=mirox3m;1432132]доброволно споделяне на част интернет връзка ви .... [QUOTE]
Това означава ли ,че примерно ако имам 1Мбит връзка , мога да шарна само 1/3 от нея с този ФОН-рутер , т.е. отвън да могат с най-много 300Кбит да теглят останалите 2/3 да са ми по-всяко време на разположение ?
|
|
|
| Управление на темата |
|
|
| Режим на показване |
Последователно
|
Правила за публикуване
|
Вие не можете да създадете нова тема
Вие не можете да пускате отговор
Вие не можете да слагате прикачени файлове
Вие не можете да редактирате вашите съобщения
[IMG] кодовете са разрешени
HTML кодовете са забранени
|
|
|
Всички времена са дадени във формат GMT +2. Часът в момента е 06:43.
|