Назад   hardwareBG.com форум > Хардуер > Мобилни компютри

Съобщения
За срока на гаранцията според ЗЗП (отцепена тема)
Управление на темата Режим на показване
стар 23.07.09 г., 17:04   #1
Vitkur
big man with a big gun

Аватарът на Vitkur

Регистриран от: Dec:2003
Цитат:
Първоначално публикувано от GeniusLoci Покажи съобщението
Няма гаранция ли? Нали знаеш, че за частни лица е 2 години?
Една консултация с добър юрист, ще те убеди в неправилността на това ти твърдение веднъж и завинаги. Гледам, че често го споменваш (страхувам се, че май ти е фикс идея), както и че го прилагате на вашия сайт, но това си е ваш избор, не закон.
Иначе - евалла, че вие го прилагате към клиентите си.
Vitkur не е на линия   Отговори с цитат

стар 23.07.09 г., 17:09   #2
Pesho13
Registered User

Аватарът на Pesho13

Регистриран от: Jul:2001
Цитат:
Първоначално публикувано от Vitkur Покажи съобщението
Една консултация с добър юрист, ще те убеди в неправилността на това ти твърдение веднъж и завинаги. Гледам, че често го споменваш (страхувам се, че май ти е фикс идея), както и че го прилагате на вашия сайт, но това си е ваш избор, не закон.
Хайде просветли ни и нас, че на мен не ми е ясно какво не ти харесва в тези 2г.? От Аcer официално дават 2г. гаранция за физически лица срещу вписани ЕГН и адрес мисля бяха в гаранционната карта, това си е политика на самата фирма съобразена със законодателството.

стар 23.07.09 г., 17:40   #3
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Регистриран от: Dec:2001
Цитат:
Хайде спести ми някакви намеци като този за фикс идеята, да не си починеш от форума малко. Не знам за какво говориш, но досега който не си е потърсил правата по отношение на гаранционния срок, той не ги е намерил. Добър юрист трябва да е някой, който може да си намира вратички ли? Щото по същата логика я си представи, че и отсреща си намерят добър...

Иначе в случая просто не си прав, защото практиката е изпитана и да, срещу фактура с ЕГН обслужват гаранцията в продължение на 2 години.
GeniusLoci не е на линия   Отговори с цитат

стар 23.07.09 г., 19:23   #4
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

Регистриран от: Mar:2007
OFF/
Потвърждавам като собственик на такава!!!Гаранцията е две години, т.е. минималната позволена от ЗЗП!
OFF/
DjiN не е на линия   Отговори с цитат

стар 24.07.09 г., 15:05   #5
Vitkur
big man with a big gun

Аватарът на Vitkur

Цитат:
Първоначално публикувано от Pesho13 Покажи съобщението
Хайде просветли ни и нас, че на мен не ми е ясно какво не ти харесва в тези 2г.? От Аcer официално дават 2г. гаранция за физически лица срещу вписани ЕГН и адрес мисля бяха в гаранционната карта, това си е политика на самата фирма съобразена със законодателството.
Нямам нищо против 2 години гаранция, даже напротив. Всъщност предпочитам даже три, ако има възможност. За лаптоп - това е едно от най-важните неща. Не си прочел въобще поста ми.

GeniusLoci, ами хубаво - "почивка" - почивка да е. Заплахите, за изразяване на "друго" мнение - и до там стигнахме (защото имай в предвид, че "фикс идея" не е обида, както и да се мъчиш да го изтълкуваш). Форума си е "ваш" и вие "колите и бесите". В края на краищата - все тая. Това не променя факта, че аз съм прав, а ти - не (или дакажем - аз мога да цитирам друга "Практика", опровергаваща твоята). Не изключвам възможността и двамата да сме прави на практика, но ми е трудно да си го преставя.
Доста рядко влизам вече във форума, но виждам, че злобата и нетърпимостта към инакомислието вече "рулира" яко. Жалко.

1 потребители намират този коментар за полезен.
стар 24.07.09 г., 15:15   #6
Pesho13
Registered User

Аватарът на Pesho13

Цитат:
Нямам нищо против 2 години гаранция, даже напротив. Всъщност предпочитам даже три, ако има възможност. За лаптоп - това е едно от най-важните неща. Не си прочел въобще поста ми.
Разясни ако обичаш какво си искал да кажеш тогава, защото както и да го чета, говориш за 2г. гаранция за часни лица и как добър адвокат ще я обори?

стар 24.07.09 г., 15:23   #7
Vitkur
big man with a big gun

Аватарът на Vitkur

Ще перефразирам тогава:
1. Лаптопи с 2, 3 или 5години гаранция от производителя (или чред закупуването на допълнителна гаранция от производителя) - чудесно! Аз такива си купувам, винаги. Една година е прекалено малко за мен, аз не с иги сменям толкова често.
2. Фирми предлагащи 2 и повече години гаранция за лаптоп, който са купили от вносителя/производителя с 1 година - чудесно! "Колкото повече - толкова повече" (copyright by Мечо Пух)
3. Насилването на гаранция до 2 години, за продукт продаден с 1 година гаранция на фактурата/гаранционната карта на частно лице (ЕГН) - невъзможно (не и по законен начин)!

стар 24.07.09 г., 15:27   #8
Pesho13
Registered User

Аватарът на Pesho13

Цитат:
Ще перефразирам тогава:
1. Лаптопи с 2, 3 или 5години гаранция от производителя (или чред закупуването на допълнителна гаранция от производителя) - чудесно! Аз такива си купувам, винаги. Една година епрекалено малко.
2. Фирми предлагащи 2 и повече години гаранция, за лаптоп, който са купили от вносителя/производителя с дена година - чудесно! "Колкото повече - толкова повече"
3. Насилването на гаранция до две години, за продукт, продаден с 1 година на частно лице - невъзможно!
Гаранцията не се насилва, официално си се поддържа от Acer и се продава като такъв с 24м., сега остава и гаранционна карта да ти сканирам и покажа. Дори HP имат гаранция от 12м. на много модели на БГ пазара, но не знам при тях за частни лица дали е 24м., както би трябвало да е по закон.

стар 24.07.09 г., 15:32   #9
Vitkur
big man with a big gun

Аватарът на Vitkur

Не става въпрос за Acer. Въпроса е принципен.
В случая Acer е по първа точка - производителя поддържа двегодини гаранция по подразбиране.
Не знам как вече да го обясня по разбираемо.
Пробвам за последно - НР с една година гаранция си е една година гаранция, ако ще и Папата да го купи.

стар 24.07.09 г., 15:35   #10
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Ти не си го обяснил, камо ли да го направиш разбираемо. На база какво ще ти откажат оставащата година?

стар 24.07.09 г., 15:38   #11
rager
If Looks Could Kill

Аватарът на rager

Регистриран от: Jul:2004
Цитат:
3. Насилването на гаранция до 2 години, за продукт продаден с 1 година гаранция на фактурата/гаранционната карта на частно лице (ЕГН) - невъзможно (не и по законен начин)!
Аз пък знам друго - че КЗП нежно те подканя (подканя търговеца), да си му обслужваш гаранцията до 2 години, колкото е минимално позволеният срок от закона, независмо от това, че си писал 1 или колкото ти е хрумнало. Иначе те си имат механизми какво да правят с нарушителите.

Цитат:
Пробвам за последно - НР с една година гаранция си е една година гаранция, ако ще и Папата да го купи.
Ако папата е българин и ако го купува в България - гаранцията трябва да е минимум 2 години. Или, какво, законите са "врАта у пОле" - това го знаем. Практиките на Поликомп изглежда са интересни.

стар 24.07.09 г., 16:17   #12
Vitkur
big man with a big gun

Аватарът на Vitkur

Поликом не продава на физически лица, а на юридически, по последна информация (или греша?). Под въпрос са практиките на дилърите им (и на тези на Мост, Сити, Солитрон и прочие местни и чужди НР дистрибутори), които предлагат НР преносими в България с една година гаранция на крайни клиенти с ЕГН. Нали за това говорим - физически лица+две години? Къде омешахте дистрибуторите в цялата работа?

Щото ако е въпрос за юридическо лице продаващо на юридическо лице мисля има консенсус, че една година е ОК?

Едит: Да допълня, че преносимия от подписа ми, го напазарувах с една година гаранция от магазина (а съм физическо лице), да не казвам от кой магазин (тъй като не евашия). За да е две години гаранция си купих HP CarePack за 120лв. Може пък да съм се минал... ама обикновено внимавам.

Едит 2: А за кой закон, член и алинея става дума?

Последна редакция: извършена от Vitkur; на 24.07.09 г. в 16:42 часа

стар 24.07.09 г., 16:42   #13
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

Оспамихме темата на момчето!Vitkur, приятелю, законът е пределно ясен по въпроса за физическите лица.Всеки е свободен да си пише и приказва каквото иска.Ако някой клъвне и не си търси правата - добре!Но ако решиш да се "разбучиш" ще се нагласят нещата.Тези от "комисията" като дойдат все си намират по нещо, защото все още търговците в БГ са далеч от перфектни, така че всеки предпочита да не идват.

P.S. Минал си се.А закона е ЗЗП(закон за защита на потребителите).
P.P.S. Извадка от закона:
Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.

Последна редакция: извършена от DjiN; на 24.07.09 г. в 17:44 часа

стар 24.07.09 г., 17:11   #14
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Цитат:
Поликом не продава на физически лица, а на юридически, по последна информация (или греша?). Под въпрос са практиките на дилърите им (и на тези на Мост, Сити, Солитрон и прочие местни и чужди НР дистрибутори), които предлагат НР преносими в България с една година гаранция на крайни клиенти с ЕГН. Нали за това говорим - физически лица+две години? Къде омешахте дистрибуторите в цялата работа?

Щото ако е въпрос за юридическо лице продаващо на юридическо лице мисля има консенсус, че една година е ОК?
По-скоро казаното от теб няма общо. Ако дистрибуторите не ни съдействат за тази разлика, това ще ни направи потърпевши, и надали ще продаваме стоките им, което е и причината сервизите им да си поемат въпросната година.

стар 24.07.09 г., 17:19   #15
rager
If Looks Could Kill

Аватарът на rager

Цитат:
Разбира се, че решаващо е какво правят дистрибуторите с гаранцията. Ако си купя от малка фирма, като краен клиент - физическо лице, лаптоп с 24 месеца гаранция за 3000лв и той се счупи на 23-тия месец - витална повреда в дънната платка - малката фирма ще даде 3000лв, за да ми купи друг, ако дистрибуторът й резне втората година гаранция. Грубо, да?
Ако крайният клиент на малката фирма е юридическо лице, две мнения няма - гаранцията може да е 1 година.

Цитат:
Едит: Да допълня, че преносимия от подписа ми, го напазарувах с една година гаранция от магазина (а съм физическо лице), да не казвам от кой магазин (тъй като не евашия). За да е две години гаранция си купих HP CarePack за 120лв. Може пък да съм се минал... ама обикновено внимавам.
Изглежда си имал 120лв повече и си ги дал за нещо, защото търговецът е в нарушение на ЗЗП и трябва да дава минимум 24 месеца гаранция за физически лица. В случаите, когато това не е така, законът е безусловно ясен - гаранцията се счита автоматично за 24 месеца, без скрити условности за клиента (виж ал.3 на цитираното от DjiN). И споменаването в тази връзка на "консултация с добър адвокат" не прави чест, защото предполага търсене на "законови вратички" за избягване на втората година гаранция.

Последна редакция: извършена от rager; на 24.07.09 г. в 17:24 часа
rager не е на линия   Отговори с цитат

стар 20.08.09 г., 15:17   #16
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Аз малко да "обновя" темата - днес четох, четох тоя ЗЗП, след като и Lenovo пуснаха само година и за "физически лица", и в интерес на истината начинът, по който е описано в закона, не задължава никого да дава повече от година, или поне винаги може да се отвори вратичка. Имам чуване тези дни с КЗП по друга тема, ще ги питам и за това за всеки случай, но по всичко изглежда, че Vitkur е прав (в потвърждение и на онова, което ми обясни на ЛС).

стар 20.08.09 г., 15:33   #17
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.

Не е ли това изречение достатъчно еднозначно?

P.S.Не се съобразих да те питам на лично, за да не цапаме темата.Ако прецениш свирни да изтрия поста си или направо ти го затрий!

стар 20.08.09 г., 15:35   #18
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Не, тъй като стоката ти съответства на договора за продажба. фактът, че нещо се е развалило в срок, който надминава описания в гаранционната карта (а нейното съдържание е описано в друг член), не води до несъответствие. поне аз така си го тълкувам, то като гледам всеки адвокат може различно нещо да ти каже. А и, ако това важеше безусловно, трябва всички стоки да са с 2 години гаранция. Представям си как отивам в магазина на New Rock с претенции за падналите метални декорации на ботушите ми и искам нови

стар 20.08.09 г., 16:16   #19
rager
If Looks Could Kill

Аватарът на rager

Цитат:
Първоначално публикувано от GeniusLoci Покажи съобщението
Аз малко да "обновя" темата - днес четох, четох тоя ЗЗП, след като и Lenovo пуснаха само година и за "физически лица", и в интерес на истината начинът, по който е описано в закона, не задължава никого да дава повече от година, или поне винаги може да се отвори вратичка. Имам чуване тези дни с КЗП по друга тема, ще ги питам и за това за всеки случай, но по всичко изглежда, че Vitkur е прав (в потвърждение и на онова, което ми обясни на ЛС).
Определено нещо не е наред, защото:
Цитат:
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
А в ал.1 пише 2 години - защо този срок би се удължавал с времето на поправка/замяна/споразумение, ако не касае самата гаранция, а съответствието със заявените качества и параметри?
Май става друго - трябва да се види дали има предни варианти на този закон и тези членове. Може да е било 2 години, после някой да е изревал и да са го оправяли в движение. Само предполагам.

стар 20.08.09 г., 16:18   #20
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

За мен е логично щом срока в договора ти се разминава от законно определения, то тази част от договора да е нищожна и да е валиден срока упоменат в закона.Все пак "законите" са над договорите.Не съм юрист, но така мисля.

П.С.Не може да искаш нови "New Rock".Ще ти поправят старите.Такъв е закона.
П.П.С.Rager, срока става 2 години плюс времето през което ти задържат стоката за отстраняване на проблема т.е. 2 години "чисто" така да се каже.

Последна редакция: извършена от DjiN; на 20.08.09 г. в 16:35 часа

стар 20.08.09 г., 16:39   #21
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

rager - това се отнася само до съответствието, не виждам проблем с тази алинея.

DjiN - Не могат да ми ги ремонтират. От друга страна е абсурдно по закон да имат две години гаранция, иначе ще фалират всички производители на обувки, да не говоря, че ще се съдим и за това влача ил си краката като ходя.

Аз твърдя, че няма законно определен срок. там не пише гаранцията та едикакви си стоки е 2 години, а че имаш две години да потърсиш правата си, ако стоката, която си купил, не отговаря на тази в договора за покупко-продажба, което обаче се отнася до параметри и характеристики, тъй като те са обект на този договор. Гаранцията има задължително описание, в което влиза и гаранционния срок, но той не е изрично упоменат, което означава, че трябва да е колкото пише в нея. Освен това, ако законът задължаваше 2 години гаранция, не виждам как ще има компоненти дори в лаптопите (батериите, например), които да са с по-малка гаранция (а батериите на лаптопите винаги са с 6 мес. до 1 година, никой не дава повече, мисля).

стар 20.08.09 г., 16:49   #22
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

За обувките мисля, че ако са сериозни и скъпи (като New Rock да речем) и се случи нещо в първите 6 месеца ще ги сменят или ремонтират и "хоро ще играят".Друг е въпроса, че за "някакви обувки" вече е неудобно да се разправяш и е въпрос на етика какво ще направиш т.е. ако са скъпи очакваш да изкарат повече време, ако са евтини по-малко и не се занимаваш.Лошото е, че не са ясно формулирани нещата и колкото повече четеш - толкова повече мислиш и се оплиташ.Дайте да не цапаме темата и ако искате да продължим разговора някъде другаде.Може и на бира!

P.S.Размина се бирата.Темата вече е отцепена и може да си "цапаме"!

стар 20.08.09 г., 16:57   #23
GeniusLoci
Night

Аватарът на GeniusLoci

Миии, няма такова нещо като етика в закона. Все пак тоя закон касае продажбите (влючително и такива, които аз реализирам) и разни стоки, и ми се струва, че на моменти е малко мърляво написан, като за толкова важен закон.

стар 20.08.09 г., 17:04   #24
DjiN
Registered User

Аватарът на DjiN

ИмАх предвид, че хората не се занимават в болшинството от случаите особено когато е стока, която по тяхна преценка си е "избила" парите.Иначе знам за случаи на сменени, поправени и прочие обувки от търговец.Дори тук някъде скоро четох за някой дето си подменил панталон заради скъсано копче от тези за дънки дето се "пресоват".И закона е доста мътен в това отношение, а не малко.

стар 20.08.09 г., 17:29   #25
Horror
Registered User

Аватарът на Horror

Регистриран от: Dec:2006
Мисля, че донякъде, мътилката в закона се избистря от следния член:

Чл. 120. В заявлението за предоставяне на търговска гаранция се посочва, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно този закон.

т.е. дори и гаранцията да е 1 година според производителя, търговеца е длъжен да отговаря за липсата за съответствие в рамките на 2 години, както е по чл. 115.

Друг е въпроса, че закона е така написан, че тълкува отношенията търговец/клиент, а не производител/търговец/клиент и търговеца може да се окаже в леко неизгодна позиция.

Съобщения

Управление на темата
Режим на показване

Правила за публикуване
Вие не можете да създадете нова тема
Вие не можете да пускате отговор
Вие не можете да слагате прикачени файлове
Вие не можете да редактирате вашите съобщения

BB кодовете са разрешени
Емотиконите са разрешени
[IMG] кодовете са разрешени
HTML кодовете са забранени

Отиди във форум

Всички времена са дадени във формат GMT +2. Часът в момента е 06:48.