|
За срока на гаранцията според ЗЗП (отцепена тема)
|
23.07.09 г., 17:04
|
|
|
|
big man with a big gun
Регистриран от: Dec:2003
|
Цитат:
Първоначално публикувано от GeniusLoci
Няма гаранция ли? Нали знаеш, че за частни лица е 2 години?
|
Една консултация с добър юрист, ще те убеди в неправилността на това ти твърдение веднъж и завинаги. Гледам, че често го споменваш (страхувам се, че май ти е фикс идея), както и че го прилагате на вашия сайт, но това си е ваш избор, не закон.
Иначе - евалла, че вие го прилагате към клиентите си.
|
|
|
23.07.09 г., 17:09
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Jul:2001
|
Цитат:
Първоначално публикувано от Vitkur
Една консултация с добър юрист, ще те убеди в неправилността на това ти твърдение веднъж и завинаги. Гледам, че често го споменваш (страхувам се, че май ти е фикс идея), както и че го прилагате на вашия сайт, но това си е ваш избор, не закон.
|
Хайде просветли ни и нас, че на мен не ми е ясно какво не ти харесва в тези 2г.? От Аcer официално дават 2г. гаранция за физически лица срещу вписани ЕГН и адрес мисля бяха в гаранционната карта, това си е политика на самата фирма съобразена със законодателството.
|
23.07.09 г., 17:40
|
|
|
|
Night
Регистриран от: Dec:2001
|
Цитат:
|
Хайде спести ми някакви намеци като този за фикс идеята, да не си починеш от форума малко. Не знам за какво говориш, но досега който не си е потърсил правата по отношение на гаранционния срок, той не ги е намерил. Добър юрист трябва да е някой, който може да си намира вратички ли? Щото по същата логика я си представи, че и отсреща си намерят добър...
Иначе в случая просто не си прав, защото практиката е изпитана и да, срещу фактура с ЕГН обслужват гаранцията в продължение на 2 години.
|
|
|
23.07.09 г., 19:23
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Mar:2007
|
OFF/
Потвърждавам като собственик на такава!!!Гаранцията е две години, т.е. минималната позволена от ЗЗП!
OFF/
|
|
|
24.07.09 г., 15:05
|
|
|
|
big man with a big gun
|
Цитат:
Първоначално публикувано от Pesho13
Хайде просветли ни и нас, че на мен не ми е ясно какво не ти харесва в тези 2г.? От Аcer официално дават 2г. гаранция за физически лица срещу вписани ЕГН и адрес мисля бяха в гаранционната карта, това си е политика на самата фирма съобразена със законодателството.
|
Нямам нищо против 2 години гаранция, даже напротив. Всъщност предпочитам даже три, ако има възможност. За лаптоп - това е едно от най-важните неща. Не си прочел въобще поста ми.
GeniusLoci, ами хубаво - "почивка" - почивка да е. Заплахите, за изразяване на "друго" мнение - и до там стигнахме (защото имай в предвид, че "фикс идея" не е обида, както и да се мъчиш да го изтълкуваш). Форума си е "ваш" и вие "колите и бесите". В края на краищата - все тая. Това не променя факта, че аз съм прав, а ти - не (или дакажем - аз мога да цитирам друга "Практика", опровергаваща твоята). Не изключвам възможността и двамата да сме прави на практика, но ми е трудно да си го преставя.
Доста рядко влизам вече във форума, но виждам, че злобата и нетърпимостта към инакомислието вече "рулира" яко. Жалко.
|
|
1 потребители намират този коментар за полезен.
|
24.07.09 г., 15:15
|
|
|
|
Registered User
|
Цитат:
Нямам нищо против 2 години гаранция, даже напротив. Всъщност предпочитам даже три, ако има възможност. За лаптоп - това е едно от най-важните неща. Не си прочел въобще поста ми.
|
Разясни ако обичаш какво си искал да кажеш тогава, защото както и да го чета, говориш за 2г. гаранция за часни лица и как добър адвокат ще я обори?
|
24.07.09 г., 15:23
|
|
|
|
big man with a big gun
|
Ще перефразирам тогава:
1. Лаптопи с 2, 3 или 5години гаранция от производителя (или чред закупуването на допълнителна гаранция от производителя) - чудесно! Аз такива си купувам, винаги. Една година е прекалено малко за мен, аз не с иги сменям толкова често.
2. Фирми предлагащи 2 и повече години гаранция за лаптоп, който са купили от вносителя/производителя с 1 година - чудесно! "Колкото повече - толкова повече" (copyright by Мечо Пух)
3. Насилването на гаранция до 2 години, за продукт продаден с 1 година гаранция на фактурата/гаранционната карта на частно лице (ЕГН) - невъзможно (не и по законен начин)!
|
|
|
24.07.09 г., 15:27
|
|
|
|
Registered User
|
Цитат:
Ще перефразирам тогава:
1. Лаптопи с 2, 3 или 5години гаранция от производителя (или чред закупуването на допълнителна гаранция от производителя) - чудесно! Аз такива си купувам, винаги. Една година епрекалено малко.
2. Фирми предлагащи 2 и повече години гаранция, за лаптоп, който са купили от вносителя/производителя с дена година - чудесно! "Колкото повече - толкова повече"
3. Насилването на гаранция до две години, за продукт, продаден с 1 година на частно лице - невъзможно!
|
Гаранцията не се насилва, официално си се поддържа от Acer и се продава като такъв с 24м., сега остава и гаранционна карта да ти сканирам и покажа. Дори HP имат гаранция от 12м. на много модели на БГ пазара, но не знам при тях за частни лица дали е 24м., както би трябвало да е по закон.
|
24.07.09 г., 15:32
|
|
|
|
big man with a big gun
|
Не става въпрос за Acer. Въпроса е принципен.
В случая Acer е по първа точка - производителя поддържа двегодини гаранция по подразбиране.
Не знам как вече да го обясня по разбираемо.
Пробвам за последно - НР с една година гаранция си е една година гаранция, ако ще и Папата да го купи.
|
|
|
24.07.09 г., 15:35
|
|
|
|
Night
|
Ти не си го обяснил, камо ли да го направиш разбираемо. На база какво ще ти откажат оставащата година?
|
|
|
24.07.09 г., 15:38
|
|
|
|
If Looks Could Kill
Регистриран от: Jul:2004
|
Цитат:
3. Насилването на гаранция до 2 години, за продукт продаден с 1 година гаранция на фактурата/гаранционната карта на частно лице (ЕГН) - невъзможно (не и по законен начин)!
|
Аз пък знам друго - че КЗП нежно те подканя (подканя търговеца), да си му обслужваш гаранцията до 2 години, колкото е минимално позволеният срок от закона, независмо от това, че си писал 1 или колкото ти е хрумнало. Иначе те си имат механизми какво да правят с нарушителите.
Цитат:
Пробвам за последно - НР с една година гаранция си е една година гаранция, ако ще и Папата да го купи.
|
Ако папата е българин и ако го купува в България - гаранцията трябва да е минимум 2 години. Или, какво, законите са "врАта у пОле" - това го знаем. Практиките на Поликомп изглежда са интересни.
|
|
24.07.09 г., 16:17
|
|
|
|
big man with a big gun
|
Поликом не продава на физически лица, а на юридически, по последна информация (или греша?). Под въпрос са практиките на дилърите им (и на тези на Мост, Сити, Солитрон и прочие местни и чужди НР дистрибутори), които предлагат НР преносими в България с една година гаранция на крайни клиенти с ЕГН. Нали за това говорим - физически лица+две години? Къде омешахте дистрибуторите в цялата работа?
Щото ако е въпрос за юридическо лице продаващо на юридическо лице мисля има консенсус, че една година е ОК?
Едит: Да допълня, че преносимия от подписа ми, го напазарувах с една година гаранция от магазина (а съм физическо лице), да не казвам от кой магазин (тъй като не евашия). За да е две години гаранция си купих HP CarePack за 120лв. Може пък да съм се минал... ама обикновено внимавам.
Едит 2: А за кой закон, член и алинея става дума?
Последна редакция: извършена от Vitkur; на 24.07.09 г. в 16:42 часа
|
|
|
24.07.09 г., 16:42
|
|
|
|
Registered User
|
Оспамихме темата на момчето  !Vitkur, приятелю, законът е пределно ясен по въпроса за физическите лица.Всеки е свободен да си пише и приказва каквото иска.Ако някой клъвне и не си търси правата - добре!Но ако решиш да се "разбучиш" ще се нагласят нещата.Тези от "комисията" като дойдат все си намират по нещо, защото все още търговците в БГ са далеч от перфектни, така че всеки предпочита да не идват.
P.S. Минал си се.А закона е ЗЗП(закон за защита на потребителите).
P.P.S. Извадка от закона:
Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.
Последна редакция: извършена от DjiN; на 24.07.09 г. в 17:44 часа
|
|
|
24.07.09 г., 17:11
|
|
|
|
Night
|
Цитат:
Поликом не продава на физически лица, а на юридически, по последна информация (или греша?). Под въпрос са практиките на дилърите им (и на тези на Мост, Сити, Солитрон и прочие местни и чужди НР дистрибутори), които предлагат НР преносими в България с една година гаранция на крайни клиенти с ЕГН. Нали за това говорим - физически лица+две години? Къде омешахте дистрибуторите в цялата работа?
Щото ако е въпрос за юридическо лице продаващо на юридическо лице мисля има консенсус, че една година е ОК?
|
По-скоро казаното от теб няма общо. Ако дистрибуторите не ни съдействат за тази разлика, това ще ни направи потърпевши, и надали ще продаваме стоките им, което е и причината сервизите им да си поемат въпросната година.
|
|
|
24.07.09 г., 17:19
|
|
|
|
If Looks Could Kill
|
Цитат:
|
Разбира се, че решаващо е какво правят дистрибуторите с гаранцията. Ако си купя от малка фирма, като краен клиент - физическо лице, лаптоп с 24 месеца гаранция за 3000лв и той се счупи на 23-тия месец - витална повреда в дънната платка - малката фирма ще даде 3000лв, за да ми купи друг, ако дистрибуторът й резне втората година гаранция. Грубо, да?
Ако крайният клиент на малката фирма е юридическо лице, две мнения няма - гаранцията може да е 1 година.
Цитат:
Едит: Да допълня, че преносимия от подписа ми, го напазарувах с една година гаранция от магазина (а съм физическо лице), да не казвам от кой магазин (тъй като не евашия). За да е две години гаранция си купих HP CarePack за 120лв. Може пък да съм се минал... ама обикновено внимавам. 
|
Изглежда си имал 120лв повече и си ги дал за нещо, защото търговецът е в нарушение на ЗЗП и трябва да дава минимум 24 месеца гаранция за физически лица. В случаите, когато това не е така, законът е безусловно ясен - гаранцията се счита автоматично за 24 месеца, без скрити условности за клиента (виж ал.3 на цитираното от DjiN). И споменаването в тази връзка на "консултация с добър адвокат" не прави чест, защото предполага търсене на "законови вратички" за избягване на втората година гаранция.
Последна редакция: извършена от rager; на 24.07.09 г. в 17:24 часа
|
|
|
20.08.09 г., 15:17
|
|
|
|
Night
|
Аз малко да "обновя" темата - днес четох, четох тоя ЗЗП, след като и Lenovo пуснаха само година и за "физически лица", и в интерес на истината начинът, по който е описано в закона, не задължава никого да дава повече от година, или поне винаги може да се отвори вратичка. Имам чуване тези дни с КЗП по друга тема, ще ги питам и за това за всеки случай, но по всичко изглежда, че Vitkur е прав (в потвърждение и на онова, което ми обясни на ЛС).
|
|
|
20.08.09 г., 15:33
|
|
|
|
Registered User
|
Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
Не е ли това изречение достатъчно еднозначно?
P.S.Не се съобразих да те питам на лично, за да не цапаме темата.Ако прецениш свирни да изтрия поста си или направо ти го затрий  !
|
|
|
20.08.09 г., 15:35
|
|
|
|
Night
|
Не, тъй като стоката ти съответства на договора за продажба. фактът, че нещо се е развалило в срок, който надминава описания в гаранционната карта (а нейното съдържание е описано в друг член), не води до несъответствие. поне аз така си го тълкувам, то като гледам всеки адвокат може различно нещо да ти каже. А и, ако това важеше безусловно, трябва всички стоки да са с 2 години гаранция. Представям си как отивам в магазина на New Rock с претенции за падналите метални декорации на ботушите ми и искам нови
|
|
|
20.08.09 г., 16:16
|
|
|
|
If Looks Could Kill
|
Цитат:
Първоначално публикувано от GeniusLoci
Аз малко да "обновя" темата - днес четох, четох тоя ЗЗП, след като и Lenovo пуснаха само година и за "физически лица", и в интерес на истината начинът, по който е описано в закона, не задължава никого да дава повече от година, или поне винаги може да се отвори вратичка. Имам чуване тези дни с КЗП по друга тема, ще ги питам и за това за всеки случай, но по всичко изглежда, че Vitkur е прав (в потвърждение и на онова, което ми обясни на ЛС).
|
Определено нещо не е наред, защото:
Цитат:
|
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
|
А в ал.1 пише 2 години - защо този срок би се удължавал с времето на поправка/замяна/споразумение, ако не касае самата гаранция, а съответствието със заявените качества и параметри?
Май става друго - трябва да се види дали има предни варианти на този закон и тези членове. Може да е било 2 години, после някой да е изревал и да са го оправяли в движение. Само предполагам.
|
|
20.08.09 г., 16:18
|
|
|
|
Registered User
|
За мен е логично щом срока в договора ти се разминава от законно определения, то тази част от договора да е нищожна и да е валиден срока упоменат в закона.Все пак "законите" са над договорите.Не съм юрист, но така мисля.
П.С.Не може да искаш нови "New Rock".Ще ти поправят старите.Такъв е закона  .
П.П.С.Rager, срока става 2 години плюс времето през което ти задържат стоката за отстраняване на проблема т.е. 2 години "чисто" така да се каже.
Последна редакция: извършена от DjiN; на 20.08.09 г. в 16:35 часа
|
|
|
20.08.09 г., 16:39
|
|
|
|
Night
|
rager - това се отнася само до съответствието, не виждам проблем с тази алинея.
DjiN - Не могат да ми ги ремонтират. От друга страна е абсурдно по закон да имат две години гаранция, иначе ще фалират всички производители на обувки, да не говоря, че ще се съдим и за това влача ил си краката като ходя.
Аз твърдя, че няма законно определен срок. там не пише гаранцията та едикакви си стоки е 2 години, а че имаш две години да потърсиш правата си, ако стоката, която си купил, не отговаря на тази в договора за покупко-продажба, което обаче се отнася до параметри и характеристики, тъй като те са обект на този договор. Гаранцията има задължително описание, в което влиза и гаранционния срок, но той не е изрично упоменат, което означава, че трябва да е колкото пише в нея. Освен това, ако законът задължаваше 2 години гаранция, не виждам как ще има компоненти дори в лаптопите (батериите, например), които да са с по-малка гаранция (а батериите на лаптопите винаги са с 6 мес. до 1 година, никой не дава повече, мисля).
|
|
|
20.08.09 г., 16:49
|
|
|
|
Registered User
|
За обувките мисля, че ако са сериозни и скъпи (като New Rock да речем) и се случи нещо в първите 6 месеца ще ги сменят или ремонтират и "хоро ще играят".Друг е въпроса, че за "някакви обувки" вече е неудобно да се разправяш и е въпрос на етика какво ще направиш т.е. ако са скъпи очакваш да изкарат повече време, ако са евтини по-малко и не се занимаваш.Лошото е, че не са ясно формулирани нещата и колкото повече четеш - толкова повече мислиш и се оплиташ.Дайте да не цапаме темата и ако искате да продължим разговора някъде другаде.Може и на бира  !
P.S.Размина се бирата.Темата вече е отцепена и може да си "цапаме"  !
|
|
|
20.08.09 г., 16:57
|
|
|
|
Night
|
Миии, няма такова нещо като етика в закона. Все пак тоя закон касае продажбите (влючително и такива, които аз реализирам) и разни стоки, и ми се струва, че на моменти е малко мърляво написан, като за толкова важен закон.
|
|
|
20.08.09 г., 17:04
|
|
|
|
Registered User
|
ИмАх предвид, че хората не се занимават в болшинството от случаите особено когато е стока, която по тяхна преценка си е "избила" парите.Иначе знам за случаи на сменени, поправени и прочие обувки от търговец.Дори тук някъде скоро четох за някой дето си подменил панталон заради скъсано копче от тези за дънки дето се "пресоват".И закона е доста мътен в това отношение, а не малко.
|
|
|
20.08.09 г., 17:29
|
|
|
|
Registered User
Регистриран от: Dec:2006
|
Мисля, че донякъде, мътилката в закона се избистря от следния член:
Чл. 120. В заявлението за предоставяне на търговска гаранция се посочва, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно този закон.
т.е. дори и гаранцията да е 1 година според производителя, търговеца е длъжен да отговаря за липсата за съответствие в рамките на 2 години, както е по чл. 115.
Друг е въпроса, че закона е така написан, че тълкува отношенията търговец/клиент, а не производител/търговец/клиент и търговеца може да се окаже в леко неизгодна позиция.
|
| Управление на темата |
|
|
| Режим на показване |
Последователно
|
Правила за публикуване
|
Вие не можете да създадете нова тема
Вие не можете да пускате отговор
Вие не можете да слагате прикачени файлове
Вие не можете да редактирате вашите съобщения
[IMG] кодовете са разрешени
HTML кодовете са забранени
|
|
|
Всички времена са дадени във формат GMT +2. Часът в момента е 06:48.
|