Arctic Accelero Xtreme IV

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 27.10.2014, 13,797 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Съвременните графични ускорители, особено тези от висок клас, отдавна предлагат едно почти завършено решение – получавате видеокарта, която предполагаемо ще работи дълго време, ще бъде тиха и ще ви дава производителността, която вие очаквате. Това в пълна сила важи за т.нар. нереферентни модификации на 3D ускорителите, които разполагат с големи охладители, които да се занимават с частта относно тихата работа и ниските работни температури. Не винаги обаче се случва така, че вашият висок клас графичен ускорител е тих и студен, особено когато говорим за референтно предложение на AMD (по-вероятно) или NVIDIA (не до там). Тогава на преден план излизат графичните охладители, които не можете да получите с нито една дори нереферентна видеоплатка.

accelero_e_iv_first

Arctic са един производител, който едва ли има нужда от представяне. Вездесъщите охладители Accelero Xtreme Plus, Freezer и прочие отдавна са завоювали име на тази компания, но ако при процесорните охладители конкуренцията е много сериозна, то при графичните Arctic от доста време насам са от водещите имена в бранша. Споменатият Xtreme Plus бе нещо уникално във времето, когато се предлагаше и не една или две платки GeForce GTX 470 или GTX 480, наред с много други, получиха подобно “лечение” на тема тишина и температури.

От известно време насам на IT пазара е наличен последният и актуален вариант на Accelero Xtreme – неговата 4-та (IV) версия, която макар на пръв поглед да не прави особени корекции по охладителя, реално променя начина, по който биват охлаждани всички елементи извън графичното ядро. С появата на Xtreme IV от Arctic искат да направят термо лепилото нещо, което да оставим в миналото… дали обаче успяват?Всички страници от статията:

 1. По стъпките на Accelero Xtreme Plus
 2. Arctic Accelero Xtreme IV
 3. Инсталация на охладителя - една нелека задача
 4. Тестова платформа и резултати
 5. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,5 коментара

 1. 1 amd_fan // 27.10.2014 в 19:08

  Браво за ревюто :) Много е приятно да прочетеш впечатления от първа ръка за този охладител (а и по принцип). Изглежда впечатляващо, но за съжаление носи твърде много компромиси – пипкав монтаж, ограничения спрямо кутията, дънната платка и охлаждането на процесора, неефективно охлаждане на VRM елементите…определено най-добрият вариант за сериозно охлаждане на висок клас видеокарти си остава воден блок с пълно покритие на платката. Не е евтино удоволствие, но пък е доста ефективно.

 2. 2 mollov // 28.10.2014 в 08:44

  По принцип сме решили да го видим как ще е и в някоя кутия, която ще го събере, с примерно 2 вентилатора на страничния капак, които да духат директно по задния радиатор… но пак си е някаква нагласена история, в която си се съобразил и с кутията, и с възможността да има място за вентилатори…
  Реално погледнато VRM температурата не е висока… особено за платката, с която тествахме. Но проблема със съвместимостта с 1-вия PCIe на дънната платка си остава доста неприятен… при някои модели със само 2 слота може да се окаже, че не е оптимално решение заради втория слот (който работи само в режим х4, например).

 3. 3 amd_fan // 28.10.2014 в 14:03

  Тъкмо щях да похваля още веднъж ползите от водните блокове, но разгледах съвременните модели за 290/290Х и се оказа, че съм изостанал с информацията малко – дори при тях често се използва задна планка за охлаждане на PCB-то и елементите над него! Значи в това отношение Arctic Cooling са направили добра стъпка. Много сложно стана с тези топлите карти, едно време се охлаждаше само ядрото :)

 4. 4 dd // 28.10.2014 в 19:07

  Ще е хубаво да се ползва стоковата планка на 290х и да се монтира след това охладителя. Обаче си трябва мод на планката. Температурите на vrm са 65-70 + клок с този мод и една друга марка cooler. От arctic, вместо тая буца отзаде, да измайсторят една планка покриваща ram и vrm. Да има два броя в комплекта – една за 290/х и втора за 780/ti. А за другите модели вече да се лепят heatsink, тъй като има различия по pcb.

 5. 5 mollov // 28.10.2014 в 21:59

  Такова нещо няма как да стане, защото ограничаване на охладителя за 4 модела платки… ще се загробят сами… а като гледам явно доста народ има проблем с лепенето на радиатори и затова от Arctic са решили да подходят по друг начин, щом по досегашния явно нещо не се получава… или не се получава достатъчно добре, както на тях би им се искало.

Коментари: