Как да си оптимизираме “бавното” VIA дъно?!?

В раздел: Статии от на 28.09.2002, 7,500 показвания

Всички знаят за проблемите на VIA относно SDRAM производителността – по-бавни от Intel заради тази причина. Предишните версии на чипсета – VIA Apollo Pro, Pro Plus и Pro133 не блестяха със бързина и изоставаха от тяхните Intel конкуренти (особено бавни бяха Pro и Pro Plus версиите). Тогава VIA се взеха в ръце и измислиха Pro 133A версията или VIA 694x чипсета – умен ход, при положение, че Intel i820 чипсета имаше огромни проблеми и не можеше да бъде реализиран със месеци.
Но проблема като че ли си оставаше същия – производителността със SDRAM памети  оставаше посредствена, но къде беше проблема. Най-вече идваше от една малка (но важна) подробност във чипсета и тя се казва In Order queue depth или превод на български големина на опашката на буфера от паметта към процесора – загряха ли някои от вас?!? – при Intel чипсетовете тя е 8, а при VIA – 1!!!

Не знам по каква причина е сложена на 1 от VIA, но все пак не проектирам аз чипсета. Както и да е това беше една от главните причини за слабата производителност на VIA чипсетовете – ако имате дъно, което ви позволява да “пипате” стойността на IOQD ( in order queue depth ), както например при Abit BF6 и сложите стойността на 1, то веднага бихте получили производителност близка или равна на дъната със VIA чипсет. Но стига с предисторията да се заемем със същината. За целта ще са ви необходими две програми:

WPCREDIT и WPCRSET

– и двете са направени от великия H-oda, Известен със WCPUID, SoftFSB, WCPUL2 и т.н. ( кликнете на линковете за да си свалите файловете).

Работата с тях е фасулска:

Програмата ( WPCREDIT) изглежда ето така:

Но за да може тя да “види” VIA чипсета ще ви потрябва и ето този файл, който трябва да разархивирате във същата директория, в която е и WPCREDIT!!!

И така да започваме:

1. Виждате ли как на ред 00, колона 00 бит 06 е в бяло?!? Това означава, че той е избран в момента!!! Избирането става или с стрелките ( нагоре, надолу, наляво, надясно ) или с мишката!!! Най важни са битове 50, 51 и от 64 до 67!!! Картинката, която виждате в на оптимизирано ASUS P3V4x дъно!!!

Започваме със регистрите един по един:

Регистър50 ( това означава ред 50, колона 00 ) – при него всичко от 0 до 6 трябва да е на enable а 7 трябва да смените на 4-level – смяната става чрез натискане на бутона EDIT, и след това със помоща на стрелките наляво-надясно се стига до желаната опция и избирате 0 или 1 и след това натискате SET бутона и отговаряте с YES на следващия върос относно промяната на регистрите на чипсета.

Регистър 51 ( ред 50, колона 01 ) – тук трябва да се извършат следните промени:

CPU DRAM READ0 ws на enable,
CPU DRAM WRITE 0 ws на enable,
CPU DRAM Prefetch Depth на 4-level и concurrentCPU/PCI Master на enable!!!

Регистри от 64 до 67 – те са за SDRAM паметта и се променят в зависимост във кой слот се намира паметта!!! По пронцип трябва да се променят следните стойности:

X/X precharge to active на 2Т, X/X active to precharge на 5Т, и най-важното X/X bank interleave на 4-way – това дава най-голяма производителност!!!

Ако при настройване на някоя от стойностите компютъра “забие”, то стойността е била прекалено агресивна и чипсета не е издържал или паметта не издържа!!!

Не променяйте стойността на X/X CAS Latency – тази промяна иска по-компексно записване и ще накара компютъра да забите – променяйте я през BIOS!!!

Ако някоя или всички стойности вече са във този вид то повече няма какво да се направи, поне на първо време!!! Някои от функциите може да липсват поради различието на дънните платки, но като цяло настройките са еднакви при всички!!!

Проблема е, че след като сте направили всичко и сте доволни от резултатите рестартирате компютъра и всичко се губи – спокойно за това е втората програма WPCRSET!!! Когато я стартирате ще видите нещо такова:

Казвам нещо такова, защото ще липсват записите от 1 до 5 които са на снимката ( за хората със ASUS P3V4x мо гат направо да си препишат стойностите – това са оптималните настройки за това дъно )

Попълването на нов запис става така:

1. Избирате ADD и във новото диалогово прозорче записвате стойностите като в Register записвате номера на регистъра, който искате да промените – например на картинката регистър 51 изкам да променя до стойност DD – тази стойност се записва във Data!!! Стойността се избира, като се погледне във WPCREDIT за този регистър каква стойност сте избрали!!!

Успех със “оптимизацията” и ми пишете ако съм ви помогнал по някакъв начин!!!


Етикети: ,Коментари: