Безжичен маршрутизатор TP-Link Archer C9 AC1900

В раздел: Ревюта от на 25.11.2015, 10,414 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


archer-c9-side

Макар да не е чисто нов продукт, а да е наличен от известно време на пазара, TP-Link Archer C9 е един от топ изборите при безжичните рутери по стандарта 802.11ac AC1900 за потребителите търсещи високопроизводително решение за бърза безжична мрежа в ценовия клас до 300 лева. Archer C9 е двубандов гигабитов безжичен маршрутизатор с интересни допълнителни възможности, който осигурява много добро покритие и висока скорост на трансфер за домашни потребители или малки офиси, които имат нужда от бърз трансфер на по-големи обеми от данни. И макар AC1900 стандартът вече да не е най-бързото решение за високоскоростен безжичен трансфер, то продължава да бъде оптималното като цена, тъй като най-актуалните решенията на базата на AC3200 и AC5300 все още са осезаемо по-скъпи. Това разбира се не означава, че TP-Link Archer C9 е съвсем евтино решение, напротив, цената на този безжичен рутер е от порядъка на малко под 300 лева и това на практика го нарежда сред най-достъпните AC1900 модели на нашия пазар. Разбира се ако търсите AC-базирано безжично решение, което е по-достъпно има варианти и за по-евтини и по-бавни като максимална скорост модели, но както вече стана дума при нуждата от висока скорост, то решение на базата на AC1900 вероятно е най-удачната инвестиция в дългосрочен план.


archer-c9-front-back

Основни параметри на TP-Link Archer C9:
– Wi-Fi стандарт: 802.11ac
– Wi-Fi скорост: AC1900 1300 Mbps на 5 GHz + 600 Mbps на 2.4 GHz
– Антени: 3 външни сваляеми dual band антени (RP-SMA)
– Интерфейс: 4x 10/100/1000Mbps LAN порта, 1x 10/100/1000Mbps WAN порт, 1x USB 3.0 порт + 1x USB 2.0 порт
– Бутони: WPS/Reset Button, Wireless On/Off Switch, Power On/Off Button
– Сигурност: DoS, SPI Firewall, IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter, IP-MAC Binding, Parental Control, 64/128-bit WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK/ WPA2-PSK encryption
– Guest мрежа: 2.4 GHz guest network, 5 GHz guest network
– Софтуерни функции: WAN Type – Dynamic IP/Static IP/PPPoE/ PPTP(Dual Access)/L2TP(Dual Access)/BigPond; DHCP – Server, Client, DHCP Client List, Address Reservation; Quality of Service – WMM, Bandwidth Control; Port Forwarding – Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ; Dynamic DNS – DynDns, Comexe, NO-IP; VPN Pass-Through – PPTP, L2TP, IPSec; Access Control – Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management; Firewall Security – DoS, SPI Firewall IP Address Filtering/MAC Address Filtering/Domain Filtering IP and MAC Address Binding; Protocols – Supports IPv4 and IPv6; USB Sharing – Support Samba(Storage)/ FTP Server/Media Server/Printer Server; Management – Access Control, Local Management, Remote Management
– Захранване: 12V / 3.3A
– Размери: 221 x 86 x 168.5 мм
– Гаранция: 24 месеца
– Цена: ~294 лева

TP-Link Archer C9 е издържан в елегантен бял цвят на корпуса в комбинация с поддържаща изправената форма на устройството сребристо сива лайсна, трите двубандови антени на устройството са външни и позволяват монтаж/демонтаж от потребителя. В предната част на корпуса има удобно разположени светлинни индикатори за състоянието и активността на устройството в дадения момент. Корпусът на Archer C9 е изцяло пластмасов с мрежа от отвори в задната част, която осигурява пасивното охлаждане на електрониката вътре в устройството. В основата на устройството имаме двуядрен специализиран процесор с работна честота от 1 GHz, който има за цел да осигури достатъчно високата производителност необходима за поддържането на висока скорост на трансфер.


archer-c9-connectors

В задната долна част на безжичния маршрутизатор ще намерите конекторите за захранващият адаптер, бутон за включване и изключване на устройството, 4 гигабитови порта за свързване на устройства с кабел, един гигабитов WAN порт за входящата Интернет свързаност, бутон за Reset на устройството (при задържане) или за свързване на WPS клиент при кратко натискане, както и един USB 2.0 порт. ОТ дясната страна на корпуса на Archer C9 ще откриете още един USB конектор, този път 3.0. Идеята на наличните два USB конектора е да използвате безжичния маршрутизатор като мрежов сторижд при свързване на бърз USB 3.0 външен диск или флаш памет, а по-бавният USB 2.0 порт да ви послужи да превръщането на обикновен принтер в безжичен такъв например.


archer-c9-power-supply

Предвид че става дума за двубандов високоскоростен безжичен маршрутизатор с допълнителни възможности, то няма как всичко това да не е подсигурено с достатъчно мощен захранващ адаптер. В случая имаме 40 вата максимална мощност, макар че нашите тестове показаха едва около 10W нормална консумация на ток от TP-Link Archer C9 по време на нормална работа.


archer-c9-thermal

Ето как изглежда и ситуацията с работните температури на устройството след 24 часа работа в нормален режим (не максимално натоварен). Тъй като охлаждането е реализирано изцяло пасивно имаме по-висока температура на корпуса в зоните, където се намират радио модемите и процесора, като тази температура може да достигне и мине дори 40 градуса. Това разбира се не се оказва проблем за нормалната работа на устройството продължително време, но просто показва накъде отиват нещата с още по-бързите решения. Напълно възможно е съвсем скоро да започнем да ставаме свидетели на високоскоростни безжични маршрутизатори, които да разчитат и на активно, а не само на пасивно охлаждане както е в случая.Всички страници от статията:

  1. TP-Link Archer C9 отблизо
  2. Уеб интерфейс за управление
  3. Безжично покритие и скорости на трансфер


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,Един коментар

  1. 1 Radeon GTO // 12.12.2015 в 00:28

    Защо молотов не прави ревюто и на периферията ?

Коментари: