Be Quiet! Dark Rock PRO 3

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 21.06.2016, 10,140 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Разгледаните вече на нашият сайт модели Pure Rock и Dark Rock 3 са два модела, които са тип “моно кула” и разполагат с един вентилатор. Нивото на охлаждаща способност на Pure Rock е 150W, докато при Dark Rock 3 тази заявка е повишена до 190W. Предвид факта, че при Dark Rock PRO 3 преминаваме към един по-сериозен поглед на нещата чрез добавянето на доста повече разсейваща повърхност, както и втори вентилатор, не е учудващо, че нивото на TDP е завишено до 250W.

bq_dark_rock_3_pro_first

Стилът и дизайна при Dark Rock PRO 3 много сериозно наподобява, и дори съвсем очаквано копира това, което видяхме вече при Dark Rock 3. Черният цвят е властващ почти по целият охладител, с леки изключения, и разбира се бяло-оранжевото лого на компанията-производител, което може да се види върху ротора на вентилатора. Поглеждайки по-отблизо Dark Rock PRO 3 веднага се вижда, че този охладител изглежда като удвоен вариант на Dark Rock 3, чрез добавянето на втори радиаторен блок и втори вентилатор. Като цяло охладителят изглежда доста внушително, особено с тази “шапка” отгоре върху двете радиаторни кули, но като цяло Dark Rock PRO 3 изначално лъха на високо качество и ниво на изработка.

bq_dark_rock_3_pro_bottom

Ето една от по-видимите промени. Налице са седем на брой ф6 топлинни тръби, които са почти идеално разположени по двата радиаторни блока. Що се отнася до самите радиаторни “кули”, всяка от тях е с по-малки размери от единичната кула при Dark Rock 3, но предвид повечето топлинни тръби и начина на разпределение на усвоената от процесора топлина не е учудващо да видим, че от BQ! са назначили още 60W охлаждащ капацитет към Dark Rock PRO 3. Охладителят идва директно асемблиран от завода, което за съжаление не може да доведе до инсталация тип “Plug’n’Play” предвид начина на закрепване на Pure Rock PRO 3 към дънната платка, но за това ще стане дума на следващата страница.

 

Основни спецификации на be quiet! Dark Rock PRO 3:

 • Дизайн – двусекционен охладител, тип “кула”, с вертикално разположение на двата радиаторни блока.
 • Изграждащ материал – мед за топлинните тръби и основата, алуминий за радиаторните ребра.
 • Топлинни тръби – 7 броя, ф6.
 • Размери – 150 мм х 137 мм х 163 мм (с инсталиран вентилатор)
 • Съвместимост – Intel Socket LGA775, LGA1155/1156, LGA1366, LGA2011/-3; AMD AM2/2+/3/3+/FM1/FM2.
 • Вентилатори – 2 броя SilentWings 2, 120mm + 135mm, контрол по PWM, диапазон на оборотите: до 1400 RPM за SilentWings 2 135mm, максимален дебит – 67.8 CFM; до 1700RPM за SilentWings 2 120mm, максимален дебит 57.2 CFM.
 • Тегло – 1197гр.

Поглеждайки основните спецификации на Dark Rock PRO 3 впечатление прави теглото на охладителя – 1.2кг за радиаторната част и двата вентилатора. Наред с това впечатление правят и двата различаващи се вентилатора, които неслучайно са замислени да са в такава композиция – отпред на първата радиаторна кула се намира 120мм перка с максимални обороти от 1700 RPM, докато в центъра (между двете кули) е поставен по-бавно оборотен 135мм вентилатор (1400RPM), предлагащ обаче по-голям въздушен дебит. От 120мм перка се иска да вкара ефективно въздушният поток в радиаторната част на охладителя, докато 135мм централно разположената перка трябва да преведе потока към втората радиаторна кула. Разликата между двата вентилатора ще спомага за това въздушният поток да преминава равномерно, което не винаги се случва при подобни охладители с еднакви вентилатори (в зависимост от дизайна на охладителя).

bq_dark_rock_3_pro_fan

И двете перки са от серията SilentWings 2 на Be Quiet! (с “течно лагеруване”), предлагащи приличен въздушен поток за сметка на много ниско ниво на шум. “135”-цата е с много интересна дебелина – 22мм, като нейното присъствие е задължително, докато 120-ката може и да бъде премахната, ако има нужда от повишаване на съвместимостта на охладителя.

Що се отнася до допълнителната окомплектовка, то тя е същата, която вече видяхме при Dark Rock 3:

bq_dark_rock_3_pro_packНалице е основна крепежна пластина, необходима за всички процесорни сокети, освен LGA2011. Макар към охладителя да има два вентилатора, с прилежащите им закрепващи скоби, налице е трети комплект скоби, ако желаете да поставите трети вентилатор.

Да погледнем сега каква е процедурата по инсталацията на Dark Rock PRO 3 върху нашата тестова платформа с процесор Haswell-E.Всички страници от статията:

 1. Един PRO вариант на Dark Rock 3
 2. be quiet! Dark Rock 3 PRO
 3. Инсталация на Dark Rock 3 PRO
 4. Тестова система и резултати
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 21.06.2016 в 15:46

  Ммм, не пречи на паметта, ако тя не е поставена в най-близките до процесора слотове. Всъщност, дали в тези два(черни) слота въобще може да се постави каквато и да е памет(нископрофилна)?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 21.06.2016 в 16:59

  Може… реално предният вентилатор се намира НАД двата модула на GEIL…

 3. 3 Марто // 21.06.2016 в 17:13

  Добър е, но като визия бих избрал CR R1 Ultimate/Universal, а като качество и ефективност NH-D15/S. Отделно, че монтирането е известен недостатък при BeQuiet! За тея пари трябва поне в едно отношение да е най-добър, което обаче не е постигнато. Стараят се от BQ!, ама нещо все не им достига – било то при кутиите, захранванията или охлажданията.

 4. 4 Radeon GTR+ // 24.06.2016 в 23:28

  Най малкото Noctua, предлагат кит за монтиране, към всеки един охладите продаван някога от тях, а това почти никой не го прави, да не коментирам, че като качество на изработката, и тишината на вентилаторите им, няма кой да ги достигне. Тоест ако имаш от първите Noctua охлаждания, и ти трябва да го сложиш на AM3+/ Skylake пишеш на noctua, и те ти пращат кит за монтиране за съответния сокет. Иначе ако ще е друга марка това е Thermalright, не германците, които се опитват да гонят доказали се с годините марки като EnermaX, SeaSonic, Noctua, ThermalRight…

Коментари: