Seagate FireCuda 2 TB SSHD

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 20.02.2017, 10,149 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Развитието при твърдите дискове не предлага кой знае какви сериозни темпове, що се отнася до скоростите на трансфер, осигурявани в момента. Това, обаче, е много логично, когато обърнем внимание на факта, че самият HDD е ограничен от една технология, непозволяваща да се правят огромни стъпки напред. Повишаването на обема е общо взето единственото нещо, което притежава нужното ниво на ефективност, така че HDD-тата да запазят нужният интерес на потребителите… е, разбира се има го и момента с цената.

seagate_firecuda_first

Преди няколко години големите производители на HDD решиха да направят нещо по-различно в посока на повишаване на ефективността на твърдите дискове, когато се говори за “производителност”. Става дума за добавянето на голям обем памет NAND Flash, чрез която да се извършва доста по-ефективно кеширане на най-използваните данни върху HDD. Този голям кеш буфер се управлява от контролера на твърдия диск и реално е невидим за потребителя или OS. Да, устройствата SSHD (SolidState Hard Drive) не са нещо ново на IT пазара, но според нас тепърва ще търпят развитие в положителна посока.

С промяната на цялата продуктова линия, Seagate отново сериозно налагат своите устройства SSHD, сега вече представени под моделната линия FireCuda. Устройствата Seagate FireCuda ще предложат подобрена работа на “твърдия диск” и обем на пространството за съхранение на данни до 2 TB.Всички страници от статията:

 1. От HDD към SSHD
 2. Новите PC десктоп/мобилни дискове на Seagate
 3. Seagate SSHD FireCuda 2 TB
 4. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,9 коментара

 1. 1 Сашо // 20.02.2017 в 16:25

  Това да тествате 3 стартирания без reboot е безсмислено. Операционната система кешира в RAM-a нещата сама по себе си.

  Това са безсмислени продукти, по-добре да не си дават парите хората. Малко по-бърз буут, но без други съществени ползи. Ако са отделни устройства, човек да си преценява сам, кое къде да качи, тогава има някаква полза.

  На всеки препоръчвам да си сложи истински SSD, дори да не е висок клас, като нов става компютъра. За големи файлове – чисто HDD.

 2. 2 Гого // 20.02.2017 в 17:45

  Аз съм все още с 250GB WDC WD2500JS-00MHB0 Като го чекнах средните му скорости, не са съществено по-ниски от резултатите на устройство, което е с 11 години по-ново. Това е отчайващо!

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 20.02.2017 в 19:49

  Гого, много се съмнявам този 250 GB хард да вади същите или подобни резултати на конкретно този тест на AS SSD Bench :)

  Сашо, лесно е да се каже – купете си SSD… само че когато нямаш пари И за SSD, и за HDD, тогава по-добре SSHD… защото цената му е съвсем релевантна предвид факта, че е 7200RPM… по-евтин е дори от WD Black, а не е по-бавен.

 4. 4 Гого // 20.02.2017 в 22:45

  ” не са съществено по-ниски”, не значи същите :) 19MB/s до 23MB/s На пръв поглед е доста проценти, но за 11 години очаквах разлика от поне няколко пъти. Чисто теоретично, при еднаква скорост на въртене на шпиндела и значително по-високата плътност на записа. После обаче се сетих, че това не е тест при линейно четене на голям файл, примерно видео…Погледнах и други ревюта на модела и в едно от тях беше включен най-ниският клас SSD от Trion серията на OCZ и на този същият тест като в това ревю, резултатите на SSD-то са едва с 70% средно по-добри от на SSHD-то и на HDD-тата. Явно проблемът е в изискванията на точност на прочитането на данните, което кърши пословично високата скорост и на SSD устройствата…Или е просто някакво тъпо изостанало и неактуално с днешният ден ограничение в Уиндоус ОС, наследено от де да знам, може би времената от преди Y2K :D

 5. 5 Божан Вутов // 20.02.2017 в 23:37

  Какво значи да нямаш пари.. втора употреба SSD с нормален капацитет за OS се намира за 50-60 лв! SSHD имат малък смисъл и то само в лаптопи в които няма място за втори диск или оптика, на мястото на която да се добави такъв.

 6. 6 Беър Грилс // 21.02.2017 в 09:44

  Това, което ме интересува, е на практика с тези дискове с колко секунди по-бързо ще се зареди уиндоус 10 от конвенционален хдд.

 7. 7 Ган // 21.02.2017 в 12:36

  Вече втори месец съм с 2 броя 2,5 инчови файъркуди. Едната я сложих като втори диск на старата ми щаига тинкпад т410s. преди това там имаше 750 гб черен WD. За стария диск не мога да кажа нищо лошо. освен че ми омаляха 750 гб. Като единствена разумна инвестиция за 2 тб с 5 години гаранция не открих нищо по-добро.
  Какво ми направи впечатление:
  -файъркудата не се нагрява така както WD при преточване на големи масиви информация – това се усеща само с едно докосване на диска докато е на докстанцията.
  -лаптопа изкарва на батерия макар и малко, но по-дълго време.
  Общо взето съм доволен от покупката си и даже се замислям да си подменя дисковете на деск пи си-то. за да си отворя място в кутията.

 8. 8 Сашо // 21.02.2017 в 13:03

  Втора употреба SSD не бих препоръчал (то и HDD не бих). Не знам, какво съхранявате на тези дискове обаче. Личен бекъп да си направих надежен у дома струва доста пари така или иначе и се състои от няколко диска минимум. Всичко друго е чакане да ти се загуби информацията. Филми не знам някой все още съхранявали на диск.

  За мен времето за зареждане не е от такова значение. Аз лаптопа само го приспивам и го рестартирам веднъж на седмица-две заради ъпдейтите. Не знам с уиндоус колко пъти се рестартира на ден. Преди беше доста 8-)

  SSD-то дава много по равномерно зареждане и работа на приложенията. И от другите компоненти зависи, но SSD-то определено се усеща много. Може би не е толкова важно за игри, които се зареждат един път и после вървят. т.е. без пари все някъде трябва да се правят компромиси. Но ако тези SSHD са по-скъпи от нормално HDD, не си струва според мен.Ако са същата цен – тогава защо не.

  Трябва да се сравнява и спецификацията за надеждност на данните, ако сеползват за дългосрочно съхранение. То без пари не става от всичко най-доброто.

 9. 9 LUDLUD // 26.02.2017 в 21:44

  Единствено при лаптоп има смисъл от SSHD. За домашен компютър едно 120 до 256ГБ SSD от висок клас за системата. За Мултимедия разбирасе, че HDD кой с колкото дисково пространство прецени, че му трябва и за Игри примерно 2х1ТБ в RAID 0 или SSD от нисък клас с капацитет 512ГБ до 1ТВ.
  Аз съм с една 256ГБ SSD за 2 Windowsa, 4TB WD Black за Мултимедия и до скоро 2х640ГБ WD Black в RAID 0 за игри но единия хард сдаде багажа а гаранцията му изтече миналата година :D

Коментари: