Ryzen 7 1800X – новият изгрев на AMD?

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 2.03.2017, 35,210 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ryzen 7 1800X – новият изгрев на AMD?

Процесорът който чакаме от AMD през последните 4-5 години най-накрая пристигна. Или поне така предполагам. Този процесор се чака с нетърпение от всички фенове и не-чак-толкова фенове от момента, когато стана ясно че AMD се отказват да развива Bulldozer архитектурата си във високия клас и се кани да създава изцяло нова такава от нулата. И то под ръководството на легендарния Джим Келър, стоящ в основата и на най-успешната до момента архитектура на компанията – К7 и нейния наследник К8. Така че нека без повече лирични отклонения да се насочим към новата архитектура на AMD, Zen и нейният първи предствител – Ryzen 7 1800X.

fig1

Zen-баланс

От Уикипедия:

Зен или още дзен (рус.) (от японски: 禅) е течение в махаяна будизма.

Зен Будизмът е школа, която поставя на централно място осъзнаването на текущия момент и прозрението в същността на нещата чрез личния опит.

Явно вдъхновени от тази източна философия, този път AMD не са се старали да правят предвиждания за бъдещото развитие на технологиите и да изграждат архитектурата си спрямо него, а са се съсредоточили върху „сега“ – какво е нужно за да работят нещата добре сега и как да се постигне. За разлика от експерименталният Bulldozer, Zen е „класическа“ архитектура, насочена към постигане на максимална еднонишкова производителност, като за първи път компанията използва SMT – simultaneous multithreading, за да подобри многонишковата ефективност, като процесорното ядро поддържа работа на два инструкционни потока едновременно. В много отношения Zen е близък до *Bridge архитектурите на Intel, естествено със свой поглед над нещата.

fig2

Фронтендът на ядрото при x86 процесорите един от основните проблеми за постигнето на максимална енергоефективност, тъй като именно той се грижи за транслирането на х86/х86-64 командите във вътрешни RISC-подобни микрооперации. Задача, която при конкурентните RISC процесори не се налага да се изпълняват. От ефективността на тази част зависи в доста голяма степен и ефективността на процесора като цяло. Zen разполага с 4 декодера, подобно на моделите на Intel от SandyBridge насам, както и подобно на оригиналниа Bulldozer и наследника му Vishera. Макар и това да изглежда като отстъпление на фона на 2х3-те декодера във Steamroller, всъщност съобразно целите на процесора това е адекватно решение. Декодерите могат да взимат инструкции и от двете нишки едновременно, като резултатът от работата е диспечерирането на до 8 микрооперации на такт към опашка за микрооперации (MicroOp Queue) с размер 72 записа. Типичната стойност обаче е 4 микрооперации на такт, тъй като повечето х86 инструкции се декодират до 1 микрооперация, малка част от тях се декодират в 2, а за останaлите сложни инструкции, които се декодират в повече микрооперации се грижи микрокод, който отново може да генерира до 4 операции за такт. Декодерите се поддържат от 64 КБ инструкционен кеш с 4-кратна асоциативност, както и от два отделни блока за предсказване на разклонения (по един за нишка), които би трябвало да са със значително подобрена ефективност спрямо тези в по-старите модели на компанията.

Голямата разлика обаче е в наличието на отделен кеш за микрооперации, които съдържа скорошно декодирани такива, които се очаква да се използват отново. Това е особено полезно при изпълняването на различни цикли в програмата, а и на всякакъв код с често повторение на операции. Когато преведените инструкции могат да се извелкат от този кеш, декодерите се изключват, което води до сериозно намаляване на консумацията.

От опашката за микрооперации се подават по 6 операции за такт към буфера за завършване (retirement buffer), в който се изпълнява преподреждането и преименуването на микрооперациите и регистири или другояче казано – цялата „магия“ на непоредното изпълнение. Размерът на буфера е 192 операции, което е значително повече от 128-те в Bulldozer и е на нивото на Broadwell архитектурата на Intel, но изостава от 224-те в Skylake. Заедно с това този буфер може да приключи до 8 операции на такт.

Оттук нататък почват големите разлики както в сравнение с архитектурата на Интел, така и в сравнение предишните няколко поколения на AMD. При архитектурата на Intel инструкциите се разпределят към съответно 5 (Sandy-/Ivybridge) или 7 (от Хасуел нататък) порта, към които са закачени както целочислени, така и блокове с плаваща запетея. При Zen, както и всички архитектури на AMD поне от K7 насам, инстуркциите се разпределят поотделно към целочислените блокове и блоковете с плаваща запетая, които имат отделни диспечери. За разлика от Bulldozer, Zen има само един целочислен клъстер, а не 2, който разполага с общо 168 регистъра, срещу 2 х 96 за по-старата архитектура. Целочисленият клъстер разполага с общо 6 порта, към които са свързани 4 АЛУ (аритметико-логически устройства) и 2 АГУ(адресогенериращи устройства). За сравнение всеки от двата клъстера на Булдозер разполага с по 4 порта, към 2 АЛУ и 2 АГУ. В това отношение Zen е приблизително еквивалентен на 1,5 клъстера на по-стария модел. Диспечерите на всеки порт поддържат до 14 инструкции (срещу 10 в BD).

fig5

Всички АЛУ могат да изпълняват прости аритметически и логически операции, както и премествания на битове. 2 от тях могат да обработват разклонения и само едно от тях може да изпълнява умножение и едно – деление. Двете разклонения могат да са както от 2 различни нишки, така и от една и съща нишка. Архитектурите на Intel след Haswell също могат да обработват по 2 разклонения, но при тях единият порт обслужва целочислени, а другият – с плаваща запетая.

Zen може поддържа до 72 заявки за зареждане от паметта и до 44 заявки за съхраняване в паметта, като опашката за заявки е единствената която е статично поделена между двете нишки (по 22 на нишка). Поддържа се преподреждане както на заявките за зареждане, така и на тези за съхранение. Инструкциите за работа с паметта могат да бъдат подавани към произволен от двата диспечера, свързани с АГУ. На този фон Hasell поддържа съответно 72 и 42 операции към паметта, а Skylake 72 и 56, а Bulldozer 42/24.

Частта с плаваща запетая на процесора се управлява от 2 опашки с по 96 елемента, като само една от тях подава инструкции към модулите, докато другата се използва само за съхранение на операциите, докато не се освободи място за тях в другата. Тези опашки се захранват с по 4 инструкции на такт, като и могат да разпределят също до 4 инструкции на такт. Блокът с плаваща запетая разполага с общо 4 отделни векторни блока, като те включват 2 FMA блока, които могат да изпълняват както уможение и събиране по отделно, така и слято умножение със събиране. Другите два блока могат да изпълняват само събиране. Особеното в случая е, че при работа с FMА инструкции, двата блока за събиране спират да работят, защото всеки от векторните АЛУ разполага с по 2 порта за четене. FMA е 3-операндна инструкция, съответно има нужда от 3 порта за да бъде изпълнена за един такт. При това положение FMA блока ползва един от портовете на блока за събиране, поради което и последния не може да изпълнява отделни инструкции. Освен тези блокове към портовете са закачени още и едно АГУ, което е заето само със изпъкнение на инструкции за съхранение на данните и 2 блока за AES криптиране. Общо налични са 160 регистъра, което е по-малко от 176-те в Pilderiver архитектурата на AMD.

Отличителна особеност на блоковете с плаваща запетая на Zen е, че те са 128-битови. Архитектурата поддържа изпълнение на 256-битови AVX и AVX2 инструкции, но те (и свързаните с тях операции с паметта) се декодират в 2 отделни 128-битови инструкции. Подобно беше поведението и на по-старата архитектура Bulldozer, но там имахме само 2 броя FMA 128-битови блока. За сравнение от Haswell нататък архитектурите на Intel разполагат също с по 2 FMA блока, но те са 256-битови и могат да обработва по една цяла 256-битова AVX/2 инструкция за такт. В това отношение решението на AMD предлага доста повече гъвкавост, тъй като далеч не във всички ситуации може да се ползва FMA, а заедно с това все още има страшно много SSE/2/3 код, който 128-битов. В този смисъл Zen губи като максимална пикова произоводителност (2х128-бита FMA, срещу 2х256-бита FMA), но за сметка на това в по-старият код, както и в смесения код, не използващ FMA) би следвало да се представя сравнимо или по-добре.Всички страници от статията:

 1. Zen архитектура
 2. Кеш архитектура
 3. SenseMI
 4. Чипсетите и моделите на Ryzen
 5. Тестови системи и софтуер
 6. Тестове на архитектурата
 7. Процесорна производителност
 8. Гейминг производителност
 9. Консумация
 10. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Етикети: , ,36 коментара

 1. 1 Achtung // 02.03.2017 в 17:55

  Страхотна работа, Браво!!!

 2. 2 Гого // 02.03.2017 в 18:26

  Отлично ревю!

 3. 3 PhrozenOne // 02.03.2017 в 18:35

  Перфектно ревю!!! Браво!

 4. 4 Лозан // 02.03.2017 в 18:37

  Поздравления! Чудесно ревю! Благодаря!

 5. 5 Димо Христов // 02.03.2017 в 18:50

  Статията е под всякаква критика. Още на първата страница ще ви избоде очите от грешки и неточности. RISK – сериозно???

 6. 6 Freeman // 02.03.2017 в 19:25

  Браво ХВБГ много добра статия!! Особено за краткия срок които имахте. Благодаря ви. А относно критиката на Димо … Пич ти сериозно ли? Като си толкова дребнав не чети и не коментирай? Аман от хейтъри!

 7. 7 skew // 02.03.2017 в 19:40

  Добра си е статията, само да имаше и един i7-6900k/5960x за сравнение.

 8. 8 kokorko // 02.03.2017 в 20:05

  Две неща ми правят впечатление : консумираната енергия не се измерва във ватове! Може ли да поясните, защо в DOOM (2016) 5930к е по-бърз?

 9. 9 О Даа // 02.03.2017 в 20:09

  Добро ревю !

 10. 10 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 02.03.2017 в 20:26

  @ kokorko – под “консумирана енергия” в случая се има предвид максималният моментен пик на консумацията, а не консумираната за периода от време. Така че е във ватове. А защо 5930К е толкова бърз във Doom – това и аз искам да го разбера:).

  @ Димо Христов – тази, заедно с още няколко други грешки са оправени. Ако видиш други – пиши, да ги оправяме.

 11. 11 vladovn // 02.03.2017 в 20:41

  Надявам се на отделно ревю за x370. Според приложението на компютъра това може да е важно, колкото самия процесор.

 12. 12 Иванов // 02.03.2017 в 20:54

  Процесора изостава при някои игри до как не по оправят проблемте и като някои игри започнат да се възползват от повече ядра друго ще се говори.

 13. 13 callahan // 02.03.2017 в 20:59

  Добро ревю, евала за труда. Само на мен ли ми се струва, че Ryzen не демонстрира чак такова категорично превъзходство спрямо интелите, които в теста са 4 и 6-адрени? Или просто първоначалният hype завиши очакванията спрямо процесора…

 14. 14 Dr. P // 02.03.2017 в 21:40

  DeepBlue, чудесно ревю с премерени и точни изводи. Напълно съм съгласен със заключението, че платформата тепърва ще съзрява. Явно има трески за дялкане, но напредъкът е налице.

 15. 15 Xio Liu // 03.03.2017 в 09:42

  Добро ревю, но от всичко изгледано в нета АМD пак си изостават спрямо Intel. Май и с този процесор няма да излязат от сянката на ”компромисен вариант”.

 16. 16 Andonov // 03.03.2017 в 13:16

  “Добро ревю, но от всичко изгледано в нета АМD пак си изостават спрямо Intel. Май и с този процесор няма да излязат от сянката на ”компромисен вариант”.”

  Значи 800 доларова платформа удря в земята 1800 доларова платформа, но е компромис, защото не си хвърлил 1000 долара на вятъра, за да те е гъдел колко много пара можеш да дадеш за същата производителност, еееех, да ви имам проблемите :)

  Благодаря за ревюто, честит ви ризен, отсега се превъзбуждам от гледката във форумните бенч чартове след няколко месеца, интел хегемонията отИде у рЯката.

 17. 17 ogidogiii // 03.03.2017 в 17:17

  Отлично ревю! Поздравления !

 18. 18 Bobo // 03.03.2017 в 17:34

  А на мен много ми стана интересно, че изведнъж FX-8370 се изравни с i7-7700К в гейминг тестовете. Нали уж се твърдеше, че 6700/K, 7700/K са класи над FX-8000 и FX-9000 поколенията ? Та какви ли не още неща се говореха. Не ставали за гейминг… И така нататък. Интересно, ама много интересно…

 19. 19 Sasho90 // 03.03.2017 в 21:15

  “Добро ревю, но от всичко изгледано в нета АМD пак си изостават спрямо Intel. Май и с този процесор няма да излязат от сянката на ”компромисен вариант”.”

  Доста се поизхвърли тука. “Компромисен вариант”? Ryzen дори не е близо до такова определение. Ако има изоставане, то в момента се измерва в едноцифрени проценти и то в някои специфични случаи. Веднага щом се оптимизират нещата с ъпдейти, биоси и т.н. Тази разлика ще изчезне. :) Бъдете търпеливи. Intel работят с еднаква архитектура от 7-8 години и всичко е свръхоптимизирано в тяхна полза, докато Ryzen е напълно нова архитектура, изградена буквално от нулата и само ще се подобряват нещата с времето, но дори и в момента проца си е чук откъдето и да го погледнеш, бидело то откъм цена или пък откъм производителност.

  Иначе благодарско за ревюто! Ръшнато малко, но предвид ограниченото време – толкова. :)

 20. 20 serpentiny // 04.03.2017 в 17:29

  Поздравление за професионалното ревю. И честит Ryzen!

 21. 21 Никсон // 04.03.2017 в 20:01

  РАботата е ясна: за 3D и 4К – AMD . За всичко останало 7700К е по-добрия избор.

 22. 22 Ничи // 05.03.2017 в 13:27

  7700K кога изобщо е бил добър избора след като I5-7400 има 95% производителността му в игрите.. Сега интел ще си изкарат 6 ядрените на 200-250$ без никакви нишки и ще изкърти всички мивки, щото АМД с тея нишки само обърква диспечера на Windows който разпределя нишките и да не става така че две нишки на едно ядро са заети, а останалите ядра бездействат, така си е чиста работата с цели ядра без нишки.

 23. 23 кб. // 05.03.2017 в 17:23

  Ничи, нали знаеш, че физическите ядра струват пари?

 24. 24 i5 4460 // 05.03.2017 в 19:06

  @Никсон и Ничи :

  Ко?

 25. 25 Марто // 05.03.2017 в 19:25

  Ничи, ходи прегледай дали е точно 5% разликата. То ако е така, както казваш, нямаше да слагат HT на Пентиумите. АМД обърква СЕГА, след половин година може и да не обърква и тогава ще е интересно.
  Колкото до 6-ядрените процесори на Интел за 200-250$.. нека излезнат и после ще ги коментираме.

 26. 26 Ничи // 06.03.2017 в 00:27

  Pentium 4560 е друга история, с 2 ядрен е в пъти по-зле, в момента за 4 ядрен няма значение толкова нито честота с овърклок на процесора нито HT, с 1Ghz клок и HT дава 11% прираст, което за това доплащане е абсурд, това за 1080P…Tова ще се промени в бъдеще но ми е все тая интересува ме само и единствено 4К където процесора не ботълнеква. А като излезе AM5+ и ZEN+ с 16 истински ядра ще бъде на цената сегашните 8…или малко отгоре

 27. 27 Цветан // 07.03.2017 в 00:29

  Супер! Новините може да са само добри за нас потребителите – отново конкуренция. :) Ревюто е добро, макар да недоумявам защо продължаваш да ползваш толкова бавни памети, при положение, че сега ако се сглобява система и то в този клас, не виждам кой би си сложил такива, предвид разликата в цената с такива работещи на 3000-3200, а има и варианти за 4000+. Щеше да е интересно да се види как различните процесори работят с бърза памет, особено предвид, че преди това беше проблем за АМД (аз на 8350-ката не можех да подкарам паметта над 1866 стабилно).

 28. 28 SEPULTURA // 07.03.2017 в 09:26

  Скъпи фенове на АМД,пак ли оправдавате АМД с драйвери,биоси и други подобни?! Те от както съществуват с това се оправдават.Аз имах HD4870,HD6850,HD6950,HD7970 не знам колко време ги чаках “тия пусти читави дрсйвери” които да доближат АМД до нвидия или интел..така и не дойдоха.Някой от вас още тая надежда май май.Е аз се предадох минах на нвидиа и интел и не чакам чудо от драйвери,всичко си бачка на МАХ както трянва да е.Проблема с производителността на АМД не е до драйвери,такъв им е хардуера :за толкова пари – толкова. Няма нищо против АМД,не съм хейтър,радвам се че ги има за да има конкуренция,но личния ми опит с амд и интел говори в полза на интел и аз лично няма да сменя платформата. :)

 29. 29 Slayer // 07.03.2017 в 17:27

  @SEPULTURA в момента драйверите са си в доста добро състояние според моите наблюдения. Имат проблем с новите релийси което е налично и при интел/нвидиа. С R9 270 2GB Dual-X подкарах Томб Райдера (предпоследния вече) на very high + екстрата с косата. Няма карта в този паричен клас който да може да го направи. RX сериите бяха кошмарни първите няколко седмици, сега са супер. Колкото до Ryzen меко казано е инвестиция. С развитието на Vulkan/DirectX и новите игри, до година тези тредове които предлага зен ще са повече от нужни. Интел може да са по-добри както и по-напред с технологията но става въпрос за $ спрямо производителност както и инвестиция. Core count/thread count + unlocked + high enough frequency + ecc memory support + VEGA ще е доста по-добро комбо от референтния вариант на Intel/Nvidia. ДОРИ и да не е, за много хора ще е поради идеологични причини. Все пак архитектурата се казва AMD64 заради конкретни причини :) Ако имаш повече пари, инвестираш повече = постигаш повече. Добре че и при потребителите е така за да може и амд да навакса. Не знам откога 7-8-10 FPS при игра започнаха да значат толкова много при положение че повечето от user-ите са на 60hz монитори а FPS-а е над 100…Евалата на АМД и на подробната статия!

 30. 30 Bobo // 07.03.2017 в 19:08

  Скъпи Интел/Енвидия фен @SEPULTURA, горе-долу от 2014г. насам не си ползвал AMD драйвъри, като се има на предвид, че последната ти карта е била HD7970. Тръгнал си да ни разтягаш локуми от време оно, нещо за което въпреки всичко пак не е 100% сигурно дали/може би да е бил проблема лично при теб. Защото имам познати които още си карат със същите карти които изброи. Хората никога не са се оплаквали. От тогава нещата в драйвърите на AMD коренно се промениха. В момента съм с 280Х и последния излязъл драйвър, нормално си гледам филмите, интернет клипове и т.н., няма игра която да не ми тръгва от хайт настройки, че и нагоре с доста прилични кадри, накратко казано, съм си много доволен. Преди сегашната карта имах GTX 650 TI, но попаднах на много добра ценова оферта и взех 280Х. От тогава, до сега не съм имал никакви проблеми с тая карта, хардуерно и софтуерно. дори нещата от към софтуерна поддръжка вървят към още по-добре. След последния драйвър забелязах, че игрите вървят с една идея по-глатко. Не се спряхте от сумати и години да повтаряте едни и същи тъпотии, че и си вярвате на всичкото отгоре, белким някой ви повярва. На някои не им харесвали Нвидия/Интел, на други АМД и тръгнали вече да обвиняват. И в крайна сметка се оказва, друга реалноста около техните “проблеми”. Е как тогава има много хора по-света, никога не са имали каквито и да е проблеми. Много ми е интересно това, години минаха и още приказвате едни и същи простотии. Вече почвам да си мисля, че има хора(не всички) които Ви плащат за хейт и в крайна сметка някой трети печели нещо от цялата тази далавера.

 31. 31 SEPULTURA // 08.03.2017 в 09:38

  @Slayer
  Всичко което си написъл е дъвчано ,дъвчано..с години.Едно и също при всяко пускане на продукт от АМД.Феновете почват едни хвалби..и едни оправдания с драйвери и оптимизации после от разочарованието си от производителността.Историята не лъже.Избери си произволен форум и прочети дискусии за хардуер от АМД преди примерно 5г. и ми кажи с ръка на сърцето,не съм ли прав?! :D Пак казвам ,не хейтя и нямам нищо против АМД.Дълги години съм ползвал техни продукти и съм писъл точно такива неща като теб в тяхна защита.Ама е било чиста загуба на време.Получаваш толкова за колкото плащаш при тях,за това са по-евтини.Аз за сега ще си карам с “бавния” i7 4790K @5Ghz докато не излязат 10nm от intel,пък който иска да налее 1000лв в rayzen.Всеки има право на лош вкус.Хайде със здраве!!!

 32. 32 Бай Миле // 08.03.2017 в 13:35

  SEPULTURA

  Преди да клокнеш смотания 4790К първо махна ли му капачката с чукче и длето, че иначе стоково си грее на фурна и копеле, защото господата от прекрасната корпорация INferior взеха да пестят поене на капачката и стана страшно…
  И си прав за лошия вкус, ама като си си избрал двойно по скъп процесор за тогава, защо критикуваш хората дето си взема AMD продукти, защото лъжеш, че си имал такива, за да се правиш на луд.
  Както колегата по горе, имам 7970 и картата е перфектна от време оно, а проблемите за драйвърите само разни тролове ги казват, защото това доста отдавна не е така.
  И какво се хвалиш с тоя 4790К аз си взех преди тебе FX8350 и навсякъде се вижда, че върши почти същата работа за двойно по малката си цена, тия сините алчни мизерници ти съдраха 5 кожи за тоя “премиум” процесор дето трябва да го къртиш с длетото…

 33. 33 Марто // 08.03.2017 в 16:31

  Е те АМД сега като пуснаха Ризените запоени и не могат да минат 50 градуса.. ;д Всички процесори си вървят между 30 и 85 градуса, като няква златна среда ти е 60-65 градуса под товар.
  Сепултура, АМД ти дават толкова колкото си платил, а Интел малко под това, което си платил. То както и да го погледнеш си е все тая. 1 лев за 1 домат или 2.1 лева за 2 домата.. салата!
  А дали ще е реване от драйФъри, от сапун под капачката, тънки текстолити, неравни хийтспредъри и т.н., все си е един вид хейт.
  Аз колко тестове на Ризен изгледах, така и не съжалих, че си взех 6700К, което е добре ;д Обаче ако бях луд АМД фен като Бай Многоименния и не докосвам продукти на Нвидиа или Интел, щях да се насоча към R7 1700 и евентуално някаква Вега, когато излезнат.

 34. 34 Бай Миле // 10.03.2017 в 00:24

  Хахахахахах, естествено, че не съжаляваш, щото не можеш да върнеш времето, а и е по лесно като родителите ти ти дават парите нали.
  Аз и не очаквам от хора като тебе обективни коментари, а само доза простотия.
  Както са казали хората
  Акъл море, глава шамандура….

 35. 35 Тодор Богданов (mollov) // 10.03.2017 в 11:58

  Ако продължавате с глупостите ще ви филтрирам по IP… тук не е място за махленски спорове.

 36. 36 Лаик // 11.04.2017 в 18:38

  На девета страница консумацията е дадена за целите системи, нали, не само за процесорите?

Коментари: