Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

В раздел: Ревюта от на 26.09.2017, 19,564 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Тази година е една изключителна година за AMD, a и за CPU пазара. След доста неуспешен период и лутане в търсене на правилният път, като че ли компанията успя да го намери. Най-накрая “пролетта” настъпи и на процесорния пазар. Преди шест месеца всички станахме свидетели на голямото завръщане в играта на компанията, с новата фамилия процесори AMD Ryzen, които са и първото издание на новата архитектура Zen. Случайно или не, има някаква символика с представянето на Ryzen през втората половина на м.март (края на зимата и началото на пролетта). Значимостта на архитектурата Zen в историята на AMD е огромна. За съвсем кратко време процесорите Ryzen се превърнаха в бестселър при настолните процесори и бързо спечелиха сърцата на потребителите по света. Благодарение на архитектурата Zen, компанията не само успя да навакса голямата дистанция в производителността, която я делеше от Intel, ами се превърна в лидер при настолните процесори.

Логично, след като поетапно бяха представени (по низходяш ред) всички модели от настолния клас процесори Ryzen, се появиха и сървърните им събратя AMD EPYC, предназначени за центровете за съхранение на данни. Не мина много време и в разгара на лятото AMD направиха още едно забележително нещо – за първи път те атакуваха сегмента HEDT (High-End Desktop), който е най-високият клас при настолните решения и е предназначен за PC ентусиасти и работни станции. Досега този сегмент се считаше като еднолична собственост на Intel и никой не е предполагал, че AMD някога ще дръзне да го атакува. За да атакуваш този сегмент не е достатъчно да имаш само желание и смелост, а да имаш достатъчно силен продукт. Изглежда този път AMD имат точно такъв. Наистина трябва да си абсолютно сигурен в качествата и успеха на продукта си, за да го кръстиш с гръмкото име „Ryzen Threadripper”.

И така, преди малко повече от месец, в настолния CPU свят се появи фамилията HEDT процесори AMD Ryzen Thredripper.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е AMD Threadripper?
 3. Режими на работа на паметта
 4. Цокъл TR4
 5. Чипсет X399
 6. Охлаждания за TR4/SP3
 7. Тестова система и софтуер
 8. Резултати
 9. Консумация и температури
 10. Овърклок
 11. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Етикети: , , , ,6 коментара

 1. 1 Сашо // 27.09.2017 в 10:54

  Интересно дали cloud доставчиците ще бъдат привлечени от тези процесори. Това ще е добра индикация относно способностите им.

 2. 2 Гого // 27.09.2017 в 14:42

  Саше, клоудите как си ги представяш, с любителски машинки с по един нишкоразбивач. Дори и най-дребните от тях които са малко от малко себеуважаващи се, за такава машина няма и да помислят дори. Виж, за сърверче с два или повече ЕПИК-а, вече може и да размислят и най-вероятно, по-бедните ще се нахвърлят масово на такива. А тия с големите машини и големи фирми, ще си карат още поне две-три години минимум на Интел и на IBM по инерция и така. При тях, ако най-после допуснат мисълта за АМД машини, това ще се е случило чак по времето на Зен 2, респективно ЕПИК 2 и дано АМД за тогава да представят още по-впечатляващи модели. Може пък и да успеят да нанесат сериозна щета около 2019-2020г. на Интел и на другите, в този дял на пазарите на процесори.;)

 3. 3 Nichi // 27.09.2017 в 15:01

  Ами нали уж микрософт ще използват амд процесори за техните цлоуд услуги/ data центрове.

 4. 4 MLV // 27.09.2017 в 17:26

  Защо не сложиха и едно I3 или целеронче , че да се види още по отчетливо преднината на АМД? Ако бяха сравнили с актуалния I7980X щеше отчетиво да се види кой къде е.Иначе процесорчето не е лошо , но не е за тези ,които търсят най доброто.Там избора е еднозначен.Просто АМД се опитва да излезе от нишата си на техника за клиенти с ограничен бюджет , но все още не могат да се конкурират с Интел и Нвидиа.

 5. 5 Гого // 27.09.2017 в 18:17

  Ничи, ше, може би, ще видим. Когато стане. Не изключвам да са си направили от микромеките по-бързо сметка, все пак те са се занимавали заедно с АМД от години да си нагаждат драйвери и други кодове и за настоящите АМД процесори и им знаят възможностите. Но пак повтарям: Ще става въпрос(ако не се окаже някакъв блъф) за сериозни многопроцесорни машини, с доста бройки ЕПИК,с терабайти оперативна памет и петабайти дисково пространство, а не с по 1 брой любителски нишкоразбивач.

 6. 6 Бо // 29.09.2017 в 12:46

  Do MLV-Въпросните процесори са сложени ценово и като цяло интелските са в пъти по-скъпи от рипъра.6950х към днешна дата е 3 799,00 лв 1950х е 2000 лв така че прави си сметката.

Коментари: