Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.11.2017, 9,547 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5В наши дни разнообразието на формфактори при компютрите е голямо, дните на еднотипните АТХ кутии безвъзвратно е отминало. От АТХ, micro ATX, mini ITX и дори по-малки формати, вече може да съберете сравнително мощен гейминг компютър в нещо малко по-голямо размерите на една книга. Това поставя въпроса – как ще се охлажда мощният ви N-ядрен процесор в това шаси? Е, ето че Noctuа имат решения поне за част от проблема, или поне във версията на популярните нови процесори Ryzen на АМД. И техните имена са Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

Noctua NH-L9A-AM4

Този охладител би трябвало да ви е познат, като той представлява просто версия на по-стария NH-L9A, който е съвместим с по-старите AMD цокли, но със захващане за новия AM4. За съжаление закрепянето не е универсално и става само и единствено за новата платформа на АМД. Ето набързо и основните отличнителни черти – в охладителя се използват 2 броя 6-милиметрови топлопроводи, на които са нанизани 67 “ребра” с обща площ от сравнително скромните ~2000 кв.см. Въздушният поток се осигурява от вентилатор NF-A9x14 PWM с максимална скорост на въртене от 2500RPM и максимален въздушен поток 57,5 м³/ч, или 40,8 м³/ч при 1800RPM с ползване на доставяния в комплекта адаптор L.N.A. . Благодарение на това цялостните размери на конструкцията са 92х114х37 мм, като на практика ширината и дължината попадат изцяло в размера на АМ4 цокъла, а височината е такава, че горният ръб на вентилатора няма да се извисява над паметта, дори ако ползвате нормални модули без охладител. Всичко това е предвидено за монтаж в максимално компактни компютърни кутии.

Комплектът на охладителя не е особено богат, но все пак разполагате с тубичка с термопаста (която трябва да стигне за няколко слагания), специална планка, която замества нормалната задна планка, ръководство за употреба, споменатият вече понижаваш напрежението L.N.A. адаптор, метален Noctua бадж, винтове за смяна на вентилатора с такъв във формат 92х92х25 мм, и разбира се винтовете за закрепяне на охлаждането. Самото закрепяне е един от по-слабите моменти на охладителя, като за целта ще трябва някак си да успеете да напаснете от една страна охладителя към дупките в дънната платка, като междувременно се опитвате да уцелите от другата страна винтовете, докато крепите и задната планка. Ако се опитвате да изпълните тази задача с вече монтирана в кутия дънна платка (както беше в моят случай), ще ви трябва завидна сръчност или „жокер “помощ от приятел” ”. Предполагам че ако се опитвате да го направите при извадена/все още не монтирана платка ще ви  по-лесно, като може да оставите охладителя на бюрото например и да се оптивате да напаснете останалото по него. Крайният резултат, обаче, е доста стабилно закрепване.

Официалната цена на охладителя е EUR 39.90 / USD 39.90.Всички страници от статията:

 1. Noctua NH-L9A-AM4
 2. Noctua NH-L12S
 3. Тестова система
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Гого // 18.11.2017 в 09:18

  Лол, в Idle ако се повишат оборотите на вентилатора, процесора ще замръзне :)

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 18.11.2017 в 21:06

  Писано е на страницата Тестова Система, тия резултати са разлика спрямо стайната температура, а не абсолютната стойност. Т.Е. резултатите в ненатоварен режим отговарят на 27-32 градуса. Добавих утончението и на страницата с резултатите.

 3. 3 Гого // 19.11.2017 в 09:30

  Благодаря! :) Все пак абсолютните стойности са важните, те са тези, които ако са твърде високи деградират по-бързо процесора и респективно е добре, те да се дават като резултати от теста, а разликата да се посочва допълнително. Така резултатите са сравними с тестовете правени в други лаборатории, без да се налага читателите да трябва да пресмятат допълнително.В този ред на мисли, в Анандтеч последно бяха правили тест на новите 750GB Optane SSD DC P4800X устройства и вместо да посочат преки резултати от скорости на четене/запис, както във всички предишни ревюта, бяха постнали някакви графики с резултати на съотношението (Performance VS Transfer Size)които не дават достатъчно детайлна представа за реалната скорост на устройствата. За да изведеш реални резултати примерно за скоростта на работа със системни файлове, или за скорост на четене/запис на голeми файлове, примерно видеофайлове, трябва да си едва ли не IT специалист и да знаеш с какъв размер са системните файлове, каква точност за прочитането е нужна и да пресметнеш съответната скорост в примерно мегабайти за секунда сам, като намериш положението на този вид трансфер, къде е разположен на линията на графиката, която е измерена за дадено устройство. Има в това ревю и други сборни графики, примерно Write troughput&latency, хайде иди се оправи, ако си обикновен човек да разбереш какво точно ти представят. Ето ти линка към ревюто, ти за разлика от мен си по-навътре в материята, кажи ми нещата достатъчно ясно и детайлно ли са направени, че да разбереш резултатите и да ти бъдат от полза, освен да се поведеш от това че линията на едни устройства е по-високо разположена от на други, респективно са по-бързи от тези чиято линия на графиката е по-ниско по вертикала или хоризонтала :D https://www.anandtech.com/show/11930/intel-optane-ssd-dc-p4800x-750gb-handson-review

Коментари: