Безжичен трилентов MU-MIMO Gigabit маршрутизатор TP-Link Archer C5400

Безжичен трилентов MU-MIMO Gigabit маршрутизатор TP-Link Archer C5400

В раздел: Ревюта от на 12.01.2018, 5,990 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Развитието на безжичните комуникации продължава с пълни темпове, като безжичните маршрутизатори не са изключение от тази тенденция. По-важният въпрос обаче е дали си заслужава да се хвърляте в най-новото и най-скъпото решение на пазара, просто защото маркетинг отдела на дадена компания си е свършил прекалено добре работата. Най-новия хит са 802.11ad-базираните мрежови устройства, но за тях ще стане дума някой друг път, защото нашето мнение е, че все още е твърде рано за тях. Вместо това тук ще си говорим за последното поколение безжични маршрутизатори поддържащи стандарта 802.11ac за гигабитова безжична връзка и дали има смисъл от тях.

По-специално ще стане дума за TP-Link Archer C5400, едно устройство, което не е на пазара от скоро, но заради по-високата му цена не е особено популярно и предпочитано решение. Това, на което ще се опитаме да отговорим тук е дали наистина има смисъл от трилентов безжичен AC маршрутизатор като Archer C5400 за домашни нужди или все още дори едно добро AC1900 устройство е напълно достатъчно. Основната идея на това да разполагате с повече отделни радио модули, всеки от които е с независим канал е да може да използвате по-голям брой устройства едновременно, без те да страдат от спад на скоростта на трансфер. Така че с нарастващите нужди и все по-големия брой устройства с безжична връзка у дома изглежда все по-логично да ъпгрейдвате и безжичния маршрутизатор през няколко години, с цел той да продължи да работи бързо и безпроблемно. Друг потенциален плюс от един бърз трилентов например маршрутизатор е ако натоварвате редовно домашната мрежа за стрийминг на музика и видео между различни устройства, освен разбира се за нормалния трансфер на файлове и достъп до интернет услуги. Локалният стрийминг на 4K видео и/или висококачествена музика без компресия, макар и все още не толкова разпространени, могат също да се възползват ефективно от по-бърза безжична мрежа.

Основни параметри на TP-Link Archer C5400:
– Wi-Fi стандарт: 802.11ac
– Wi-Fi скорост: 2167 Mbps на 5 GHz Band1, 2167 Mbps на 5 GHz Band2 + 1000 Mbps на 2.4 GHz
– Антени: 8 външни перманентно закрепени към корпуса антени
– Интерфейс: 4x 10/100/1000Mbps LAN порта, 1x 10/100/1000Mbps WAN порт, 1x USB 3.0 порт + 1x USB 2.0 порт
– Бутони: WPS/Reset бутон, Wireless On/Off бутон, Power On/Off бутон, LED On/Off бутон
– Сигурност: DoS, SPI Firewall, IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter, IP-MAC Binding, Parental Control, 64/128-bit WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK/ WPA2-PSK encryption
– Guest мрежа: 2.4 GHz guest network, 5 GHz guest network 1, 5 GHz guest network 2
– Софтуерни функции: Quality of Service – WMM, Bandwidth Control; WAN Type – Dynamic IP/Static IP/PPPoE/PPTP(Dual Access)/L2TP(Dual Access); Management – Access Control, Local Management, Remote Management; DHCP – Server, Client, DHCP Client List, Address Reservation; Port Forwarding- Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ; Dynamic DNS – DynDns, NO-IP; VPN – Pass-Through, PPTP, L2TP, IPSec; Access Control – Parental Control, Local Management Control, Host List, Access
Schedule, Rule Management; Protocols – IPv4 and IPv6; USB Sharing – Samba(Storage)/FTP Server/Media Server/Printer Server
– Захранване: 12V / 5A
– Размери: 230 X 230 X 43 мм
– Гаранция: 24 месеца
– Цена: ~600 лева

Има няколко интересни и важни особености, които трябва да споменем за Archer C5400. На първо място това, че устройството е базирано на Broadcom мрежова платформа, в основата на която е 1.4 GHz двуядрен процесор плюс три отделни копроцесора, по един за всеки от радио модулите. Това осигурява на безжичния маршрутизатор необходимия ресурс наистина да може да постигне и поддържа високите скорости на трансфер, които ни обещават от TP-Link за този модел.

Сред по-интересните екстри за модела е поддръжката на технологията NitroQAM (1024-QAM) на Broadcom, която позволява повишаване на максималната скорост на трансфер до 25% за всеки от каналите и съответно достигане на скорости до 1000 Mbps за 2.4 GHz и 2167 Mbps за 5 GHz. Тук обаче уловката е в това, че и клиентското устройство трябва да разполага с поддръжка на същата технология, за да може по-високите скорости да бъдат реално достигнати, а това за съжаление все още не е толкова често срещано.

Друга полезна в реални условия е технологията MU-MIMO, която дава възможност за едновременна комуникация с до 4 безжични устройства за разлика от използването на едновременна връзка само с едно при SU-MIMO. Като ползите от тази технология може да са налице дори при наличието на повече от 4 едновременно използващи безжичния маршрутизатор (клиентските устройства също трябва да имат поддръжка на MU-MIMO). На разположение на потребителя е оставена възможност за активирането и деактивирането на технологията посредством уеб интерфейса за управление на устройството за всяка от 5-гигахерцовите мрежи.

Като изключим това, че TP-Link Archer C5400 е трибандов (една 2.4 GHz мрежа и две 5 GHz независими една от друга) и че разполага с 8 антени, то този безжичен маршрутизатор предлага почти стандартен набор от възможности. Става дума за наличието на 1 WAN порт за входяща Интернет връзка, както и на 4 LAN порта (всички 5 са гигабитови). Налични са и два USB порта – един USB 2.0 за свързване на принтер например и превръщането му в мрежов и един USB 3.0 за свързване на устройство за съхранение на данни и лесния им достъп от локалната мрежа. Нещото, което може би би било от полза е увеличаването на LAN портовете, решение, което сме виждали при подобен клас продукти от други производители. Това разбира се не е чак такъв недостатък, защото лесно можете да добавите един мрежов комутатор с 5 или 8 порта например и да постигнете същото нещо. Все пак, предвид високия ценови клас потребителите като че ли очакват да видят и нещо повече допълнително, което да отличава топ моделите спрямо по-евтините решения.

Нещо, което прави силно впечатление при Archer C5400 е интересния дизайн на корпуса, който очевидно е перфориран почти изцяло с цел максимално ефективно охлаждане на електрониката вътре. Нещо, което не е изненада предвид, че устройството е оборудвано с бърз двуядрен мобилен процесор и три радио модула, всеки от които генерира топлина по време на работа, което трябва да бъде отвеждана, за да се поддържа оптимална и безпроблемна работа. От TP-Link са се справили елегантно с проблема, като са предвидили красив и в същото време ефективен от гледна точка на охлаждане дизайн, но все пак може би скоро ще станем свидетели и на безжични мрежови продукти с активно охлаждане.

Ето как изглежда стандартната окомплектовка на TP-Link Archer C5400. Получавате: C5400 безжичен трилентов MU-MIMO Gigabit рутер, захранващ адаптер (60W), Ethernet кабел и кратко ръководство за инсталация. След включване на устройството неговата първоначална инициализация и конфигурация можете да направите както с помощта на мобилното приложение TP-Link Tether, така и по традиционния начин през уеб-базирания интерфейс за управление, нещо, което ще демонстрираме след момент, когато стане дума за софтуера на устройството. Вероятно бихте искали да проверите за наличие на по-нова версия на системния софтуер и да я обновите до последна версия, ако устройството вече не е с нея, преди да пристъпите към неговата конфигурация.Всички страници от статията:

  1. TP-Link Archer C5400 отблизо
  2. Уеб интерфейс за управление
  3. Безжично покритие и скорости на трансфер


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , ,2 коментара

  1. 1 анонимен // 22.01.2018 в 19:38

    Какво е маршрутизатор?

  2. 2 pitanka // 23.01.2018 в 10:14

    с какво нарисувахте графиките от стр.3 и с какво измерихте сигнала ако не е тайна?