NZXT Kraken X62 – върхово представане на „върхова” цена

В раздел: Прегледи, Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 20.07.2018, 10,579 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4С настъпването на летните жеги неизменно почваме да се замисляме за охлаждането на компонентите. А и както се видя от последните ревюта, съвременните процесори са доста горещи дори за охладители от среден клас. Нещо повече – съвременните турботехнологии приемат температурата като един от показателите си, така че е напълно реално може да губите производителност и без процесорът обезателно да е прегрял и влязъл в режим на защита от прегряване (небезизвестния thermal throttling). Сред охлаждащите системи пък все по-популярни стават затворените водни охлаждания (AIO), които през последните години нарастват като размер на радиатора и скорост на помпата. Така че нека разгледаме един от доста популярните модели с 280 мм радиатор – NZXT Kraken X62.

 

Това не е първият охладител на компанията, който тестваме, като Kraken X41 дълго време държи първата позиция в серията тестове на колегата Тодор Богданов. Този път, обаче, „жертва” на охладителя Kraken X62 ще стане новият модел на AMD – Ryzen 7 2700X, който показа необичайно горещ нрав, сред иначе сравнително хладните процесори на компанията.

NZXT Kraken X62

Kraken X62 се базара на платформата на Asetek, като според NZXT радиатора и помпата са били специално проектирани, а вентилаторите са собствен модел на NZXT- Aer P. Радиаторът e с размери 315 x 143 x 30 mm, като предполага използването на 2бр. или 4бр. вентилатори 140 мм, така че трябва да имате и съответното място в кутията си. В комплекта идват два броя Aer P 140 с максимална скорост на въртене от 1800/мин. Дизайнът на помпата е променен, като в съгласие с масовото използване на RGB осветление, в горната й част се намира RGB LED подсветка. Подсветката използва интересният ефект Infinity Mirror, който трябва да призная че макар и да не е твърде ярък, изглежда подобаващо интересно. По същество над и под лентата LED са поставени две полупрозрачни огледала и се вижда ефектът от отражението в тях.

 

 

В “помпено-процесорният” блок се намира и цялата управляваща логика, като освен LED осветлението, може да регулирате и скоростта на помпата, както и оборотите на до 4 свързани към нея вентилатора (данните за оборотите са само от един). Подаването на захранването се извършва през захранващ конектор SATA, а връзката със софтуер става през порт USB . За целта трябва да използвате софтуера на компанията CAM, който ви дава доста настройки – както за визуалната презентация, така и за производителността (дори и възможност за овърклок на компонентите). Ако, обаче, трябва да съм честен, намирам интерфейса на програмата за доста неинтуитивен, въпреки огромните й възможности. Естествено, може да закачите управлението на помпата и вентилаторите към подходящите конектори на дънната платка, което всъщност и практикувах аз за текущото ревю. При всички случаи, обаче, един недостатък е, че ще трябва да се занимавате с куп кабели точно в една от най-натоварените зони на дънната платка – околопроцесорното пространство.

Друг недостатък е, че единствената термопаста в комплекта е нанесената първоначално върху контактната повърхност на процесорния блок. Честно казано, при сравнително високата цена от $159.99 (или от около предполагаеми 265 лв на нашия пазар), очаквах в комплекта да има поне малка тубичка с термопаста за още няколко слагания. Но явно от NZXT очакват да монтирате охладителя веднъж и да не го местите повече.

 

Kraken X62 е на пазара от вече от около 2 години, което предполага, че той се продава от преди появата на Ryzen процесорите. Поради тази причина са налични две SKU – в комплекта на едното липсва скоба за захващане за цокъл AM4 , докато във второто има универсална скоба за AM2/+/AM3/+/FM1/FM2/+/AM4. Възможен е и монтажа на дънни платки за ThreadRipper, като се използва стандартната планка, идваща с процесорите. Естествено, ако случайно попаднете на оригиналната версия (както беше и в моят случай), може да закупите отделно скобата, като предвид факта, че се използва универсалната схема на захващане на Asetek дори може да използвате такава за друг модел охладител, базиран на тази платформа (Corsair, Arctic). От страна на Intel се поддържат всички съвременни цокли, т.е. 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066.

 

Монтажът на охладителя е сравнително лесен, като за платформата AM4 се използва задната планка на дънната платка, а стандартните скоби се заменят с двустранни винтове, за които се закрепя след това и самата помпа. Закрепянето на скобата е доста интересно, като трябва да натиснете горната част на процесорно-помпения блок, докато вкарвате скобата в улеите и след това леко да я завъртите настрани. След като отпуснете, скобата се фиксира стабилно за блока, което улеснява значително инсталацията. Единственият проблем, с който се сблъсках беше, че в тестовата кутия NZXT Source S340 се оказа невъзможно да се монтира радиатора директно на предната част на кутията, тъй като горният му край опираше в блока с копчетата и USB портовете. За това се наложи вентилаторите да се монтират отпред, като това оставаше достатъчно отстъп за последващото монтиране на радиатора. Но пък завиването на винтчетата през люшкащите се вентилатори за радиатора не е най-лесната задача.Всички страници от статията:

 1. NZXT Kraken X62
 2. Тестова система и резултати
 3. Производителност
 4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: ,6 коментара

 1. 1 Billy_BAD_Boy // 20.07.2018 в 21:27

  Благодаря за ревюто. Според теб, колко се губи от така разположените вентилатори, които вкарват топлия въздух в кутията. Специално за процесора ми е интересно тъй като реално вентилаторите не обдухват радиатора, а по-скоро въздухат се всмуква около него. Имам същата кутия и винаги едно от нещата, които са ме спирали за водно е този проблем.

 2. 2 Billy_BAD_Boy // 20.07.2018 в 21:30

  Сори … сгрешил съм. Вентилаторите обдухват радиатора, но въздуха, който вземат е отгоре и отдолу поради наличието на цял преден панел. Въпросът си оставе де :) Има ли загуби в охлаждането на процесора от това разположение на вентилатори/радиатор.

 3. 3 amd_fan // 23.07.2018 в 09:36

  При AMD Ryzen процесорите върши добра работа и не е лоша алтернатива на Top-end въздушен охладител като Noctua NH-D15, поради ред причина – максимална производителност, без сглабяне на custom водно охлаждане, щадящо дънната платка охлаждане (не тежи на PCB-то), по-безопасен пренос на компютъра с монтирано охлаждане.
  За Intel процесори обаче, положението с охлажданията е много неблагодарно, с тъпата им паста и зле охлаждащите се кристали. На един 8700К, все ще са му кофти температурите при максимален клок, без значение дали си с D15 или с X62.

 4. 4 the professor // 26.07.2018 в 11:01

  това е най глупавия монтаж за който съм чел… значи радиатора се монтира в предната част на кутията, че реално всичко вътре да се “топли” от него… гениална инженерна реализация и липса на мисъл, в разрез със законите на термодинамиката… тия от nzxt били гоуеми дизайнери… тя кутията не е подходяща за тоя тип охлаждане и в интерес на истината е тъпо замислена (пак от тъпи дисайнери, а не от инженери)…

 5. 5 victim // 28.07.2018 в 09:31

  Ревюта, статии, видеа – истината е малко по-различна. От 10 продадени 8 такива върнати след няма и година заради дефекти и проблеми.

  От друга страна ако си търсите краткосрочно решение за охлаждане – екстра ще ви е.

 6. 6 Emo_11 // 30.07.2018 в 15:19

  @the professor – При NZXT S340 няма как да се монтира по друг начин. А и мисля, грешиш за монтажа. Ако се монтира във горната част видео картата ще пълни цялата кутия със горещ въздух чиято температура ще е доста по-висока от този на радиатора. В случая си говорим за референтна карта и горен монтаж (ако беше възможен) може би нямаше да е лоша идея, но си нямам на идея колко топлина излъчва платката на Vega64.

Коментари: