Core i3-9100F – има ли все още “живот” в 4-ядрените процесори

Core i3-9100F – има ли все още “живот” в 4-ядрените процесори

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 22.06.2019, 8,530 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Няколко думи за тестовата методика

Типично, тестовете за производителност на процесора в игрите се провеждат с най-бързият графичен адаптер на разположение. Идеята на това е да се елиминира доколкото е възможно значението на видеокартата и да се демонстрира само разликата между процесорите. Ако търсите това, просто се обърнете към по-стария материал с тест на 12 различни процесора, като резултатите на Core i3-8350K ще ви дадат отлична идея къде би следвало да се намира даденият процесор.

Този клас процесори обаче е много малко вероятно да се комплектова с GeForce RTX2080 или Radeon VII, съответно предполагам че повечето читатели предпочитат да видят има ли и доколко има разлика, когато графиката е на нивото на типично очакваната в комбинация с това ценово ниво. Емпиричната зависимост за игровите компютри обикновено е, че процесор на дадена цена е оптимално да се комплектова с графичен адаптер, който между 2 и 3 пъти по-скъп от него. Естествено в крайните зони на пазара нещата се изкривяват, но според мен най-вероятно е Core i3-9100F да бъде комбиниран с графика между 400 и 600 лв. Така че за този тест избрах да използвам XFX Radeon RX590, която би следвало да дава добра идея и какво да очаквате с GeForce GTX1660.

И тъй като в наши дни геймигът далеч не е само в ААА заглавия на най-високи детайли и 60 FPS се считат вече за минимума за нормална игра, а не за оптимума, реших да си поиграя малко повече с настройките на игрите и да подбера такива в които по-възможност графичният адаптер да се доближи до 100 кадъра/сек. Или ако не толкова, поне да се доближи до 60. В добавка онлайн мултиплеър шуутърите бяха тествани на още по-ниски настройки, защото нека да си признаем честно, никой не играе Fortnite, Apex Legends и подобни на максимални настройки. Но тъй като някои игри имат твърди максимални прагове на кадрите (300 FPS за Overwatch и Apex Legends, 200 FPS за Battlefield V), се принудих да използвам междинни настройки, за да се демонстрират по-ясно разликите между процесорите.

След тези обяснения, нека да преминем описанията на тестовете системи и към тестовете.Всички страници от статията:

  1. Intel Core i3-9100F
  2. Няколко думи за тестовата методика
  3. Тестови системи
  4. Тестове в приложения
  5. Резултат в DX12/Vulkan игри
  6. Резултат в DX11 игри
  7. Консумация и температури
  8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.