Ревю на ADATA XPG Spectrix D60G

Ревю на ADATA XPG Spectrix D60G

В раздел: Ревюта от на 17.07.2019, 4,010 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Тестова система и резултати

 

 

Тестова система:
CPU: AMD Ryzen 7 2700
MB: Gigabyte Aorus X470 Gaming WiFi
RAM: 2x8GB ADATA XPG Spectrix D60G DDR4-3000
Disk: 480 GB M.2 ADATA Gammix S11 SSD
VGA: MSI Radeon X470 GamingX Twin Frozr VI
PSU: Antec HCP Platinum 1000
CASE: Antec P380
OC: Windows 10

Преди да разгледаме резултатите на паметта, нека да изясним някои неща. Не на всички платформи, могат да се постигнат еднакви максимални тактови честоти с едни и същи модули памет. Това най-вече се определя от конкретната архитектура и по-специално реализацията на контролера на паметта. Например на всички ни е известно, че платформата на AMD харесва по-стегнатите тайминги, което означава, че контролера на паметта работи доста по-агресивно с нея и следователно не е най-показателната платформа за максималните честотни възможности на оперативната памет. При платформата на Intel доста по-лесно се достигат по-високи тактови честоти на паметта и това е за сметка на по-лежерните тайминги, с които работи контролера и по специално стойността 2T, на параметъра за броя цикли, които са необходими на контролера, за да изпрати команда на паметта. При AMD тази стойност е 1T, което обяснява и по-ниския постижим честотен потенциал. За съжаление не разполагаме с Intel платформа, за да тестваме тези модули на нея и вероятно с такава платформа по-лесно ще се постигнат по-високи честоти.
Тестовите резултати са от синтетичния тест на AIDA64. Стратегията ни беше да видим до каква максимална стабилна честота може да се овърклокне системата, като не се превишава 1.35V. След това се опитахме на стандартния XMP профил да намалим таймингите до възможно най-ниска стабилна стойност.
Вече имахме представа за възможностите на тези чипове на Hynix, тъй като не особено отдавна тествахме друг модел памет на ADATA, който използваше същите.

 

Както се очакваше с XMP профила нямахме никакъв проблем.

 

 

След това опитахме скорост от 3600 MT/s, но не успяхме да получим стабилна работа. При увеличаване на Vdimm до 1.38V, XPG Spectrix D60G се стабилизира, но това противоречи на нашите условия — да не се надвишава 1.35V, още повече, че липсват радиатори на модулите. Така, че максималната стабилна работа, която успяхме да получим беше 3533 MT/s., което е доста добър резултат за маркирана като DDR4-3000 памет.
След това се опитахме да намалим таймингите на XMP1 профила

Максимума, който успяхме да постигнем се вижда на горното изображение. За жалост обаче разликата е много нищожна спрямо стандартния XMP профил, така че този тунинг, при този резултат, е малко безсмислен.Всички страници от статията:

  1. Въведение
  2. Спецификации и конструкция
  3. Тестова система и резултати
  4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: ,Коментарите са забранени.