Компактен лазерен проектор Epson EF-100W

В раздел: Ревюта от на 7.10.2019, 4,700 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Неотдавна от Epson пуснаха в продажба нов и доста интересен продукт в продуктовата си гама от проектори – Epson EF-100W. Става дума за компактен 3LCD проектор с лазерен източник на светлината, който би трябвало да осигурява много дълго и безпроблемно време на експлоатация, отлично качество на образа при всякакви условия и възможност за ползване във разнообразна среда. Разбира се обещанията звучат супер на хартия, но до колко точно устройството успява да ги покрие е нещо, което трябваше да проверим. Моделът EF-100W, който ние тестваме, е версията на продукта в бяло и сребристо (W), има и алтернативен цветови вариант със златисто и черно EF-100B, който е идентичен като параметри и се различава само по външен вид.

На хартия спецификациите на устройството изглеждат много добре, а нашето любопитство беше предизвикано най-вече от използването на лазерен източник на светлина в комбинация с 3LCD технология. Обръщаме внимание на факта, че EF-100W не е с Full HD (или по-висока) резолюция и е със стандартна оптика, която изисква повече разстояние за получаване на екран с по-голям диагонал. Все пак не говорим за голям проектор за домашно кино, а за компактно устройство, което по-скоро е предназначено да бъде разнасяно и ползвано навсякъде с вас. Бихме определили Epson EF-100W като среден клас проектор с универсална функционалност, без значение дали ще се ползва за презентация, за гледане на филми или пък за игри или друга форма на развлечения.


Спецификации на Epson EF-100W:
– Система на проекция: 3LCD Technology, RGB liquid crystal shutter
– LCD панели: 0.59 инча с C2 Fine
– Съотношение: 16:10
– Резолюция: 1280×800 (HD ready)
– Яркост: 2000 лумена (максимум)
– Контраст: 2.500.000:1 (динамичен)
– Възпроизвеждани цветове: до 1.07 милиарда (10-битова обработка)
– Светлинен източник: лазерен
– Съотношение на проекция: 1.04 – 1.40:1
– Цифрово увеличение: 1.35
– Диагонал на поекция: от 30 до 150 инча екран
– Разстояние на проекция (Wide/Tele): 1.34 метра – 1.81 метра (за 60-инчов екран)
– Фокусиране: ръчно
– Вграден високоговорител: 5W
– Интерфейси за връзка: USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, HDMI вход, 3.5мм аудио изход, Bluetooth
– Консумирана електроенергия: 172 W (нормално), 115 W (в еко режим), 0.4 W (в режим очакване)
– Ниво на шум: 29 dB(A) в стандартен режим, 26 dB(A) в икономичен режим
– Отделяна топлина: до 584.8 BTU/час (максимално)
– Размери: 210 x 230 x 92 мм (Width x Depth x Height)
– Тегло: 2.7 килограма
– Гаранция: 5 години или 12000 часа работа
– Цена: 1899 лв.

Има няколко неща, на които искаме да обърнем допълнително внимание по отношение на официалните характеристики. От Epson не споменават точната резолюцията на устройството на продуктовата страница, говори се за HD Ready и 16:10 съотношение, което пределно ясно сочи към 1280×800. Цитираният в спецификациите контраст на образа е 2.5 милиона към 1, впечатляваща цифра на хартия, но е пропуснато ясно да се упомене че става дума за динамичен контраст. Липсва и точна информация за яркостта, която е 2000 лумена максимум и може да се намери като информация ако се поразровите. Очевидно целевата аудиторията на този проектор не е типичния потребител, който се интересува основно от цифрите и е на принципа колкото повече – толкова повече. Все пак ние сме на мнение, че някак си е хубаво поне трите може би най-важни параметъра, които се ползват при сравнение между проектори, да са ясно обозначени в спецификациите – резолюция, яркост и контраст.


В окомплектовката към проектора има компактно и удобно дистанционно управление за навигация в менюто с настройки. Налице са и бързи бутони за достъп до основни функции, които може по-често да ви се наложи да използвате. Единственото, което ни е малко странно в дистанционното управление е разположението на бутона Back отгоре над навигационни блок. По традиция сме свикнали да го търсим в долната част на бутоните за движение, най-малкото навик, придобит с годините при ползване на дистанционните управление на телевизорите където този бутон е разположен отдолу. Разбира се това е по-скоро придобит навик и не е нещо с което не се свиква бързо, просто ни се стори странно защо от Epson са заложили на тази конфигурация. Макар от компанията да имат и други продукти с дистанционни управления с подобно разпределение, не бихме казали че всички техни проектори следват точно този тип разположение.


Като цяло формата и дизайнът на Epson EF-100W са много приятни изчистени, направо имаме почти минималистичен стил. Бялата част от корпуса създава илюзията за кожа, а не за пластмаса, благодарение на специалната текстура. В задната част на корпуса нямаме традиционно разположените конектори за връзка на устройството, вместо това имаме капак със сива текстилна мрежа с гумени крачета, който позволява проектора да се обърне да сочи нагоре и да проектира директно върху тавана без да му пречат кабели отдолу. Това реално е една много приятна екстра, например за бърз и лесен гейминг на тавана ако нямате подходяща стена като размери или цвят, която да използвате за целта. Хубавото е, че нямате нужда от специална стойка или каквото и да е друго, просто обръщате проектора и сте готови.


Единствената страна, която не можете да използвате като основа на проектора или да е близо до стена е дясната. Това е така, защото там са разположени отворите за охлаждането и не е никак добра идея те да бъдат блокирани от препятствия. Освен това там е и захранващият конектор, който е единственият открит конектор в корпуса на устройството. Над него под пластмасово капаче е разположен стандартен 3.5-милиметров стерео жак за свързване на слушалки или външни колони при нужда да не се пречи на околните или за по-добър и силен звук.

Зад капака в задната част на корпуса ще намерите единственият HDMI видео вход на устройството, тук са разположени и USB конекторите, а също така и доста празно пространство на пръв поглед неясно защо. Идеята на това празно място е да може вътре да се постави компактно онлайн видео стрийминг устройство свързано към HDMI порта и захранвано през USB, така че то да се превърне в неразделна част от проектора и да се включва и изключва заедно с него. Този тип устройства и услуги, с които вървят обикновено, все още не са много популярно решение по нашите географски ширини, но това не означава, че неможете да ползвате и стандартно Android-базирано решение и да стриймвате локално съдържание например.


Epson EF-100W разполага само с фокусен пръстен, за допълнително скалиране на образа иам предвидена изцяло цифрова функционалност. Освен фокусния пръстен и бутона за включване на горната част на корпуса ще намерите няколко светлинни индикатора, както и бутони само за корекция на изкривяването на образа и силата на звука. В долната част на корпуса, освен стандартния почти централно разположен отвор за монтаж на стойка, под гумените крачета в задната част на корпуса има скрити още 2 такива. Това дава допълнителна гъвкавост за монтаж на проектора в по нестандартни места и позиции при условие че той е се ползва стационарно разположен за по-дълго време.Всички страници от статията:

 1. Какво представлява Epson EF-100W
 2. Впечатления от използването на проектора
 3. Финални размисли и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 07.10.2019 в 18:38

  1000 евро за HD Ready. Ами по-скоро не. Да резолюцията вероятно би задоволила непретенциозните потребители, но пък и те не биха били склонни на такъв разход, при положение, че на по-ниски, или сходни цени има предложения с по-добри параметри, а предрожение със сходни технически параметри съответно има на осезателно по-ниска цена.

 2. 2 dzwer // 07.10.2019 в 18:40

  Има ли “ghosting” ефект и маже ли картината при динамични сцени на филми/игри?

 3. 3 nichi // 09.10.2019 в 12:30

  Като гледам картината във осветен офис, и като сравнявам с този от работа, то картината е много добра, различава се всичко. Обаче и цената му е много висока.

 4. 4 polyksena // 09.10.2019 в 15:07

  Аз си взех едно китайче iOCHOW iO4 за 420 лири от Амазон преди две години със сходни характеристики като Епсон-а и съм много доволен. Мачовете и филмите от тракерите се гледат отлично, нищо че резолюцията му е 1280х720. Яркоста му е много добра за Led прожектор, само имам малка забележка, че през блутут-а има малко разминаване между звука и картината. За този Епсон, според мен трябва поне резолюцията да му е 1080р иначе попада сред огромна конкуренция от не лоши 720р прожектори на сходи или по ниски цени.

Коментари: