Компактен лазерен проектор Epson EF-100W

Компактен лазерен проектор Epson EF-100W

В раздел: Ревюта от на 7.10.2019, 1,735 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Още с първото пускане на проектора, преди да сте свързали каквото и да е към него като източник, ви посреща кратко визуално ръководство как да процедирате. Хубавото на този образ е, че може да се ползва и за корекция на изображението така, че то да бъде право, независимо от конкретната позиция на устройството преди още да получите друг образ на екрана.


Изглежда стандартно проекторът е в Cinema режим на работа, при който яркостта е едва на 60% от максималните 2000 лумена. Това означава по-добри тъмни тонове, но само при ползване в добре затъмнено помещение, където черното може наистина да е черно, но и не толкова ярки светли тонове. В цветен режим Natural и Bright Cinema, които вече ползват 80% от яркостта, нещата определено изглеждат по-добре. А чак при активиране на режима Dynamic получавате 100% яркост и максималните 2000 лумена от проектора, като този режим определено ни допадна най-много цялостно.


Наличните 10-битовите панели и лазерният източник на светлина определено дават възможност за впечатляващо добър образ и като яркост и като цветове, визуално и изцяло субективно оценено. За потребителите, които по-скоро търсят точно цветово представяне има налични и допълнителни опции за корекция на цветовете, макар и не твърде богати, но пък и този тип потребители надали са в целевата група на този продукт.


Възможността за безжично свързване на външни озвучителни тела посредством Bluetoоth се оказа много лесна и безпроблемна за ползване и най-вече добре работеща. Макар и вграденият 5-ватов високоговорител отзад да се справя доста задоволително, то определено има какво още да се желае откъм звук. Отделянето на озвучаването от корпуса на проектора го разделя и от издаваният от охлаждащата система шум, макар и не твърде силен, и позволява бързо и безпроблемно ползване на безжични говорители с по-добро качество и сила на звука. Това е особено ценно когато разнасяте с вас проектора често и го ползват на различни места, в това число и с блутут слушалки например, а не непременно с говорители. За стационарно ползване вероятно доста по-удачно е ползването на кабелна връзка с външен източник на звук.


Ето как изглежда и ситуацията с образа на проектора при добре затъмнено помещение (отляво) и силно осветено офис помещение (отдясно). И в дата случая проекторът работи на максимална яркост и има и светли и тъмни сцени на образа ползван за сравнение. Тъмната стая е с осветеност около нула лукса (пълна тъмнина), идеални условия за ползване на проектор. В осветеното помещение имаме силно офисно осветление и яркост около 1200 лукса, която по принцип се счита за доста висока и определено далеч от подходяща среда за ползване на проектор. Хубавото е, че проекторът си остава използваем и при високото ниво на яркост, като разбира се ще трябва да направите известен компромис с качеството на образа… но за презентация например няма да е особен проблем дори при подобни условия.

Напомняме, че тук става дума за сравнение между напълно тъмна и доста светла стая. В нормалния случай проекторът ще се ползва в поне частично по-затъмнено помещение с намалена външна светлина и никаква изкуствена, условия при които резултатите, макар и не като съвсем на тъмно, са много добри. Горното изображение има за цел да покаже по-скоро двете крайности – оптимални условия и крайно не оптимални. Тоест определено може да се каже, че проекторът е използваем при доста разнообразни условия.


Използването на лазерен източник на светлина като алтернатива на традиционните “лампи” при проекторите все още не е толкова разпространено, колкото например LED светлинните източници, които обаче не се славят с толкова добро име. Причината за лошото реноме на LED-базираните проектори е огромният наплив от евтини “китайски” продукти с крайно незадоволителни параметри, които създадоха негативни очаквания и към по-сериозните изпълнения на големите компании в бизнеса с проектори. Използването на лазерен светлинен източник все още е доста по-рядко и скъпо “удоволствие” и затова очакванията към съответните продукти са по-високи и добрата новина е, че продукти като Epson EF-100W не разочароват в това отношение.

Основното преимущество на лазерния светлинен източник е неговият реално многократно увеличен живот спрямо традиционна лампа за проектор, макар в последните години и животът на лампите доста да се подобри. При EF-100W имаме до 12000 часа работа на светлинния източник при максимална яркост, а при понижена може да се достигнат и до 20000 часа. Това е много дълго време за експлоатация… близо година и половина при постоянна 24/7 работа на устройството или 16 години при 2 часа на ден всеки ден при 100% яркост. На практика използването на лазерен светлинен източник означава, че надали някога ще ви се наложи да смените проектора заради проблем със светлинния източник или да трябва да мислите за “смяна на лампа” някога в бъдещето. Това разбира се не значи, че не може да възникне някакъв друг технически проблем, затова си имате 5 години гаранция на продукта или до 12 хил. часа на лампата.Всички страници от статията:

 1. Какво представлява Epson EF-100W
 2. Впечатления от използването на проектора
 3. Финални размисли и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 07.10.2019 в 18:38

  1000 евро за HD Ready. Ами по-скоро не. Да резолюцията вероятно би задоволила непретенциозните потребители, но пък и те не биха били склонни на такъв разход, при положение, че на по-ниски, или сходни цени има предложения с по-добри параметри, а предрожение със сходни технически параметри съответно има на осезателно по-ниска цена.

 2. 2 dzwer // 07.10.2019 в 18:40

  Има ли “ghosting” ефект и маже ли картината при динамични сцени на филми/игри?

 3. 3 nichi // 09.10.2019 в 12:30

  Като гледам картината във осветен офис, и като сравнявам с този от работа, то картината е много добра, различава се всичко. Обаче и цената му е много висока.

 4. 4 polyksena // 09.10.2019 в 15:07

  Аз си взех едно китайче iOCHOW iO4 за 420 лири от Амазон преди две години със сходни характеристики като Епсон-а и съм много доволен. Мачовете и филмите от тракерите се гледат отлично, нищо че резолюцията му е 1280х720. Яркоста му е много добра за Led прожектор, само имам малка забележка, че през блутут-а има малко разминаване между звука и картината. За този Епсон, според мен трябва поне резолюцията да му е 1080р иначе попада сред огромна конкуренция от не лоши 720р прожектори на сходи или по ниски цени.

Коментари: