Компактен лазерен проектор Epson EF-100W

Компактен лазерен проектор Epson EF-100W

В раздел: Ревюта от на 7.10.2019, 1,730 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Трябва да споменем още няколко неща на база на нашия кратък тестов опит с EF-100W, преди да преминем към финалното ни заключение. Предвид използването на традиционна оптика от този проектор, за постигането на по-голям диагонал на екрана ще се наложи да отдръпнете устройството на повече разстояние от проекционната повърхност. И докато това обикновено не е съществен проблем когато проектирате на стена или екран, то ако решите да ползвате тавана ще имате физическо ограничение, което няма как да преодолеете. Ако ползвате стая с височина от 2.50 метра и поставите Epson EF-100W директно на пода ще получите екран с диагонал от около метър и 65 сантиметра или еквивалент на 65 инча. Да, това далеч не е 150 инча, колкото е максимумът на устройството, но е напълно достатъчно за да геймите на тавана или да изгледате някой филм. Екран с диагонал от около 55 инча (колкото един нормално голям телевизор в днешно време) може да постигнете на разстояние от едва около 1.90 метра от стената, а ако гоните 150-инчов диагонал, то тогава вероятно ще имате проблем по-скоро с намирането на толкова голяма свободна стена, отколкото достатъчно разстояние от нея за монтиране на проектора.

Един от честите въпроси, когато стане дума за изборна проектор е свързан именно с резолюцията и това дали HD Ready е достатъчно и дали Full HD не е по-добре. Отговорът на този въпрос не е еднозначен и много зависи от това за какво ще се ползва един проектор и в какви условия, но това не важи само за резолюцията, а и за много други параметри на съответното устройство. Ако основната цел е домашно кино гледане на филми с висока резолюция, то тогава Full HD резолюцията е напълно оправдана, а дори напоследък и 4K. Истината е, че в зависимост от съдържанието и нуждите дори 1280х800 (за видео нужди 720p) резолюция може да е напълно достатъчна за повечето потребители, особено при положение че имате читаво скалиране на образ с резолюция 1080p. Е да, но ако виждам пикселите заради по-ниската резолюция? Това означава, че или сте по-близо от необходимото или че имате много по-добро зрение от нормалните хора с добро зрение на вашата възраст, като и двете неща се оправят лесно… отдалечете се малко от екрана или му смалете диагонала. Ако нямате съдържание, което ефективно да се възползва от по-високата резолюция, то нуждата от нея става съмнителна. Затова добре си помислете какво точно ще правите с проектора и на база на това преценете какво точно ви е необходимо не само като резолюция, но и по отношение на други възможности и екстри… и разбира се не на последно място дали съответните изисквания ще се вместят в бюджета ви.

Разбира се, ако устройството беше оборудвано със short-throw оптика би могло да осигури по-голям диагонал от по-малко разстояние и съответно с по-висока яркост, но това допълнително би повишило цената. Тогава пък потребителите биха поискали и по-висока разделителна способност като например Full HD – още един скок в цената и допълнителни трудности свързани с оставането на компактен размер на устройството. Да, факт е, че има алтернативни проектори с Full HD резолюция, но с традиционните лампи, на цената на този модел на Epson, който използва лазерен светлинен източник. Никой не ви кара непременно да заложите на лазер вместо лампа. Новите технологии със своите предимства идват и с по-висока цена, поне първоначално и ако искате да се възползвате от тях нямате много избор, освен да платите допълнително за това.

Предвид, че се използва лазерен светлинен източник е интересно да отбележим, че устройства със съизмерими параметри нямат в пъти по-висока консумация на ток и съответно не са кой знае колко по-шумни на ниво охлаждане. Разликата е от порядъка на до около 30-40% в полза на лазерния проектор и до около 2-3 пъти по-дълъг живот на светлинния източник (в нормален режим на работа, при еко режим може да има по-големи разлики). Факт е, че вече има лампи за проектори, които достигат до рейтинг от порядъка на 6000 в нормален режим и 10000 часа в еко режим, макар повечето да са по-скоро около 3 на 6 хиляди часа или 1/4 от тези на лазерния източник. Напомняме обаче, че тук става дума за рейтинг за живота на лампите, а не за гаранция на проекторите или самите лампи. В повечето случаи ламповите проектори са с 2 или 3 години гаранция (не с 5 като Epson EF-100W), а лампите най-често са с гаранция година или 1000 часа, след което при проблем трябва да се оправяте сами. Тук е мястото на вметнем, че не е невъзможно в официален канал за сервиз/резервни части да няма наличност на оригинална лампа за смяна, което изисква намирането най-често на неоригинална алтернатива и то за проектори, които са наскоро излезли от гаранция… случвало ни се е. Но стига толкова на тема лампи, преди LED/лазерните светлинни източници просто нямахме избор, сега вече имаме и той идва не само с удължен живот и надеждност, но и с други предимства, които помагат за цялостен по-добър резултат.


Заключение

Използването на 3LCD технология в комбинацията с LED/лазерен светлинен източник като алтернатива на DLP-базираните решения има своите преимущества, но и недостатъци, особено когато става дума за по-компактно решение, в което трябва да съберете три различни течнокристални панела. От Epson обаче са успели да се справят завидно добре с EF-100W и да доставят на потребителите едно добре изглеждащо, компактно и многофункционално решение, с което да не се налага да се съобразявате, а вместо това то да може бързо и лесно да се пусне и да работи навсякъде, по всяко време и в почти всякакви условия. При това не просто да работи, а да осигурява качествена образ върху екран с голям диагонал. Да, резолюцията не е Full HD, оптиката не е Short Throw, не е 3D, нямате огромен набор от разнообразни конектори и разни друг екстри, но това, което имате е повече от достатъчно добро и не на последно място е по-достъпно ценово. Ако си търсите лазерен проектор за домашно кино от висок клас, то определено Epson EF-100W надали ще попадне в полезрението ви, има далеч по-добри решения на съответната доста по-висока цена. Но ако си търсите елегантен и изчистен, компактен многофункционален проектор, който да се ползва лесно и да работи добре, без да се налага да го мислите много-много, то определено не трябва да пропускате да погледнете това ново предложение на Epson.Всички страници от статията:

 1. Какво представлява Epson EF-100W
 2. Впечатления от използването на проектора
 3. Финални размисли и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 07.10.2019 в 18:38

  1000 евро за HD Ready. Ами по-скоро не. Да резолюцията вероятно би задоволила непретенциозните потребители, но пък и те не биха били склонни на такъв разход, при положение, че на по-ниски, или сходни цени има предложения с по-добри параметри, а предрожение със сходни технически параметри съответно има на осезателно по-ниска цена.

 2. 2 dzwer // 07.10.2019 в 18:40

  Има ли “ghosting” ефект и маже ли картината при динамични сцени на филми/игри?

 3. 3 nichi // 09.10.2019 в 12:30

  Като гледам картината във осветен офис, и като сравнявам с този от работа, то картината е много добра, различава се всичко. Обаче и цената му е много висока.

 4. 4 polyksena // 09.10.2019 в 15:07

  Аз си взех едно китайче iOCHOW iO4 за 420 лири от Амазон преди две години със сходни характеристики като Епсон-а и съм много доволен. Мачовете и филмите от тракерите се гледат отлично, нищо че резолюцията му е 1280х720. Яркоста му е много добра за Led прожектор, само имам малка забележка, че през блутут-а има малко разминаване между звука и картината. За този Епсон, според мен трябва поне резолюцията да му е 1080р иначе попада сред огромна конкуренция от не лоши 720р прожектори на сходи или по ниски цени.

Коментари: