Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

В раздел: Ревюта, Статии от на 30.03.2011, 19,792 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Примерна система
Тъй като ми е най-лесно, ще използвам последната версия на компютърната система Aquila, която изначално управлявам с Heatmaster. В сегашния и вид управлението е свързано в общо 3 Loop-а и два независими мониторинга – един с ръчен контрол над основната ми водна помпа и втори, който само отчита температура та на самите помпи.

Водно охлаждане на системата в реда на свързване, сензори и имена на компонентите в интерфейса (задават се на ръка, т.е. може да ги кръстите както искате):

 1. Помпа Laing DDC 1Plus (Pump1 със сензор за температура на помпата Tpump)
 2. 480 мм радиатор XSPC RX480 (четири вентилатора по 120 мм, свързани с YІкабел към един 3-пинов конектор – 4×120 в интерфейса за управление)
 3. Термодатчик на CPU входа (Tin)
 4. CPU блок EK Supreme HF (със сензор за температура на процесора Tcpu)
 5. Воден блок на дънната платка
 6. Два блока за видеокарти GTX480
 7. Сензор на изхода на водното охлаждане (Tout)
 8. 280 мм радиатор Phobya G-Changer (два 140 мм вентилатора, свързани с Y-кабел в един 3-пинов конектор – 2х140 в интерфейса за управление)
 9. Втора помпа Laing DDC 1Plus (Pump2)
 10. Радиатор XSPC RS360 (близо до него е датчик за температура на въздуха в кутията Tcase)

Основният интерфейс се състои от 3 основни полета – мониторинг, библиотека със сензори и управление (Control Loops). Библиотеката е разделена условно с картинки – Вентилатори/Помпи, Термодатчици, Flow meter, релета, звукови аларми.

Ако вземете горния пример, за да регулирате оборотите на 140мм (2×140) вентилаторите на долния радиатор спрямо температурата на изхода на водното охлаждане (Tout), трябва да ги “провлачите” от библиотеката в една от клетките Control Loop в дъното на интерфейса. Това става, като с мишката провлачите знака за вентилатор/помпа от беиблиотеката в полето (в моя случай това е клетката №3), след коетоизберете конектора от менюто (първоначално ще трябва да се ориентирате по номера на конектора (спрямо разположението върху платката), като броите Flow-meter конектора за първи.

След като пуснете в клетката един сензор и един от конекторите за вентилатор (да речем в моя случай Tout и 2×140, тъй като искам да контролирам оборотите на вентилаторите върху радиатора спрямо температурата на водата на изхода), може да видите трите изгледа на клетката (трите бутона горе в ъгъла на всяка Control Loop клетка):

 • Стандартен изглед – показва елементите на кръга като иконки с имена
 • Графичен лог на температури и обороти
 • Интерфейс за настройка
 • От тях, естествено, най-важен е последният изглед, в който имате директен контрол над кръга.След като изберете този изглед, ще видите в горната му част няколко иконки:
 • Пояс – общи параметри на кръга
 • Термометър – настройка на температурите
 • Вентилатор (в случай, че сте указали, че контролирате помпа, ще е помпичка) – настройка на оборотите
 • Аларма – оттук контролирате дали звуковата аларма да се включва, ако е достигнато второ ниво на алармата.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Примерна система, интерфейс на софтуера
 3. Параметри на контролния кръг
 4. Настройки на температурите
 5. Управление на вентилатори/помпи
 6. Мониторинг, съвети


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,9 коментара

 1. 1 I.nfraR.ed // 30.03.2011 в 17:39

  Дано не е писано, а аз да съм го пропуснал. Възможно ли е да се изключат всичките кръгове едновременно и да се премине в ръчен режим или трябва да им се махнат чавките на всички една по една? По-скоро има ли нещо като “manual, all 100%”?

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 30.03.2011 в 19:37

  Няма такава опция, или поне аз не се сещам как може да стане лесно.

 3. 3 fmax // 31.03.2011 в 08:26

  Всъщност може и да се направи нещо като all 100% само ако се ползва един термо сензор за всичките вентилатори, тогава просто му биеш желана температура 20 градуса и перките излитат.

 4. 4 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 12:15

  Да, ако се сложат всички вентилатори и помпи в един допълнителен кръг, който да има нереално ниска желана температура на водата и който обикновено да стои изключен. При включването му (чавката “enable”) ще вземе ли превес над другите?

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 31.03.2011 в 14:02

  Не съм сигурен, че и това е възможно, в момента, в който сложиш дадена група в лууп, не можеш да я ползваш пак – то и няма логика да имаш повече от един кръг за даден сензор.

  Иначе какъв е смисъла да го има това? То при проблем с вентилатори, сензор или помпа така или иначе се включва аларма (първото ниво), което набичва всичко на max.

 6. 6 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 14:48

  Aми идеята е да има подобно нещо ако искаш да пуснеш Cinebench, например. Ясно е, че оборотите ще се повишат, но е полезно само ако честотата е стабилна. Отделно, че ако не тестваш на стайна, а групите логично са сметнати спрямо температурата в стаята, то може изобщо да не си повишат оборотите. Не пречи да се изключат всички групи една по една, просто ми беше интересно дали има възможност за “1-click solution”.

 7. 7 Alcek // 01.04.2011 в 14:18

  Първо – благодаря! (Аз бях един от ревящите че не се оправят с Хийтмастъра)
  …И няколко въпроса :
  За DDC помпата на колко последно трябва да е pulse pre rotation,защото сега ми държи помпата на 1800 об. и отдолу ми показва ,че това е 100% мощност! Няма как дори и ръчно да я усиля,понеже това става точно от RPM ,а то си стои на 100! Цъкам restart microcontroler ,но не се нулира!?!

  Къде препоръчваш да се разположат темп. Датчици за най-близка до реалната темп. На процесор и видеокарти? Как компенсираш разминаването в градусите между …real temp или coretemp( примерно)и датчика залепен на(под,около) процесора?

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 01.04.2011 в 14:26

  Трябва да е 2, Measure interval 3, Pump Connected, Comes with Taho. Реално при теб почти сигурно си е ок като обороти, просто ги показва грешно.
  Датчиците – аз вярвам на двата, които контактуват с водата, но имай предвид, че са малко инертни. Откакто върнах задната перка да вкарва въздух (съответно духа в датчика над процесорния блок), температурата реагира и на спадовете достатъчно бързо.

  Обикновен датчик съм сложил между блока и процесора (съвсем леко подпъхнат, и то след акто си стегнеш блокчето, даже може да му резнеш фолиото така, че съвсем малко от него да стърчи пред резисторчето вътре).

  Разликата е огромна между датчика на капачката и CoreTemp, говоря за 30-40 градуса!

  Ей тук има и тестове:
  http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2721319&postcount=5389

 9. 9 Alcek // 01.04.2011 в 14:37

  Благодаря! Довечера ще тествам. :)