Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

В раздел: Ревюта, Статии от на 30.03.2011, 19,829 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Параметри на контролния кръг

При натискане върху “пояса”, ще може да настроите параметрите на кръга:

Active – указва дали този контролен кръг е включен – най-добре го използвайте след като настроите всички параметри, за да не активирате алармата случайно. Ако кръгът не е активен, всички вентилатори ще работят в “manual” режим (задава се в полето Actual PWM за настройка на вентилаторите)


Activate alarm buzzer
– указва дали да се включва звукова аларма при наличие на условия за второ ниво аларма


Follow up time
– времето, след което вентилаторите се връщат в стандартен режим след изключване на контролния кръг или при спад на температурата под номиналната стойност. Не съм експериментирал със стойността, стои си на 1


Proportional value
– така нареченият P control. Скоростта на вентилатора варира пропорционално на температурните промени. Ако P-value е =1, скоростта на вентилатора се “разпъва” върху 80 градуса – иначе казано вентилаторът се включва при номинална температура (например 20 градуса, задава се в полето Ideal Temperature за настройка на температурите) и постига максимална скорост при 100 градуса. P-value = 0 деактивира този вид контрол над оборотите.

Горещо препоръчвам да използвате този метод за контрол над оборотите на вентилатора в комбинация с други или като основен, тъй като регулира скоростта относително плавно в зададения за вентилаторите диапазон. При включване на първо ниво аларма, вентилаторите ще заработят на 100% скорост.

За да изчислите P-value, използвайте следната формула:

P-value=80°C / (Tmax-Tnom), където:

 • Tmax – температурата по Целзий, при която вентилаторите трябва да достигнат максималната си скорост (задава се в полето Maximum PWM в полето за настройка на вентилаторите в кръга)
 • Tnom – идеална температура (Ideal Temperature в полето за контрол над температурите, иконката темометър в секцията на съответния кръг)

В моя случай стандартната температура на водата в idle е около 30 градуса. За идеална температура обаче приемам 39-40 градуса, тъй като водата загрява до толкова при по-дълга работа под товар. Температурата на водата, при която искам вентилаторите да развъртат на максималните зададени от мен обороти е 42 градуса. Съответно формулата изглежда така:

P-value=80/(42-38), или стойност около 20


Integral value
– I-value представлява контрол над скоростта на вентилаторите в зависимост от времето, през което температурата е над номиналната. С други думи – колкото по-дълго температурата е над номиналната (Ideal Temperature в менюто “Температури”), толкова по-бързо ще се върти вентилатора. I-value = 0 деактивира Integral контрола над оборотите. При стандартната настройка “1.0” максималната скорост на вентилаторите се достига 10 минути при повече от 1 градус над номиналната температура. При достигане на температура 1 или повече градуса по-малко от номиналната, вентилаторите се изключват след 10 минути.

I-value е начин да управлявате вентилаторите в “бавни” кръгове – ръководството дава пример с твърди дискове, но определено бих добавил системи с водно охлаждане с повече от един радиатор (т.е. по-инертна система) или два кръга – този за процесора рядко успява да повиши температурата на водата бързо, съответно може да се ползва P-контрол, докато този за видеокартите обикновено има доста по-скоростно покачване на температурите, за сметка на което през останалото време има почти постоянно топлоотделяне. В този случай може да се приложи I-контрол, като стойността се изчислява с формулата:

I-value=600/(T*dT), където:

 • dT – разликата в градуси спрямо номиналната температура, при която искате да се активира контролът
 • Tmax – времето, за което искате вентилаторът да премине през обхвата между Minimum PWM и MaximumPWM, зададени в полето за контрол над вентилаторите в кръга

За пример – I-value при делта (dT) 1 градус над номиналната температура и време за развъртане от минимални до максимални обороти 10 секунди изглежда така:

I-value=600/(1*10), или стойност 60.

При това положение обаче имайте предвид и параметъра Starting Treshold PWM при тестове на контролера, ако минималната ви скорост на вентилаторите е = 0 (т.е. изключвате ги), тъй като при стартиране ще се развъртят съобразно този параметър, след което ще започнат да работят в зададения от Min/MaxPWM обхват.

Съвсем отделно от написаното в ръководството на Alphacool Heatmaster, съветът ми е да решите да използвате I или P контрол в зависимост от системата си. P-контролът дава възможност за работа в много тесни температурни граници на покачването на температурата, но е обвързан преди всичко с температурата, която искате да поддържате. I-value пък по-скоро е предназначен да контролира вентилаторите при достигане на някакъв праг и да се опитва да поддържа температурата под него. Разликата е много тънка и съвсем спокойно може да минете и с кой да е от двата варианта.


Differential value
– този параметър (D-контрол) отразява промяна в скоростта на вентилатора според разликата в отчетените температури – подходящ контрол за процесори или въобще – охлаждане, където температурните промени са резки (във водните охлаждания това се случва рядко, дори при термо датчик, поставен до капачката на процесора). Колкото по-голяма е температурната разлика за периода на измерване, толкова повече се ускорява термометъра. При комбиниране с I-value действа като акселератор на процеса на достигане на максимални обороти при по-резки промени в температурата. D-value=0 деактивира този вид контрол (по мое мнение го оставете на 1, ако ползвате I/P контроли, за съжаление няма как да еспериментирам с него, тъй като всички температури в системата ми са много инертни).

D-контролът може да се ползва със следващия параметър за контрол без връзка с предишните видове контроли.


Amplification factor
– този параметър е един вид “усилвател” на температурните разлики. Ако използвате стойност 1, няма да се случи нищо, докато при стойност над или под 1, температурната разлика, която използва контролният кръг, ще се усили или намали – например разлика 0.2 градуса ще бъде умножена по Amplification factor-а, което ще доведе до по-бързо активиране на контролите при по-малка температурна разлика. Така може да принудите D-контролът от предишната точка да ускорява вентилаторите по-бързо.


Dead time
– наистина ми е трудно да възприема и обясня този параметър. В ръководството описанието е способно да накара човек да прекара деня си, блъскайки глава над английския превод. Доколкото съм схванал (ефектът е труден за улавяне, така или иначе), това е процентът, с който се намалява времето за връщане на вентилаторите на минималните зададени обороти при работа с I-control. При всички положения, не съм забелязал негативен ефект от това, че стои на стойност 50 :)

Name – име на този контролен кръг, може да го кръстите както искатеВсички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Примерна система, интерфейс на софтуера
 3. Параметри на контролния кръг
 4. Настройки на температурите
 5. Управление на вентилатори/помпи
 6. Мониторинг, съвети


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,9 коментара

 1. 1 I.nfraR.ed // 30.03.2011 в 17:39

  Дано не е писано, а аз да съм го пропуснал. Възможно ли е да се изключат всичките кръгове едновременно и да се премине в ръчен режим или трябва да им се махнат чавките на всички една по една? По-скоро има ли нещо като “manual, all 100%”?

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 30.03.2011 в 19:37

  Няма такава опция, или поне аз не се сещам как може да стане лесно.

 3. 3 fmax // 31.03.2011 в 08:26

  Всъщност може и да се направи нещо като all 100% само ако се ползва един термо сензор за всичките вентилатори, тогава просто му биеш желана температура 20 градуса и перките излитат.

 4. 4 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 12:15

  Да, ако се сложат всички вентилатори и помпи в един допълнителен кръг, който да има нереално ниска желана температура на водата и който обикновено да стои изключен. При включването му (чавката “enable”) ще вземе ли превес над другите?

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 31.03.2011 в 14:02

  Не съм сигурен, че и това е възможно, в момента, в който сложиш дадена група в лууп, не можеш да я ползваш пак – то и няма логика да имаш повече от един кръг за даден сензор.

  Иначе какъв е смисъла да го има това? То при проблем с вентилатори, сензор или помпа така или иначе се включва аларма (първото ниво), което набичва всичко на max.

 6. 6 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 14:48

  Aми идеята е да има подобно нещо ако искаш да пуснеш Cinebench, например. Ясно е, че оборотите ще се повишат, но е полезно само ако честотата е стабилна. Отделно, че ако не тестваш на стайна, а групите логично са сметнати спрямо температурата в стаята, то може изобщо да не си повишат оборотите. Не пречи да се изключат всички групи една по една, просто ми беше интересно дали има възможност за “1-click solution”.

 7. 7 Alcek // 01.04.2011 в 14:18

  Първо – благодаря! (Аз бях един от ревящите че не се оправят с Хийтмастъра)
  …И няколко въпроса :
  За DDC помпата на колко последно трябва да е pulse pre rotation,защото сега ми държи помпата на 1800 об. и отдолу ми показва ,че това е 100% мощност! Няма как дори и ръчно да я усиля,понеже това става точно от RPM ,а то си стои на 100! Цъкам restart microcontroler ,но не се нулира!?!

  Къде препоръчваш да се разположат темп. Датчици за най-близка до реалната темп. На процесор и видеокарти? Как компенсираш разминаването в градусите между …real temp или coretemp( примерно)и датчика залепен на(под,около) процесора?

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 01.04.2011 в 14:26

  Трябва да е 2, Measure interval 3, Pump Connected, Comes with Taho. Реално при теб почти сигурно си е ок като обороти, просто ги показва грешно.
  Датчиците – аз вярвам на двата, които контактуват с водата, но имай предвид, че са малко инертни. Откакто върнах задната перка да вкарва въздух (съответно духа в датчика над процесорния блок), температурата реагира и на спадовете достатъчно бързо.

  Обикновен датчик съм сложил между блока и процесора (съвсем леко подпъхнат, и то след акто си стегнеш блокчето, даже може да му резнеш фолиото така, че съвсем малко от него да стърчи пред резисторчето вътре).

  Разликата е огромна между датчика на капачката и CoreTemp, говоря за 30-40 градуса!

  Ей тук има и тестове:
  http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2721319&postcount=5389

 9. 9 Alcek // 01.04.2011 в 14:37

  Благодаря! Довечера ще тествам. :)