Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

Alphacool Heatmaster – почти ревю, повече ръководство…

В раздел: Ревюта, Статии от на 30.03.2011, 19,847 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Управление на вентилаторите

В полето, което се избира с иконката за помпа или вентилатор, може да настроивате и наблюдавате следните параметри:

RPM – настоящите обороти на свързания вентилатор/помпа (или повече вентилатори, свързани през разклонител, като се отчитат само оборотите на един от тях)

Achieved RPM – максималните постигнати обороти, т.е. пиковата стойност

Actual PWM – моментите обороти в проценти (90-100 не носи никаква разлика), ако кръгът е изключен, това е стойността, която може да промените за промяна на оборотите

Maximum PWM – максималните обороти в проценти, които да достигат вентилаторите/помпите в кръга при включване на някакъв вид контрол

Unadjusted value PWM – при липса на контрол или стартиране на системата, това са оборотите в проценти, в които ще въртят включените помпа/вентилатори

Starting treshold PWM – стартовите обороти на вентилатора/помпата, използва се в случай, че вентилаторът не може да стартира при твърде занижени обороти и изисква краткотрайно подаване на по-високо напрежение при стартиране. В проценти.

Lowest treshold PWM – най-ниските обороти, при които вентилаторът/помпата могат да въртят (след това трябва да не тръгват от спряло положение). В проценти.

Minimum PWM – минималните обороти в проценти, на които ще работят свързаните вентилатор(и)/помпа при включване на контролния кръг

Останалите параметри са напълно разбираеми, няма смисъл да ги обяснявам. Обърнете внимание на чавката за “Pump connected”, с която указвате, че контролирате помпа, а не вентилатори. Възможно е да се наложи да промените стойността Pulse per rotation, ако оборотите в първото поле се различават от реалните (не е лошо да проверите колко трябва да са стандартно оборотите на помпата или вентилатора, така ще имате някакъв ориентир – на мен ми се наложи да променя стойността за помпите, иначе показваше буквално два пъти по-малко обороти).Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Примерна система, интерфейс на софтуера
 3. Параметри на контролния кръг
 4. Настройки на температурите
 5. Управление на вентилатори/помпи
 6. Мониторинг, съвети


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,9 коментара

 1. 1 I.nfraR.ed // 30.03.2011 в 17:39

  Дано не е писано, а аз да съм го пропуснал. Възможно ли е да се изключат всичките кръгове едновременно и да се премине в ръчен режим или трябва да им се махнат чавките на всички една по една? По-скоро има ли нещо като “manual, all 100%”?

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 30.03.2011 в 19:37

  Няма такава опция, или поне аз не се сещам как може да стане лесно.

 3. 3 fmax // 31.03.2011 в 08:26

  Всъщност може и да се направи нещо като all 100% само ако се ползва един термо сензор за всичките вентилатори, тогава просто му биеш желана температура 20 градуса и перките излитат.

 4. 4 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 12:15

  Да, ако се сложат всички вентилатори и помпи в един допълнителен кръг, който да има нереално ниска желана температура на водата и който обикновено да стои изключен. При включването му (чавката “enable”) ще вземе ли превес над другите?

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 31.03.2011 в 14:02

  Не съм сигурен, че и това е възможно, в момента, в който сложиш дадена група в лууп, не можеш да я ползваш пак – то и няма логика да имаш повече от един кръг за даден сензор.

  Иначе какъв е смисъла да го има това? То при проблем с вентилатори, сензор или помпа така или иначе се включва аларма (първото ниво), което набичва всичко на max.

 6. 6 I.nfraR.ed // 31.03.2011 в 14:48

  Aми идеята е да има подобно нещо ако искаш да пуснеш Cinebench, например. Ясно е, че оборотите ще се повишат, но е полезно само ако честотата е стабилна. Отделно, че ако не тестваш на стайна, а групите логично са сметнати спрямо температурата в стаята, то може изобщо да не си повишат оборотите. Не пречи да се изключат всички групи една по една, просто ми беше интересно дали има възможност за “1-click solution”.

 7. 7 Alcek // 01.04.2011 в 14:18

  Първо – благодаря! (Аз бях един от ревящите че не се оправят с Хийтмастъра)
  …И няколко въпроса :
  За DDC помпата на колко последно трябва да е pulse pre rotation,защото сега ми държи помпата на 1800 об. и отдолу ми показва ,че това е 100% мощност! Няма как дори и ръчно да я усиля,понеже това става точно от RPM ,а то си стои на 100! Цъкам restart microcontroler ,но не се нулира!?!

  Къде препоръчваш да се разположат темп. Датчици за най-близка до реалната темп. На процесор и видеокарти? Как компенсираш разминаването в градусите между …real temp или coretemp( примерно)и датчика залепен на(под,около) процесора?

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 01.04.2011 в 14:26

  Трябва да е 2, Measure interval 3, Pump Connected, Comes with Taho. Реално при теб почти сигурно си е ок като обороти, просто ги показва грешно.
  Датчиците – аз вярвам на двата, които контактуват с водата, но имай предвид, че са малко инертни. Откакто върнах задната перка да вкарва въздух (съответно духа в датчика над процесорния блок), температурата реагира и на спадовете достатъчно бързо.

  Обикновен датчик съм сложил между блока и процесора (съвсем леко подпъхнат, и то след акто си стегнеш блокчето, даже може да му резнеш фолиото така, че съвсем малко от него да стърчи пред резисторчето вътре).

  Разликата е огромна между датчика на капачката и CoreTemp, говоря за 30-40 градуса!

  Ей тук има и тестове:
  http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2721319&postcount=5389

 9. 9 Alcek // 01.04.2011 в 14:37

  Благодаря! Довечера ще тествам. :)