Fractal Design Arc Midi

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 17.08.2012, 20,990 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


 В продуктовата си линия компютърни кутии компанията Fractal Design има два модела, притежаващи Arc в името си – Arc Midi и Arc Mini. Макар и с по-компактни размери, Arc Mini предлага достатъчно простор за поставянето на една съвременна компютърна система с по-сериозни възможности. За съжаление в нея не можете да поместите екстри като водни радиатори, или пък да изградите мулти-графична подсистема. За тази цел ще трябва да погледнете към Arc Midi Tower – обектът на този материал.

Предният панел на кутията е изработен от пластмаса, но погледнато от няколко метра създава впечатление за много приятно алуминиево покритие. Същото се отнася и за горния капак на Arc Midi, който обаче почти изцяло е покрит с прахозащитен материал и мрежа тип “медна пита”. Това ще спомогне за доста по-ограниченото навлизане на прах в кутията, макар че ще трябва да го чистите достатъчно редовно, че да не си личи къде са вентилаторите (ако нещо такова ви притеснява). и да не им се влошава допълнително въздушното съпротивление от натрупаната прах.

Самият преден панел в голяма степен повтаря това, което казахме за горния капак, но с малки изключения. Изключение са двата слота 5.25″ за съвместими устройства, като въпреки кутията тип Midi, от Fractal Design са предвидили много по-голямата употреба на 3.5″ устройства за сметка на 5.25″. Заради това 3/4 от предния капак представлява отново прахозащитен материал с “медна пита” върху себе си. Зад тях обаче имаме поредната положителна черта на тази кутия – място за два 140мм вентилатора, като един се предлага стандартно към окомплектовката. Така общо осемте 3.5″ SSD/HDD, които може да сложите на съответните места ще получат адекватно охлаждане, а да не забравяме и приличното количество въздух, което ще влиза чрез тези два вентилатора. Но за охлаждащите възможности ще стане дума след малко.

Задната част на кутията изглежда доста очаквано, но наред с това и доста съвременно – позиция за “долно” разположено захранване, седем разширителни слота, един отвор за 120мм вентилатор и два отвора за маркучи за водно охлаждане (или каквото друго ви хрумне и е с възможност да премине от там). Нарочно пропуснах “осмия” разширителен слот, защото той е не само вертикално разположен, но е и с по-различно предназначение.

Там от Fractal са предвидили да поставите приложеният към окомплектовката контролер на оборотите на вентилаторите (до три броя) в кутията. Както се вижда и от снимката, 140мм перка на задния панел на кутията също е наличен стандартно със самата Arc Midi. Колкото до самият контролер за вентилатори, неговото използване може да доведе до доста “разхвърляни” кабели на вентилаторите и ако вашата дънна платка разполага с адекватен контрол на оборотите на перките, по-добре е да използвате нейните възможности.

От дясната страна кутията не изглежда нещо по-особено от голяма част от останалите кутии – един голям страничен капак и нищо повече. От лявата (основната) страна можем да кажем почти същото, с изключене на отворите за вентилация, където има позиция за поставяне на 140мм/180мм вентилатор. В известен смисъл наличието на перка на това място може да повиши ефективността на охлаждащите способности на Arc Midi, но ако решите да не слагате такава там, общата визия на Arc Midi страда заради това “петно” на страничния си капак.

Стигнахме и до вътрешността на кутията. Тук добре се виждат общо осемте слота 3.5″ за SSD/HDD, като горната “четворка” позволява завъртане на 90 градуса. При 5.25″ устройства захващането става “по старата школа” – нямате никакви “безвинтови” методи и техники, а просто четири стабилни и сигурни винта за захващане. При 3.5″ обаче е предвидено не само по-интелигентно захващане, но и условия за намаляване на вибрациите при работа с HDD – специални гумени тампони, които са разположени в четирите ъгъла на бялата 3.5″ шейна.

Закрепването на HDD или SSD става по различен начин, но наличието на гумените тампони общо взето премахва вибрациите създадени от HDD, както и добавя още повече издръжливост на SSD-тата. Ако прецените, че нямате нужда от повече от четири слота за HDD/SSD, то тогава можете да махнете втората “клетка” и да освободите малко място в кутията:

По този начин също така ще спомогнете и за по-добрият въздушен поток в кутията, като изчиствате препятствието пред основния входен 140мм вентилатор. Премахването на втората клетка може и да се наложи ако имате желание да поставите доста голям графичен ускорител на някой от първите слотове PCIe x16 – например двучиповите Radeon HD6990 (HD7990 все още не се е появила на IT пазара) или GTX690.

Както вече стана дума, захранването е с разположение “долу” на кутията, като стандартно се поддържат до 170мм PSU-та (размер по дължина). Ако решите да жертвате долния отвор за вентилатор (120мм или 140мм), тогава дължината на захранването може да достигне до 270мм. Наличието на вентилатор на дъното на кутията може да спомогне за по-добрата вентилация в кутията, като дори там от Fractal Design са предвидили защита от замърсяване:

Този “прахоуловител” за разлика от прахозащитниците на другите позиции подлежи на много по-лесно почистване чрез възможността за откачане от дъното на кутията. Той обаче предлага доста финно филтриране и съответно ще се замърсява най-лесно. Това ще изисква по-честото му почистване, защото захранването ще разчита само на него за входящия в PSU-то въздух.

Не можем да пропуснем и няколкото думи относно т.нар. “кейбъл мениджмънт” (cable management) – от Fractal са предвидили няколко доста удобни отвори с гумена изолация, през които да прекарате всички кабели от захранването и “дисковите” устройства в долната HDD/SSD клетка към страничния панел на кутията и от там да ги приведете към съответните им позиции.

Що се отнася до “допълнителните мултимедийни възможности” на кутията и копчетата за управление, те са разположени на доста удобно и същевременно дискретно място:

Бутоните за PowerON и Reset са ненатрапчиви и вършат своята работа отлично, а освен тях получавате и два конектора USB2.0 и един конектор USB3.0 (задължително за по-новите поколения компютърни кутии). Не можем да забравим и “дежурните” аналогови конектори за свързване на микрофон и слушалки.Всички страници от статията:

 1. Fractal Design
 2. Fractal Design Arc Midi
 3. Охлаждащи способности на Arc Midi
 4. Съвместимост и технически характеристики на Arc Midi
 5. В заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,9 коментара

 1. 1 emos // 01.09.2012 в 18:20

  “За парите си тази кутия определено е нещо по-различно…” – оттатък Голямата вода е 109$, тук колко е?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 04.09.2012 в 14:48

  Ами около 200лв е, ако не се лъжа… нещо такова…

 3. 3 Nattramn // 10.09.2012 в 01:19

  Define R4 се намира за под 200 лева, която според мен е доста по-добро решение от тази, която се явява някакъв “бюджетен” модел на големите. Не мога да си обясня, защо цената ѝ е толкова висока.

 4. 4 Тодор Богданов (mollov) // 10.09.2012 в 08:27

  При нас Arc Midi е 190лв, а R4 е 204лв… и двете кутии са доста близки. Според теб кое е доста по-доброто на R4 спрямо Arc Midi?

 5. 5 Nattramn // 10.09.2012 в 11:26

  На хартия двете кутии са почти еднакви, но define ми се струва с по завършен вид, което е и въпрос на предпочитания. По-голяма е с няколко мм, има +1 usb3 порт, по-удобен фан контролър, изолираща пяна на страничния панел и по-лесен достъп до предните вентове, като разликата в цената е незначителна.

 6. 6 dwrbudr // 14.09.2012 в 20:52

  Като гледам ревюто и цената, не съжалявам за CM Storm Enforcer който си купих :)
  Все пак можеше да се спомене и обърне внимание и на cable management-а.

 7. 7 mollov // 14.09.2012 в 21:30

  Споменат е, но не съм конкретизирал подробно, щото говорим за стандартните отвори, познати при R3, R4 и т.н.

 8. 8 acdc // 25.09.2012 в 22:28

  Абе излиращата пяна е само на отворите на вентолаторите и винаго може да си сложиш такава без да даваш и една стотинка за нея, Единствено на страничните капаци е някакъв много тънък материал (около 2 мм с те), ама ако сме честни като ч накичиш с вентилаторите и на практика не усещаш разлика в шума освен в случаите, когато имаш яко вибриращи вентилатори -не дрънчат чак така ламарините. Иначе тук недомислизата главно е с единичния USB 3.0 порт, защото така или иначе се използва 20-пинов съединител с дъното и заема мястото и на втория. Освен това много тъпо са направи (все едно слушам оня виц – “…филма не бил шведски, ами съветски) лицевия панел, който е чиста пластмаса, но текстурирана да имитира валцован алуминий и нкрая резултата е доста нелеп. Затова и define R3/4 и Core 3000 “на живо” изглеждат по-добре. Освен това до момента не мога да разгадая каква е идеята на дунапрена под декоративната решетка на тавана на кутията. Той е някакъв порест и рехав дунапрен, който по-скоро прилича на някакъв вид прахов филтър, ама на да филтрираш изкарвания въздух, това е някакъв абсурд и едва ли е за това. Друга забележка за всички техни кутии е системата за закрепване на касетите с дисковете. Трябвало е да са на меко окачване, защото гумените тампони върху, които се монтира всеки диск не са достаъчни, напълно да елиминират вибрациите и ако имаш някой доста вибриращ диск (какъвто аз имам в лицето на едно Hitachi – 3TB), вибрациите от него се предават на цялото шаси. Абе има какво още да пипат, Като качество на сглобките са много добре, но с винтовете с накатката има драма, защото без отвертка (обратно на PR материалите) нито могат да се завиват, нито развиват. Между другото ако оправят едно-две дребни неща на Core 3000, това ще стане най-добрата кутия в класа си, ама имат си гората друга стратегия явно.

 9. 9 mollov // 25.09.2012 в 23:58

  Това за вибрациите е много странно, щото аз нарочно пробвах с няколко харда (нови и стари) и гуменяците винаги обираха вибрациите… не съм усетил да прехвърля към шасито при нито един хард. Вярно, чак 3 TB диск нямах да пробвам (1.5 black, 2.0 black, 250 ide, 160 sata, 80 sata)

Коментари: