Fractal Design Arc Midi

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 17.08.2012, 20,986 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Като един фен на стилните и семплите компютърни кутии няма как да не съм на мнение, че Fractal Design са направили една наистина добра кутия създавайки Arc Midi. Стилен вид и много качествена изработка (кутията се усеща като много стабилна и здрава конструкция), без да забелязваме дребни дефекти в смисъл на недоглеждане или лоши дизайнерски решения. Екстериорно кутията притежава много завършен вид и единствено отворите за вентилатор на основния страничен панел малко влошават завършеността на визията, но на фона на всичко останало, което е съдържа в Arc Midi, човек може да си “затвори очите”.

Интериорно кутията предлага само съвременни решения, че дори и опцията за поставяне на водно охлаждане. Според Fractal Design не е проблем да поберете и по-дебели водни радиатори, но определено можете да имате проблем с това, ако решите да играете за висок клас водно решение с някои от най-големите радиатори. Трите позиции на горния панел обаче крещят за комбинирането им с воден радиатор, а възможността за премахване на една от двете клетки за HDD/SSD създава удобно място за разширителен съд или позициониране на водната помпа.

Ако трябва да обобщим възможностите само на стандартните перки, то както вече споменахме, те са една добра основа, но определено няма да ви свършат работа ако решите да направите сериозна геймърска машина, състояща се от бърз четириядрен процесор и два графични ускорителя в Crossfire/SLI. Трите перки не се чуват докато работят, но предвид наличието на прахозащитни материали техният дебит се понижава заради създаденото въздушно съпротивление. Смяната на тези вентилатори с по-ефективни със сигурност ще оскъпи инвестицията в тази кутия, но ако вече притежавате перки от рода на SwiF 120P или Noctua NF-F12 значи вече сте подготвени.

Като човек, който принципно не се заглежда по компютърни кутии и рядко може да бъде впечатлен с дизайн и възможности мога да кажа, че Arc Midi е една чудесна кутия. Стилна, семпла, стабилна изработка, отличен набор от възможности за асемблация на компютърна система от висок клас. За парите си тази кутия определено е нещо по-различно в сравнение с повечето конкурентни PC кутии, предлагани в България. Ето защо Fractal Design Arc Midi получава нашата награда “силно препоръчано от HardwareBG.com”.Всички страници от статията:

 1. Fractal Design
 2. Fractal Design Arc Midi
 3. Охлаждащи способности на Arc Midi
 4. Съвместимост и технически характеристики на Arc Midi
 5. В заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,9 коментара

 1. 1 emos // 01.09.2012 в 18:20

  “За парите си тази кутия определено е нещо по-различно…” – оттатък Голямата вода е 109$, тук колко е?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 04.09.2012 в 14:48

  Ами около 200лв е, ако не се лъжа… нещо такова…

 3. 3 Nattramn // 10.09.2012 в 01:19

  Define R4 се намира за под 200 лева, която според мен е доста по-добро решение от тази, която се явява някакъв “бюджетен” модел на големите. Не мога да си обясня, защо цената ѝ е толкова висока.

 4. 4 Тодор Богданов (mollov) // 10.09.2012 в 08:27

  При нас Arc Midi е 190лв, а R4 е 204лв… и двете кутии са доста близки. Според теб кое е доста по-доброто на R4 спрямо Arc Midi?

 5. 5 Nattramn // 10.09.2012 в 11:26

  На хартия двете кутии са почти еднакви, но define ми се струва с по завършен вид, което е и въпрос на предпочитания. По-голяма е с няколко мм, има +1 usb3 порт, по-удобен фан контролър, изолираща пяна на страничния панел и по-лесен достъп до предните вентове, като разликата в цената е незначителна.

 6. 6 dwrbudr // 14.09.2012 в 20:52

  Като гледам ревюто и цената, не съжалявам за CM Storm Enforcer който си купих :)
  Все пак можеше да се спомене и обърне внимание и на cable management-а.

 7. 7 mollov // 14.09.2012 в 21:30

  Споменат е, но не съм конкретизирал подробно, щото говорим за стандартните отвори, познати при R3, R4 и т.н.

 8. 8 acdc // 25.09.2012 в 22:28

  Абе излиращата пяна е само на отворите на вентолаторите и винаго може да си сложиш такава без да даваш и една стотинка за нея, Единствено на страничните капаци е някакъв много тънък материал (около 2 мм с те), ама ако сме честни като ч накичиш с вентилаторите и на практика не усещаш разлика в шума освен в случаите, когато имаш яко вибриращи вентилатори -не дрънчат чак така ламарините. Иначе тук недомислизата главно е с единичния USB 3.0 порт, защото така или иначе се използва 20-пинов съединител с дъното и заема мястото и на втория. Освен това много тъпо са направи (все едно слушам оня виц – “…филма не бил шведски, ами съветски) лицевия панел, който е чиста пластмаса, но текстурирана да имитира валцован алуминий и нкрая резултата е доста нелеп. Затова и define R3/4 и Core 3000 “на живо” изглеждат по-добре. Освен това до момента не мога да разгадая каква е идеята на дунапрена под декоративната решетка на тавана на кутията. Той е някакъв порест и рехав дунапрен, който по-скоро прилича на някакъв вид прахов филтър, ама на да филтрираш изкарвания въздух, това е някакъв абсурд и едва ли е за това. Друга забележка за всички техни кутии е системата за закрепване на касетите с дисковете. Трябвало е да са на меко окачване, защото гумените тампони върху, които се монтира всеки диск не са достаъчни, напълно да елиминират вибрациите и ако имаш някой доста вибриращ диск (какъвто аз имам в лицето на едно Hitachi – 3TB), вибрациите от него се предават на цялото шаси. Абе има какво още да пипат, Като качество на сглобките са много добре, но с винтовете с накатката има драма, защото без отвертка (обратно на PR материалите) нито могат да се завиват, нито развиват. Между другото ако оправят едно-две дребни неща на Core 3000, това ще стане най-добрата кутия в класа си, ама имат си гората друга стратегия явно.

 9. 9 mollov // 25.09.2012 в 23:58

  Това за вибрациите е много странно, щото аз нарочно пробвах с няколко харда (нови и стари) и гуменяците винаги обираха вибрациите… не съм усетил да прехвърля към шасито при нито един хард. Вярно, чак 3 TB диск нямах да пробвам (1.5 black, 2.0 black, 250 ide, 160 sata, 80 sata)

Коментари: