Biostar TZ77XE4 – глътка свеж хардуер на българския IT пазар

Biostar TZ77XE4 – глътка свеж хардуер на българския IT пазар

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 27.09.2012, 17,112 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Както вече споменах, за тестове имаме най-добрата (за момента) дънна платка на Biostar за платформата Ivy Bridge – TZ77XE4. Biostar предлагат и Hi-Fi Z77X, която обаче реално е същата платка с подобрени звукови характеристики. Ако не сте от най-запалените меломани TZ77XE4 определено ще е по-добрият избор, а вероятно и на доста по-добра цена.

Най-добрият представител на T-series на Biostar предлага доста приятна цветова комбинация, като подобно на много други модели дънни платки от висок клас залага изключително много на черния цвят. Оранжевият цвят контрастира добре на черното, като не е прекалено много, за да се получи пренасищане. Платката определено напомня като визия, която срещаме в доста други конкурентни модели от серия Intel Z77, което показва и правилната ориентация на Biostar в съвременните цветови комбинации. Макар че това създава допълнително усещане за качество на платката, самото PCB на пръв поглед още демонстрира, че TZ77XE4 е направена за по-сериозна експлоатация. И тук не става дума за 13-фазното захранване към процесора или големите и масивни радиатори за охлаждане на MOSFET-ите.

От няколко години насам по-сериозните дънни платки винаги се отличават с някои доста явни белези – по-големи охладители на възловите места, определена цветова комбинация, наличието на собствена диагностика, допълнителни бутони по самата платка и какво ли още не. Поглеждайки към TZ77XE4 виждаме всички тези белези, но това от друга страна е като нож с две остриета – всичко това видимо по самата платка повишава очакванията ни и по време на работа ще изискваме доста от тази платка. Но както ще видите след малко, тя определено не разочарова.

Споменах вече, че платката предлага 13-“фазно” захранване към процесора, което е на нивото на повечето върхови модели с чипсет Intel Z77 и би следвало да осигури достатъчно стабилно напрежение към процесора, дори и да става дума за наистина сериозен овърклок. Тук от Biostar са се подсигурили още повече като са добавили два сравнително големи радиатора, свързани помежду си с топлинна тръба. По време на тестовете радиаторите на MOSFET-ите почти не се нагряваха (инсталираният охладител е Noctua NH-D14 със средно разположен вентилатор, който създаваше лек въздушен поток около сокета), дори и след овърклок до 4.7 GHz и 1.3V. От своя страна пространството около сокета е достатъчно, че да можете да съберете и най-големите въздушни охладители (какъвто е и самият Noctua NH-D14), а ниските ребра на радиаторите на MOSFET няма да пречат на вентилаторите.

Не се случва често да срещнем дънна платка с логично разположени разширителни слотове, но TZ77XE4 определено може да се причисли към малката групичка от подобни платки. Общо трите слота PCIe x16 са разположени през “два слота” един от друг, което е добре дошло за тези от вас, които искат да поставят поне два грфични ускорителя на тази дънна платка. Дори повече – слотът PCIe x1 намиращ се между първите два PCIe x16 е поставен така, че да можете да сложите там някоя къса разширителна карта PCIe x1 и въпреки това да не влошите (с много, в зависимост от охладителя на VGA-то) охлаждащите способности на охладителя на първата графична карта). Двата първи слота PCIe x16 (по-близките до процесорният сокет) споделят 16-те връзки PCIe, които процесора предлага, като могат да работят паралелно в конфигурация х8 + х8 PCIe 3.0 (а това ще ви е напълно достатъчно дори и за двойка HD7970). Третият слот PCIe x16 реално е опроводен само като “х4”, но въпреки това предлага задоволителни възможности за поставяне на графичен ускорител. Макар че е дънна платка от най-ново поколение, TZ77XE4 може да ви предложи цели два слота PCI. Да, това определено не е нещо често срещано в днешни дни.

Biostar TZ77XE4 предлага стандартните четири слота за оперативна памет, а официално поддържаната скорост е 2600 MHz т.е. поне толкова ще можете да постигнете според Biostar. Повече едва ли ще ви трябва, така че и в този аспект Biostar са предвидили повече от достатъчното като поддръжка на съответната подсистема. Паметите могат да разчитат на “2-фазно” захранване, което ще осигури стабилно напрежение дори и при по-високи стойности на напрежение на паметта (а тази платка предлага над 2V).

Звуковата поддръжка при тази платка е предоставена от един от кодеците на добре познатата фирма Realtek. В случая имаме може би най-актуалната версия, а именно 7.1-каналния ALC898, макар че няма как да видите самия чип, защото той е покрит с метален капак, с който от Biostar искат да намалят негативното влияние на електромагнитните смущения върху звука до минимум. Това би трябвало да доведе до по-чисто звуково въпроизвеждане и получаване на поне малко по-качествен звук от HD Audio кодек, предлагащ се с дънната платка (ако искате дънна платка от Biostar с по-сериозно аудио и сходни компютърни възможности, тогава обърнете внимание на модела Hi-Fi Z77X). От същият производител е и чипа, отговорен за поддръжката на GBit LAN – Realtek RTL8111E.

Що се отнася до задния панел на платката, там нещата изглеждат прилично, но не и превъзходно. Не ме разбирайте погрешно, всичко необходимо е налице. Когато обаче говорим за дънна платка от висок клас, липсата на цифрови изходи за аудиото, или пък поне осем конектора USB е нещо не до там очаквано. Похвално е да се види, че платката предлага един PS/2 за клавиатура за тези потребители, които все още не могат да се разделят със своята любима 6-7 годишна клавиатура. Също като положителен момент можем да отбележим наличието и на четирите възможни конектора за свързване с монитори и видеоприемници – DSUB, DVI, HDMI и DisplayPort. Имайте предвид, че (съвсем разбираемо) DVI конектора не поддържа аналогов сигнал и не можете да свържете към него DSUB монитор посредством преходник. Четири порта USB2.0 и два от USB3.0 са налице, както и един eSATA.

Като една платка върхов модел от продуктовата линия на Biostar за процесори LGA1155, TZ77XE4 не разочарова с “допълнителните благинки”. Бутони за Clear CMOS, PowerON и Reset са изнесени за допълнително удобство за феновете на подобни екстри, както и диагностичният LED. На снимката се вижда и странното позициониране на конектора за допълнителните портове USB3.0, които да използвате на предния панел на кутията. Тук е също и един от трите (само три!) конектора за свързване на вентилатори, което е доста сериозен дизайнерски пропуск от страна на Biostar. За платка от висок клас наличието на поне 4-5 конектора за вентилатори е напълно задължително, а в случая около процесорният сокет имаме само един конектор. Това прави свързването на “двуперкови” охладители като Noctua NH-D14 една доста интересна задача. Със споменатият охладител нямахме проблеми, като използвахме наличният в комплекта удължител за кабела на вентилатора, но не се знае в кои други случаи двата други отдалечени конектора няма да се окажат сериозен проблем.

Също странно е и наименоването на конекторите SATA. Без да проучите за какво става дума, единственото което е директно разпознаваемо е кой от тези осем порта е споделен с намиращият се на задният панел eSATA. Бърза проверка в ръководството за потребителя изяснява ситуацията и спомага за правилното разпознаване на SATA 3 GBps и SATA 6 GBps с контрол от чипсета и SATA 6 GBps с контрол от допълнителният чип на ASMedia.Всички страници от статията:

 1. Biostar и по-мощните дънни платки
 2. Biostar TZ77XE4
 3. BIOS, възможности за настройка
 4. Овърклок и тестове за стабилност
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , , ,13 коментара

 1. 1 pwvdb // 01.10.2012 в 12:18

  Кой беше вносителя на BIOSTAR за бг ?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 01.10.2012 в 13:11

  Аргус :) Но платката е достъпна и през всички по-големи дилъри, както и през iskampc.com ;)

 3. 3 acdc // 01.10.2012 в 14:39

  Че тия (argus) още ли не са банкрутирали?

 4. 4 James // 01.10.2012 в 22:25

  Банкрутираха отдавна. Ама собственикът регистрира нова фирма и продължи…

 5. 5 Ghost // 02.10.2012 в 10:02

  Незнам , досега мислех , че има мого евтини и готини платки за овърклок и т.н. .. но след като се докоснах до AsRock Z77 OC Formula , нещата се промениха :) Поне при мен е така. Вярно , цената си е цена , но и клиента остана доволен да използва машината си 24/7 на 5GHz със стабилен 1.386V Волтаж. и Sandy Bridge 2600k. Нямам търпение отново да докосна нещо подобно ! А колкото до платката на Biostar, +1 . Благодарско за ревюто и браво за чудесния клок .

 6. 6 acdc // 02.10.2012 в 10:56

  @Ghost
  Мисля са нелепи сравненията на този клас платки (към които спада BIOSTAR-а) с топ-енд класа, където цените са други и способностите също. ;) BTW, OC Formula не е нещо уникално, просто клоква като всяка една платка от високия клас (Xtreme 9 е на същото ниво)и тя е показателен пример, за това, че единица качество струва еднакви пари, независимо кой го предлага (ASUS, Gigabyte, ASRock… и пр.) и няма такова нещо като “безплатен обяд” – същото качество като на аналогичен продукт, пък по-евтон. ;)

 7. 7 joyman // 02.10.2012 в 12:27

  Поздравления за ревюто, изключително полезно четиво, тази платка я бях набелязал много отдавна и много се радвам че Argus отново почнаха да внасят Biostar и то техните топ модели. Най-интересно ми беше обаче, че си единствения който казва че PCI-E слотовете са разположени добре. Всъщност в повечето ревюта мрънкат, че първия PCI-E е разположен много близо до cpu сокета, дори в ревюто на vortez са показани снимки как видеото опира до средната перка на Alpenfohn K2. И точно това за мен е голяма драма, откак взех Phanteks T14PE. Едно пиленце ми каза, че имаш такъв под ръка, ще бъде ли възможно да го наложиш поне да се види дали опира в гърба на видеото(ако е разположено в първия PCI-E слот). Ревюиращия в techpowerup ми измери с шублер разстоянието от центъра на сокета до първия слот и беше под 70мм, а обикновено топ радиаторите са широки точно 140мм, както фантекса, така и алпенфьон. Да, най-големия кусур май остава само 3-те конектора за вентилатори… нелепо е така. Отново адмирации за ревюто – не знаех че повечето z77 платки имат проблем с овърклока на санди… Само да спомена, че според някои ревюта мерещи качеството на звука с RMAA този биостар е много близо до creative-a на Gigabyte Sniper M3 и над тези с ALC898, а много Z77 платки слагат по-слабия ALC892.

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 02.10.2012 в 12:55

  Днес няма да мога, но утре като съм готов с материала за Trinity ще “наложа” фантекса и ще ти снимам в комплект с една HD7970 :) По принцип имаш опция да въртиш фантекса и да му нагласяш перките, така че има вариант и да се хване :) Аз така се ядосвах на X79-UD3, че първия слот е по-близо от желаното, но имаше варианти за донагласяне :) Иначе самото разположение на слотовете (като оставим близоста на 1-вия слот) е наистина много добре измислено. Позволяват се много комбинации от разширителни платки (видеокарти и прочие), което на доста от конкурентите няма как да се случи.

  Иначе не една или две Z77-ци имат ядове с клока на SNB, но предполагам всички по-сериозни модели с много актуални BIOS-и вече са ОК :) Biostar-а го тествах с 2600K и началния BIOS и нямаше ядове :)

 9. 9 joyman // 02.10.2012 в 13:12

  Много благодаря за което. Според мен готиното разположение на слотовете е точно заради първия слот, че е пълномерен. Също така голям плюс за мен е и факта, че има 2 PCI слота, а аз лично имам тв тунер и хубав външен звук, но ако сложа втора карта поне от едното ще се лиша и факта, че звука на дъното е доста добър почти съм сигурен какво ще е :)

 10. 10 joyman // 02.10.2012 в 13:15

  И отново пропуснах за тези, които им е интересно да видят екстремните му възможности – https://www.youtube.com/watch?v=73jFpyNDyUU да видите комшиите какво са постигнали с втечнен газ.

 11. 11 Todor032 // 05.10.2012 в 08:39

  Ghost, въпросът е дали си заслужава за тези +200MHz, които може да постигнеш (а може и да не) да даваш толкова пари ;)

 12. 12 Тодор Богданов (mollov) // 05.10.2012 в 11:27

  Няма да са 200 MHz, даже и 150 MHz няма да са, особено с нещо различно от “минусово охлаждане”.

 13. 13 Deep Shadow // 28.10.2012 в 13:32

  Страхотно ревю,адмирации за което :)…определено се замислям дали да не се зарадвам с това дъно,което да бъде ъпгрейд на сегашното ECS P67H2-A …още повече заради разположението на PCI слотовете и богатия биос,които в комбинация с 2500К-цата ще ме стимулира за клок-тестове…