Biostar TZ77XE4 – глътка свеж хардуер на българския IT пазар

Biostar TZ77XE4 – глътка свеж хардуер на българския IT пазар

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 27.09.2012, 17,255 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


За разлика от преките си конкуренти, Biostar не използват вариация на познати версии на UEFI BIOS-ите от последните 1-2 години. BIOS-ът на Biostar е тяхна собствена и различна вариация на UEFI идеята и като че ли е малко по-лесен за използване и не изисква владеенето на работата с мишка в BIOS-а.

Това е началният екран по подразбиране. Казвам “по подразбиране”, защото от Biostar предлагат една уникална (т.е. невиждана досега) функция, а именно да си изберете с кой раздел от BIOS-а да ви посреща след неколкократното натискане на клавиша “Delete”. Можете да поискате да “скачате” директно на най-важните настройки за овърклок и да пестите време от нервното “прелистване” на няколкото раздела с опции. Интересно замислена функция, която обаче тепърва ще покаже дали има реална полза.

Повечето интересни настройки обаче започват от меню “Advanced”. Тук е информацията за инсталираният CPU и се конфигурират различни аспекти от работата на процесора…

… работата на SATA контролера в чипсета и външният чип на ASMedia…

… както и управлението на инсталирания процесорен вентилатор. Можете да използвате както предварително фабрично конфигурирана схема на контрол, така и да оставите BIOS-ът да се калибрира сам според конкретно инсталираният вентилатор.

В това меню се намира и раздела за мониторинг на температурите и напреженията на дънната платка и процесора.

 Тук можете да зададете гранична стойност за процесорната температура, след която машината да се угаси и да предотврати евентуална повреда на процесора. Ако решите да овърклоквате по-сериозно процесор от продуктовата линия Ivy Bridge ще е добре да не използвате тази функция на BIOS-а, защото максималните 90С са лесно постижими от Ivy Bridge, а същевременно не са проблем за този процесорен кристал.

Продължаваме към най-важният раздел от BIOS-ът на тази дънна платка, а именно секцията “O.N.E.”

Тя обхваща всички напрежителни и честотни настройки, които можете да прилагате на процесора и оперативната памет.

Тук се променя и множителя за Turbo Mode, множителя за графичното ядро, както и XMP/Ръчни/Автоматични настройки за паметта. Интересно е да се отбележи, че в режим “Ръчни” ще трябва да зададете конкретна стойност на всяка латентност на паметта, защото няма опцията “Auto” за отделните тайминги. Добре е, че Biostar предлагат опция за четене на SPD-то на паметта в самият BIOS, като така ще можете да видите и с какви точно стойности на вторичните тайминги трябва да се съобразявате.

Възможностите за подаване на напрежения към процесора, чипсета и паметта са доста либерални, като от Biostar са се погрижили да имате достатъчно високи стойности, че да не се чувствате ощетени (единствено екстремистите използващи LN2 няма да са доволни).

Платката предлага до 1.8V напрежение на процесора и до 2.1V за паметта. Стойностите за напреженията на чипсета или вторичните за паметта са също с доста високи максимални нива, което ще е достатъчно за много голяма част дори и от ентусиастите с вода и фреонови охлаждания.

Контролът над подаваното напрежение към процесора също е добре калибриран, като различните опции позволяват почти никакъв (100%) до доста приличен (Disabled) спад във Vcore при пълно натоварване на процесора. Опцията Auto почти винаги клони към реална стойност “25%”, така че ако искате по-стабилно задържане на Vcore e добре да се използва или “75%” или направо “100%”. С помоща на исталираната двойка радиатори, MOSFET-ите не загряват достатъчно дори и при настройка “100%”.

Ето я и споменатата опция за четене на SPD/XMP на паметта. Информацията е достатъчно подробна, че при избиране на “ръчно настройване” на таймингите на паметта да можете да задавате правилните стойности или поне да сте наясно каква ви е “отправната точка” при търсенето на финната настройка и максимално добрата комбинация между честота и напрежение.Всички страници от статията:

 1. Biostar и по-мощните дънни платки
 2. Biostar TZ77XE4
 3. BIOS, възможности за настройка
 4. Овърклок и тестове за стабилност
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , , ,13 коментара

 1. 1 pwvdb // 01.10.2012 в 12:18

  Кой беше вносителя на BIOSTAR за бг ?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 01.10.2012 в 13:11

  Аргус :) Но платката е достъпна и през всички по-големи дилъри, както и през iskampc.com ;)

 3. 3 acdc // 01.10.2012 в 14:39

  Че тия (argus) още ли не са банкрутирали?

 4. 4 James // 01.10.2012 в 22:25

  Банкрутираха отдавна. Ама собственикът регистрира нова фирма и продължи…

 5. 5 Ghost // 02.10.2012 в 10:02

  Незнам , досега мислех , че има мого евтини и готини платки за овърклок и т.н. .. но след като се докоснах до AsRock Z77 OC Formula , нещата се промениха :) Поне при мен е така. Вярно , цената си е цена , но и клиента остана доволен да използва машината си 24/7 на 5GHz със стабилен 1.386V Волтаж. и Sandy Bridge 2600k. Нямам търпение отново да докосна нещо подобно ! А колкото до платката на Biostar, +1 . Благодарско за ревюто и браво за чудесния клок .

 6. 6 acdc // 02.10.2012 в 10:56

  @Ghost
  Мисля са нелепи сравненията на този клас платки (към които спада BIOSTAR-а) с топ-енд класа, където цените са други и способностите също. ;) BTW, OC Formula не е нещо уникално, просто клоква като всяка една платка от високия клас (Xtreme 9 е на същото ниво)и тя е показателен пример, за това, че единица качество струва еднакви пари, независимо кой го предлага (ASUS, Gigabyte, ASRock… и пр.) и няма такова нещо като “безплатен обяд” – същото качество като на аналогичен продукт, пък по-евтон. ;)

 7. 7 joyman // 02.10.2012 в 12:27

  Поздравления за ревюто, изключително полезно четиво, тази платка я бях набелязал много отдавна и много се радвам че Argus отново почнаха да внасят Biostar и то техните топ модели. Най-интересно ми беше обаче, че си единствения който казва че PCI-E слотовете са разположени добре. Всъщност в повечето ревюта мрънкат, че първия PCI-E е разположен много близо до cpu сокета, дори в ревюто на vortez са показани снимки как видеото опира до средната перка на Alpenfohn K2. И точно това за мен е голяма драма, откак взех Phanteks T14PE. Едно пиленце ми каза, че имаш такъв под ръка, ще бъде ли възможно да го наложиш поне да се види дали опира в гърба на видеото(ако е разположено в първия PCI-E слот). Ревюиращия в techpowerup ми измери с шублер разстоянието от центъра на сокета до първия слот и беше под 70мм, а обикновено топ радиаторите са широки точно 140мм, както фантекса, така и алпенфьон. Да, най-големия кусур май остава само 3-те конектора за вентилатори… нелепо е така. Отново адмирации за ревюто – не знаех че повечето z77 платки имат проблем с овърклока на санди… Само да спомена, че според някои ревюта мерещи качеството на звука с RMAA този биостар е много близо до creative-a на Gigabyte Sniper M3 и над тези с ALC898, а много Z77 платки слагат по-слабия ALC892.

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 02.10.2012 в 12:55

  Днес няма да мога, но утре като съм готов с материала за Trinity ще “наложа” фантекса и ще ти снимам в комплект с една HD7970 :) По принцип имаш опция да въртиш фантекса и да му нагласяш перките, така че има вариант и да се хване :) Аз така се ядосвах на X79-UD3, че първия слот е по-близо от желаното, но имаше варианти за донагласяне :) Иначе самото разположение на слотовете (като оставим близоста на 1-вия слот) е наистина много добре измислено. Позволяват се много комбинации от разширителни платки (видеокарти и прочие), което на доста от конкурентите няма как да се случи.

  Иначе не една или две Z77-ци имат ядове с клока на SNB, но предполагам всички по-сериозни модели с много актуални BIOS-и вече са ОК :) Biostar-а го тествах с 2600K и началния BIOS и нямаше ядове :)

 9. 9 joyman // 02.10.2012 в 13:12

  Много благодаря за което. Според мен готиното разположение на слотовете е точно заради първия слот, че е пълномерен. Също така голям плюс за мен е и факта, че има 2 PCI слота, а аз лично имам тв тунер и хубав външен звук, но ако сложа втора карта поне от едното ще се лиша и факта, че звука на дъното е доста добър почти съм сигурен какво ще е :)

 10. 10 joyman // 02.10.2012 в 13:15

  И отново пропуснах за тези, които им е интересно да видят екстремните му възможности – https://www.youtube.com/watch?v=73jFpyNDyUU да видите комшиите какво са постигнали с втечнен газ.

 11. 11 Todor032 // 05.10.2012 в 08:39

  Ghost, въпросът е дали си заслужава за тези +200MHz, които може да постигнеш (а може и да не) да даваш толкова пари ;)

 12. 12 Тодор Богданов (mollov) // 05.10.2012 в 11:27

  Няма да са 200 MHz, даже и 150 MHz няма да са, особено с нещо различно от “минусово охлаждане”.

 13. 13 Deep Shadow // 28.10.2012 в 13:32

  Страхотно ревю,адмирации за което :)…определено се замислям дали да не се зарадвам с това дъно,което да бъде ъпгрейд на сегашното ECS P67H2-A …още повече заради разположението на PCI слотовете и богатия биос,които в комбинация с 2500К-цата ще ме стимулира за клок-тестове…

Коментари: