nJoy Totek 2.1 компютърни говорители

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 7.04.2013, 11,921 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


nJoy Totek 2.1 са нисък клас бюджетно ориентирани компютърни говорители, съставени от три части – два сателитни говорителя и един субуфър. Както вече стана дума, това предполага създаването на едно малко по-отчетливо възпроизвеждане на ниските честоти, макар че предвид музикалните възможности на Totek 2.1 и неговото пазарно позициониране трудно можем да търсим нещо по-така в музикално отношение. В случая конкретно се борим за едно по-прилично възпроизвеждане на музика в сравнение с някакви много обикновени 2.0 говорители.

Едно от приятните неща около Totek 2.1 е неговата енергийна независимост т.е. не се нуждае от ел. мрежата, за да получи своето захранване. Това се случва посредством кабел с USB конектор, който свързвате на съответното място на настолната или мобилна машина. Така при определени условия Totek 2.1 предлага дори мобилност за използването им с преносим компютър. Така със сигурност ще можете да получите едно доста по-добро звуково възпроизвеждане в сравнение с вградените говорители.


Технически характеристики на Totek 2.1:

 • Конфигурация – 2.1-канална аудио система
 • Мощност – 10W RMS
 • Честотна лента – 80Hz – 20 kHz
 • Захранване – 5V USB
 • дължина на аудио/USB кабела – 110см
 • дължина на кабела между сателитите и субвуфъра – 100см

Като цяло говорителите изглеждат съвсем прилично за класа си, а “дървеният” външен вид е по-скоро благодарение на фолиото, от колкото на истински дървени плоскости, от които да са направени телата. Що се отнася до трите говорителя….


… те са със стандартни размери за настолни десктоп 2.1 говорители, които да поставите около монитора на компютъра или зад него. Наличните кабели за връзка са дълги по 1 метър, което би трябвало да е достатъчно в почти всеки един вариант на конфигуриране върху бюрото или около монитора. Връзката с PC-то се извършва посредством 3.5″ стерео жак за звуковата част и кабел с USB накрайник за захранването. Последните два кабела са с дължина 1.1м и има вероятност да се нуждаете от удължители, ако PC-то е разположено по-отдалечено спрямо монитора или мястото, където искате да поставите Totek 2.1.

Управлението над говорителите съвсем очаквано е доста опростено – налице е бутон за включване и изключване, както и за контрол над силата на звука (отделно от софтуерният контрол под операционната система). Т.нар. “врътка” за усилване и намаляване е разположена на задната страна на субуфъра, което може да създаде неудобство за лесното й използване, ако такова се налага. Ще трябва да завъртите суб-а с лице към вас, което в музикално отношение няма да доведе до никакви промени.

Според nJoy общата музикална мощност е 10W RMS, които нямаше как да измерим, но поне можем да дадем нашето субективно впечатление от представянето на Totek 2.1. Наскоро ни се случи да тестваме една доста по-различна аудио система и методите за тестовете тогава няма как да бъдат приложени и сега, особено когато говорим за компютърна система говорители струващи 30 лева. Просто няма да е сериозно начинание.

Инсталацията и пускането в работен режим на Totek 2.1 е супер елементарно, като не трябва да правите никакви настройки под Windows. Така да се каже – единият кабел в зеления жак на аналоговите звукови конектори, другия кабел към някое от USB-тата на компютъра. Предвид позиционирането на “врътката” за контрол над силата на звука като че ли е най-добре да усилите говорителите от там на 70-80% и да правите нужните корекции в последствие чрез слайдъра под операционната система.

Тествахме Totek 2.1 не само чрез слушане на MP3-ки, но и при гледане на филми, както и в игри. Представянето им е сравнително прилично, съвсем като за цената им – слушането на музика под Windows не бе съпътствано от неприятни звукови възприятия, идващи от говорителите, като малкият субуфър създаваше определено ниво на бас. Тук няма как да търсим или получим дълбок бас, или пък голяма истинност на възпроизвеждане, но предвид желанието ни да използваме тези говорители за съвсем обикновено възпроизвеждане за домашната машина създаденият бас всъщност звучи приятно. Със сигурност можем да кажем, че е доста по-приятен от всякакви други алтернативни 2.0-комплект говорители. При много сериозно усилване съвсем очаквано се получаваха изкривявания, но повечето хора използващи Totek 2.1 (или подобни говорители) едва ли търсят сериозна музикална сила от такъв тип звукова система.

Във филмите, където се търси повече динамичност звуковото възпроизвеждане бе по-слабо – не очаквайте чудеса от Totek 2.1, когато стане дума за филми. Особено когато говорим за някакъв по-динамичен екшън, където тази динамика би трябвало да я чуем и през звуковата система. При средни нива на сила на звука нещата изглеждат що годе прилично, но едно повишаване до към 80% променяше всичко. При увеличаване над 80% изкривяванията в динамичните сцени бяха достатъчни, че да не желаем да слушаме при такова ниво на звука.Всички страници от статията:

 1. Евтини компютърни говорители
 2. Високоговорителите nJoy Totek 2.1
 3. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , ,18 коментара

 1. 1 Ивко // 08.04.2013 в 16:19

  Еее можехте да махнете мембраните поне да видим какво се крие от долу :)

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 08.04.2013 в 16:43

  Имах желание, ама трябваше да ги изкъртя… буквално… и понеже не съм сигурен дали няма да съсипя някой от сателитите… се отказах. Квито и да са – свирят :)

 3. 3 Име (required) // 08.04.2013 в 19:41

  Продължавайте все така hwbg. До година ревю и бенчмарк на банички.

 4. 4 Тодор Богданов (mollov) // 08.04.2013 в 20:01

  Когато нямаш какво смислено да кажеш, по-добре не го показвай писмено.

 5. 5 userworxx // 09.04.2013 в 07:28

  Браво за ревюто. Надявам се да направите и ревю за Блутут колонки които се предлагат на българския пазар или са достъпни за нас. Доста хора вече са с смартфони и ходят на ляво-дясно :) Може да е интересно. :)

 6. 6 Тодор Богданов (mollov) // 09.04.2013 в 09:31

  За смартфони, пък и не само тия дни ще пусна Antec SP1… ;) Много удобен продукт…

 7. 7 Людмил // 09.04.2013 в 09:42

  Сега чакаме и захранванията. Само RGE ли ще тестваш или и (още по-)евтините WGX с пасивното PFC?

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 09.04.2013 в 16:44

  За момента RGE, по-натам може да дадат и от другите :)

 9. 9 аз // 14.04.2013 в 10:55

  Да бяхме видяли нещата отвътре, любопитно ми е да видя какви кондензатори има, колко инча и какъв е централния говорител, какви са малките, за мен това не е ревю, а реклама!

 10. 10 mollov // 14.04.2013 в 12:01

  Имаш право на мнение, разбира се…

 11. 11 гост // 17.04.2013 в 10:12

  “Да бяхме видяли нещата отвътре, любопитно ми е да видя какви кондензатори има, колко инча и какъв е централния говорител, какви са малките,”

  За 30 кинта какви кондезатори и инчове търсиш ?Ако беше за 300лв – да ,ама при положение че струва 30 лв. какво искаш ?
  Относно мощноста – спецификациите на УСБ са 5в / 0,5 А ,като се има в предвит това става ясно защо “кляка” при усилване и повече бас .

 12. 12 Аз до ГОСТ-а // 17.04.2013 в 11:24

  “За 30 кинта какви кондезатори и инчове търсиш ?Ако беше за 300лв – да ,ама при положение че струва 30 лв. какво искаш ?”

  Искам адекватно ревю, а не реклами и външни снимки! Щото снимки има навсякъде, а какво има вътре – никъде, чудя се HWBG за 30-се лева ли са, че не ги разглобиха?! Какво им има толкова, да им купя едни да ги разглобят с тея маржове, които правят и колите, които карат, да на думам за борото дет пушат…

 13. 13 mollov // 17.04.2013 в 11:43

  Адекватно ревю? Ти как дефинираш адекватно ревю, когато става дума за говорители за 300лв и за 30лв? Не, не съм за 30-те лева, но нарочно не ги разглобих. Най-малкото защото много хора се подвеждат (еле па в България) от разни технически маркировки по самите говорители и самата “карантия”, вместо да си вземат такива колони и да си гледат кефа. Тая глупост за рекламата пък изобщо няма да я коментирам, дрънкай си глупости колкото искаш, не ми пречиш. Най-малкото ще хвана да правя реклама на колонки за 30лв. Намери си нещо по-смислено да правиш, вместо да си губиш времето в нелепи “разсъждения”.

  Иначе кой какво кара и какви маржове прави най-малкото пък е в твоята компетенция, че да коментираш.

 14. 14 Enthusiast // 18.04.2013 в 14:01

  Китайски буклуци на завишени (за китайски стоки) цени.
  Откакто Цветанов разби контрабандата на китайски стоки през пристанище Варна, китайците изместиха вноса на буклуците си към румънските пристанища, там лепят етикети всякакви и ги пращат из цяла Европа като Made in EU.

 15. 15 Тодор Богданов (mollov) // 18.04.2013 в 14:51

  Понеже явно разбирате много от китайски боклуци е добре да дадете интересни некитайски варианти примерно на компютърни говорители за 25-30лв… които явно да не са правени там, да са по-качествени и на такава цена.

 16. 16 Ванко Игнатиев // 18.04.2013 в 18:50

  Из форумите се е напълнило с хейтъри с ясната цел да си избиват комплекси като се правят на интересни и се заяждат ненужно за глупости.

 17. 17 marian80 // 24.04.2013 в 09:43

  @Ванко Игнатиев – Напълно си прав и не само във форумите,а в цялото интернет пространство,да не говорим че не всеки втори а “всеки” вече е героя от една популярна песен на “Мазнис” сред чалга обществото ни а именно “Супер разбирач”,Като видя някой надъхан псевдо специалист да се хвърля бясно из интернет пространството с нелепи философии “колко много” разбира и колко е просветен и как всички останали са невежи винаги се сещам за тоя гнусна чалга песен и съпоставката е доста добра,лошото е че напоследък все повече се срещат такива хора.А Mollov не взимай присърце изказвания от всякакви просветени и не толкова такива,ами продължавай да си вършиш работата,вършиш я добре и има хора,които са доволни и я оценяват.

 18. 18 ahche // 23.05.2013 в 12:58

  Като изключим 10W на канал, което е малко невъзнможно със захранване през усб ( простата сметка показва 5В , 0,5А -> 2,5W захранване – тоест звукова не повече от 2W за цялата система) заа ценовия си клас са доста добро решение , очаквах че ще има смущения заради захранването от компютъра но учудващо са доста добре в това отношение. Звука не е кой знае какво но за 30 лв. за музика за лаптопа е супер :)

Коментари: