Antec KÜHLER H2O 620

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 29.04.2013, 14,112 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Както вече стана дума, Кühler 620 e  едно от двете водни предложения на Antec към момента. Концепцията е пределно ясна – воден блок и прилежащите му радиатор и вентилатор. За разлика от Кühler 920, при варианта Кühler 620 e налице само един вентилатор към радиатора. Това разбира се лесно може да бъде поправено от страна на потребителя, но не винаги е наложително. Макар че в това сравнение няма да засегнем тази възможна модификация, много скоро ще ви представим едно специфично сравнение на няколко от най-актуалните охладители с различни варианти на вентилатори. Но да се върнем на Кühler 620.

Основни технически характеристики на Кühler 620:

Antec не изпадат в големи подробности обяснявайки техническите характеристики на Кühler 620 може би поради факта, че това е необслужваем и лесен за употреба воден охладител за процесор. Все пак можем да добавим, че перката е с капацитет от 80CFM, което води и до много доброто представяне на този охладител. Макар това да е постижимо при 2000RPM, а по време на нашите тестове оборотите бяха заковани на 1500RPM, наличният вентилатор съумя да предостави достатъчно въздушен поток, че Кühler 620 да се покаже на много добро ниво.

 

Водният блок и вградената в него помпа са със стандартни размери и само 27мм височина. Общо взето пространството над сокета остава свободно и никакви радиатори или вентилатори няма да са налице за да се притеснявате за евентуална съвместимост с по-високите радиатори на паметите или по-“завъртяното” охлаждане на чипсета или VRM. Маркучите са доста гъвкави и с дължина 330мм, което позволява за доста и разнообразни начини при закрепването на радиаторната част и прилежащият й вентилатор.

Стана дума, че водният блок е с вградена помпа, а основата му е медна. Предвид последното поколение необслужваеми водни охладители, които се предлагат на IT пазара медната основа е нещо по-скоро очаквано, от колкото изненадващо, а в конкретният случай с Кühler 620 имаме идеално гладка повърхност. Това си личеше и по отпечатъка на термопастата след сваляне на водния блок от процесора.

Що се отнася до радиатора, той е с дебелина от 27мм и отново е добре познат от доста други подобни водни охладители. Макар че е само 27мм дълбок, този радиатор също може да спечели от добавянето на втори вентилатор, за организиране на “push-pull” комбинация и повишаване на ефективността на охладителя (или понижаване на оборотите на вентилаторите с цел по-тиха и безшумна работа).

Antec Кühler 620 стандартно разполага само с един вентилатор, който не дава много информация за себе си. Все пак е ясно, че въздушният му капацитет е 82CFM при 2000RPM. Дизайнът на лопатките на ротора не е случаен и би трябвало да създава по-фокусиран въздушен поток през радиатора (ако инсталирате перката в режим push) или да съумява по-ефективно да издърпва въздуха през радиатора (ако инсталирате перката в режим pull). По време на нашите тестове този 120мм вентилатор работеше при обороти около 1500RPM, като така може би демонстрираше най-добрата комбинация от шум и ефективност – доста поносимо ниво на шум и наред с това много добър въздушен поток.

Да обърнем внимание и на окомплектовката към охладителя Кühler 620:

Всички необходими крепежни елементи за поставянето на охладителя върху най-актуалните процесорни платформи на Intel и AMD са налице, в комбинация с не чак до там подробно упътване, но все пак е достатъчно разбираемо, че да можете лесно да се ориентирате какво трябва да се сглоби по какъв начин. В комплекта няма добавена термопаста, защото предварително е нанесена върху самият воден блок. Дали ще монтирате върху AMD и Intel, съответните “задни планки” са налице, както и необходимите крепежни болтове и аксесоари.

Понеже в конкретният случай на тестове на Кühler 620 тестовете бяха проведени на платформа LGA2011, кой знае каква сложност по инсталацията липсваше. Самият сокет притежава своите отвори за крепежните винтове, които са част от задържащата планка на водният блок. След последователно завиване на четирите крепежни болта блока бе хванат здраво на мястото си и ни оставаше само да закрепим и радиаторната част с прилежащият й вентилатор.



Всички страници от статията:

 1. Реална алтернатива на въздушен охладител
 2. Antec Кühler 620
 3. Тестова система и резултати
 4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4




Етикети: , , , , , ,



3 коментара

 1. 1 Веселин Вълков (veso79) // 30.04.2013 в 20:40

  И ако е на цена около 100лв. ще е добър избор.

 2. 2 kokonas // 01.05.2013 в 19:23

  А от къде може да се закупи в Бг.?

 3. 3 WebTourist // 11.05.2013 в 19:55

  Преди година си купих това охлаждане за 60 евро от чужбина (вече може да се намери и за 50) и съм го тествал всячески. И на стари и на нови процесори. Винаги добър резултат.
  Много тих и надежден. Препоръчвам.

Коментари: