AMD A10-7800 – Kaveri с оптимизиран TDP

AMD A10-7800 – Kaveri с оптимизиран TDP

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.07.2014, 19,731 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


 

Още от самото заглавие на статията се разбира, че новите процесори Kaveri ще имат т.нар. оптимизирано TDP. Това значи, че освен съобразено със заявените 65W, TDP-то на тези чипове може да бъде оптимизирано до една по-ниска стъпка, а именно 45W. Това се прави предимно за допълнителна съвместимост със SFF платформи, където размерите са доста ограничени и пространството за охлаждане на процесора може да бъде доста оскъдно.

amd_configurable_tdp

Това е идеята зад Оптимизираното (и конфигурируемо) TDP. В BIOS-ът на дънната платка е налице опция, чрез която потребителя може да ограничава TDP-то на процесора до по-ниска стойност. При процесора A10-7850K това ограничение може да бъде както на 65W, така и даже на 45W. При чипове като A10-7800, където TDP-то изначало е 65W е налице понижение до 45W TDP. Чрез задаването на по-ниска стойност на TDP потребителя може да ограничи процесора до по-ниска консумация и топлоотделяне с една или друга цел. Ограничението разбира се води и до известно понижаване на производителността на APU-то, но за какво точно понижение може да става дума зависи единствено и само от натоварването над компютърната система.

Предвид факта, че APU-то е съставено от процесорна част и графичен домейн, общото TDP много зависи от това кои точно елементи от процесора се използват и в какво натоварване. Поради това при по-тежко графично натоварване, при което не се разчита толкова много на процесорните ядра е възможно нивото на производителност да се запази на стандартното за чипа ниво, въпреки заявеното по-ниско ниво на TDP. Същото важи, ако са натоварени само процесорните ядра, но не и графичната част. Случаите, когато е натоварен целият процесор ще са тези, при които по-ниското (оптимизирано) ниво на TDP ще си проличи най-много.

При нашите тестове на A10-7800 не успяхме да проверим до каква загуба на производителност може да доведе преминаването на по-ниско ниво на TDP, а именно 45W TDP. BIOS-ът на тестовата дънна платка ASRock FM2A88X+ Killer упорито не ни предоставяше опцията за конфигуриране на TDP-то, не и с този процесор. При поставяне на A10-7850K тази опция ставаше активна, но не и с A10-7800.Всички страници от статията:

 1. Най-после нови процесори Kaveri
 2. Няколко думи за архитектурата на Kaveri
 3. Новите процесори Kaveri
 4. Що е то Оптимизирано TDP?
 5. Tестова система и софтуер
 6. Резултати - x264 Benchmark, TrueCrypt, WinRAR, LuxMark, CB15, Pov-Ray, FryBench, MandelBrot
 7. 3DMark, Heaven, Valley, Rome II: Total War, SniperElite V2, Sleeping Dogs
 8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Георги Тодоров // 31.07.2014 в 22:19

  Извинете за глупавия въпрос, ама просто да попитам, че може да не съм разбрал правилно …

  Колкото по-висока е тактовата честота на РАМ-та толкова по-добре за APU-то ли? И защо?

 2. 2 Гого // 01.08.2014 в 07:45

  Тази системна памет с по-висока честота, е с по-голяма скорост на четене, копиране и запис, а точно от такива параметри видео ядрата, които са доста с по-висока производителност от ядрата занимаващи се със системните процеси имат нужда. Това е причината и при дискретните графични карти да се използуват паметни чипове много по-бързи от обикновената ДДР3 памет използувана за системна. Понеже при вграденото в APU видео за момента няма друга възможност, то работи със споделена системна памет и честотата(и поради това скоростта й) е критична за това дали то ще реализира пълният си потенциал.

 3. 3 Георги Тодоров // 01.08.2014 в 15:44

  Благодаря за изчерпателния отговор :)

Коментари: